Amiga vs Falcon

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Wally

Retired Admin
Αντιδράσεις
4.678
Παντως πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τον ντορο που υπαρχει τωρα τελευταια για τα Falcon...

Ουτε επιδοσεις ειχε,ουτε κανα τεχνολογικο leap ηταν οταν κυκλοφορησε(ειχε DSP αλλα ειχε και 16bit bus :evil:),ουτε σπανιο ηταν...

Αβυσσος η ψυχη των συλλεκτων :D

Wally είπε:
Παντως πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τον ντορο που υπαρχει τωρα τελευταια για τα Falcon...Ουτε επιδοσεις ειχε,ουτε κανα τεχνολογικο leap ηταν οταν κυκλοφορησε(ειχε DSP αλλα ειχε και 16bit bus :evil:),ουτε σπανιο ηταν...

Tha symfwnhsw me ola ta parapanw :diablotin:

Wally είπε:
Παντως πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τον ντορο που υπαρχει τωρα τελευταια για τα Falcon...Ουτε επιδοσεις ειχε,ουτε κανα τεχνολογικο leap ηταν οταν κυκλοφορησε(ειχε DSP αλλα ειχε και 16bit bus :evil:),ουτε σπανιο ηταν...

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε Wally (επίκειται άμεσο ban από το forum.... :help: ), αλλά το μηχάνημα όταν βγήκε είχε διαφορά από ΟΛΑ τα υπόλοιπα που κυκλοφορούσαν.

Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό συγκριτικό που είχε Falcon030, Amiga1200 & Apple LC (δεν θυμάμαι ακριβώς, ταπεινά ζητάω συγνώμη από τους απανταχού Mac Lovers/Users).

Το Mac ήταν το πιο ακριβό, η 1200 ήταν κατά τι πιο φτηνή, αλλά το Atarάκι τα σάρωνε όλα όσον αφορά τα hardware χαρακτηριστικά. Η Α1200 υπερείχε στο AGA chipset (και στο λειτουργικό βέβαια, το έχω ξαναπεί.)

Να μιλήσουμε για το DSP ? 16-bit bus δεν υπάρχει στο μηχάνημα (το μπερδέυεις με το 68000 που είχε το Jaguar και είχε καθήκοντα γενικού controller). Καλά, για τα τότε PC, ΔΕΝ χρειάζεται καν να αναφερθώ.

Είχε ένα 24-bit bus για την πρόσβαση της ST-Ram (εξ' ού και το όριο των 16ΜΒ στην κάρτα μνήμης, ενώ το expansion bus καθώς και τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος (CPU, bus controller,FPU,) είναι 32-bit. Εκτός και άν μιλάς για "άσχετα" chip (π.χ. keyboard-controller/fdd-peripherals controllers), που δεν υπάρχει λόγος να έχουν access πάνω σε ολόκληρο 32-bit bus, αμφιβάλλω αν στα σημερινά pc είναι τα αντίστοιχα κυκλώματα 32-bit..... To bus είναι 32-μπιτο, καθώς όλες οι κάρτες μνήμης/accelerators δεν έχουν περιορισμό στην FaST-Ram που μπορεί να προσπελαστεί στο διαθέσιμο memory address range.

Είχε τύχει να είμαι σε ένα demo party της εποχής (93-94), τότε που αγόρασα το μηχάνημα. Εκεί ήταν και άλλοι με Α1200 & i486 pc's. Το τι ήττα έφαγαν, δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Ο Falcon030 είχε βγει 1ος με διαφορά στo contest με το Autowaschen Verbotten των Lazer, ένα demo που σαν intro, επιδείκνυε ένα περιβάλλον Linux (Lanix το αποκαλούσαν εκείνοι) όμοιο με τα Linux που "τρέχουμε" σήμερα στα pc μας.

To μηχάνημα ήταν ΠΟΛΥ μπροστά για την εποχή του. SCSI II δεν είχαν ούτε τα ακριβότερα PC (μόνο κάτι hi-end Macintoshes) και η ποιότητα του στον ήχο δεν υπήρχε ούτε στις πιο ακριβές κάρτες ήχου για pc τότε. Να πω για τα Cubase 16 Audio που έκανε Scoring & Multitrack D2D recording, για το Apex Media που ήταν από τα αξιόλογα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας/morphing? Μήπως για το Calamus SL, το οποίο μέχρι προσφάτως το χρησιμοποιούσε πολύ γνωστή εφημερίδα για τις εκδόσεις της? Είναι τόσα πολλά που μπορώ να πω....Και όλα αυτά χωρίς extra add-ons.

Ήταν πολύ μπροστά, τόσο μπροστά που υπάρχουν ακόμα αρκετοί που δουλεύουν τα Falcon, όπως και τις Amiga 1200 & up, ο καθένας για τους λόγους τους. Μονο και μόνο που δουλέυουν με τις δυνατότητες 15 χρόνων πριν, είναι άθλος. Δεν θέλουν καμία αναβάθμιση, κανένα hardware upgrade. Και φοράνε και Linux, άμα λάχει.....

I think I've made my point.

Φιλικά,

Παναγιώτης

Θα συμφωνήσω σε όλα εκτός από την οικονομική σύγκριση με την 1200. Επειδή ήμουν υποψήφιος αγοραστής του Falcon και της 1200 εκείνη την εποχή, μπορώ να σου πω ότι ο Falcon είχε σχεδόν την διπλάσιο τιμή από την 1200(*). Δεν ξέρω αν ήταν Ελληνικό φαινόμενο άλλα ο Falcon τότε ήταν απλησίαστος για Atari. Μιλάω για αρχές 1993 αργότερα δεν ξέρω τι έγινε και αν έριξε την τιμή η Ελληνική αντιπροσωπεία.

Θα έλεγα πάντως ότι οικονομικά ήταν περισσότερο συγκρίσιμος με την 3000, ήταν λίγο πιο φθηνός και με παρόμοια χαρακτηριστικά επεξεργαστή. Με αυτά τα δεδομένα ήταν κελεπούρι.

Σύγκριση με τον LC δεν μπορούσες να κάνεις γιατί ήταν άλλης κατηγορίας μηχάνημα. Από το 90 το User και άλλα περιοδικά δούλευαν το Photoshop και το Quark σε Mac και τους πληρώνανε αδρά γιατί δεν είχαν επιλογή. Μπορεί ο LC να ήταν 2 ετών μηχάνημα σε σχέση με τον Falcon, να είχε 68020, να ήταν πιο αργό, ΠΟΛΥ πιο ακριβό και άλλα χίλια στραβά, αλλά είχε το Photoshop και το Quark που δεν μπορούσες να τα βρεις πουθενά αλλού τότε.

Για τα PC τι να πούμε τώρα. Εκτός του επεξεργαστή (386 τότε) κατά τα άλλα ήταν για τα μπάζα. Άλλα δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι τα καλά προϊόντα θα αποτύχουν, και τα σκάρτα θα κερδίσουν την αγορά.

(*)Επίσης η 1200 ερχόταν με ένα ΠΟΛΥ καλό bundle προγραμμάτων (Magic) που την έκανε πιο δελεαστική οικονομικά.

Συμφωνώ shock, ήταν πολύ ακριβό μηχάνημα για την εποχή του. Θα αναφέρω τιμές του '93. Τις θυμάμαι ακριβώς σαν σήμερα.

Falcon030 1MB Ram (πρακτικά ΑΧΡΗΣΤΟ): 180.000 δρχ

Falcon030 4MB Ram, no hd: 240.000 δρχ

Falcon030 4ΜΒ Ram, 65 ΜΒ HD: 380.000 δρχ (ήταν αυτό που αγόρασα τότε)

Για το configuration με τα 14 ΜΒ Ram, θυμάμαι πως δεν υπήρχαν ακόμη διαθέσιμες οι κάρτες μνήμης όταν το πήρα και επίσης θυμάμαι πως η 14άρα κάρτα είχε μια ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ενδεικτική τιμή που όταν την άκουσα, ζαλίστηκα για καμιά ώρα. Tο demo μηχάνημα που είχε ο Παπαδόπουλος στην Atari (JVC) είχε θυμάμαι 14ΜΒ και πέταγε! Η Α3000 πρέπει να είχε γύρω στο 500άρικο τότε. Πολλά χρήματα για υπολογιστή, φίλε μου. Ο τυπικός μισθός ήταν 50-60.000 δρχ τότε αν δεν κάνω λάθος...

Αλλά... είχες κάτι που το είχαν πολύ λίγοι, κάτι διαφορετικό και για αυτό ήσουν περήφανος. Θυμάμαι, φεύγοντας από την Γραμμή όπου το έιχα αγοράσει, στο τρένο για Πειραιά, είδα ένα άλλο πιτσιρικά να έχει αγκαλιά ένα κουτί Α1200 Magic Pack. Χαμογελάσαμε ο ένας στον άλλο, και ξέραμε το γιατί...

Για την ιστορία το 1ο μου pc το πήρα το '98 αναγκαστικά λόγω εργασίας.....

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Το να είχες τότε Falcon ήταν μαγεία. Απορώ πως θυμάσαι τόσο καλά τις τιμές. Εγώ αδυνατώ να θυμηθώ με τέτοια ακρίβεια τίποτα άλλο εκτός από το πόσο έδωσα για την δική μου Amiga 500 το 89 (116000). :)

Πάντως η Amiga 3000 είχε βγει το 1990, δηλαδή 3 χρόνια νωρίτερα του falcon και για αυτό και είχε πέσει η τιμή της αρκετά, άλλα όχι στα επίπεδα του Falcon. Tο 93 είχε βγει η 4000 η οποία στην έκδοση με τον 68040 έκανε κοντά μισό μισό μύριο (450000) :animeek:

Τρελές τιμές για τότε και πράγματι ο Falcon ήταν φθηνός για αυτά που έδινε.

A3000/ A4000 . Η Α3000 πρέπει να ήταν σε χαρακτηριστικά αντίστοιχη του ΤΤ030.

Απλά Κορυφαία Μηχανήματα της Commodore.......

Θυμάμαι είχα πάθει πλάκα με το bundle 4T/FX D2D Recorder. Έκανες ηχογράφηση στον

σκληρό δίσκο με ότι DSP FX ήθελες, σε 4 ξεχωριστά tracks και φυσικά on-the-fly. Ξέρεις

τι ήταν αυτό για μας τότε? Το μόνο αντίστοιχο που υπήρχε σε συνδυασμό hardware/software

ήταν τα ST Tools (Αν θυμάμαι) και κόστιζαν πολύ περισσότερο από το ίδιο το falcon. Χώρια το TruePaint, Chagall που εκμεταλλευόντουσαν και το DSP για να κάνουν πιο γρήγορα τα εφέ και τα φίλτρα στις εικόνες. To Digital Tracker έβγαζε 32 κανάλια stereo και έπαιζε τα πολυκάναλα modules των pc με απίστευτη ευκολία και αξεπέραστη ηχητική ποιότητα. Με το Falcon έκανες πράγματα που με το ST ΟΥΤΕ ΚΑΝ τα φανταζόσουν. Ήταν μεγάλο κατόρθωμα για την Atari να βγάλει τέτοιο μηχάνημα, κρίμα που 1 μόλις χρόνο αργότερα σταμάτησε την υποστήριξή του (αν ποτέ υπήρξε..) για να "υποστηρίξει" το Jaguar. Για μένα ήταν μεγάλο λάθος. Αν έβγαινε το 040, η αγορά θα ήταν εντελώς διαφορετική. Το 040 ήταν πιο "ανοικτής" αρχιτεκτονικής (pci slots) και είχε πιο πολλές δυνατότητες να επιβιώσει στον επερχόμενο κόσμο των pcs... Το falcon άφηνε πολύ πίσω σε demos τα 486DX2/66 εκείνης της εποχής, με ότι κάρτα ήχου/γραφικών και να φόραγαν...

@wally

Wally Μπράβο, αυτό είναι το τεστ που έλεγα. Ελπίζω να σου λύνει και τις απορίες περι bus.

@shock

Λάθος μου. Το apple μηχάνημα της εποχής ήταν το Performa 400, εξωτερικά βέβαια το ίδιο με τον LCII.

Από ότι μπορείτε να δείτε, η A1200 (σαν stock configuration) υπερείχε μόνο στις παραπάνω αναλύσεις γραφικών/ χρωματική παλλέτα, που είναι και η "φύση" της Amiga και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό....

Που ομως ειχε Copper και το Blitter της δεν θυμιζε το "ανεκδοτο" του Falcon... ;)

Tα CPU ηταν σχεδον ισαξια μιας και τα opcodes εκτελοντουσαν και στα 2 με την ιδια ταχυτητα και η data-cache του 68030,απο οτι ειχα διαβασει,χρησιμοποιουνταν μονο με fast-Ram που δεν ειχε... :D

Wally ο 68030 δεν ήταν μόνο η cache του. Ο Falcon ήταν ΠΟΛΥ πιο γρήγορος απο την 1200 όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ. OK δεν είχε copper, άλλα ούτε το χρειαζόταν το λειτουργικό του, ούτε χρειαζόταν πολλαπλές αναλύσεις την ίδια στιγμή και οι γνωστές copper lists μπορούσαν να γίνουν γρήγορα με τον 68030.

Είπαμε ο Falcon ήταν το μηχάνημα που έπρεπε να είχε πρωτοβγάλει η Atari.

Πασο ρε Shock,o Falcon ηταν πιο φρεσκο μασινι και σε raw-power δυνατοτερο.

Αμα τελικα εβγαινε η Amiga3000+...

Μαγκες να στειλω τα posts σε νεο thread?

Wally είπε:
Που ομως ειχε Copper και το Blitter της δεν θυμιζε το "ανεκδοτο" του Falcon... ;) Tα CPU ηταν σχεδον ισαξια μιας και τα opcodes εκτελοντουσαν και στα 2 με την ιδια ταχυτητα και η data-cache του 68030,απο οτι ειχα διαβασει,χρησιμοποιουνταν μονο με fast-Ram που δεν ειχε...
'Επαιρνε όμως ανετότατα στο expansion bus (η μνήμη εκεί δούλευε ΜΟΝΟ σαν fast-ram ή αλλιώς TT-Ram) και εκεί τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά...

Lightingly F@ST....Το ΒliTter το είχε για λόγους συμβατότητας με τα STfm/STe και ο αντίστοιχος "copper" στο Falcon λέγεται VIDEL.

Tρέχει στα 32 Mhz (overclock @50Mhz χωρίς πρόβλημα) με 32-bit access στην μνήμη. Οφείλω δε να ομολογήσω πως το Workbench της Α1200 σε 256 χρώματα δεν είναι και τόσο γρήγορο, + ότι το AmigaOS δεν εκμεταλλεύεται σωστά τις δυνατότητες του copper, εκτός από προγράμματα/demos που χτυπάνε κατευθείαν στον copper χωρίς τα "ηλίθια" OS calls. Πάρε και το link και κάτσε λιγο να διαβάσεις και τι άλλα λένε για τις συγκρίσεις μεταξύ 68020/030 (κάτι για 68030 L1 masks και 15% πιο γρήγορο το falcon....)Αυτά από ένα....Amiga site.

http://www.amigaimpact.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1778&forum=7&viewmode=flat&order=ASC&start=60

Ο Videl είναι ένα chip αξιόλογων δυνατοτήτων, με το Screenblaster έχω σηκώσει κάτι φοβερές αναλύσεις σε TrueColor και το μηχάνημα δεν είναι καθόλου αργό....μιλάω για TOS/MultiTOS καταστάσεις. Δεν μιλάω καν για demos ή εξειδικευμένα προγράμματα όπως το Apex Media, που δεν είναι καν GEM εφαρμογή και όλα γίνονται τόσο γρήγορα...

BTW, έχω και τα 2 μηχανήματα σε stock μορφή και με ίδιες Ram/HD και πίστεψέ με, η Α1200 δεν είναι και τόσο γρήγορη... Παρόλα αυτά μου αρέσει (μου άρεσε πάντα) το AmigaOS και εκεί τα συγχαρητήρια μου στην Commodore και ειδικά στον Jay Miner. Το έχω ξαναπεί πως θέλω να είμαι αντικειμενικός, φίλε Wally :) :) :)

(Μυρίζομαι 2η κόντρα και γουστάρω... :diablotin: :diablotin: :diablotin: )

Φυσικα μιλαμε για stock-setups και προγραμματισμο στο μεταλο.

Ερωτηση μιας και δεν την παλευω να ψαξω.

To "blitter" δεν ειναι "μεσα" στο COMBEL που παιζει σε 16bit bus?

Wally είπε:
Φυσικα μιλαμε για stock-setups και προγραμματισμο στο μεταλο.
Ερωτηση μιας και δεν την παλευω να ψαξω.

To "blitter" δεν ειναι "μεσα" στο COMBEL που παιζει σε 16bit bus?
Απ'ότι θυμάμαι είναι ξεχωριστά. Κάτσε να επιβεβαιώσω γιατί δεν θέλω να γράφω ανακρίβειες....

Tην προσοχη σας παρακαλω...

Nα ενημερωσω την GRM-Amiga-community πως ο Shock ΔΕΝ αποτελει πλεον μελος μας, μιας και αποσκιρτησε στην αντιπερα οχθη(ST-Falcon-ακιας)... :tease:

Παρακαλειται οπως παραδωσει τα Amigo-μασινια του και να αρχισει εντατικα μαθηματα μεντας (MiNT) :P

Με την ευκαιρια να υπενθυμισω οτι η Amiga ΔΕΝ ειναι Commodore :D

Eυχαριστω :biglaugh:

Είστε απολαυστικοί!

Wally είπε:
Αμα τελικα εβγαινε η Amiga3000+...
Δεν είμαι τόσο καλός στο hardware, αλλά, τότε θα αφησουμε το Falcon και θα πάμε στη Μέδουσα!!! :D

@Wally

Σωστός. O Combel περιλαμβάνει και τον Blitter, ο οποίος Blitter είναι switchable από το λειτουργικό. Ο Combel είναι ο system manager στο falcon. Ο Videl είναι ο Graphics processor στο Falcon & είναι ξεχωριστό chip.

Πάρτε και αυτό να δείτε τι είχε η Atari έτοιμο εν έτει '86. The Atari 32 Bit EST System.Αλοίμονο αν το έβγαζε.....

http://www.atarimuseum.com/computers/16bits/est.html

Πάω να ντερλικώσω και επανέρχομαι....

LOL Wally

Όσο αφορά τον Falcon είμαι στην αντίπερα όχθη από τότε που βγήκε. Το μηχάνημα είναι απλά φοβερό και η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Η Amiga δυστυχώς από το 85 μέχρι το 93 που βγήκε ο falcon στο μόνο που άλλαξε και να ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο ήταν στο AGA.

Αγοράσανε κάτι πρωτοπωριακό και νομίζανε ότι θα πουλάει για μια ζωή

Υ.Γ: Ακόμα περιμένω αυτό το ΑΑΑ.

Πίσω
Μπλουζα