Wally είπε:
Παντως πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τον ντορο που υπαρχει τωρα τελευταια για τα Falcon...Ουτε επιδοσεις ειχε,ουτε κανα τεχνολογικο leap ηταν οταν κυκλοφορησε(ειχε DSP αλλα ειχε και 16bit bus :evil

,ουτε σπανιο ηταν...
Αβυσσος η ψυχη των συλλεκτων
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου φίλε Wally (επίκειται άμεσο ban από το forum....

), αλλά το μηχάνημα όταν βγήκε είχε διαφορά από ΟΛΑ τα υπόλοιπα που κυκλοφορούσαν.
Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό συγκριτικό που είχε Falcon030, Amiga1200 & Apple LC (δεν θυμάμαι ακριβώς, ταπεινά ζητάω συγνώμη από τους απανταχού Mac Lovers/Users).
Το Mac ήταν το πιο ακριβό, η 1200 ήταν κατά τι πιο φτηνή, αλλά το Atarάκι τα σάρωνε όλα όσον αφορά τα hardware χαρακτηριστικά. Η Α1200 υπερείχε στο AGA chipset (και στο λειτουργικό βέβαια, το έχω ξαναπεί.)
Να μιλήσουμε για το DSP ? 16-bit bus δεν υπάρχει στο μηχάνημα (το μπερδέυεις με το 68000 που είχε το Jaguar και είχε καθήκοντα γενικού controller). Καλά, για τα τότε PC, ΔΕΝ χρειάζεται καν να αναφερθώ.
Είχε ένα 24-bit bus για την πρόσβαση της ST-Ram (εξ' ού και το όριο των 16ΜΒ στην κάρτα μνήμης, ενώ το expansion bus καθώς και τα υπόλοιπα μέρη του συστήματος (CPU, bus controller,FPU,) είναι 32-bit. Εκτός και άν μιλάς για "άσχετα" chip (π.χ. keyboard-controller/fdd-peripherals controllers), που δεν υπάρχει λόγος να έχουν access πάνω σε ολόκληρο 32-bit bus, αμφιβάλλω αν στα σημερινά pc είναι τα αντίστοιχα κυκλώματα 32-bit..... To bus είναι 32-μπιτο, καθώς όλες οι κάρτες μνήμης/accelerators δεν έχουν περιορισμό στην FaST-Ram που μπορεί να προσπελαστεί στο διαθέσιμο memory address range.
Είχε τύχει να είμαι σε ένα demo party της εποχής (93-94), τότε που αγόρασα το μηχάνημα. Εκεί ήταν και άλλοι με Α1200 & i486 pc's. Το τι ήττα έφαγαν, δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Ο Falcon030 είχε βγει 1ος με διαφορά στo contest με το Autowaschen Verbotten των Lazer, ένα demo που σαν intro, επιδείκνυε ένα περιβάλλον Linux (Lanix το αποκαλούσαν εκείνοι) όμοιο με τα Linux που "τρέχουμε" σήμερα στα pc μας.
To μηχάνημα ήταν ΠΟΛΥ μπροστά για την εποχή του. SCSI II δεν είχαν ούτε τα ακριβότερα PC (μόνο κάτι hi-end Macintoshes) και η ποιότητα του στον ήχο δεν υπήρχε ούτε στις πιο ακριβές κάρτες ήχου για pc τότε. Να πω για τα Cubase 16 Audio που έκανε Scoring & Multitrack D2D recording, για το Apex Media που ήταν από τα αξιόλογα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας/morphing? Μήπως για το Calamus SL, το οποίο μέχρι προσφάτως το χρησιμοποιούσε πολύ γνωστή εφημερίδα για τις εκδόσεις της? Είναι τόσα πολλά που μπορώ να πω....Και όλα αυτά χωρίς extra add-ons.
Ήταν πολύ μπροστά, τόσο μπροστά που υπάρχουν ακόμα αρκετοί που δουλεύουν τα Falcon, όπως και τις Amiga 1200 & up, ο καθένας για τους λόγους τους. Μονο και μόνο που δουλέυουν με τις δυνατότητες 15 χρόνων πριν, είναι άθλος. Δεν θέλουν καμία αναβάθμιση, κανένα hardware upgrade. Και φοράνε και Linux, άμα λάχει.....
I think I've made my point.
Φιλικά,
Παναγιώτης