Amstrad CPC 6128

akmakas

Banned
Joined
3 Mαϊ 2006
Μηνύματα
4.204
Αντιδράσεις
77
673pxamstradcpc6128ge1.jpg


Το 1985 ήταν η χρονιά των πρώτων 16μπιτων υπολογιστών,και η χρονιά ενός θυελλώδους ανταγωνισμού μεταξύ πολλών εταιριών παραγωγής των home micros (Μικρουπολογιστές για το σπίτι).Εταιρίες υπολογιστών και παιχνιδιών έπεσαν με τα μούτρα στην δουλειά με αποτέλεσμα οι αδύνατοι σιγά σιγά να εγκαταλείψουν …Εκείνη την χρονιά ο Allan Sugar έκανε την έξυπνη κίνηση λανσάροντας στην αγορά ένα πολύ δυνατό και έξυπνο 8μπιτο υπολογιστή. Μετά από τα επιτυχημένα μοντέλα που αγαπήθηκαν σε όλο τον πλανήτη για το παιχνιδιάρικο ύφος τους,αλλά και για τις πολλές δυνατότητες τους,ο Amstrad 464 και 664 αντίστοιχα, υποκλίθηκαν στην νέα ναυαρχίδα και το μεγαθήριο με το όνομα Amstrad CPC 6128. Εξωτερικά ο Allan Sugar έδωσε περισσότερη έμφαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό κάτι που έλειπε από την παιχνιδιάρικη εμφάνιση των προηγουμένων μοντέλων του με τα χρωματισμένα πληκτρολόγια.Έτσι λοιπόν ο 6128 έδειχνε ποιο σοβαρός με το γκρι σκούρο χρώμα που ήταν και το κυρίως χρώμα του υπολογιστή,όπως και το μονόχρωμο πλέον πληκτρολόγιο σε γκρι ανοιχτό αντίστοιχα.Το πληκτρολόγιο είχε υπέροχη αίσθηση σε όλα τα πλήκτρα,και ενέπνεε όρεξη για προγραμματισμό. Δίπλα ήταν παρών το γνωστό 3¨ Disk drive που χρησιμοποίησε με επιτυχία ο 664 στο παρελθόν. Εσωτερικά το μοντέλο της Amstrad έφερε αλλαγές κυρίως στην μνήμη. Έτσι ο Amstrad 6128 είχε 128Kb διαθέσιμα για προγραμματισμό κάτι που έδωσε νέο αέρα δύναμης σε σχέση με τον 464 και 664 που είχαν ακριβώς την μισή. Στα συν επίσης ήταν και η συμβατότητα που είχε ο 6128 στα παιχνίδια και στα προγράμματα με τα μικρά του αδέρφια. Ο επεξεργαστής του 6128 ήταν ο Zilog Z80 στα 4 Mhz ενώ στον ήχο τα 3 κανάλια με τις 7 οκτάβες και την μια πολυφωνία έδειναν ένα άλλο αέρα σε κάθε λογής εφαρμογές.Τέλος η Amstrad διατήρησε την πατέντα της όπως με τα προηγούμενα μοντέλα της και πουλούσε τον 6128 αποκλειστικά με μόνιτορ κάτι που αυτό ίσως να μην άρεσε στους υποψηφίους αγοραστές.Αν και αρκετά ακριβότερος από τους ανταγωνιστές του ο Amstrad 6128,ήταν ο τελευταίος 8μπιτος υπολογιστής που κράτησε δυνατά και με αξιοπρέπεια την θέση του μέχρις ότου παραδώσει τα σκήπτρα στην έλευση των πολύ δυνατότερων 16μπιτων υπολογιστών το 1990,όπου και σταμάτησε επίσημα η παραγωγή του.Ο Amstrad CPC 6128 πάντα θα αποτελεί για αυτούς που τον έζησαν και τον αγάπησαν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωή τους,και πάντα θα γεννάει όμορφα συναισθήματα σε κάθε του εικόνα....

Full respect…………


Τεχνικά χαρακτηριστικά


 


Μοντέλο : CPC 6128

Κατασκευαστής : Amstrad

Τύπος : Home Computer

Χώρα παραγωγής : United Kingdom

Χρονιά παραγωγής : Summer 1985

Τέλος παραγωγης : 1990

Πληκτρολόγιο :All grey QWERTY / AZERTY mechanical keyboard Numeric keypad with arrow keys

CPU :Zilog Z80

Ταχύτητα :4 MHz

RAM :128 kb (2 banks of 64ko)

VRAM :16 kb

ROM :48 KB

Text modes : 20 x 25 with 16 colors 40 x 25 with 4 colors 80 x 25 with 2 colors

Graphic modes :160 x 200 with 16 colors :320 x 200 with 4 colors :640 x 200 with 2 colors

Χρώματα :27

Ήχος :3 channels, 7 octaves +1 noise channel

I/O Ports :Printer port Expansion port 1 Joystick plug (Atari standard) ,Floppy Disc Port ,DIN plug for Amstrad monitor, Headphone / Sound stereo jack output, DIN plug for external tape recorder


Σύστημα μεταφοράς δεδομένων
:3'' disk-drive built-in

OS :AMSDOS or CP/M

Τροφοδοσία : Disk drive Power in (5v DC)Computer power in (12v DC)

Τιμή :Στην Ελλάδα 120 Χιλιάδες δραχμές με μονόχρωμο,και 160Χιλιάδες δραχμές με το έγχρωμο μόνιτορ...
 
Το καλυτερο HOME ολων των εποχων.

Αντε γιατι πηξαμε στα ποστ για την AMIGA:D

Το δικο μου το πηρα 110.000 δρχ με εγχρωμη οθονη .

Και ενα δειγμα απο τις δισκετες οriginal που μου εχουν ξεμεινει.

2003206404163345237_fs.jpg


2003248652059971779_fs.jpg


2003282256414782635_fs.jpg
 
Wow!!Ο Amstrad ξέμεινε,ή πήγε υπέρ πίστεως? :D
 
Μπράβο και πάλι μπράβο akmakas για το πολύ ωραίο review του θεΙκού αυτού υπολογιστή, που υπήρξε και ελληνικό "best seller". Πραγματικά, εκείνη την εποχή, αποτελούσε την καλύτερη λύση στα 128k... :worship:
 
Ευχαριστώ billy αλλά πιστεύω πως αυτό το review ταίριαζε καλύτερα σε εσένα μιας και τον έζησες καλύτερα από εμένα.
 
...akmakas, εγώ μέχρι να βρώ το κουράγιο και τον χρόνο να κάτσω να γράψω review, γεράσαμε !! (είμαι "τα ζώα μας αργά" :D )

Το δικό σου είναι μιά χαρά, και αξιοπρεπέστατο !! Αν καμία φορά με φέρει ο δρόμος μου προς τα πάνω, θα κοιτάξω να έχω μαζί μερικές απο τις δισκέττες μου να φορτώσουμε και τίποτα, να γίνει κέφι !! (να δούμε αν δουλεύει και το drive σου, ή αν θέλει αλλαγή ο ιμάντας... ;) ).
 
Όποτε ανέβεις μην διστάσεις να με πάρεις τηλέφωνο.Όχι απλά θα παίξουμε με τον Amstrad αλλά και με όλα τα ρετρο mictros που διαθέτω Πλην QL !!! :thumbup:
 
Χε χε... τον QL τον υπερ-αγαπάς, έτσι δεν είναι ; (είναι και ο "ελληνικός" αν θυμάμαι καλά...) ;)

...ήδη φαντάζομαι πως θα τον έχεις μέσα σε κάποιο γυάλινο display για να μπορείς να τον θαυμάζεις, χωρίς να μαζεύει σκόνη - όπως περίπου τα εκθέματα στα μουσεία !!

Πάντως αν είχες αρκετό software σε QL, νομίζω πως θα έμπαινες στον πειρασμό να αρχίσεις να τον "σκαλίζεις"... :D
 
Billy δεν είναι αυτό..Δεν έχω τροφοδοτικό από τον QL και δεν μπήκα στο ρίσκο ακόμα να αρχίσω τα πειράματα...Δυστυχώς δεν έχω τίποτα από προγράμματα παρά μια micro κασέτα thats all.Πάντως το παιδί που μου τον πούλησε είχε να μου δώσει controller που μπορούσε να δεχθεί ένα οποιοδήποτε drive από pc έτσι θα μπορούσα να μεταφέρω από το pc τα παιχνίδια και τις εφαρμογές του QL στον QL...Το ζητούσε 80Ε πολλά μου φάνηκαν αλλά δεν το πήρα κυρίως λόγο τροφοδοτικού!!!!
 
...μμμμ... δεν το ήξερα αυτό....

Ελπίζω να λύσεις κάποια στιγμή το πρόβλημα του τροφοδοτικού, για να μπορέσεις να απολαύσεις το μηχάνημα αυτό σε όλο του το μεγαλείο...
 
Ακμακα μην μασας.Κοιτα V και A και παρε ενα απλο μετασχηματιστη.

Ενας κολητος εχει τον 48αρη του με αυτους τους κλασικους πολλαπλους μετασχηματιστες.Ειναι μια χαρα και ζεσταινονται και λιγοτερο απο το original. :D
 
Wally το βίσμα έιναι λίγο περίεργο έχει τρία pin...Απλά δεν το πήρα ζεστά κάποια στιγμή θα τον δω.Στο θέμα μας τώρα.Χτυπάω το τσερβέλο μου ακόμα.Είχα δυο έγχρωμα μόνιτορ από Amstrad και δούλευαν τέλεια.Λόγο χώρου αλλά και τι να τα κάνω και τα δυο,χάρισα το ένα σε ένα φίλο μου που είχε ένα 6128 αλλά δεν είχε μόνιτορ.Πριν από λίγο καιρό έμαθα πως τα πέταξε η μάνα του...:animeek:...Πάει το μονιτοράκι!!!!!!!! :icon_cry:
 
Τα θερμά μου συγχαρητήρια Akmaka. Άψογο το review σου! Ο 6128 ήταν ο πρώτος μου ηλεκτρονικός υπολογιστής και είχα περάσει αμέτρητες ώρες παίζοντας και προγραματίζοντας σε basic. Το αγάπησα αυτό το μηχάνημα. Και πάλι συγχαρητήρια!
 
Τέλειο το review σου, μπράβο!

akmakas είπε:
χάρισα το ένα σε ένα φίλο μου που είχε ένα 6128 αλλά δεν είχε μόνιτορ.Πριν από λίγο καιρό έμαθα πως τα πέταξε η μάνα του...:animeek:...Πάει το μονιτοράκι!!!!!!!! :icon_cry:
Και εγώ το (κάπως... διαλυμένο) ασπρόμαυρο monitor μαζί με τον Plus το έδωσα σε έναν φίλο για να μάθω από τη μάνα του πριν λίγους μήνες ότι "τι να το κάνω, το πέταξα!" :mad::rolleyes:

Ομοιοπαθής λοιπόν! Τελικά απέκτησα 3 άλλους Amstrad και ξένοιασα! :)
 
Ακόμα μια φορά, βγήκα κ###φαρδος στο ebay. Πήρα έναν 6128 και μου και το πληκτρολόγιο και η οθόνη ΣΤΑ ΚΟΥΤΙΑ ΤΟΥΣ (δεν είχε τα αφρολέξ στην οθόνη, αλλά δεν πειράζει).

Η οθόνη είναι μονόχρωμα, αλλά το λειτουργώ στην έγχρωμη που έχω από έναν 664 οπότε δεν με πειράζει. Επιτέλους, μου έφυγε ένα παιδικό απωθημένο.



 
Αυτά είναι. Ωραίος! Καμιά φωτογραφία από τον 6128 και την οθόνη να φτιαχτούμε; :D
 
Ετσι μπράβο, άψογη αγορά !!

Τέτοια μηχανήματα να παίρνετε !! (άντε γιατί πολύ έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν οι spectrum τελευταία, και θα κολλήσουμε καμία ασθένεια. :D ).
 
Τελικά..είμαστε αρκετοί συλλέκτες εδώ μέσα!!! :)
 
Όντως akmakas. Και σαν συλλέκτης και εγώ, είπα να αγοράσω κανα δυό δισκέτες από το ebay και βρέθηκα με 50 δισκέτες γεμάτες παιχνίδια και μερικά original ανάμεσά τους. To καλύτερο της υπόθεσης; H δημοπρασία έληξε στα 12 ευρώ! Καλό; :D Tώρα έχω σύνολο 70 δισκέτες amstrad και κάποτε έλεγα δεν θα ξαναβρώ ούτε μία!

2005149195085688527_rs.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα