Blade Runner (1982)

Όπως είπα έχω πολύ καιρό να το διαβάσω, αλλά έχω διαβάσει όλα τα βιβλία του Ντικ, αρκετές φορές το καθένα. Και, σε όλα του σχεδόν τα βιβλία υπάρχουν παραπάνω από μία αναγνώσεις, και πράγματα που τα βλέπεις όταν το ξαναδιαβάσεις (αν είσαι τυχερός).

Το κύριο θέμα απ'όσο θυμάμαι με τα replicants είναι η απο-ανθρωποίηση (πσσσσσς έκφραση...) του ανθρώπου (η "ανθρώπου") και η ανθρωποποίηση των replicants. Οπότε ήδη τα όρια είναι αρκετά θολά - αν τα replicants έχουν κάποιου είδους empathy τότε κλάφτα Χαράλαμπε, δεν ξέρεις τί σου γίνεται. Αλλά έτσι κι αλλιώς, και να έδινε την εντύπωση πως είναι άνθρωπος δεν σημαίνει και πολλά - πολλές φορές ο Ντικ έχει κάνει ανατροπές, είτε ηθελημένα ("θα κάνω ανατροπή!") είτε παρεμπιπτόντως στα πλαίσια του ξετυίγματος των επιπέδων πραγματικότητας.

Ο Ντικ είχε πει πως ο ρόλος του Ντεκάρ ήταν άνθρωπος.Πλην όμως απ'ό,τι θυμάμαι αναφερόταν στην ταινία και όχι στο βιβλίο (στην ταινία ήταν ο Σκοτ που τον έκανε ρέπλικα).

Πρόσεξε, δεν λέω πως ΔΕΝ ήταν άνθρωπος - μπορεί ναι, μπορεί όχι, αλλά η απόφαση αυτή του αναγνώστη ήταν δευτερεύουσας σημασίας μετά την εσωτερική αναζήτηση. Ή μάλλον τριτεύουσας σημασίας - θυμάμαι πως ο Μερσερισμός ήταν μάλλον πιο σημαντικό θέμα.

Θα αρχίσω να το ξαναδιαβάζω απόψε :)

[EDIT] Απίστευτο!!! Μου λείπει και το αγγλικό και το ελληνικό αντίτυπο!!! Προφανώς δανεισμένα-ξεχασμένα... :( Θα πρέπει να περιμένω τα Χριστούγεννα που θα πάρω το Kindle Voyage μου είτε την επόμενη παραγγελία από Amazon... :(
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι μία ταινία που εγώ θα την χαρακτήριζα ψαγμένη και νομίζω είναι ο ορισμός της ψαγμένης ταινίας. Θέλει δηλαδή να πει και να δώσει πολλά περισσότερα από αυτά που σε αφήνει να δεις με την πρώτη ματιά. Δε μου 'ρχεται άλλη ταινία σε τέτοιο στυλ.
Εγώ είχα αισθανθεί το ίδιο και μία ακόμα ταινία , την Equilibrium με τον Christian Bale . Η ταινία είχε θαυτεί από τις κριτικές και παγκοσμίως πάτωσε . Προσωπικά όμως τη θεωρώ πολύ καλή , διότι είναι από εκείνες που σε βάζουν σε σκέψεις ... Και κάτι τέτοιο δεν είναι απλά έργο · είναι τέχνη .

Αλλά εν τέλει νομίζω πως και ο τίτλος (του βιβλίου) είναι το αυτό ερώτημα και μάλλον δεν απαντάται. Ίσως είναι ό,τι θες να είναι - πιθανόν το κρίσιμο στοιχείο είναι ακριβώς η αμφιβολία.
Με την ευκαιρία λοιπόν να αναφέρω την ταινία Joint Security Area , στην οποία συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα . Αν κοιτάξετε την αντίστοιχη σελίδα στο IMDB θα δείτε πως ο κόσμος τσακώνεται για πάνω από μία δεκαετία για το τι ακριβώς έγινε στο τέλος της ταινίας ! Φυσικά λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να γράψουν βιβλία ή σενάρια με τέτοιο τρόπο !
 
Hmmm JSA, δεν το είχα υπ'όψιν! Απόψε λοιπόν :)
 
Gryzor είπε:
Το κύριο θέμα απ'όσο θυμάμαι με τα replicants είναι η απο-ανθρωποίηση (πσσσσσς έκφραση...) του ανθρώπου (η "ανθρώπου") και η ανθρωποποίηση των replicants. Οπότε ήδη τα όρια είναι αρκετά θολά - αν τα replicants έχουν κάποιου είδους empathy τότε κλάφτα Χαράλαμπε, δεν ξέρεις τί σου γίνεται.
Και βέβαια εδώ έχουμε ένα άλλο θέμα που είναι σημαντικό και πλανάται πάνω από το βιβλίο: αν ένα "αντίγραφο" είναι τόσο καλό που να μην μπορεί κανείς να το ξεχωρίσει από το "πρωτότυπο" βάσει οποιασδήποτε ιδιότητας και είναι πλέον ολόιδια 100%, έχει πλέον οποιαδήποτε σημασία αν έχεις "αντίγραφο" ή "πρωτότυπο"; Δεν γίνονται ένα και το αυτό;
 
Η διάκριση όμως έχει να κάνει με τα συναισθήματα που μπορούν ν αναπτύξουν τα replicants. Κι εδώ είναι το μπέρδεμα, ότι ο Ντεκάρτ έχει συναισθήματα και μάλιστα ανθρώπινα.

Αποκτάει ένα άλλο νόημα και μια γοητεία αν δεν είναι ρέπλικα και ενώ ξέρει ότι η κοπέλα είναι ρέπλικα εκείνος την ερωτεύεται χωρίς να τον ενδιαφέρει. Και βέβαια τίθεται ουσιαστικά το ερώτημα από την ταινία, εαν ο άνθρωπος φτάσει στο σημείο να φτιάξει άνθρωπο (πχ κλώνοι) πόσο μπορεί να τους ελέγξει μετά.

Θα ήθελα εδώ να πω ότι παρόμοια θέματα θέτει και μια άλλη ταινία , το Solaris του Ταρκόφσκι για όσους το έχουνε δει (σε εντελώς άλλο ύφος κιν/φου φυσικά).

Εγώ είχα αισθανθεί το ίδιο και μία ακόμα ταινία , την Equilibrium με τον Christian Bale . Η ταινία είχε θαυτεί από τις κριτικές και παγκοσμίως πάτωσε . Προσωπικά όμως τη θεωρώ πολύ καλή , διότι είναι από εκείνες που σε βάζουν σε σκέψεις ... Και κάτι τέτοιο δεν είναι απλά έργο Ξ είναι τέχνη .
Δε την γνωρίζω την ταινία iliekater αλλά μια που το λες θα το ψάξω!!
 
Ξαναείδα το Equilibrium χθες βράδυ, καλή ταινιούλα αν και θα μπορούσε να είναι και καλύτερη...

Αλλά δεν θεωρώ ότι αυτή ή το Solaris (η πιο αγαπημένη μου ταινία, μαζί με το Ran του Kurosawa) πραγματεύονται το ίδιο θέμα. Ναι, έχει μία εφαπτόμενη και συζητείται το πράγμα ("τί είναι αυτά;") αλλά έτσι κι αλλιώς τα "πλάσματα" είναι μία προέκταση του Σολάρις ο οποίος απλά προβάλλει τα συναισθήματα των ανθρώπων πάνω τους. Μην ξεχνάμε πως τα πλάσματα δεν είναι καν αυθύπαρκτα - αν απομακρυνθούν οι κοσμοναύτες από τον Σολάρις θα εξαφανιστούνε. Το κύριο θέμα του Σολάρις είναι η εσωτερική αναζήτηση και το αν μία πλαστή πραγματικότητα μπορεί να υποκαταστήσει την, εχμ, αληθινή (ανατριχιαστική η τελευταία σκηνή με τη βροχή μέσα στο σπίτι).
 
Ναι έχεις δίκιο, έκανα τον εξής παραλληλισμό (και δε θα το επεκτείνω εδώ γιατί αφορά άλλη ταινία) ότι τα πλάσματα φαίνεται ν' αποκτούν συνείδηση και συναισθήματα ενώ και οι άνθρωποι (ο Κρις δηλαδή) αποκτούν αισθήματα για αυτά και αρχίζουν να τα βλέπουν ως πραγματικές ανθρώπινες υπάρξεις, όπως συμβαίνει και με τον Ντεκάρτ δηλαδή (στην περίπτωση που δεν είναι ρεπλίκα βέβαια)
 
Η διαφορά, νομίζω (και θεωρώ ότι είμαστε εντός θέματος :) ) είναι πως στο Βr όντως οι ρέπλικες φαίνονται να εξελίσσονται αυτόνομα. Στο Σολάρις, εν τούτοις, και συναισθήματα φαίνονται να έχουν και μνήμη και κατανόηση της κατάστασης ("τί έγινε η προηγούμενη;") αλλά είναι πιο ξεκάθαρο (ας πούμε...) πως πρόκειται για προσομοίωση που προβάλλεται από το Ον.
 
Λοιπόν, το ξαναείδα χθες (Ultimate-final-we-promise-no-more-cut), και συνειδητοποίησα πως είχα ξεχάσει τη σημασία του γεγονότος πως το τελευταίο origami είναι ένας μονόκερως. Άρα, νομίζω δεν τίθεται σε αμφιβολία πως πρόκειται περί ρέπλικας, πραγματικά...

Επίσης, στο 57'10":

bscap0000.jpg

Χε χε :)
 
Ο Τάσος Κρυστάλλης είναι ένας πολύ καλός λαϊκός τραγουδιστής. Το επόμενο Σάββατο έχουμε κανονίσει με τον Εχετλαίο να τον ακούσουμε σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις του. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει.

https://www.youtube.com/watch?v=cpak4pRt4nQ]

Μα πού κολλάει ο Κρυστάλλης με το Blade Runner; Δείτε στο 1.16 ένα σινεμά που παίζει το director's cut και αμέσως μετά μια μικρή σκηνή από το έργο. Επίσης δείχνει το HouseSitter, οπότε το βίντεο κλίπ είναι του 1992
 
Χαχαχα φοβερο ευρημα. Κανω οτι μπορω για να τα πουμε εκεινο το Σαββατο...
 
Οχι που θα την γλυτωνε απο την λαιλαπα τον sequels...

Blade Runner Sequel

....το καλο ειναι,οτι επιστρεφει ο Harrison Ford!

Ειδωμεν.....
 
stayros είπε:
Οχι που θα την γλυτωνε απο την λαιλαπα τον sequels...
Blade Runner Sequel

....το καλο ειναι,οτι επιστρεφει ο Harrison Ford!

Ειδωμεν.....
Όχι ρε παιδιά!!! Όχι... Μην το κάνετε!!!

Αφήστε το στην ησυχία του το ρημάδι, μην το καταστρέφετε και αυτό!!! Γυρίστε έναν έβδομο Ρόμποκοπ, Ράμπο, Ρόκυ... Ένα πέμπτο Indiana Jones ίσως? (μιας και του βγάλατε τα μάτια στο 4ο) Αλλά όχι το Blade Runner

:banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γιατι ρε Στρατο γιατι,γιατι τοσος οδυρμος. :P


Aν βγει καλο κερδος το'χουμε,αν βγει χαλια εχουμε το παλιο!!
 
Aardvark είπε:
Γιατι ρε Στρατο γιατι,γιατι τοσος οδυρμος. :P
Aν βγει καλο κερδος το'χουμε,αν βγει χαλια εχουμε το παλιο!!
Μερικές σκέψεις για το αν θα πρέπει να γυριστεί το συγκεκριμένο πρότζεκτ:

1) Ποιος θα γράψει τη μουσική, όταν για το πρωτότυπο γράφτηκαν ένα από τα καλύτερα soundtrack ever, από τον Παπαθανασίου? Ότι και να γραφτεί θα είναι λίγο.

2) Σύμφωνα με το τέλος της πρωτότυπης ταινίας, δεν χωράει sequel! Ο Ντέκαρντ είναι ρέπλικα! Πώς θα δικαιολογηθεί ο παππούλης Χάρισον Φορντ, με τις ρυτίδες και το άσπρο μαλλάκι?

Εκτός αν τα ρομπότ γερνάνε, οπότε πάω πάσο. Ας αναλάβει τότε την παραγωγή η Disney.

3) Αν θέλετε μια ταινία Blade Runner, γυρίστε τη μεταφορά του βιβλίου "Το ηλεκτρικό πρόβατο" του Ντικ. Όπου εκεί υπάρχει διαχωρισμός και δεν κακοποιείται η πρώτη ταινία.

4) Μερικά πράγματα απλά δεν πρέπει να τα πειράζουμε
 
Στράτο όσο οδυρμό και να ρίξουμε "ο κύβος ερρίφθη"...

Πάντως ο σκηνοθέτης είναι πολύ καλός. Για να δούμε...

Αν βγει σαν το prequel του Alien, το Prometheus βράστα... :(

Ο Rutger Hauer τουλάχιστον να παίζει...
 
50 μοντέλα και μινιατούρες που δημιούργησαν το μελλοντολογικό L.A. του Blade Runner

Φωτογραφίες από το ατελιέ της κινηματογραφικής ταινίας του Ridey Scott

 


Πολύ καλό αφιέρωμα στις μινιατούρες που έγιναν τα αγαπημένα μας δυστοπικά πλάνα!


 


http://www.lifo.gr/articles/cinema_articles/83092?ref=nl_151208


 
Για τους fan της ταινίας προτείνω να παρακολουθήσετε το documentary Dangerous Days: Making Blade Runner διάρκειας 214'

Εξαιρετικό με κάθε είδους πληροφορία για την ταινία.

Όσο για το sequel και εγώ εναντίον είμαι αν και ο σκηνοθέτης είναι πολύ καλός.
 
Πότε βγαίνει?

Εγώ το αναμένω με ανυπομονησία. Μήπως τελικά ο Ντεκάρτ δεν ήταν ρεπλίκα κι έχουμε σεναριακές ανατροπές?

Ή μήπως ο Χάρισον Φορντ θα έχει άλλο ρόλο στη ταινία αυτή τη φορά? Για πολλούς λόγους θα έχει ενδιαφέρον πιστεύω..
 
Πίσω
Μπλουζα