COMMODORE 1084SD RESTORATION

santosp

RetroActive
Joined
25 Νοέ 2008
Μηνύματα
298
Αντιδράσεις
1
Προσφατα αγορασα απο ενα μελος του Retromaniax ενα μονιτορ Commodore 1084 SD κατασκευης 1992. Το μονιτορ ηταν νεκρο και δεν ειχε πορτακι εμπρος. Στοιχησε 10 ευρω. Οταν παρελαβα το μονιτορ στα χερια μου, ειδα ότι ακριβως μου ειχε πει ο πωλητης, αλλα επιπλεον την κιτρινιλα της αρκουδας, σταμπες, αλλα και αυτοκολλητα επανω σε αυτο. Σε καποιο μαλιστα σημειο φαινοταν σαν να ειχε καποιος κολλησει κατι σαν κονκαρδα με κολλα στιγμης, και ειχε μεινει κατι σαν εξογκωμα κολλας. Στο πισω μερος καποιος ειχε γραψει με ασημι ανεξιτηλο μαρκαδορο <>, λες και ηταν ανταλλακτικο σε μαντρα αυτοκινητων, και το ειχαν μαρκαρει!

Η πρωτη μου αισθηση ηταν σαν να σου τραβανε σφαλιαρα με ολο το κεφι!!! Με το που την εβαλα στο σπιτι και την ειδε και η γυναικα μου, αλληλοκοιταχτηκαμε και επειτα ανεφωνησα... μηπως να την πεταξω κατευθειαν; Εκατσα λιγο στον καναπε κοιταζοντας το, απελπισμενος. Σκεψεις οπως ενταξει το φτιαχνεις δουλευει και επειτα ανακαλυπτεις μια πεσμενη σε φωτεινοτητα οθονη. Αλλα και ετσι να μην ειναι το φτιαχνεις δουλευει και μετα το ξανακρυβεις μην το δει κανεις και σε παρει με τις πετρες!

Τελος αποφασιζω να ασχοληθω με το ηλεκτρονικο κοματι μονο και μονο απο περιεργια. Να δουμε τι στο καλο εχει ρε παιδι μου!! Ετσι κανω το λαθος να ξεκινησω να το ανοιγω στο γραφειο μου. Και λεω λαθος γιατι αν εβλεπε καποιος τι χολερα και πανωλη υπηρχε εκει μεσα........ Εξω στο μπαλκονι κατευθειαν. Μεσα μαλι της γριας και η απολυτη μαυριλα, σε τετοιο βαθμο που οτι αγγιζες επρεπε αμεσα να πλενεις τα χερια σου.

Αφου η πλακετα και η οθονη καθαριστηκαν με πινελο, καθαριστικο πλακετας και βρεγμενο πανι, ξεκινησε η ανιχνευση της βλαβης. Το μονιτορ δεν αναβε καθολου. Επειτα απο καποιες ψυχρες κολλησεις αρχισε να δινει σημαδια ζωης το τροφοδοτικο κανοντας το γνωστο <<τικ-τικ>>. Αλλα και παλι εικονα γιοκ! Με λιγη ακομα ανιχνευση αλλαχτηκε το τρανζιστορ εξοδου της υψηλης, και επιτελους αναψε. Η αγωνια κορυφωνοταν για το αν βαζωντας σημα βιντεο θα εβλεπα εικονα της προκοπης ή καμια σκουριλα, και θα την πεταγα κατευθειαν απο το μπαλκονι στον πισω κηπο να δω αν κανει ωραιο μπαμ!

Τελικα συνδεοντας ενα MegaDrive και παιζοντας με τα ρυθμιστικα, οχι μονο ειδα <<φως>>, αλλα και πολυ καλα χρωματα. Αντε βρε να μας ζησει, σκεφτηκα σαν αλλος νεος πατερας. Την επομενη ημερα ενα σετ πυκνωτων στα κυκλωματα ισχυος οπως τροφοδοσια, οριζοντιο, καθετο, υψηλη (γυρω στα 20 κοματια) αλλαχτηκαν. Επισης εξαρμωστηκαν απο τις ψυκτρες τους τα κυκλωματα οπου υπηρχαν, καθαριστηκαν και ξαναεφαρμοστηκε σε αυτα φρεσκια θερμοαγωγιμη αλοιφη. Τελος λαδωθηκαν εσωτερικα ολα τα ποτενσιομετρα και διακοπτες, και εγινε επιλεκτικα ενα ξαναπατημα ψυχρων κολλησεων. Ειδικα στην πλακετα πισω απο τον καθοδικο σωληνα, σχεδον ολες οι κολλησεις ηταν για τα πανηγυρια. Ολα καλα μεχρι εδω, να εβρισκα και ενα σετ καπακια να τα βαλω μεσα.

Μια και δυο γενικο ξεντυμα απο οτι υπαρχει στα πλαστικα, βγαλσιμο με πιστολακι και ξυστρα τα αυτοκολητα, και πεταμα ολα μεσα στην μπανιερα, συμπεριλαμβανομενων και των πλαστικων απο διακοπτες και ποτενσιομετρα. Μπολικο Tide ζεστο νερο, σφουγγαρι και καλο κουραγιο. Μετα το ξεπλυμα και αφου βουλωσε το λουκι, το αποτελεσμα ειναι να εχει φυγει απο μεσα η μαυριλα, αλλα εξωτερικα η κιτρινιλα εκει απτοητη. Ειχαν επισης εμφανιστει και σημαδια ακριβως εκει απο οπου ειχαν βγει τα αυτοκολλητα. Τα σημαδια δεν ηταν αλλο απο το φυσικο χρωμα του πλαστικου. Η αληθεια ειναι οτι η κιτρινιλα ειχε σπασει καπως.

Το πηρα τελικα αποφαση οτι ετσι θα μεινει, και αποφασισα να το μονταρω. Αφου γλυφτηκε κυριολεκτικα και η οθονη (ειναι της εταιρειας ORION), και τα ηχεια και οτι αλλο υπηρχε, μονταριστηκε. Καποια στιγμη αποφασισα να ψαξω στο διαδυκτιο μπας και υπαρχει καποιος τροπος που δεν γνωριζα ωστε να καθαρισει το <<τερας>>, το οποιο μετα το πλυσιμο ειχε ελθει σε πολυ καλο δρομο, αλλα......

Ξεχασα να αναφερω οτι ειχα δοκιμασει χλωρινη, και ασετον αλλα κανενα αποτελεσμα. Αφου διαβασα καποιες προσπαθειες (ανεπιτυχεις) για καθαρισμο, το ενδιαφερον μου επικεντρωθηκε σε μια μεθοδο βαφης που εχει ποσταρει καποιος συμφορουμιτης μας. Κατι παρομοιο βρηκα και σε αλλα site με αλλο ειδος βαφης. Ετσι αποφασισα να επισκεφτω ενα καταστημα με βαφες αυτοκινητου για να παρω πληροφοριες. Εκει εμαθα για να τυπο βαφης για πλαστικα μερη αυτοκινητου την οποια εφαρμοζει η BMW και η MERCEDES, και εχει σαν ιδιαιτεροτητα οτι δεν χρειαζετε primer. Ειναι ολα σε ενα και μαλιστα μετα το αρχικο τριψιμο με ψιλο ντουκοχαρτο το οποιο εμποτιζετε με νερο, βαφεις πρωτο χερι, επειτα απο 5 λεπτα δευτερο, αν χρειαστει τριτο, και τελος σε 30 λεπτα ειναι ετοιμο προς χρηση. Εχει δηλαδη πολυ ταχυ χρονο στεγνωματος. Το μοναδικο μειον ειναι οτι κυκλοφορει σε αποχρωσεις <<σπασμενο>> λευκο, γκρι, και μαυρο. Για τον δικο μας σκοπο ομως δεν υπαρχει προβλημα γιατι το λευκο (και οχι καταλευκο ευτυχως παρακαλω!) ειναι αυτο που χρειαζομαστε. Επισης μου εδωσε και μια λαβη που εφαρμοζει στο σπρει, και ειναι σαν να βαφεις επαγγελματικα με πιστολι.

Σημερα το βραδυ ξαναδιελυσα το μονιτορ σε επιπεδο πλαστικων, και αφου με πιστολακι θερμου αερα αφαιρεσα τα logos εμπρος και πισω, μπανιερα και παλι. Τριψιμο με ντουκοχαρτο (επιτελους εφυγε και η σαγρα της κολλας) πλυσιμο, στεγνωμα και αναμονη να ξημερωσει γιατι με πηρε το βραδυ. Οι φωτογραφιες που θα δημοσιευσω μεχρι εδω, δειχνουν την κατασταση του μονιτορ μετα την ολοκληρωση του πρωτου restoration, οποτε δυστηχως δεν μπορει να δει κανεις τιποτα αλλο εκτος απο τα σημαδια και την κιτρινιλα. Ημουν τοσο απογοητευμενος στην αρχη που δεν ειχα βγαλει ουτε μια φωτογραφια.

Αναμονη λοιπον για την αυριανη ημερα για να δω και να δειτε τα τελικα αποτελεσματα. Καλη μου τυχη.

Υ.Γ.

Το JAGUAR (ξεμπαρκο... ετυχε να το φωτογραφησω ) αγοραστηκε και αυτο απο τον ιδιο φιλο προς 5 ευρω με χαλασμενο το cartridge slot. Μονο του χωρις τιποτα αλλο. Αφου αποκολληθηκε ο 108 ακιδων κοννεκτορας (μετ ειδικου εργαλειου) και επειτα απο πολλες προσευχες, βρεθηκε απο Αμερικη ανταλλακτικο. Τρομαξα να το βρω λογω του οτι ειναι ειδικη κατασκευη για το JAGUAR απο την εταιρεια MOLEX, και οχι υλικο του εμποριου. Εν αναμονη να ερθει και αυτο.

picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο και για την υπομονη σου και για το ωραιο κειμενο!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φαντάζομαι κλάμα που θα έχει ρίξει ο εν λόγω συμφορουμίτης :D
 
Rygar είπε:
Φαντάζομαι κλάμα που θα έχει ρίξει ο εν λόγω συμφορουμίτης :D
Μην λες τετοια, μην λες τετοια. Θα το δει και αντε να μου ξαναπουλησει!!! :D
 
Εχω βαλει τις εικονες στο αλμπουμ. Μπορει καποιος παρακαλω να μου υποδειξει πως θα τις συναψω;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κανε κλικ στη φωτο που θες.Απο κατω θα εμφανιστει,εκτος αλλων,και ενα πλαισιο κειμενου με τιτλο BB Code.Παρε το κειμενο και βαλτο στο ποστ σου
 
Wally είπε:
Κανε κλικ στη φωτο που θες.Απο κατω θα εμφανιστει,εκτος αλλων,και ενα πλαισιο κειμενου με τιτλο BB Code.Παρε το κειμενο και βαλτο στο ποστ σου
Ευχαριστω. Λοιπον επειδη ειναι πολλες οποιος θελέι ας δει το αλμπουμ απο το προφιλ μου. Ειναι ανοικτο για ολους.
 
Θα πρότεινα πάντως να τις βάλεις και στο κείμενο εδώ,μια και θα ομορφύνει πολύ το thread σου αυτό...
 
Ωραία δουλειά, χαρά στο κουράγιο σου! Σίγουρα σου δίνει μεγάλη χαρά να "ξαναζωντανεύεις" χαλασμένα κομμάτια hardware.

Δυστυχώς εμένα δεν πολυπιάνει το χέρι μου, οπότε προτιμώ να αγοράζω πράγματα που να είναι εξαρχής σε καλή κατάσταση.
 
Χαράς την υπομονή σου, δε θα πει τίποτε!

Αν το ήξερα πιο νωρίς, θα σου έδινα την δική μου 1084S που είναι και σε άριστη κατάσταση (τυλιγμένη με σεντόνι και μέσα στη ντουλάπα, έπειτα απ'τον "χωρισμό" της με την A4000T...)
 
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
picture.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άφωνος !!!!
 
φοβερη δουλεια.ουτε απο το εργοστασιο δεν θα ηταν ετσι :bow:
 
Extreme Makeover -> Retro hardware

Ευγε Εξαιρετικο!!! .
 
Τρελη δουλεια.Ειναι οι ιδια μπογια που χρησιμοποιει και ο Phil αραγε?
 
!!!!!

E.... δεν θα μας πεις πώς το έκανες;;;;;
 
Πολύ καλό το αποτέλεσμα...εύγε...Μη μας πεις πως το έκανες....θα μας ανοίξεις projects σε μία δύσκολη περίοδο ;-)
 
Εγώ ως κλασσικός outsider θα πω ότι το προτιμούσα όπως ήταν πρίν τη βαφή. Τέτοιες (τρομοκρατικές) ενέργειες τις θεωρώ εγκληματικές σε retro μηχανήματα.

Και sorry κιόλας, δε θέλω να φανώ κακός αλλά που είναι το καλό αποτέλεσμα βρε παιδιά? Το έχετε δεί από μπροστά που φαίνεται η κιτρινίλα στην περιόχή των ενδείξεων? Τώρα τι, φαίνεται σαν καινούργιο έτσι?

Καλύτερα κίτρινο και original παρά άσπρο και εμφανέστατα βαμμένο...

Με ένα καλό πλύσιμο (πολλά χέρια και πολύ μούλιασμα, ίσως και χλωρίνη και αφαίρεση της κόλλας από τα αυτοκόλλητα με οινόπνευμα) κάτασπρο δε θα γινόταν αλλά θα βελτιωνόταν πάρα πολύ (το έχω κάνει σε παρόμοια πλαστικά).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατ αρχας σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τα καλα σας λογια ολους. Ξερετε οτι και να κανεις καλο κακο μετριο δεν μετρα το ιδιο αν δεν στο επιβεβαιωσουν και οι αλλοι.

Και τωρα ερχομε στο γλυκο εκεινο παιδακι (παντα κοιτωντας το avatar του). Στον συμφορουμιτη gtsamour. Νομιζω οτι εσυ ειχες ποσταρει τελειως αρνητικα και στο αλλο ποστ συμφορουμιτη σε αντιστοιχο project. Ξεκινω λεγοντας σου οτι εισαι ο πρωτος που ποσταρει εδω και καταφερες να μου χαλασεις την διαθεση. Με αυτο το ποστ θελω να ξερεις οτι δεν ξεκινω κοντρα μαζι σου, αλλα θελω να σου διευκρινησω καποια πραγματα. Κατ αρχην δεν με πειραξε η προσωπικη σου γνωμη, την οποια σεβομαι απολυτα. Με πειραζει ο τροπος που την εκφραζεις. Ενταξει καταλαβαινω οτι αυτο που εκανα δεν το δεχεσε, αλλα δεν καταλαβαινω προς τι ο χαρακτηρισμος <<τρομοκρατικη ενεργεια>>, καθως και το καλεσμα των αλλων να συμφωνησουν με την δικη σου γνωμη με την φραση <<...αλλα που ειναι το καλο αποτελεσμα βρε παιδια? Το εχετε δει απο μπροστα που φαινετε η κιτρινιλα στην περιοχη των ενδειξεων....>>. Δηλαδη βρισκεις απο ολη αυτην την δουλεια που εγινε ενα αδυναμο σημειο (αυτο πιστευεις βεβαια εσυ), και βγαζεις τον αλλον αχρηστο? Σου μιλαω ειλικρινα δεχομαι και υποκλινομαι στην αποψη σου, αλλα μου την σπανε οι γροθιες κατω απο την μεση. Το εννοω το κατω απο την μεση. Και μην πει καποιος οτι πηρα στραβα το θεμα γιατι τα πραγματα ειναι ετσι ακριβως.

Οι <<κιτρινιλες>> για τις οποιες αναφερεσε εγιναν ολοκληρο αντικειμενο συζητησης. Μαθε λοιπον οτι ενας τροπος ειναι να το βαψεις ολο, και να εκτυπωσεις σε διαφανεια τα συμβολα και να τα τοποθετησεις. Αλλος τροπος ειναι να τα τυπωσεις σε εργαστηριο σε μεμβρανη την οποια πιεζωντας αποκολουντε στο πλαστικο. Τροποι υπαρχουν. Το θεμα ειναι οτι εγω προετοιμασα μια οθονη που ηταν για τα σκουπιδια και την εφτιαξα να αρεσει σε εμενα. Αν ηθελα να την παω σε καλλιστεια να εισαι σιγουρος οτι θα ξαναεβαφα ακομα και το πλαισιο της οθονης γκρι. Για να μην σου πω οτι δεν θα επερνα ειδικη βαφη ενα σε ολα, αλλα θα του εβαζα πριμερ πλαστικου και μεταλλικο χρωμα.

Δεν εχουμε γνωριστει και δεν ξερεις τι <<αρρωστος>> με την λεπτομερια ειμαι. Εξαλλου νομιζω οτι αν διαβασες το πρωτο post θα το καταλαβες. Ξερεις πολλους που να κανουν restoration και να μπορουν επιτυχως να αποκολλησουν τα logos και με την εργοστασιακη κολλα 18 χρονων επανω? Μηπως αυτο θα επρεπε να σε κανει να σκεφτεις οτι αφου το κανει ετσι, και δεν βαζει απλα χαρτοταινια πανω τους θελει να κανει επαγγελματικη δουλεια?

Τελος παντων την αποφαση να μεινουν ετσι τα ενδεικτικα την πειρα γιατι μεχρι εδω που το εφερα μου κανει!! Ναι εμενα που θα το βλεπω και οχι σε καποιον αλλο, μου κανει. Μην ξεχνας οτι αγοραστηκε 10 ευρω. Στο τελος αν ειναι να χαλασω 100, τοτε οπως ειπε και καποιος συμφορουμιτης, δεν μου πουλαγε την δικια του που την ειχε τυλιγμενη στο σεντονι?

Επισης λες <<Με ένα καλό πλύσιμο (πολλά χέρια και πολύ μούλιασμα, ίσως και χλωρίνη και αφαίρεση της κόλλας από τα αυτοκόλλητα με οινόπνευμα) κάτασπρο δε θα γινόταν αλλά θα βελτιωνόταν πάρα πολύ>>. Και ετσι και εγινε. Μεχρι ασετον εφαγε, και χειροτερα πριν βαφτει ψιλλο γυαλοχαρτο. Και βεβαιως βελτιωθηκε. Απλα εμενα που σου ξαναεπαναλαμβανω θα το βλεπω καθε ημερα, ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ. Και δεν ειναι δυνατον να βγαλεις τις σταμπες απο τα αυτοκολλητα, γιατι απλα δεν ειναι σταμπες, αλλα το φυσικο χρωμα του πλαστικου που παντα θα ειναι εκει σε αντιθεση με την κιτρινιλα. Αν ειναι εγκληματικη ενεργεια το restoration, τοτε καποιοι αλλοι που τα τρυπανε, βαζουν connector επανω και αλλα, πρεπει να τους κλεισουμε φυλακη.

Τελειωνοντας θελω να πω οτι σκοπος μου δεν ειναι να κανω επιθεση ή αντιλογο, αλλα να σου δειξω το τι με πειραξε και το πως αισθανθηκα. Τωρα αν με ρωτησει καποιος moderator τι θα ηθελα (μεγαλη η χαρη μου), ειναι να σβηστει ολο αυτο το post αφου το διαβασεις και να διορθωθει το δικο σου post ως προς το πως θα επρεπε να εχει διατυπωθει. Δεν ξερω αυτο ας το κρινουν καποιοι αλλοι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το αποτέλεσμα πραγματικά απίστευτο. Εύγε σου για την υπομονή σου.

Όσο για τα σχόλια του φίλου gt δεν θα επεκταθώ. Ζαχαρώνω μια Cadillac Eldorado Devil του 1959 εδώ και καιρό και μάλλον βρήκα μία η οποία εκτός από λαμαρίνες είναι σε άσχημη κατάσταση από ηλεκτρικά, μηχανικά, εσωτερικό και κουκούλα.

Είναι σε λειτουργία μεν, αλλά αν την αποκτήσω, την φτιάξω από την αρχή και της κοτσάρω μια καινούργια μη εργοστασιακή μηχανή και εσωτερικό, δεν πιστεύω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι τέτοιο "τρομοκρ@τική ενέργεια" σε καμία περίπτωση.

Φίλε santosp περιμένω με ανυπομονησία πραγματικά το επόμενο project σου. Είσαι πράγματι ΑΠΙΘΑΝΟΣ!!!!!!!
 
Πίσω
Μπλουζα