GameOn 2.0-Επίσκεψη σε εικόνες

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
125
Την έκθεση την επισκέφτηκα χτες το μεσημέρι, μαζί με τον κουμπάρο ambu_dare. Σε αντίθεση με το γενικά αρνητικό κλίμα που διάβασα από άλλους, εγώ πέρασα καλά!

Έφαγα ένα 4ωρο γεμάτο και δεν την εξάντλησα. Ούτε φωτογραφικά αλλά ούτε και παίζοντας. Έφυγα έχοντας την αίσθηση ότι θα μπορούσα να κάτσω άνετα άλλες 4 ώρες...

Και σαφώς θα ξαναπάω.

Μερικές σκέψεις:

-Μην πάτε περιμένοντας τέλεια ιστορική ακρίβεια ή μεγάλο όγκο πληροφόρησης. Υπάρχουν και λάθη (πχ λέει ότι το Triggerheart Exelica ήταν το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του DC) και ελλείψεις πληροφορίας (δηλαδή να βλέπεις κάτι και να μην στο επεξηγεί καθόλου). Χαμένη ευκαιρία σε αυτό τον τομέα.

-Μην πάτε αν σοκάρεστε που δεν έχει το δικό σας αγαπημένο παιχνίδι. Αν δεν μπορείτε χωρίς Bubble Bobble, παίχτε το στο σπίτι σας. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος να ικανοποιήσεις όλα τα πιθανά γούστα. Ούτε καν μένοντας στα πιό κλασσικά παιχνίδια. Αντί να χαλαστείτε για το τί σας λείπει, δοκιμάστε εξαντλητικά ότι υπάρχει. Εγώ βρήκα απρόσμενα μεγάλη απόλαυση πχ στο Densha de GO! Final για PS2 που είναι Ιαπωνικός εξομοιωτής οδήγησης τραίνου. Και ξέρετε και πόσο "λατρεύω" την Sony...

-Μην πάτε αν σας χαλάει η ανακρίβεια στην απεικόνιση ή είστε αθεράπευτα purists. Τι σημασία έχει αν πχ το Prince of Persia τρέχει σε Megadrive ή το Amidar σε ΜΑΜΕ ή αν η οθόνη δεν έχει ακριβώς τα σωστά χρώματα; Δεν μπορείτε να διασκεδάσετε απλά παίζοντας; Κοιτάγατε και στα arcade που πηγαίνατε αν ήταν όλα τέλεια; Γιατί εγώ θυμάμαι να παίζουμε μια χαρά σε οθόνες με burn-in, ξεπλυμένα χρώματα κλπ κλπ. It's all about the games, στην τελική!

-Μην πάτε αν νομίζετε ότι θα τα έχετε όλα hands on. Υπάρχουν έτσι και αλλιώς αρκετά πράγματα να αγγίξετε, μην κολλάτε σε αυτά που δεν μπορείτε. Ούτε εσείς αν είχατε δικό σας Computer Space θα αφήνατε να το ψαχουλεύουν οι πάντες. Το ίδιο γίνεται σε όλα τα μουσεία με τα εκθέματα τους.

Κάνω copy/paste από το mame.gr το παρακάτω κομμάτι:

Να μερικά μοναδικά πράγματα που μπορείς να κάνεις εκεί και πιθανόν να μην έχεις ξανακάνει ποτέ ή να δεις για μια και μοναδική φορά στην ζωή σου από κοντά:

TO DO:

-Να παίξεις Missile Command με το αυθεντικό trackball. Καμμία σχέση με ποντίκια κλπ ατυχείς προσεγγίσεις που ίσως έχετε δοκιμάσει.

-Να παίξεις Battlezone με το περισκόπιο και το αυθεντικό διπλό χειριστήριο

-Nα παίξεις διπλό Daytona USA

-Να παίξεις διπλό Combat στον Atari 2600.

-Να παίξεις Triggerheart Exelica σε TATE mode (κάθετη οθόνη) χωρίς να ανησυχείς αν θα σου χαλάσει η τηλεόραση.

-Να παίξεις Gran Turismo 4 σε sitdown/3 screen "καμπίνα".

-Να παίξεις στο virtual reality Virtusphere. Και ίσως να φας και τα μούτρα σου δημοσίως...

-Να παίξεις με το χειριστήριο τραίνου στο Densha De GO! Final. Ακούγεται γελοίο αλλά εγώ κόλλησα.

-Να παίξεις δεκαπλό Saturn Bomberman. 10!

TO SEE

-Να δεις από κοντά arcade cabinets από Computer Space, Pong, Space War (έστω και μη λειτουργικά, δεν είναι κάτι που θα ξαναδείς εύκολα)

-Να δεις mini computer από τα 70s (DEC PDP 8/e)

-Να δεις το πρώτο PC (IBM 5150)

-Να δεις την πρώτη κονσόλα (Magnavox Odyssey, 1972)

-Να δεις μια από τις πρώτες κονσόλες της Nintendo (Color TV Game 15, 1978 ).

-Να δεις NEC PC/FX εν λειτουργία (playable είναι, αλλά η ικανότητα του συστήματος είναι ουσιαστικά στην απεικόνιση εκπληκτικού FMV)

-Να δεις πόσο όμορφα είναι τα πραγματικά vector graphics του Asteroids και του Star Wars. Πιστέψτε με, αυτά που έχετε δει στο ΜΑΜΕ είναι τραγικά φτωχές απομιμήσεις...δεν πίστευα στα μάτια μου και ας έχω και Vectrex.

-Να δεις cabinet art where it was meant to be. Πάνω στο cabinet.

Για όσους τσιγκουνεύονται το δεκάευρο ή αποθαρρύνθηκαν από όσα γράφω, ανεβάζω σχετικά καλής ποιότητας φωτογραφίες για να δούνε δωρεάν. Για όσους δεν το τσιγκουνεύονται, μπορεί και να είναι οι φωτογραφίες κίνητρο για να πάτε. :)

Δεν διεκδικώ δάφνες φωτογράφου, αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά καλές για να καταλάβετε τι "παίζει".

Και επειδή είδα και γκρίνιες ότι δεν την βρίσκεις εύκολα: μπείτε από την είσοδο που είναι τα παιδικά, μπροστά και κοντά στην Πειραιώς και κατευθυνθείτε γενικά προς το στρογγυλό μαύρο τερατούργημα (δεν ξέρω τι είναι, αλλά μόλις το δείτε θα καταλάβετε τι εννοώ) στο πίσω μέρος. Όταν το πλησιάσετε αρκετά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην την δείτε!

ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ "ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ" ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΘΕΙ ΣΕ HIGH SCORE CHASING KAI ΔΙΠΛΑ, ΟΠΩΣ "ΤΟΤΕ". COUNT ME IN ΓΙΑ TYXON ΕΠΙΔΡΟΜΗ RETROMANIAX.

Λοιπόν, φύγαμε...GameOn!

Πλησιάζουμε στην πύλη της Τεχνόπολης και στο απέναντι κτίριο βλέπουμε αυτό το γκράφιτι. Μάλλον άσχετο με την έκθεση και βρέθηκε τυχαία εκεί, αλλά εγώ το κρίνω ως καλό οιωνό!

Και για τους πεσιμιστές, είναι και clue για την ιστορική (αν)ακρίβεια της έκθεσης, αφού απεικονίζει μπλε αγριεμένο φάντασμα να έχει φονεύσει τον PacMan
attachment.php


Η είσοδος του παραδείσου; Η αρχή της γκρίνιας και της βαρεμάρας; Κάτι ενδιάμεσο; Ας κρίνετε μόνοι σας...

attachment.php


Όχι, δεν θα τα έβλεπες εύκολα κάπου μαζεμένα όλα αυτά...2 διαφορετικά Computer Space και ένα minicomputer από τα 70s (DEC PDP 8/e)

attachment.php


Just another big Daddy...Αν αυτά τα σχέδια cabinet δεν σας κάνουν για αυτό που λένε οι Άγγλοι "iconic", δεν σας συγκινεί τίποτα!

attachment.php


Και φυσικά, ο κουμπάρος παίζει στο video wall Pong με πρωτοποριακό τρόπο: εναντίον του εαυτού του! Ξέρω εγώ με τι τρελούς κουμπαριάζω...και μάλιστα έκλεβε αφού το αριστερό χειριστήριο ήταν και κάπως προβληματικό, άρα το δεξί του χέρι είχε άδικο πλεονέκτημα.

attachment.php


Vectorbeam Space War (1977). Arcade βασισμένο στο πρώτο videogame ever. Ναι, ξέρω, τα βλέπετε κάθε μέρα αυτά τα cabinets...γιατί να πληρώσετε; Εγώ πάντως δεν το είχα ξαναδεί.

attachment.php


Και το αντίστοιχο side art. Τόσο όμορφο μέσα στην απλότητα του. Εικόνες μιας άλλης εποχής!

attachment.php


Πολύ σέξυ αυτό το πρασινούλι cabinet του Computer Space. Μέσα στην καμπύλη είναι!

attachment.php


Και η αντίστοιχη έκδοση για Ολυμπιακούς, σε κόκκινο. Προσέξτε ότι αυτό έχει το ιδιο control panel με εκείνο στο διαφημιστικό, ενώ το πράσινο έχει διαφορετικό.

attachment.php


Και ένας υπερ-υπολογιστής εποχής, στην συμμαζεμένη του εκδοχή. Τα DEC PDP 8 (εδώ το 8/e του 1970) ήταν από τα πρώτα mini computers που ήταν αρκετά μικρά, "φτηνά" (Κανά δεκαχίλιαρο. Δολλάρια.) και αποτελεσματικά ώστε να πουλήσουν γερά. Φυσικά ήταν χειρότερο και από Spectrum σε προδιαγραφές, ενώ τώρα νομίζω ότι και το ποντίκι σας έχει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ ενσωματωμένη.

attachment.php


Από εδώ ξεκίνησε ο όρος "ουφάδικα". Ναι, Space Invaders είναι! Κατευθείαν από το Τόκιο του 1978. The first killer (κυριολεκτικά και μεταφορικά ταυτόχρονα) app για τα arcades. Προσέξτε το σήμα της Taito τυπωμένο και στο ξύλο, και την "περίεργη" τοποθέτηση του control panel χαμηλά στο πλευρό του μηχανήματος, αντίθετα με ότι συνηθίζαμε στα ντόπια "τραπεζάκια". Δυστυχώς αν και λειτουργούσε, η οθόνη είχε κάποιο θέμα με το horizontal hold και δεν μπορούσες να παίξεις.

attachment.php


Και εδώ άλλο ένδοξο μηχάνημα! Phoenix. Λειτουργικό. Ετιμήθη δεόντως. Φυσικά είναι free play, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν αλλάζουν το κατεστραμμένο coin mech. Χτυπάει άσχημα.

attachment.php


Το "μωρό" εκ των άνωθεν.

attachment.php


Επ! Εσένα σε τσακώσαμε. Προσέξτε και το ασυνήθιστο video mode, προφανώς για να "δείχνει" καλύτερα στον τοίχο. Μπορεί οι purists να φρίξουν, αλλά εγώ έπαιξα κάμποση ώρα, αφού είχε κάμποσα κλασσικά παιχνίδια. Ειδικά το Road Fighter το καταευχαριστήθηκα!

attachment.php





Περισσότερα σε επόμενο post. Stay tuned.
 
i34234.jpg


:p

Αναμένουμε β' μέρος :headbangdude:

(Και ψηθείτε να πάμε)
 
Ωραίος και ευχαριστούμε όπως πάντα! Έλεγα να πάω σήμερα αλλά μου έκατσε στραβη και έτρεχα Καλαματα. Αλλά δεν πειράζει σχεδιαζω μέσα στην εβδομάδα να το κάνω. Όταν έχεις κενό μου λες και μετρό θελοντος πάμε.

Θα πάρουμε και ένα Λινουξα μαζί !!!!!!!!
 
Πάρε και δύο από δαύτους, για Saturn Bomberman θέλουμε 10 άτομα συνολικά!
 
Count me in Κύριοι, για όποτε κανονίσετε.
 
Γιατρέ μου τα thanks μας τα'φαγαν μπαμπέσικα... αλλά πες ότι το πάτησα. ;)
 
Ωραιος ρε Βασιλη!
 
Όπως είπα και στον Omen, να δούμε το απεργιακό δελτίο συγκοινωνιών της εβδομάδας και από εδώ ας κανονίσουμε ένα απόγευμα να πάμε τσούρμο. Γιατί ο Omen θα έρθει και από Τρίπολη.
 
Ζήτησε κανένας λινουξά?
 
Πολύ καλή και "ζουμερή" η παρουσίαση σου, αγαπητέ Maddog!

Μία ερώτηση μόνο:

Το Triggerheart Exelica, δεν είναι το τελευταίο επίσημο SEGA παιχνίδι, για το Dreamcast;

Η Wikipedia πάντως, αυτό γράφει.

It was released in Japanese arcades in early 2006. The game runs on Sega's Naomi hardware. It is the last Sega published release for the Dreamcast.
 
Ψήθηκα! Περιμένω με αγωνία τη συνέχεια του tour!

Εύγε Maddog!! :thumbup:
 
Ace είπε:
Μία ερώτηση μόνο:
Το Triggerheart Exelica, δεν είναι το τελευταίο επίσημο SEGA παιχνίδι, για το Dreamcast;

Η Wikipedia πάντως, αυτό γράφει.
Και φυσικά είναι λάθος. Εδώ η ίδια η Wikipedia αντικρούει τον εαυτό της: http://en.wikipedia.org/wiki/Karous

Αν και γενικά είναι "χρυσή" πηγή πληροφόρησης, μην την πιστεύετε ποτέ 100%. :)

Για να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά τους:

Τελευταίο first party game (κυκλοφορία από την Sega, αυτό που κανονικά εννοεί κάποιος με το "Sega published") : Puyo Puyo Fever 2/2004

Τελευταίο game σε GD-ROM (με επίσημο license κυκλοφορίας) : Karous 3/2007

To Triggerheart Exelica ήταν το προτελευταίο GD-ROM, με διαφορά περίπου 15-20 ημερών από το Karous.
 
Χρόνια πολλά παιδιά.

Αν δεν κάνω λάθος εχω ανοίξει thread για την έκθεση...

[edit] manosfp τα ποστ σου είναι πολλές φορές "κωδικοποιημένα" !!! Κοίταξέ το σε παρακαλώ. Για όσους δεν καταλαβαίνουν τί θέλει να πεί ορίστε η μετάφραση ;)


"χρονια πολλά παιδια. Αν δεν κανω λαθος εχω ανοιξει thread για την εκθεση"


[edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συνεχίζουμε την "βόλτα" μας λοιπόν...

Ένα καλό δείγμα από τα SNKgrish της έκθεσης. "Ιδρύουν το Atari". Υποψιάζομαι ότι την μετάφραση την έκανε το Google Translate ή κάτι τέτοιο. Μην τα διαβάζετε καθόλου. Περάστε την ώρα σας παίζοντας.

attachment.php


Στην επόμενη αίθουσα, ένα πραγματικά ιστορικό μηχάνημα. Η πρώτη home κονσόλα, Magnavox Odyssey του 1972. Θαυμάστε "εργονομία" χειριστηρίου...

attachment.php


Nintendo Color TV-Game 15 (1978 ). Πολλοί fan θα σκότωναν για να έχουν ένα τέτοιο.

attachment.php


Atari VCS (2600). Βραβείο για καλύτερη χρήση "ξύλου" σε φινίρισμα ever. THE big daddy των πρώτων ετών του gaming, σε συνδυασμό με το Space Invaders έκανε την αγορά εντελώς δική του. Μην χάσετε την ευκαιρία για διπλό Combat!

attachment.php


Fairchild Channel F (1976). Ένα ιδιόρυθμο χειριστήριο που πολύ θα ήθελα να πιάσω κάποτε στα χέρια μου και η πρώτη κονσόλα με χωριστά ROM carts. Εδώ το βλέπετε στην ελαφρώς νεότερη "System II" εκδοχή του.

attachment.php


Και ο έτερος Αμερικάνος της πρώιμης κονσολοεποχής. Coleco ColecoVision (1982). Ένα πολύ ποιοτικό μηχάνημα, τεχνικά ανώτερο του ανταγωνισμού της εποχής, που αδικήθηκε από το timing με το οποίο βγήκε στην αγορά, λίγο πριν το crash του 1983. Αν είχε την ευκαιρία να "ριζώσει" μπορεί οι Γιαπωνέζοι της Nintendo να μην είχαν βρει ποτέ "γήπεδο" να παίξουν και η ιστορία να ήταν διαφορετική.

attachment.php


Ο Γιαπωνέζος που τους έφαγε όλους λάχανο. Nintendo Famicom (μελλοντικά γνωστότερο ως NES όταν επανασχεδιάστηκε σε σχήμα γκρι κουτιού) μαζί με το Famicom Disk System και Ιαπωνικό lightgun σε σχέδιο πραγματικού revolver, αντίθετα με το "δικό μας" φουτουριστικό Zapper. Εγώ το απέφυγα επιμελώς λόγω αλλεργίας στα μουστάκια, αλλά δεν σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο.

attachment.php


Το μαγικό μαύρο κουτάκι που έκανε πολλούς από εμάς αυτό που είμαστε σήμερα. Οι άλλοι με τους Amstrad ήρθαν πολύ αργότερα. Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό...μετά πατάμε LOAD "" και φύγαμε!


Και επειδή κάποιος ήδη ρώτησε τι είναι το περιφερειακό από πίσω: πέρα από το προφανές DivIDE, το άλλο είναι κάποιο προγραμματιζόμενο joystick interface, προφανώς για να μπορεί να παιχτεί το Manic Miner (keyboard only) με χειριστήριο.


attachment.php


Όποιος δεν καταλαβαίνει τι βλέπει εδώ, να έρθει αύριο με τον κηδεμόνα του για να συζητήσουμε αν μπορεί να παραμένει στο Retromaniax. Αν είστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ καλά συντονισμένοι, θα σας πω μόνο "6031769" και θα συννενοηθούμε...

attachment.php


Ο μοναδικός άξιος αντίπαλος του Speccy τα 3 πρώτα χρόνια. Commodore 64. Ο υπολογιστής με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως και το SID chip. Nuff said.


Μαζί του το θρυλικό αν και πάναργο 1541 disk drive και το ειδικό κασετόφωνο Datasette, καθώς δεν ήταν συμβατός με τα κοινά.


attachment.php


Οι "σύντροφοι" πίσω από το παραπέτασμα ήθελαν και εκείνοι gaming. Και αφού δεν μπορούσαν να αγοράσουν Speccy, τον κλωνοποίησαν. Ένα από τα αποτελέσματα της προσπάθειας τους βλέπουμε εδώ: Olympic-C, Ρώσικο αντίγραφο του Spectrum με Ρώσικο αντίγραφο Z80A CPU μέσα.

attachment.php


Μπορεί να μην του πολυφαίνεται, αλλά όταν μεγαλώσει θα κατακτήσει τον κόσμο ολάκερο. IBM 5150 (1981), το πρώτο PC. Κάποιοι κοροιδεύανε για αρκετά χρόνια στην σειρά, μετά κλάψανε πικρά και πήραν και αυτοί από ένα.

attachment.php





To be continued...

@manosfp: το ξέρω το thread σου και σαφώς σου δίνω credit ότι άνοιξες πρώτος ένα, εδώ ήθελα να βάλω τις δικές μου απόψεις και φωτογραφίες μετά την επίσκεψη που έκανα χωριστά γιατί εκεί είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί διαφορετικές απόψεις και φωτογραφίες. Αν οι admins θεωρούν αναγκαία την "ενοποίηση" ας το πράξουν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ήθελα να πάω πολύ στην έκθεση αλλά πού να κάνεις 500χλμ. Με την παρουσίασή σου maddog είναι σαν να πήγα τελικά. Τhanks

Mε συγκίνησε το Nintendo Color TV-Game 15 γιατί ήταν η πρώτη μου κονσόλα!
 
Εξαιρετικη παρουσιαση. Τα κονσολια ηταν playable?
 
να ρωτήσω κάτι; Οι πολλοί κοιτάγανε τα home μηχανήματα ή είχαν πέσει με τα μούτρα στις κονσόλες; (Ρωτάω γιατί εγώ δεν έχω ΚΑΜΙΑ κονσόλα αλλά μόνο home computers και θεωρώ ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και μένα)
 
Maddog είπε:
Το μαγικό μαύρο κουτάκι που έκανε πολλούς από εμάς αυτό που είμαστε σήμερα. Οι άλλοι με τους Amstrad ήρθαν πολύ αργότερα. Σκύβουμε το κεφάλι με σεβασμό...μετά πατάμε LOAD "" και φύγαμε!


Και επειδή κάποιος ήδη ρώτησε τι είναι το περιφερειακό από πίσω: πέρα από το προφανές DivIDE, το άλλο είναι κάποιο προγραμματιζόμενο joystick interface, προφανώς για να μπορεί να παιχτεί το Manic Miner (keyboard only) με χειριστήριο.


attachment.php
Σωστος! Στην φωτογραφια σου φαινεται πιο καθαρα.
 
manosfp είπε:
Χρόνια πολλά παιδιά. Αν δεν κάνω λάθος εχω ανοίξει thread για την έκθεση...

[edit] manosfp τα ποστ σου είναι πολλές φορές "κωδικοποιημένα" !!! Κοίταξέ το σε παρακαλώ. Για όσους δεν καταλαβαίνουν τί θέλει να πεί ορίστε η μετάφραση ;)


"χρονια πολλά παιδια. Αν δεν κανω λαθος εχω ανοιξει thread για την εκθεση"


[edit]
Παίδες δεν φταίω εγώ, το έγραψα απο το iphone μου με tapatalk.To μόνο forum που τα κάνει έτσι είναι το δικό σας.

Δείτε αν θέλετε λίγο το plugin σας, και στο δικό μου forum τα έκανε έτσι μέχρι που έβαλα το καινούργιο plugin.

@Maddog - /friendly mode

Δεν είναι για τα credit.

Θεωρώ όμως ότι αν πάει και κάποιος άλλος και ανοίξει thread "GameOn 2.0-Επίσκεψη σε video" ή "GameOn 2.0-τι μου έκανε εντύπωση"

χάνεται η μπάλα.Τέλος πάντων, άξιους mods έχουμε, σεβαστή η άποψη τους.
 
Μπραβο για την πρωτοβουλια να δημοσιποιηθουν φωτο για εμας που δεν πηγαμε. Πολυ ωραια και αρκετα σπανια και φυσικα πανακριβα εκθεματα - χαρμα οφθαλμων. Μου κανει εντυπωση που επετρεπαν να τραβατε φωτο παντως.
 
Πίσω
Μπλουζα