Gaming: Τότε και τώρα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Aardvark
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Για τους πιο νεους σιγουρα το ποσοστο που παιζει ρετρο παιχνιδια σε σχεση με τους μεγαλυτερους ειναι αρκετα περιορισμενο οποτε η αναλυση για το μελλον βγαινει αυτοματα και λογικα θα ερθει και η μεγαλη πτωση στο retro gaming.

Οσον αφορα αυτα που λεει στην αρχη τουλαχιστον εγω μιας και τα εχω ζησει ουδεμια σχεση εχω με αυτα που λεει οταν ο κοσμος πηγε στα ps1 - ps2 τις παλιες κονσολες δεν γυρναγες ουτε καν να τα κοιταξεις.

Eμενα το 1997 - 98 μου χτυπησε την πορτα η νοσταλγια και η επιθυμια για να παιξω τα παλια 2d παιχνιδια των 8μπιτων και 16μπιτων κονσολων ας ειχα τοτε ps1 - N64 και το 1998 εψαχνα στα καταστηματα για τα παλια 2d παιχνιδια που μου ειχαν λειψει. Το 1997 μεχρι και κλωνο nes ειχα παρει για να παιξω τα 8μπιτα παιχνιδια που επαιζα το 1993 - 1994 και το 1998 ειχα αγορασει αρκετα snes παιχνιδια.

Εψαχνα και για mega drive παιχνιδια τοτε προς τα τελη των 90ς και ευτυχως αργοτερα στο Dreamncast αρχες 2001 ειχε βγει καλος megadrive emulator γιατι δεν ειχα pc. Το Xbox το 2002 το ειχα αγορασει μονο για να παιξω τα παλια 2d παιχνιδια με snes και mame emulator και αργοτερα πηρα καποια καινουργια παιχνιδια μιας και προτεραιοτητα ειχε το ρετρο gaming.

To 2004 ακομη καλυτερα μιας και πηρα pc και επιτελους περισσοτεροι emulators και γενικα το retro gaming παντα ηταν και ειναι στο αιμα μου.

Tα μονα μελανα σημεια για μενα στο retro gaming ηταν οταν αρχισα να παιζω ρετρο σε LCD οθονη απο το 2007 ειτε με emulator ειτε με τις αυθεντικες κονσολες μεχρι και το 2014 και αρκετο σπασιμο νευρων και με τα crt φιλτρα απο το 2012 προσπαθωντας να κανω με το ζορι την LCD μου να δειχνει ακριβως οπως δειχνει μια CRT TV.

Απο το 2015 μεχρι και σημερα ευτυχως τα διορθωσα ολα αυτα τα εφιαλτικα με τον καλυτερο τροπο και σιγα σιγα εφτασα στο σημειο που ειχα βαλέι στοχο ωστε να απολαμβανω στο μεγιστο πλεον το retro gaming.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Κάτι το οποίο διαφέρει σε σχέση με μια παλαιότερη εποχή, είναι το ποσό πιο απλά ήταν τα πράγματα κάποτε. Κάποτε απλά έπαιρνες το παιχνίδι, το έβαζες στην κονσόλα, power on, παίζεις κιόλας. Πλέον, όχι εγκατάσταση, όχι κατέβασμα update, μέχρι να παίξεις έχεις ήδη βαρεθεί και ξενερώνεις.

Επίσης, κάποτε, μπορεί τα τεχνολογικής φύσεως μαθηματικά να ήταν εντυπωσιακά (μιλάω για τον πόλεμο των bits που υπήρχε στα 90s), πλέον όμως δεν λένε και πολλά. Το ότι πλέον οι αναλύσεις είναι 2Κ, 4Κ, 8Κ, δε νομίζω ότι μας λέει κάτι, απλά υπεκφυγές για ανταγωνισμό και χωρίς ουσία. Αυτό το λέω επειδή κάποτε, εστιάσαμε περισσότερο στο ίδιο το προϊόν, τώρα εστιάζουμε στην αναπαράσταση του, αν οι πόροι του δέρματος των πρωταγωνιστών είναι αληθοφανείς, πόσοι είναι οι κόκκοι της άμμου κτλ, χάνοντας την ουσία και πλέον, παιχνίδια που ήδη έχουν κυκλοφορήσει, απλά τα βλέπουμε με περισσότερη ευκρίνεια, χωρίς ουσιαστική βελτίωση....
 
Πλέον τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μετατράπηκαν σε είδος ολικής ψυχαγωγίας. Πχ είχες ένα παιχνίδι σε κονσόλες, υπολογιστές, ηλεκτρονικά κλπ αλλά ποτέ δεν ξόδευες όλο σου το χρόνο εκεί. 'Αντε να διάβαζες ένα περιοδικό. 'Εβλεπες τηλεόραση, ταινίες, κινούμενα σχέδια, βίντεοταινίες, άκουγες ραδιόφωνο, πικάπ, κασέτα, διάβαζες κόμικς, περιοδικά, βιβλία, έβγαινες έξω για να συζητήσεις για κοινά ενδιαφέροντα κλπ. Και δεν αναφέρομαι σε ενήλικες και έφηβους μόνο, γιατί αυτά γίνονταν ήδη από το Δημοτικό.

Πλέον έχουμε παιχνίδια που αντικαθιστούν όλα τα παραπάνω σε ένα υβρίδιο. Παίζεις το παιχνίδι, ακούς τη μουσική του, διαβάζεις το σενάριο και τους διαλόγους, χαζεύεις τα γραφικά, βλέπεις τις σκηνές σα ταινία, παίζεις online, συζητάς online, βλέπεις βίντεο στο ΥΤ σχεδόν όση ώρα ξοδεύεις για να παίξεις το παιχνίδι.
 
Πίσω
Μπλουζα