Mini Αφιέρωμα: Atari Falcon030

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας falcon030gr
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

falcon030gr

RetroActive
Joined
14 Σεπ 2007
Μηνύματα
226
Αντιδράσεις
2
FALCON_1.jpg


Τέλη του 1992, η Atari κάνει μια προσπάθεια να ανακτήσει το "χαμένο" έδαφος και να κερδίσει τις εντυπώσεις με την κυκλοφορία ενός νέου-επαναστατικού για τα δεδομένα της εποχής- συστήματος.

Το μηχάνημα αυτό ήταν μια πλατφόρμα που συζητείτο για αρκετό καιρό ανάμεσα στους κύκλους των Atari fans. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ηχανήματος που ανακοίνωνε τότε η Atari ήταν πολύ γενικά, μιλώντας απλά για μια 32-bit πλατφόρμα με επεξεργαστή Motorola 68030 και πολύ καλές δυνατότητες στον τομέα του ήχου και των γραφικών, σε επίπεδο πρωτόγνωρο μέχρι τότε για τους απανταχού Atari users, αλλά και για τους home computers γενικότερα.

Το μηχάνημα κυκλοφόρησε τέλη '92 με την κωδική ονομασία "Sparrow" και ήταν η πρώτη "φουρνιά" μηχανημάτων για τους developers. Έχοντας να διαλέξει ανάμεσα σε διάφορα ονόματα "πτηνών", η Atari κατέληξε στην εμπορική ονομασία "Falcon030", όνομα που υποδήλωνε την "καρδιά" που χτυπούσε στα σωθικά του μηχανήματος. To χαρακτήρισε ως PIMS, Personal Intergrated Multimedia System.

Το Falcon πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ευρώπη, όπου και ήταν εγκατεστημένη η μεγαλύτερη βάση των AtaroχρηSTών, αλλά και για τον λόγο πως η Atari δεν μπορούσε να καλύψει αγοραστικά την μεγαλύτερη αμερικανική αγορά. Η Atari ένα 6μηνο μετά την κυκλοφορία του Falcon, ανακοίνωσε την παύση υποστήριξης για όλα τα προηγούμενα προιόντα, προκειμένου να επικεντρωθεί στην "προώθηση" της νέας της πλατφόρμας καθώς και της νέας επερχόμενης 32-bits κονσόλας (με κωδική ονομασία "Panther", που αργότερα κατέληξε σαν 64-bits και μετο όνομα "Jaguar").

Ένα χρόνο αργότερα, στα τέλη του 1993, η Αtari ανακοίνωσε την παύση υποστήριξης ΚΑΙ για το Falcon030, επικεντρώνοντας όσους πόρους της είχαν απομείνει για την εξέλιξη-υποστήριξη του Jaguar.

Τέλη του 1994, υπήρχε στα σκαριά ο διάδοχος του Falcon030, το Falcon040 ή όπως μπορεί να το έχουμε συναντήσει με την κωδική ονομασία "Microbox".Το Microbox ήταν ένα Falcon με FULL 32-bit data path, ενσωμάτωνε PCI slots, πιο ανοικτή αρχιτεκτονική και ξέφευγε επιτέλους από το κλασικό "ST casing" σε ένα πιο "σοβαρό" και ευρύχωρο για επεκτάσεις desktop case. Τα σχέδια όμως ναυάγησαν και το project "Painter", δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας, όπως και πολλά άλλα επαναστατικά πρωτότυπα της Atari.

H τεχνολογία Falcon, πουλήθηκε στην γερμανική C-LAB, η οποία το 1995 κυκλοφόρησε 3 παραλλαγές του Falcon030.

* C-LAB Falcon MK I. Mε μνήμη 4 ή 14Mb, δυνατότητα εσωτερικού σκληρού δίσκου 2,5'' IDE για αποθήκευση προγραμμάτων (και εξωτερικών SCSI συσκευών για hard disk recording).

* C-LAB Falcon MK ΙΙ. ακολουθεί με τα ίδια χαρακτηριστικά, πλην όμως περιλαμβάνει εσωτερικό 2,5'' SCSI σκληρό δίσκο, με δυνατότητα φυσικά να δεχτεί και επιπλέον σκληρούς δίσκους και removables εξωτερικά.

* C-LAB Falcon MK X, το οποίο είναι σε μορφή rack με χώρο για εσωτερικά SP/DIF interfaces, 4-8 analog in/outs και 2 εσωτερικούς σκληρούς δίσκους (ΙDE & SCSI-II). Το πληκτρολόγιο ήταν εξωτερικό, ίδιο με αυτό του MegaSTE/TT030.

Σήμερα, το Atari Falcon030 αποτελεί ένα από τα πλέον σπάνια retro home computers της προηγούμενης δεκαετίας, και παρόλα τα χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετές εφαρμογές. Χωρίς βέβαια να μπορεί να ανταγωνιστεί τα σημερινα PCs, αλλά κάνοντας το με τον τρόπο που μόνο ένα retro computer εκείνης της εποχής θα μπορούσε: ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ.

Η κατοχή ενός τέτοιου μηχανήματος εκείνη την εποχή ήταν κάτι το "υπέρτατο" και το "μοναδικό". Εντελώς ξεχωριστό από τα τότε "αδύναμα" PC και με φανερή υπεροχή στα σημεία έναντι της A1200, ήταν και είναι ένα ιδιαίτερο μηχάνημα για τους κατόχους του που ξέρουν τις δυνατότητές του αλλά και για τους απανταχού ρετρο-συλλέκτες. Αν επικρατούσε, η αγορά και το μέλλον των υπολογιστών έμελλε να είναι ΠΟΛΥ διαφορετικό από το σημερινό "άγευστο" και "γκρίζο" σκηνικό των σημερινών PCs....

cat105001.jpg


Τεχνικά χαρακτηριστικά

-----------------------

Μοντέλο: Falcon030

Κατασκευαστής : Atari

Χώρα : U.S.A.

Χρονιά παραγωγής : 1992

Αρχιτεκτονική Συστήματος

* CPU : Motorola MC 68030 στα 16MHz με εσωτερική μνήμη cache

* FPU : Προαιρετικός Motorola MC 68881/2 στα 16/25/33 ΜΗz

* RAM : Propriertary Atari Board - Από 1MB μέχρι 14 MΒ

* ROM : 1 x 512 KB

Απεικόνιση

* Ευέλικτο υποσύστημα γραφικών που επιτρέπει σύνδεση με RGB, VGA monitors και τηλεόραση, είσοδος σήματος συγχρονισμού από εξωτερικό Genlock

* Αναλύσεις RGB/TV

762x480x256 colours, interlaced

762x480x32768 colours, interlaced, video overlay support

762x480x65536 colours, interlaced

* Αναλύσεις VGA

640x480x256 colours

320x480x32768 colours

320x480x65536 colours

*Όλες οι αναλύσεις ST, 640x400 @ 72Hz

* Hardware Overscan

* Hardware Scrolling για όλες τις αναλύσεις

Υποσύστημα Συνεπεξεργαστών

* Ψηφιακός Επεξεργαστής Σήματος Motorola DSP 56001, στα 32 ΜHz,

με dedicated 32KBx24-bit, 0 Waitstate SRAM

* BLiTTER : συνεπεξεργαστής γραφικών για προς-τα-πίσω συμβατότητα με ST, στα 16 MHz

Επεκτασιμότητα

* Παράλληλη θύρα (bi-directional)

* Modem/RS-232 port

* MIDI IN

* MIDI OUT/THRU

* Cartridge Port

* SCSI-II με SCSI DMA

* LAN port

* DSP Interface port

Ήχος

* Κύκλωμα CODEC με 16-bit stereo ADC/DAC μετατροπείς

* Στερεοφωνική είσοδος μικροφώνου

* Στερεοφωνική έξοδος ακουστικών

* Εσωτερικό μεγάφωνο

* Ευέλικτο σύστημα διασύνδεσης των υποσυστημάτων ήχου DSP, CODEC και SoundDMA

* 8 κανάλια, 16-bit ήχου με συχνότητα αναπαραγωγής μέχρι 50 KHz (CD: 44.1 ΚΗz)

* 8-bit stereo PCM DMA ήχος (συμβατότητα με STe, MegaSTe,TT030)

* 3 κανάλια PSG ήχου (για προς-τα-πίσω συμβατότητα με ST)

Χειριστήρια

* 2 x STe-συμβατές θύρες joystick & Jaguar gamepad

* 2 x standard mouse/Joystick port

Όδηγος Δισκέττας

* 1 x 1.44MB οδηγός, συμβατός με PC

Σκληρός Δίσκος

* Εσωτερικός IDE δίαυλος, για σύνδεση σκληρών δίσκων 2,5"

Πληκτρολόγιο

*Full-stroke keyboard with editing and numeric keypads, 94/95 πλήκτρων, υποστηρίζει mouse ανάλυσης μέχρι 300dpi.

Ποντίκι

* Ποντίκι Atari, ανάλυσης 100 dpi

Επεκτασιμότητα

* Εσωτερικός δίαυλος επέκτασης για προσθήκη καρτών PC/Mac Emulators, επιταχυντών, καρτών γραφικών και ήχου, καρτών μνήμης σε Fast TT Ram mode

Λειτουργικό σύστημα

* TOS 4 με ιεραρχική δομή φακέλων και αρχείων, εγκατεστημένο στην ROM

* G.Ε.Μ. παραθυρικό σύστημα απεικόνισης/διαχείρισης λειτουργιών συστήματος

* ΜultiTOS, προαιρετικό σύστημα multitasking με Minix filesystem

cat105002.jpg


Τιμές (Ελληνικές Δραχμές εν έτει 1993)

1ΜΒ RAM: 180.000

4MB RAM: 240.000

4MB RAM/85 MB HD: 380.000

14MB RAM/85 MB HD: 470.000
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
falcon030gr είπε:
Σήμερα, το Atari Falcon030 αποτελεί ένα από τα πλέον σπάνια retro home computers της προηγούμενης δεκαετίας
Κι εξίσου πανάκριβο, και τότε και τώρα.

Πολύ ωραίο το review Παναγιώτη :thumb:

Πάντως μου κάνει εντύπωση πώς ο 030 έτρεχε μονο στα 16. Κρίμα που τα άλλα προτζεκτς τα έφαγε η μαρμάγκα και οι κονσόλες. Αυτές οι κονσόλες έχουν κάνει μεγάλη ζημιά τελικά.
 
@ Rygar

Mε το λανσάρισμα του μηχανήματος βγήκαν ένα σωρό καλούδια σαν add-ons. Επιταχυντές, hardware pc/mac emulators κλπ. Σε ένα από τα δικά μου falcon, έχω βάλει μια καρτούλα που επιταχύνει τον 030 στα 32/36/40ΜHz, το DSP & FPU στα 50MHz. Επίσης, έχει υποδοχές για μνήμη FastTT RAM, και δίνει και παραπάνω αναλύσεις στα γραφικά. Είναι το λεγόμενο BlowUP FX 3in1 Expander.

Τέτοια βγήκαν πάρα πολλά. Εγώ απλά αναφέρω πώς βγήκε το μηχάνημα στο αρχικό του configuration, χωρίς πρόσθετα πράγματα. Κοίτα, δεν ήταν και λίγος ο 68030@16ΜHz εκείνη την εποχή...Ειδικά για τα Atarάκια και για τις εφαρμογές που έτρεχαν....

Φιλικά,

Παναγιώτης
 
falcon030gr είπε:
Χωρίς βέβαια να μπορεί να ανταγωνιστεί τα σημερινα PCs, αλλά κάνοντας το με τον τρόπο που μόνο ένα retro computer εκείνης της εποχής θα μπορούσε: ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ. Η κατοχή ενός τέτοιου μηχανήματος εκείνη την εποχή ήταν κάτι το "υπέρτατο" και το "μοναδικό". Εντελώς ξεχωριστό από τα τότε "αδύναμα" PC και με φανερή υπεροχή στα σημεία έναντι της A1200, ήταν και είναι ένα ιδιαίτερο μηχάνημα για τους κατόχους του που ξέρουν τις δυνατότητές του αλλά και για τους απανταχού ρετρο-συλλέκτες. Αν επικρατούσε, η αγορά και το μέλλον των υπολογιστών έμελλε να είναι ΠΟΛΥ διαφορετικό από το σημερινό "άγευστο" και "γκρίζο" σκηνικό των σημερινών PCs....
... Όλο το ζουμί!!!

Μπράβο falcon030gr :thumb: για την παρουσίαση!
 
Συγχαρητήρια αγαπητέ falcon030gr! :)

Πολύ όμορφο το αφιέρωμα σου.Το είχες υποσχεθεί και τελικά το έκανες!

Αν θυμάμαι καλά , αρχικά σκεφτόντουσαν να κυκλοφορήσουν αυτήν τη διάταξη σαν κάρτα αναβαθμίσεως των ST αλλά αργότερα αποφάσισαν να κυκλοφορήσει σαν αυτόνομο μηχάνημα.
 
Μπράβο μπράβο και ξανά μπράβο falcon030 για το απίθανο και γεμάτο review σου...Αν και εγώ θα το προτιμούσα να ονομαζόταν mega review!!!

Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως το μηχάνημα που θα μπορούσε να συγκριθεί με τον falcon ήταν η A4000 και όχι η 1200 γιατί απλά είχε άλλο επεξεργαστή και ήταν σαφώς αργότερη αν και η διαφορά ήταν πολύ μικρή μόλις 2Mhz Παρά ταύτα η Α1200 πιστεύω πως μπορούσε άνετα να σταθεί δίπλα του τώρα για το αν ήταν καλύτερη η χειρότερη αυτό είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να γίνει review..Χμμ ποιος θα το κάνει?
 
Να υποθέσω παιδιά πως αυτό το μηχάνημα είναι καρασπάνιο???Δεν ξέρω αλλά έχω την αίσθηση πως δεν μπορείς να το βρεις πουθενά!!!!

6667a0ca92.jpg
 
o Δικος μου ο Falcon είναι Αμερικάνος τον περιμένω πώς και πώς
 
akmakas είπε:
Να υποθέσω παιδιά πως αυτό το μηχάνημα είναι καρασπάνιο???Δεν ξέρω αλλά έχω την αίσθηση πως δεν μπορείς να το βρεις πουθενά!!!!
6667a0ca92.jpg
Άσε φίλε, προσπαθώ εδώ και μήνες να "τσιμπήσω" από το ebay και δεν βρίσκω ΠΟΥΘΕΝΑ. Να μου πεις, είναι ίδιο με το κανονικό, αλλά το ταμπελάκι "C-LAB" είναι όλα τα λεφτά. Τα motherboards για τα falcon τα έφτιαχνε τότε η γνωστή κατασκευάστρια DFI, στην Taiwan. Αν υπήρχε τρόπος απλά να αναπαραχθεί το ίδιο ξανά.... :icon_cry: :icon_cry: :icon_cry:

Και η Α1200, πολύ καλό μηχανάκι..Ζηλέυω τους solder-free επιταχυντές της Amiga και την PCMCIA θύρα της. Βέβαια δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα...
 
Εξαιρετικό review Παναγιώτη ! Καιρός ήταν ;-)

"* RAM : Atari Board - Από 1MB μέχρι 16 Mb (2MB χρησιμοποιούνται από το λειτουργικό σύστημα)"

H RAM νομίζω ότι μπορεί να ανέβει μέχρι 14 Megs.

Εγώ αναβάθμησα την RAM με αυτήν την καρτούλα :

http://www.volny.cz/boban07/RAM_kartice/

Παίρνει SIMM 16 MB αλλά βλέπει μόνο τα 14 ! (Βλ. jumpers στο πλάι της πλακέττας)

Όπως μου είπε και ο κατασκευαστής αυτό δυστυχώς είναι κατασκευαστικό μειονέκτημα του Falcon :(
 
@geoanas

Σωστά φίλε. H Atari έλεγε πως στο configuration των 16ΜΒ, χρησιμοποιούνται τα 14ΜΒ και τα υπόλοιπα 2 από το OS. Ο χρήστης ποτέ δεν βλέπει 16ΜΒ, αλλά 14ΜΒ. Εγώ θα διορθώσω το post απλά για να μη λέγονται ανακρίβειες.

Many thanx,

Πάνος

akmakas είπε:
Μπράβο μπράβο και ξανά μπράβο falcon030 για το απίθανο και γεμάτο review σου...Αν και εγώ θα το προτιμούσα να ονομαζόταν mega review!!!
Επίσης θα ήθελα να τονίσω πως το μηχάνημα που θα μπορούσε να συγκριθεί με τον falcon ήταν η A4000 και όχι η 1200 γιατί απλά είχε άλλο επεξεργαστή και ήταν σαφώς αργότερη αν και η διαφορά ήταν πολύ μικρή μόλις 2Mhz Παρά ταύτα η Α1200 πιστεύω πως μπορούσε άνετα να σταθεί δίπλα του τώρα για το αν ήταν καλύτερη η χειρότερη αυτό είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να γίνει review..Χμμ ποιος θα το κάνει?
Θα μπορούσα να το κάνω πολύ άνετα, γιατί πριν αγοράσω το Falcon εκείνη την εποχή, είχα "μελετήσει" και το αντίπαλο "στρατόπεδο". Εξ' άλλου, έχω και Α1200.

Το μόνο ουσιαστικό σημείο υπεροχής/διαφοράς της Α1200, είναι το HAM8 mode. Ο Falcon δίνει 16-bit (65.536) χρώματα ταυτόχρονα από μια παλέττα 18-bit (262.144) ενώ η Α1200 δίνει maximum 18-bit (262.144) χρώματα από μια παλέττα 24-bit (16.777.216). Μιλάμε για stock configuration settings, και όχι για οποιαδήποτε software/hardware hacks, που "παρακάμπτουν" OS function calls/libraries κλπ.

Και τα links για το AGA chipset:

http://www.basden.demon.co.uk/amiga/amigade/chips.html

http://www.basden.demon.co.uk/amiga/amigade/chips.html

http://amigans.net/modules/AMS/article.php?storyid=22
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπορεί να το κάνει κάποιος sticky???

Μένυ θένκς ιν αντβάνς
 
καλημέρα παιδιά,,φοβερό αφιέρωμα falcon030gr...συγκινήθηκα τόσο..έχω και εγώ έναν falcon και τη διαφημιστική μπροσούρα που παρουσίασες,... με έπιασε μια νοσταλγία απόψε αν και έχω να τον χρησιμοποιήσω χρόνια, γιαυτό κατέληξα σε αυτό το forum και χάρηκα τόσο που το βρήκα εξαιτίας αυτού του flashback, γιατί δεν γνώριζα πριν γι'αυτή τη παρέα...όσο για την πλατφόρμα...εξαιρετικό μηχανάκι και θα το θέσω σε χρήση σύντομα..να 'στε καλά.. θα μαι αράουντ.. τα ξαναλέμε..
 
Έλα να μαζευόμαστε και άλλοι Atarians! :clap:

Χμμμμμ... Τελευταία στο GRM, έχουν αυξηθεί οι γυναικείες παρουσίες και οι Atarians!

Tο ιδανικό θα ήταν να βρεθεί και μια γυναίκα Atarian! :D
 
@t@ri_f@lconO3O είπε:
καλημέρα παιδιά,,φοβερό αφιέρωμα falcon030gr...συγκινήθηκα τόσο..έχω και εγώ έναν falcon και τη διαφημιστική μπροσούρα που παρουσίασες,... με έπιασε μια νοσταλγία απόψε αν και έχω να τον χρησιμοποιήσω χρόνια, γιαυτό κατέληξα σε αυτό το forum και χάρηκα τόσο που το βρήκα εξαιτίας αυτού του flashback, γιατί δεν γνώριζα πριν γι'αυτή τη παρέα...όσο για την πλατφόρμα...εξαιρετικό μηχανάκι και θα το θέσω σε χρήση σύντομα..να 'στε καλά.. θα μαι αράουντ.. τα ξαναλέμε..
Και ότι θες από software, το έχω... Απλά φέρτε δισκέτες. (Αρχίζω και θυμάμαι τις παλιές καλές εποχές στην Στουρνάρη με τα atarι club, τις δισκετοθήκες "νταλίκες", το FastCopy και τα πολλαπλά εξωτερικά diskdrives)

Επίσης για όποιον ενδιαφέρεται, έχω φέρει απο ebay κάποιους IDE to CompactFlash adapters, για να βάλεις CF κάρτα, αντί για 2,5" εσωτερικό IDE δίσκο. Ασε που είναι και πανάκριβοι....(οι δίσκοι 2.5", όχι ο CF adaptor)
 
Έχω κι εγώ ένα Falcon ΜΚ-ΙΙ από το 1996.

Μένω Αργυρούπολη.
 
Το ξέρω, όπως και ο ΤΤ030 και τα MegaSTE4. Όλα είναι σπάνια και super μηχανήματα.

Δουλεύω Magic 6.2 και Jinnee, σε 800x608x256 χρώματα, με screenblaster και είναι το super σύστημα !!!

Στo Cubase Audio, τον δουλεύω σε ST-High σε SM124 με adaptora.
 
Καλώστον!!! ΜΚ-ΙΙ εεε??? Πολύ καλό σε βρίσκω. Ψάχνω στο e-bay αλλά δεν υπάρχει ούτε για ζήτω... Και ποιός θα το πουλήσει άλλωστε.....Κοντά είσαι γείτονα.. Άντε να μαζευόμαστε οι Falconάδες του GRM!!!
 
Πίσω
Μπλουζα