Η Ψωροκώστενα όμως δεν είναι το μέτρο σύγκρισης. Αν δούμε μια άλλη αγορά όπως η Γερμανία για παράδειγμα που εκείνη την εποχή είχε παραπάνω από 20 φορές περισσότερους υπολογιστές ανά κάτοικο, τα πράγματα θα είναι σίγουρα διαφορετικά.
Το ότι πήγαν σε κάποιες χώρες καλά κάποιοι υπολογιστές μπορεί να ήταν θέμα διαφήμισης, προώθησης του προιόντος δηλαδή, σωστής αντιπροσωπείας, ειδικού τύπου και 1002 άλλα.
Στην πράξη όμως τα νούμερα είναι συντριπτικά. Ποιος υπολογιστής έχει πουλήσει περισσότερο στην ιστορία της πληροφορικής μέχρι και σήμερα? Να ήταν μόνο για τα παιχνίδια? Ίσως αλλά και πάλι...
Ποιος 8bitος είχε το περισσότερο business software? Ποιος είχε εκείνη την εποχή (όχι 20 χρόνια μετά) γραφικό σύστημα και
λειτουργικές εφαρμογές υψηλού επιπέδου?
Σε όλο τον κόσμο πλην της Ελλάδας που δεν έπιασε λόγω κόστους δουλεύανε mini office II κσι Geos μέχρι και τη δεκαετία του 90 μετά φυσικά πάλι λόγω κόστους και δυνατοτήτων μεταπηδήσανε απευθείας στα PC.
Να θυμήσω ότι η CBM δεν ήθελε την Amiga για business computer γιατί θα έπαιρνε πωλήσεις από τους 64-128!
Και εγώ Amstrad είχα αλλά όχι επειδή ήταν καλύτερος ή πιο τίμιος σε αυτά που σου έδεινε. Τον είχα αγοράσει από το εξωτερικό σε ένα ταξίδι που είχα κάνει οπότε μπορούσα να πάρω και τον C64 σε
ΠΟΛΥ πιο χαμηλή τιμή από αυτήν που είχε στην Ελλάδα.
Τι θα έκανα όμως με software? Amstrad είχαν όλοι σχεδόν οι γνωστοί μου εκείνη την εποχή και ήταν πιο εύκολη η εύρεση και ανταλλαγή software. Πήγαινες μια βόλτα στην Στουρνάρη και όλα τα μαγαζιά σου γράφανε κασσέτες/δισκέτες για Spectrum/Amstrad. O C64 ήταν πολύ ριγμένος
στην Ελλάδα.
Πάντως για να πω και κάτι σχετικό με το θέμα θα έλεγα ότι συμφωνώ με τον Βασίλη. Αν αφαιρέσεις τον C64 που ήταν ανύπαρκτος στο UK λόγω του ισχυρού "καρτελ" της εποχής και βλέποντας το θέμα από τη μεριά τους, πρώτο και εγώ τον BBC θα έβγαζα μιας και ήταν σε άλλη "λίγκα".
2ος ο Amstrad λόγω της τριπλέτας πακέτου-τιμής-παιχνιδιών και..
3ος και καταιδρωμένος ο QL λόγω potentials μιας και δε νομίζω να υπήρχαν και πολλοί που να δουλεύανε