Να και μια καλή συζήτηση!
Κατα αρχήν να διαφωνήσω με τον τίτλο. Το τεστ μπορεί να είναι ατυχές αλλά όχι στημένο. Η συγκεκριμένη εκπομπή είχε μεγάλη ακροαματικότητα την εποχή εκείνη και ΔΕΝ ήταν από το BBC. Επίσης καραδοκούσαν όλες οι εταιρίες και τα περιοδικά τις εποχής που αναφερόντε (βλέπε PCW) για να επιτεθούν στήν εκπομπή αν χρειαζόταν. Ξέρουμε όλοι πόσο φανατισμένα ήταν όλα τα "micro-στρατόπεδα" εκείνη τήν εποχή.
Τέλος πάντων, προτού σας πω την άποψη μου να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη και να εξηγήσω γιατί είπα ότι το τεστ ήταν ατυχές.
Κατα αρχήν το τεστ σύγκρινε μήλα με αχλάδια!
1) Το BBC micro είχε κυκλοφορήσει στην αγορά 3 χρόνια πριν το Amstrad. Σήμερα κανένα περιοδικό ή εκπομπή πού σέβεται τον εαυτό της δεν θα σύγκρινε ένα μηχάνημα που βγήκε πριν από 3 χρόνια με κάτι που βγήκε σήμερα. Αλλά εκείνα τα χρόνια ήταν πιο αθώα
2) Tα 3 μηχανήματα στόχευαν σε διαφορετικές αγορές και είναι πραγματικά ατυχές να τα συγκρίνεις με τα ίδια κριτήρια.
To BBC ήταν εκπαιδευτικό μηχάνημα. Είχε σχεδιαστεί απο την Acorn μετά απο αίτηση τού BBC για τήν υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του. Τα προγράμματα αυτά είχαν τεράστια επιτυχία και πραγματικά έφεραν τούς υπολογιστές στα σχολεία. Τήν εποχή εκείνη δεν έβρισκες σχολείο, κολέγιο ή πανεπιστήμιο που δεν είχε τουλαχιστον ένα BBC micro. Βέβαια η αγορά τών μηχανημάτων αυτών ήταν επιδοτούμενη απο το υπουργείο παιδείας εξού και η υψηλή τιμή δεν ήταν και τόσο μεγάλο πρόβλημα (για τα σχολεία φυσικά). H σχεδίαση του αντικατόπριζε τίς ανάγκες τής εκπαιδευτικής αγοράς. Είχε πολύ καλή δομημενη BASIC όπως έχει ήδη αναφερθεί με στοιχεία που είχαν παρθεί απο τη Pascal. H λογική ήταν να μάθουμε στα παιδια σωστό προγραμματισμο. Και όπως ήδη ειπώθηκε είχε και ενσωματωμένο assembler για προγραμματισμό και πειραματισμό σε γλώσσα μηχανής. Αλλά δεν σταμάταγε εκεί. Λόγω τής μεγάλης εκπαιδευτικής αγοράς το BBC είχε πολλές γλώσσες προγραμματισμού που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία εφαρμογών. Εγώ έχω χρησιμοποιήσει αναλόγως με τις ανάγκες της εκάστοτε εφαρμογής: την ISO Pascal, την LISP και την PROLOG (είχα και τή FORTH αλλά δεν έχω κάνει κάτι σημαντικό μαζί της). Το ωραίο ήταν ότι οι περισσότερες γλώσσες έβγαινα σε ROM και δεν "έτρωγαν" τόσο πολύ από την πολύτιμη RAM.
Αλλα το πολύ δυνατό χαρτί του BBC micro ήταν η επεκτασιμοτητά του. Ειδικά απο το model Β και μετά είχαμε ένα μηχάνημα που εκτός απο τη σύνδεση για τήν τηλεόραση και τόν ήχο είχε:θύρα σειριακή, παράλληλη για εκτυπωτές, 8μπιτη ψηφιακή θύρα για σύνδεση άλλων περιφεριακών, 4 αναλογικές για σύνδεση διαφόρων αισθητήρων, εισοδο για light pen, ένα bus στο 1MHz για σύνδεση άλλων περιφεριακών, σύνδεση για τοπικο δίκτυο (το ECONET που έγινε πολύ διαδεδομένο στα σχολεία τότε ) και φυσικά το Tube που επέτρεπε στο BBC να χρησιμοποιεί δύο επεξεργαστές. Το τελευταίο ήταν επανάσταση για τήν εποχή του μιάς και όλα τα μηχανήματα σχεδιαζόντουσαν για έναν επεξεργαστή. Και τότε υπήρχε module για δεύτερο 6502 που επέκτεινε το μηχάνημα σημαντικά σε ταχύτητα και μνήμη, το module με το Ζ80 και CP/M (to TORCH που αναφέρθηκε ήταν ανεξάρτητη, δηλαδή μη ACORN, επέκταση που ήταν πιο ακριβή λόγω των floppy drives που είχε). Και φυσικά η αγορά ήταν γεμάτη με εκπαιδευτικές εφαρμογές και κάθε λογής περιφερειακα (απο συσκευές αυτοματισμού μέχρι ρομποτ κάθε είδους).
Το QL στόχευε στη "επαγγελματική αγορά". Ο Θείος προσπάθησε να βγάλει ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο γραφείο. Εξου το software που είχε και τό ...design. Βέβαια όπως όλοι ξέρουμε, αν και το μηχάνημα ήταν μπροστά από την εποχή του (τουλάχιστον στα χαρτιά), άργησε πάρα πολύ λόγω των προβλημάτων που είχε στο hardware και στο software και ποτέ δεν μπόρεσε να εδραιωθεί στην αγορά. Ο Θείος επένδυσε πολλά στα microdrives για τα οποία πίστευε ότι θα φέρουν την επανάσταση στην αγορά αποθηκευτικών μέσων. Δυστυχώς είχαν πολλά προβλήματα αξιοπιστίας.
Τώρα το CPC στόχευε στην μαζική αγορά τών "οικιακών" υπολογιστών της εποχής και συγκεκριμένα στήν αγορά των παιχνιδιών που τότε είχε μεγαλώσει πάρα πολύ. Και φυσικά δέν μπορούσε τίποτα να το φτάσει στη τιμή για αυτά που προσέφερε. Ο Sugar ήταν και είναι πολύ έξυπνος επιχειρηματίας. Μελέτησε την τότε αγορά και προσέφερε ένα πακέτο που τα "είχε όλα". Δηλαδή και μόνιτορ και κασετόφωνο ή δίσκο σε εκπληκτική τιμή (για την εποχή). Βέβαια πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο γιατί το κόστος παραγωγής δέν επέτρεπε μεγάλο κέρδος και μερικοί λένε ότι τα πρώτα CPC πουλήθηκαν κάτω του κόστους. Από τήν άλλη βέβαια πέτυχε να σαρώσει τήν αγορά και πουλήσει χιλιάδες μηχανήματα. Το ίδιο έκανε και για την "επαγγελματική αγορά" λίγο αργότερα με τα PCW (που είχαν και εκτυπωτή) και φυσικά προσπάθησε να κάνει με την αγορά των PC.
Οπότε που καταλήγουμε ;
Τα μηχανήματα ήταν πολύ διαφορετικά και για διαφορετικές αγορές. Για αυτό δεν νομίζω ότι συγκρίνονται, αλλά επειδή μάλλον θα θελήσετε να πάρω θέση....
Συμφωνώ
1) με τη συγκριση των πληκτρολογίων. Το BBC ήταν πολύ ανωτερο γιατί είχε κατασκευαστει για να ανταπεξερθει στο πολύ εχθρικο περιβάλον των σχολείων! Το Amstrad πολύ καλό και το QL ... τρίτο
2) με το σχόλιο περί software. Το ΒΒC ήταν στήν αγορα τουλάχιστον 3 χρονια πρίν απο το CPC και είχε πολύ περισσοτερο software απο το CPC (to QL δεν to συζητάμε). Η διαφωνία μου είναι ότι το BBC είχε πάρα πολύ "εκπαιδευτικό software" ενώ το CPC στόχευε στην αγορά παιχνιδιών στην οποία το BBC "έχανε λίγο" (ΟΚ ..ΟΚ... είχε το Elite!)
3) με την εισαγωγή... που τέλος πάντων λέει τα πράγματα με το όνομα τους αλλά μετά αποφασίζει να συγκρίνει τα τρία μηχανήματα και ας είναι ανόμοια
Διαφωνώ:
1) με το τεστ ταχύτητος. Ο εκφωνητής δέν μας είπε τί ήταν αυτό το περίφημο μαθηματικό τέστ που χρονομέτρησε και φυσικά στα γραφικά απλά σύγκρινε τις εντολές fill kai plot της BASIC. Η λογική ήταν φαντάζομε ότι ο χρήστης θα χρησιμοποιούσε αυτές τις εντολές στο σπίτι. Αλλά.... οι υπολογιστές είχαν διαφορετικά CPUs και μνήμη και φυσικά σχεδόν κανένας κατασκευαστής προγραμμάτων δεν χρησιμοποιούσε BASIC για τις εφαρμογές. Τα παιχνίδια στο CPC και στο BBC είναι εξαιρετικά παραδείγματα το τι μπορούν να κάνουν τα μηχανήματα αυτά αν παρακαμφθεί η BASIC.
2) Με τη βαθμολογία! Σε μερικές κατηγορίες βαθμολογεί στα 5, σε αλλες στα 10 και σε άλλες στα 20... χωρίς να μας λέει γιατί.
3) Με το γούστο τού παρουσιαστή στα ρούχα ...αλλά πότε είχαν οι εγγλέζοι γούστο στα ρούχα (ή στο φαί)
Καταλήγοντας....
Ποιο είναι το καλύτερο μηχάνημα; Εξαρτάτε τή χρήση! Για μένα το BBC ήταν το μηχάνημα που αγάπησα γιατί μπορουσα να προγραμματίζω σε διαφορες γλώσσες, να το συνδέω σε διαφορες ερασιτεχνικές ηλεκτρονικές κατασκευές με τίς οποίες έπαιζα τήν εποχή εκείνη, και ήταν για αρκετό καιρό το κυρίως controller για το ένα δίκτυο που είχα φτιαξει στα νιατα μου. (OK...OK .. ήταν και το master console για τίς πλανητικές εξερευνήσεις και το διαπλανητικο εμπόριο που έκανα τότε
)
Το CPC είναι αναμφισβήτητα το πιο ολοκληρωμένο μηχάνημα για το σπίτι και συγκεκριμένα για την αγορά των παιχνιδιών.
Το QL ήταν το μηχάνημα που θα ήθελα να πετύχει αλλα δυστυχώς άργησε πολύ να λύσει τα προβλήματα στο hardware.
Βασίλης
Yστερόγραφο: Ο λόγος που δέν αναφέρονται τα αμερικάνικα μηχανήματα είναι επειδή η Αγγλικη αγορά ήταν πολυ δυνατή εκείνη τήν εποχή και γεμάτη καινοτομίες. Οι αμερικάνικες εταιρείες δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν το πολύ ισχυρό marketing και γενικά τήν αγγλική αγορά software και hardware μέσα στην Αγγλία. Τι έγινε μετά; Τι να γίνει; Μας έλαχε Microsoft, Intel και η πολύ φτηνή και συνάμα τεράστια παραγωγική δύναμη τής Κίνας. Πάντως οι αγγλικές πρωτοπορίες στο χώρο συνεχιζοντε... (βλέπε Symbian!)