Retro "στημενα" συγκριτικα [BBC-464-QL]

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας phil_vr
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Εν ετει 1985 ειχαμε τις εξης τιμες

QL 60.000

Spectrum 19.000

Spectrum+ 28.000

C64 45.000

C128 76.000

CPC464 55.000 (μονοχρωμος) 95.000 (εγχρωμος)

CPC6128 87.000 (μονοχρωμος) 127.000 (εγχρωμος)

@Karnov

Ολες οι σοβαρες τηλεορασεις απο το 1980 και μετα ειχαν κανονικοτατο RGB Scart. Η Nordmende μου απο τοτε, παιζει ακομα κανονι στο χωριο.
 
Πράγματι ο σπεκτρουμ και ο cpc δεν ήταν διαδεδομένα φορμά στην Αμερική όμως ποιος νοιάζεται; Εμείς ζούσαμε εδώ και αυτή την πραγματικότητα περιγράφουμε! Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε σε κάτι που η ιστορία επιβεβαίωσε! Ο cpc ήταν το best value for money μηχανημα της εποχής για την Ελλάδα ότι και αν πιστεύετε!

Συμφωνώ πάντως με τις αιτιάσεις για την κακή ποιότητα του μόνιτορ του cpc όμως αυτό το κατάλαβα όταν είδα καλύτερες οθόνες όπως την 1084 μερικά χρόνια μετά! Μέχρι τότε απλά θεωρούσα δεδομένα τα... "μάτια ζόμπι" μετά από πολύωρο παιχνίδι κάτι όμως που συνέβαινε και στα arcade και απλά μας γλίτωνε το γεγονός ότι τελείωναν τα κέρματα!

Πάντως δεν ευτύχησα ποτέ να παίξω σε κόμοντορ με οθόνη! ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε τέτοιο πράγμα μέχρι την αμίγκα 500 και υποστηρίξτε ότι θέλετε! Προσωπικά δηλώνω δημόσια ότι ευχαριστήθηκα παιχνίδι με το 6128 κάτι που δεν ε΄γινε με το σπεκτρουμάκι μου προγενέστερα διότι έκανα χρήση της κοινόχρηστης τηλεόρασης και του αντίστοιχου κασετόφωνου! Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ικανοποίηση του να ανοίγω την gt65 το on στο 6128 και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να παίζω! Θυμηθείτε τι σας γράφω γιατί κάποιοι βαλθήκατε να ξεχάσετε την ατέλειωτη αναμονή του κασετοφώνου...

@Wally:Αν δεις τις τιμες του 1986 και του 1987 δεν θ' αμφισβητήσεις τα γραφόμενα μου! :)
 
Wally είπε:
@KarnovΟλες οι σοβαρες τηλεορασεις απο το 1980 και μετα ειχαν κανονικοτατο RGB Scart.

Τη δεκαετία του 1980 , ελάχιστα ελληνικά σπίτια είχαν σοβαρές τηλεοράσεις όμως.

Οι C64 συνδέονταν στις τηλεοράσεις με RF καλώδιο.

Η "πατέντα" σύνδεσης με scart ξεκίνησε ουσιαστικά από την Αμίγκα.

Δεν θυμάμαι κανέναν που να είχε τότε 8μπιτο σε TV , με καλώδιο scart.

Όλοι RF χρησιμοποιούσαν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
όχι βγηκε το δεύτερο μισό του 1985 (παρουσίαση πιξελ τεύχος 14 Σεπτέμβριος του 1985)...ακόμα θυμάμαι να τον ζαχαρώνω όταν τον πρωτόφεραν στην στουρνάρα...στο μικρόπολις νομίζω
 
@Karnov

O 6128 βγηκε το 1985

Εγω ειχα πρασινο monitor στον Spectrum - (κυριως τα σαββατοκυριακα εκανα χρηση της εγχρωμης TV) - Sanyo με ηχο, γυρω στα 25 χιλιαρικα.

Ενα κασετοφωνο Rotronics κανα 7αρι χιλιαρικα (αγορασμενο απο Infoplan).

@spyros_s

Μην μπλεκεις τις αναμονες φορτωματος απο κασετα Amstrad και C64 (τρελα δεκαλεπτα) με Spectrum.

Στον Spectrum λογω περισοτερων baud, φορτωναν γυρω στο τριλεπτο (καμια 45αρια στροφουλες στον counter). Πιο γρηγορα απο οτι φορτωνε το 1541 diskdrive σε C64.
 
το ξέρω wally...ακόμα και τώρα θυμάμαι τα 19 νούμερα στο καόυντερ πριν παίξω manic miner!
 
Εγώ τώρα τι να πω: Είμαι πολύ μικρός για αυτού του είδους τις συζητήσεις!!! :P (1981)

Πάντως η τηλεόραση Brant 22'' που άντεξε μέχρι το 2004 είχε Scart. ;)

Αλήθεια, πόσοι στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 είχαν έγχρωμη τηλεόραση; Ακόμη και το 1987 που η Ελλάδα πήρε το κύπελλο οι περισσότεροι έβλεπαν τον αγώνα σε ασπρόμαυρη τηλεόραση! Οπότε η έγχρωμη οθόνη ήταν περισσότερο απο απαραίτητη! (Το ότι ο Amstrad με πράσινη οθόνη κόστιζε σχεδόν τα μισά χρήματα απο την έκδοση με την έγχρωμη είναι άλλο θέμα))
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παίδες, μερικές φορές νομίζω πως τσάμπα γράφω κάποια πράγματα...

Είπαν κάποιοι παραπάνω "λέτε όχι σε αυτό" και "λέτε ναι σε αυτό", κλπ, κλπ.

Μα σαφώς και δεν λέμε κάτι τέτοιο !! Δεν λέμε "ναι" και "όχι", δεν τα βλέπουμε "άσπρα" και "μαύρα". Απλά εκθέτουμε κάποια συν και κάποια πλην που είχαν και τα δύο μηχανήματα !! (και αυτό ισχύει για όλα τα μασίνια γενικότερα).

Πάνω σε αυτά που είπε ο shock περί ψωροκώσταινας, και μάρκετινγκ του κάθε μηχανήματος σε διαφορετικές χώρες, και για τους 1002 λόγους που κάποιο μηχάνημα πουλάει "εδώ" και δεν πουλάει "εκεί", δεν έχω κάποια ένσταση.

Οπως η Γερμανία commodorοκρατείται, έτσι και στην Ισπανία ο CPC είχε "σβήσει" τον C64 στις πωλήσεις, ενώ στην Γαλλία o CPC είχε σβήσει όχι μόνο τον C64, αλλά και τα υπόλοιπα οκτάμπιτα home micros.

Ολα αυτά βέβαια λίγη σημασία έχουν, αφού όντως ο C64 είναι ο υπολογιστής με τις περισσότερες πωλήσεις, διότι προσμετρώνται και οι "ψήφοι" στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η αγορά είναι διαφορετική, τα εισοδήματα άλλα, και όπου ο C64 (με drive παρακαλώ), θεωρείτο ένας φτηνός υπολογιστής, ένας "υπολογιστής του λαού" σε σχέση με κάποια μηχανάκια του ανταγωνισμού, όπως τα Apple ας πούμε.

Anyway, να επαναλάβω για μία ακόμα φορά πως σαφώς δεν υπάρχει "μίσος" για τον C64 - απλά εκθέσαμε κάποια στοιχεία που θεωρούμε πως αποτελούν "συν" ενώ κάποια άλλα "πλην", για όλα τα μηχανάκια.

Για να σας πείσω ότι δεν είμαι κάποιος φανατισμένος σκληροπυρηνικός αμστραντόβιος, σας θυμίζω και κάτι που είχα γράψει και παλιότερα: Οτι δηλαδή αν και κάτοχος amstrad, ήμουν... τακτικός θαμώνας στο τοπικό μου commodore club, όπου απολάμβανα όσα παιχνιδάκια θεωρούσα ότι είχαν εξαιρετική έκδοση στον commodre, ή απλά δεν υπήρχαν στον amstrad (ειδικά κάτι αμερικάνικα !!).

Το ίδιο έκανε και ο φίλτατος Wally. :diablotin: Eίχε spectrum, αλλά έκανε τακτικές βίζιτες στο commodore club !!

Τώρα σχετικά με τις παλέττες στις οποίες αναφέρθηκε και ο φίλος Leon:

Προσωπικά "κιτσαρία" θεωρώ εκείνη του spectrum με τις "μουστάρδες" !! :D :D

Η παλέττα του cpc έχει υπέροχα, και πολύ ζωντανά χρώματα.

Σχετικά με τις "πιξελάρες", συγνώμη αλλά ίδια χαμηλή ανάλυση (160x200) δεν είχε ο cpc με τον C64; Γιατί βρε Leon μας την λές έτσι; :D

Οσο για το μόνιτορ, φαίνεται πως όσα και να πούμε, πάλι εδώ θα είμαστε... :D

Το 1901 της commodore δεν νομίζω ότι είχε άλλη σάρωση για να κουράζει λιγότερο τα μάτια, ή ότι εξέπεμπε λιγότερη ακτινοβολία απο το CTM 644 !! Οποιος δεν άντεχε το μόνιτορ του amstrad, μάλλον δεν άντεχε κανένα απο τα μόνιτορς της εποχής.

Και ασφαλώς δεν είναι κακό να συνδέσει κανείς το μηχάνημά του με την τηλεόρασή του (αρκεί να μην θέλει να δεί κάτι κάποιος άλλος της οικογένειας εκείνη την ώρα), αλλά και πάλι η ακτινοβολία της τηλεόρασης είναι μεγαλύτερη απο εκείνη των μόνιτορς και κουράζει ακόμα περισσότερο !!

Eπιπλέον, το άραγμα στον καναπέ για παιχνίδι, δεν είναι άσχημο. Ομως οταν έρθει η ώρα για πληκτρολόγηση, τι γίνεται; Δεν είναι πιό βολικό ένα μόνιτορ σε αυτή την περίπτωση;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Karnov είπε:
Εσύ δεν παλεύεσαι ρε αρχηγέ !!!!!! :D :D:D:D:DΤο έγχρωμο του 6128 μπροστά στις τηλεοράσεις της εποχής ,

κάτι μπακατέλες uranya,itt, normende, brandt και άλλες ξεφτύλες , που είχαν τα ελληνικά σπίτια ήταν ULTRA HIGH DEFINITION !!! (και μιλάμε για σύνδεση με rf , scart δεν υπήρχαν στις μπακατέλες)

Και η ακτινοβολία του έγχρωμου του cpc μπροστά σε αυτές ήταν ανύπαρκτη , αφού οι τηλεοράσεις εκείνες ήταν μεταξύ Τσέρνομπιλ & Κοζλοντούι!

Εκτός κι αν ήξερες πολλούς τη δεκαετία του 80 ,

να είχαν B & O τηλεοράσεις ή Sony Trinitron (κόστος Χ10 σε σχέση με τις ... "λαικές")
Τι να πω...Μόνο από προσωπική εμπειρία μπορώ να μιλήσω. Μέχρι το '84 είχαμε μια Grunding που ήταν πάρα πολύ καλή (άντεξε μέχρι το σεισμό του '99 που έπεσε και χάλασε) και το '85 πήραμε μια Sony Trinitron που φτούρησε μέχρι το 2004. Τιμές να σου πω, δεν γνωρίζω, αλλά σίγουρα ΔΕΝ είμασταν πλούσιοι.

Τώρα για τιμές...Το '84 (γιατί για τότε μιλάμε) ο 464 έκανε 90.000 με έγχρωμο monitor οπότε πράγματι ήταν πολύ δελεαστικός. Ο C64 έκανε 56.000 + 15.000 για κασετόφωνο + 50.000 για έγχρωμο μόνιτορ= 121.000 δρχ. Σαφώς πολύ ακριβότερος, αλλά δεν ήταν και η μέρα με τη νύχτα!
 
Wally είπε:
Εγω ειχα πρασινο monitor στον Spectrum - (κυριως τα σαββατοκυριακα εκανα χρηση της εγχρωμης TV) - Sanyo με ηχο, γυρω στα 25 χιλιαρικα.Ενα κασετοφωνο Rotronics κανα 7αρι χιλιαρικα (αγορασμενο απο Infoplan)

Ο 464 πράσινος λοιπόν , κόστιζε τα ίδια λεφτά με τον 48άρη με κασετόφωνο και πράσινο Sanyo.Και λογικά τον ξεπέρασε στις πωλήσεις ως και πιο "φρέσκος".

Σε αυτούς που έψαχναν κάτι στα 55-60 χιλιάρικα.

Όσοι "ψάχνονταν" στα 200.000 δρχ μπορούσαν ενδεχομένως να αγοράσουν και δικά τους ... arcades!!!!!
 
Το έγχρωμο των CPC , υστερούσε (σαφώς) σε σχέση με καλά έγχρωμα μόνιτορ της εποχής εκείνης. Σε σχέση όμως με μέτριες και με κακές τηλεοράσεις , στις οποίες συνδέονταν 8μπιτα με RF , είχε ανώτερη εικόνα.
 
Karnov είπε:
Το έγχρωμο των CPC , υστερούσε (σαφώς) σε σχέση με καλά έγχρωμα μόνιτορ της εποχής εκείνης. Σε σχέση όμως με μέτριες και με κακές τηλεοράσεις , στις οποίες συνδέονταν 8μπιτα με RF , είχε ανώτερη εικόνα.
έχεις δίκιο αλλά στην τηλεόραση καθόσουν πιο μακριά οπότε θεωρητικά δεν κουραζόσουν το ίδιο...το μόνιτορ το έβλεπες σε απόσταση μικρότερη του μέτρου...πάλι άνιση είναι η σύγκριση! Τώρα κάποιοι εμ τις 22άρες θέλουν να μας πουν ότι έβλεπαν τα παιχνίδια καλύτερα από την 14 σε μικρή απόσταση οπότε σιωπω... :P

Επίσης συμφωνώ με την θεώρηση σου ότι οι περισσότερες mainstreem τηλεοράσεις της εποχής δεν είχαν σκαρτ έξοδο! Όλοι με rf δουλεύανε...μέχρι την amiga era! Βέβαια και να είχαν κανείς δεν το χρησιμοποιούσε γιατί ειχαν βάλει επάνω το βίντεο και τους ...πλάκωναν άμα το πείραζαν...

(το βίντεο ήταν στατους συμπολ εκείνη την εποχή και αν το πειράζαμε τρώγαμε ...ψιλές από τους πρεσβυτέρους...κάνω λάθος; )
 
billy είπε:
Τώρα σχετικά με τις παλέττες στις οποίες αναφέρθηκε και ο φίλος Leon:
Προσωπικά "κιτσαρία" θεωρώ εκείνη του spectrum με τις "μουστάρδες" !! :D :D

Η παλέττα του cpc έχει υπέροχα, και πολύ ζωντανά χρώματα.
Δεκτόν, ίσως να μη φταίει η παλέτα και να ήταν η κακή επιλογή των developers παιχνιδιών.

Σχετικά με τις "πιξελάρες", συγνώμη αλλά ίδια χαμηλή ανάλυση (160x200) δεν είχε ο cpc με τον C64; Γιατί βρε Leon μας την λές έτσι; :D
320x200 με 16 χρώματα μάξιμουμ. Τώρα θα με βάλεις να τσεκάρω παιχνίδια C64 και CPC να δω τι αναλύσεις χρησιμοποιούσαν και αν στο C64 ήταν υψηλότερες. Βρε μπας και φοράω γυαλιά νοσταλγίας και ξαναβγήκαν στην επιφάνεια οι παλιές κόντρες... :D (που δεν είχαμε βασικά. Είμασταν καλά παιδιά και δεν κοροϊδεύαμε το computer του άλλου).

Οσο για το μόνιτορ, φαίνεται πως όσα και να πούμε, πάλι εδώ θα είμαστε... :D Το 1901 της commodore δεν νομίζω ότι είχε άλλη σάρωση για να κουράζει λιγότερο τα μάτια, ή ότι εξέπεμπε λιγότερη ακτινοβολία απο το CTM 644 !! Οποιος δεν άντεχε το μόνιτορ του amstrad, μάλλον δεν άντεχε κανένα απο τα μόνιτορς της εποχής.
Πάλι από μνήμης είναι αυτό, οπότε μπορεί να κάνω και λάθος. Πάντως η αίσθηση που είχα ήταν ότι το monitor του Amstrad ήταν πιο κουραστικό από τα άλλα της εποχής. Και στην τηλεόραση ήταν "καλύτερα" γιατί έπαιζες από πολύ μεγαλύτερη απόσταση.
 
@Leon

Ο Billy εχει δικιο. Τα χοντροκομμενα pixels ηταν προνομοιο και του CPC και του C64.

EDIT

Οσο γαι τη πεθαμενη παλετα του C64 ταδε εφη Robert Yannes (VIC-II developer)

I'm afraid that not nearly as much effort went into the color selection as you think. Since we had total control over hue, saturation and luminance, we picked colors that we liked. In order to save space on the chip, though, many of the colors were simply the opposite side of the color wheel from ones that we picked. This allowed us to reuse the existing resistor values, rather than having a completely unique set for each color.
 
καλά αυτή η ιστορία με το αργό drive είναι παλιά, πολύ παλιά....

Όλα σχεδόν τα παιχνίδια στον C64 είχαν έναν μικρό loader μερικά bytes ίσα-ίσα να μεταφέρουν ένα μικρό patch του KERNAL που άλλαζε τις ρουτίνες του "DOS" με άλλες πιο γρήγορες που δεν έκαναν CRC check σε κάθε bit αλλά σε κάθε 1 ή 2 bytes. Επίσης επαναπρογραμμάτιζαν τον 6510 του drive (ναι είχε δικό του επεξεργαστή).

Κάποιοι το λέγανε fastloader, αργότερα βγήκαν και hardware λύσεις όπως το acton replay, το speeddos, dolphindos, epyx, final cart...

To πρόβλημα ήταν στα πειρατικά μιας και κάποιοι crackers για να ξεπεράσουν το κλείδωμα "έτρωγαν" τον fastloader με το ανάλογο αποτέλεσμα.

Στην πράξη οι fast loaders δίνανε μέχρι και 25χ στην ταχύτητα φορτώματος και με κίνδυνο να πάρεις το 1541-ΙΙ στο χέρι είχες 15" στη κάθε πλευρά της δισκέτας η οποία ήταν 170Κ. Ακραίες περιπτώσεις αλλά τότε κάνανε ταρζανιές οι προγραμματιστές, θυμάμαι που άκουγα μουσική από το drive ενός φίλου που είχε C64.

Χάρη στον on-board επεξεργαστή μπορούσες να κάνεις μερικά "κουφά" πράγματα όπως το να αντιγράφεις δισκέτες με τον C64 κλειστό.

Τιμές από το Pixel 17 Δεκέμβρης 1985

Spectrum 48K 17900

Spectrum plus 27500

Spectrum Interface Joystick 25000

C64 39900

C64 κασσετόφωνο 8900

C64 + 1541 87900

464 59000

QL 60000 (ποιος θα αγόραζε μηχάνημα που έχει σταματήσει η παραγωγή του 10 μήνες πριν?)

ST 177000

Billy δεν λέμε διαφορετικά πράγματα, μάλλον συμπληρώνω αυτά γράφεις μιλώντας γενικά και όχι μόνο για την Ελλάδα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
@LeonΟ Billy εχει δικιο. Τα χοντροκομμενα pixels ηταν προνομοιο και του CPC και του C64.
Σιωπή εσύ, πειραχτήρι !! :D

Για κoίτα 'δω τι σού 'χω:



"...εσείς πόσες μουστάρδες φάγατε σήμερα"; :diablotin:

Leon είπε:
320x200 με 16 χρώματα μάξιμουμ.
Αυτή είναι η "υψηλή" του commodore ;) (ίδια -πλην των χρωμάτων- με την "μεσαία" του amstrad).

Χαμηλή ανάλυση απ' όσο θυμάμαι πρέπει να ήταν η ίδια και στα δύο μασίνια...

Leon είπε:
Βρε μπας και φοράω γυαλιά νοσταλγίας και ξαναβγήκαν στην επιφάνεια οι παλιές κόντρες... (που δεν είχαμε βασικά. Είμασταν καλά παιδιά και δεν κοροϊδεύαμε το computer του άλλου).
Χαχαχα !! :D

Mην ανησυχείς αγαπητέ !! Τα ίδια "ροζ γυαλιά της νοσταλγίας" φοράμε και οι υπόλοιποι εδώ !! :) (εκτός απο τον Wally, που φοράει χρώματος μουσταρδί :diablotin: )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για ολη αυτή η συζήτηση περι στημένων και μη τεστς και τη σύγκριση μεταξύ ανόμοιων υπολογιστών θα ήθελα να υπενθυμίσω μία πολύ πιο λογική μέθοδο σύγκρισης που αν και λίγο μεταγενέστερη νομίζω οτι θα βοηθήσει.....

http://tinyurl.com/29q22s

Βασίλης

Υ.Γ. και Καλή Χρονιά να έχουμε :)

 


 
ΧΑΧΑΧΑ !!

Aγαπητέ Βασίλη, όντως κορυφαία η σύγκριση !! :rofl:
 
θυμαμαι και μια μουφα φημη που ειχε κυκλοφορησει για εναν σουπερ 6128 με 512kb μνημη και drive 5 1/4 που βεβαια αποδειχτηκε αργοτερα γιατι η Αμστραντ μυνησε το περιοδικο που τη δημοσιευσε

5512.jpg
 
Ορίστε μια ακόμη φωτογραφία της μούφας. :D

Πολύ καλό για να ήταν αληθινό. :(

THE CPC 5512
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα