Παίδες, μερικές φορές νομίζω πως τσάμπα γράφω κάποια πράγματα...
Είπαν κάποιοι παραπάνω
"λέτε όχι σε αυτό" και
"λέτε ναι σε αυτό", κλπ, κλπ.
Μα σαφώς και
δεν λέμε κάτι τέτοιο !! Δεν λέμε "ναι" και "όχι", δεν τα βλέπουμε "άσπρα" και "μαύρα". Απλά εκθέτουμε κάποια συν και κάποια πλην που είχαν
και τα δύο μηχανήματα !! (και αυτό ισχύει για όλα τα μασίνια γενικότερα).
Πάνω σε αυτά που είπε ο shock περί ψωροκώσταινας, και μάρκετινγκ του κάθε μηχανήματος σε διαφορετικές χώρες, και για τους 1002 λόγους που κάποιο μηχάνημα πουλάει "εδώ" και δεν πουλάει "εκεί", δεν έχω κάποια ένσταση.
Οπως η Γερμανία commodorοκρατείται, έτσι και στην Ισπανία ο CPC είχε "σβήσει" τον C64 στις πωλήσεις, ενώ στην Γαλλία o CPC είχε σβήσει όχι μόνο τον C64, αλλά και τα υπόλοιπα οκτάμπιτα home micros.
Ολα αυτά βέβαια λίγη σημασία έχουν, αφού όντως ο C64 είναι ο υπολογιστής με τις περισσότερες πωλήσεις, διότι προσμετρώνται και οι "ψήφοι" στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η αγορά είναι διαφορετική, τα εισοδήματα άλλα, και όπου ο C64 (με drive παρακαλώ), θεωρείτο ένας φτηνός υπολογιστής, ένας "υπολογιστής του λαού" σε σχέση με κάποια μηχανάκια του ανταγωνισμού, όπως τα Apple ας πούμε.
Anyway, να επαναλάβω για μία ακόμα φορά πως σαφώς δεν υπάρχει "μίσος" για τον C64 - απλά εκθέσαμε κάποια στοιχεία που θεωρούμε πως αποτελούν "συν" ενώ κάποια άλλα "πλην", για
όλα τα μηχανάκια.
Για να σας πείσω ότι δεν είμαι κάποιος φανατισμένος σκληροπυρηνικός αμστραντόβιος, σας θυμίζω και κάτι που είχα γράψει και παλιότερα: Οτι δηλαδή αν και κάτοχος amstrad, ήμουν... τακτικός θαμώνας στο τοπικό μου commodore club, όπου απολάμβανα όσα παιχνιδάκια θεωρούσα ότι είχαν εξαιρετική έκδοση στον commodre, ή απλά δεν υπήρχαν στον amstrad (ειδικά κάτι αμερικάνικα !!).
Το ίδιο έκανε και ο φίλτατος Wally.
Eίχε spectrum, αλλά έκανε τακτικές βίζιτες στο commodore club !!
Τώρα σχετικά με τις παλέττες στις οποίες αναφέρθηκε και ο φίλος Leon:
Προσωπικά "κιτσαρία" θεωρώ εκείνη του spectrum με τις "μουστάρδες" !!
Η παλέττα του cpc έχει υπέροχα, και πολύ ζωντανά χρώματα.
Σχετικά με τις "πιξελάρες", συγνώμη αλλά ίδια χαμηλή ανάλυση (160x200) δεν είχε ο cpc με τον C64; Γιατί βρε Leon μας την λές έτσι;
Οσο για το μόνιτορ, φαίνεται πως όσα και να πούμε, πάλι εδώ θα είμαστε...
Το 1901 της commodore δεν νομίζω ότι είχε άλλη σάρωση για να κουράζει λιγότερο τα μάτια, ή ότι εξέπεμπε λιγότερη ακτινοβολία απο το CTM 644 !! Οποιος δεν άντεχε το μόνιτορ του amstrad, μάλλον δεν άντεχε κανένα απο τα μόνιτορς της εποχής.
Και ασφαλώς δεν είναι κακό να συνδέσει κανείς το μηχάνημά του με την τηλεόρασή του (αρκεί να μην θέλει να δεί κάτι κάποιος άλλος της οικογένειας εκείνη την ώρα), αλλά και πάλι η ακτινοβολία της τηλεόρασης είναι μεγαλύτερη απο εκείνη των μόνιτορς και κουράζει ακόμα περισσότερο !!
Eπιπλέον, το άραγμα στον καναπέ για παιχνίδι, δεν είναι άσχημο. Ομως οταν έρθει η ώρα για πληκτρολόγηση, τι γίνεται; Δεν είναι πιό βολικό ένα μόνιτορ σε αυτή την περίπτωση;