Retro "στημενα" συγκριτικα [BBC-464-QL]

phil_vr

RetroNuts!
Joined
7 Μάρ 2007
Μηνύματα
1.944
Αντιδράσεις
62
Μεσα του 80 στην Αγγλια, και σε εκπομπες υπολογιστων, ηταν το αγαπημενο τους σπορ να κανουν συγκριτικα αναμεσα σε υπολογιστες. Αυτο δεν σημαινει ομως οτι δεν τα ρετρο-τσεπωναν η οτι δεν ηταν προκατειλημενοι!! :)

Οπως αυτο το συγκριτικο αναμεσα σε BBC Model B, Sinclair QL και Amstrad CPC 464.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=Zo7jnQXvtNo]YouTube - Comparativa BBC Micro, Sinclair QL y Amstrad CPC

Σε ολα τα τεστ ο CPC εχει καθαρο προβαδισμα (χανει λιγο στο θεμα plotting και στην ποιοτητα πληκτρολογιου αλλα και παλι βγαινει πρωτος παρολες τις κατραπακιες!) και το απιστευτο ερχεται στην υποστηριξη software που ο τυπος χρεωνει στον BBC ενα 22αρι για να του χαρισει το προβαδισμα! Εστω με ενα 13αρι θα ηταν πιο πιστευτο και θα ηταν νικη στον ποντο. Αλλα 22 ρε μαγκα? Και δεν αναφερω καν το πακετο του Amstrad με τα 10 παιχνιδια και 2 προγραμματα της Amsoft που απο μονο του θα του χαριζε ανετα παραπανω ποντους απο το εξευτελιστικο 5αρι.

Και το πιο απιστευτο ειναι οτι δεν λαμβανουν καν υποψη το κοστος του καθε υπολογιστη, που και εδω ο Amstrad CPC ερχεται φθηνοτερος και απο τους δυο αλλους παρολο που περιλαμβανεται και το εγχρωμο monitor! Χωρια που οι αλλοι ηθελαν συμπληρωματικα εξοδα για monitor, tape drives, αγορα software μιας και απο το κουτι τους δεν διεθεταν σχεδον τιποτα. Mια ακομα κατηγορια να ειχε με best value for money δηλαδη, θα ειχε ισοπεδωσει τα παντα ο CPC.

Οπως και να εχει, μπορω ευκολα να φερω την εικονα δυο φιλων την εποχη εκεινη στην αγγλια που αγορασαν υπολογιστες στα παιδια τους.

- Τι εγινε και χαθηκες ρε φιλε?

* Πηραμε το amstrad την περασμενη εβδομαδα! Εσυ σε ποιον κατεληξες?

- Αααα, πηρα τον BBC που βγηκε πρωτος στην εκπομπη!

* Μπραβο ρε μαγκα. Τι παιχνιδια ειχε?

- Εεε, δεν ειχε, επρεπε να παρουμε και το κασσετοφωνο και ισα που εβγαλα προυπολογισμο για 2 κασσετες.

* Α ναι, ειχες να παρεις και κασσετοφωνο απο πανω. Ο amstrad το εχει ενσωματωμενο.

- Ναι τωρα που το λες κατι θυμαμαι. Αλλα εχω φοβερο μηχανημα. Καλα τα ελεγε ο μουσατος!

* Μπραβο ρε φιλε, να το χαιρεσαι. Α ρε εχω τρελαθει με το amstrad! Εχουμε τρελαθει να παιζουμε με τον γιο μου!

- Καλα δεν φωναζει η γυναικα σου που κανετε καταληψη στο σαλονι?

* Ποιο σαλονι ρε? Στο δωματιο του μικρου το εχουμε.

- Τι, του πηρες και monitor?

* Ολα μαζι κομπλε ερχεται με πρασινο η εγχρωμο. Και του πηρα εγχρωμο φυσικα να το σκιζουμε στα παιχνιδια!

- Καλα, ποσο σου βγηκε ολο μαζι? Γιατι εγω εδωσα 399 λιρες και μια 80αρα για κασσετοφωνο και 20 για τα 2 παιχνιδια και ενα 10αρικο για καλωδια και ιστοριες. Ηθελε και monitor ο μικρος αλλα δεν περισσεψε μια και του εβαλα φρενο. Αλλα ξηγηθηκαμε, λιγη ωριτσα καθε μερα συνδεση στην ασπρομαυρη τηλεοραση του σαλονιου και αυριο παλι. Αν κονομηθω του χρονου θα του παρω κανενα μονοχρωμο monitor για το παιδικο.

* Εγω εδωσα ρε συ 349 λιρες για ολα, και αλλες δυο για σουβλακια απο το σουβλατζιδικο του ελληνα εδω πιο κατω και κλειστηκαμε μεσα στο δωματιο του μικρου ολοβραδυς και παιζαμε τα 10 παιχνιδια που ειχε δωρο!

Καπου εδω ο πρωτος κυριος εχει αρχιζει να τρεχει κανοντας περιεργες χειρονομιες αναθεματιζοντας την ωρα και την στιγμη που ακουσε τον μπαγλαμα αυτο στην τηλεοραση που εδωσε το μεγαλυτερο σκορ στον BBC!!!

Ουστ ρε, αγγλακια με το μουσι!! Πουλημενε! Amstrad rules ρε! :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
phil_vr είπε:
Χαχαχα !! Couldn't have said it better myself, Phil !! :thumbup:

Tι να λέμε τώρα...

Είδα στην αρχή να δίνει στον QL 18 πόντους επειδή έχει λέει "και microdrives" (ήμαρτον - η Sinclair θα έπρεπε να είναι εκείνη που θα πληρώνει τον κόσμο για να καταδεχτεί να "δουλέψει" με... microdrives), ενώ ο 464 παίρνει μόλις 20 ποντους (καταξοδεύτηκε ο μουσάς) επειδή τον συνοδεύει και... έγχρωμο μόνιτορ !! (σου λέει, τι αξίζει ένα παλιο-μόνιτορ; - έ, 2 πόντους παραπάνω, τι άλλο; )

Οσο για το software...

Αν και "φρέσκος" ο 464 εκείνη την εποχή, η Αmsoft "ξέρναγε" μπόλικο υλικό για να καλύψει το "κενό" (και μην μου πείτε ότι αυτά που είχε ήδη ο BBC -πλην του Elite ασφαλώς- ήταν τίποτα παιχνιδάρες που "τσάκιζαν" τον ανταγωνισμό), και όταν μπήκαν στο χορό και οι άλλες εταιρίες έγινε χαμός.

Επειδή τα εγγλεζάκια είχαν καλομάθει με τον υπερ-πανάκριβο BBC με την πολυτέλεια των υπερ-πανάκριβων drives του τα οποία τα είχαν τσάμπα στα σχολεία τους, ξεχνούσαν να υπολογίσουν πόσο θα ερχόταν "η λυπητερή" αν θα διανοούνταν να αγοράσουν τέτοιο υπολογιστή για το σπίτι τους...

Αφήστε κύριε μουσάτε - η ιστορία γράφτηκε, και μηχανάκια όπως ο BBC (και ακόμα περισσότερο ο ανεκδιήγητος ο Quite Late) έφαγαν την σκόνη του cpc με το κιλό.

---EDIT---

Πρώτη μούρη ο Μαχόνυ !! :rofl:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
amstrad cpc ολοκληρωμενο συστημα!!!αληθεια που ειναι ο wally??
 
Εδω ειμαι ιεροσυλοι Αμστραντακηδες!Τον θαψατε τον ανθρωπακο!

Ας λαβουμε καταρχην υποψιν οτι το τεστ εγινε προφανως το 1984. Δηλαδη δεν ηξερε κανενας οτι ο QL δεν θα ειχε τελικα software ουτε οτι ο 464 θα γινοταν επιτυχια.

Ο QL ηταν σαφεστατα ο ισχυροτερος και διεθετε την καλυτερη Basic. Πως ο τυπος καταφερε να τον παρουσιασει πιο αργο στο benchmark δεν ξερω. Μαλλον οι Sinclair-αδες επρεπε να τον κραζουμε.

Ο BBC ειχε σαφως περισοτερο software το 1984.

Αρα το 1984 ο 464 ηταν η πιο αδυναμη επιλογη απο τα 3 αν εξαιρεσουμε την τιμη βεβαιως βεβαιως :)
 
Καλά, είσαι απίστευτος !! :rofl:

Ακόμα και αυτή η εκπομπή τον κατατάσσει τελικά 2ο, αλλά εσύ τον χαρακτηρίζεις ως την "πιό αδύναμη επιλογή απο τα 3" !!

Πάλι καλά δηλαδή που δεν παρουσίαζες εσύ την εκπομπή, σίγουρα θα έπεφτε πολύ γιαούρτι... :diablotin:
 
Η ιστορία κύριοι γράφεται, ως γνωστόν, από τους νικητές...τα cpc επιβίωσαν σχεδόν μέχρι το 1991! Θέλετε και άλλη απόδειξη για την αξία τους;

Ειδικά στην Ελλάδα το 6128 αποτέλεσε μακράν τον πλέον επιτυχημένο υπολογιστή ακόμα και σε σχέση με την τεράστια αμίγκα αφού μπήκε σε κάθε σπίτι την περίοδο 1987-1989! Όσον αφορά τον QL αν δεν είχε το όνομα θρύλο sinclair κανείς δεν θα το θυμόταν! Ας όψεται η τεράστια δυναμική του σπέκτρουμ αλλιώς...

--------------------

(Αυτό το συγκριτικό μου θυμίζει το αντίστοιχο που γίνεται στις μέρες μας σε επίπεδο αυτοκίνησης με τα μοντέλα της vw! Όποιο συγκριτικό και αν διαβάσω στο τέλος υπερτερούν τα γερμανάκια άσχετα αν στην πράξη υστερούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό!)
 
Εγω πάλι που έβλεπα διαρκώς BBC μέχρι το 2003 πρέπει να πω το ίδιο;
 
Tόσο ανώτερη ήταν η basic του BBC ?

Στα διάφορα συγκριτικά τεστ σε περιοδικά της εποχής (όπως το Pixel) η Locomotive έπιανε πολύ υψηλές βαθμολογίες (όπως και η αντίστοιχη του BBC) για την ποικιλία εντολών της, την ευελιξία της, κλπ.

Διάβασα ότι εκείνη του BBC είχε και ενσωματωμένο assembler, και πάλι όμως η Locomotive δεν παύει να είναι εξαιρετική basic...
 
Η BBC basic και η Super basic ηταν σε αλλη κλαση. Χαρακτηριζονται ως "Procedure Οriented". H Locomotive ηταν μια καλη κλασικη basic διαλεκτος.
 
Aφήνω να απαντήσουν στο θέμα παιδιά που έχουν δουλέψει σε μεγάλο "βάθος" με την Locomotive, (shock, zoro, fgbrain, voxfreax, ASiC, και λοιποί)
 
Μα δεν ειναι θεμα δουλειας. Μετρημενα ειναι τα κουκια.

O QL ειχε structured basic, multi-tasking λειτουργικο και επιλογη παραθυρικου περιβαλοντος κτλ κτλ κτλ εν ετει 1984!
 
Αυτο που ειναι χαζο με τις βαθμολογιες που εδωσε ο μουσατος και χαρισε απλετα το 22αρι στον BBC, ειναι η realtime χρηση που θα τυχαινε ο καθε υπολογιστης που δεν ανεφεραν καν. Με δεδομενο την οικονομια της εποχης εκεινης οτι ο μεσος χρηστης θα αγοραζε 20-25 αυθεντικες κασσετες το πολυ στην διαρκεια κατοχης του υπολογιστη του, ενω την ιδια ωρα ο amstrad εδινε την μιση συλλογη κατευθειαν. Η δυναμικη αποφαση της amstrad να προικισει το μοντελο της απο τα γενοφασκια με ενα in house software team επρεπε και μονο να δωσει τα ευσημα ως προς το μελλον που του προοριζε η εταιρεια που το κατασκευαζε. Αλλα αυτο δεν μετρησε καν στην βαθμολογια του software.

Οι αλλοι θα χρειαζοταν να κανουν αιματηρες οικονομιες, και μιας και μιλαμε για το BBC, απλα για να αποκτησουν ενα λειτουργικο υπολογιστη, εχουμε και λεμε: κασσετοφωνο, ενα monitor να μην ξεστραβωνομαστε, και κασσετες με παιχνιδια. Το ποσό που θα χρειαζοταν για να φτασει το πακετο του amstrad θα κοστιζε οσο αλλο ενα BBC. Kαι παντα με μονοχρωμο monitor ετσι? Χωρια που συνηθως το monitor θα πηγαινε σε δευτερη μοιρα και θα την εβγαζε ο πιτσιρικας στο σαλονι, μηπως και κατορθωνε να εξοικονομησει κανενα παραπανω παιχνιδι.

Την ιδια στιγμη ο πιτσιρικας με το amstrad θα εκανε σχεδια για το τι εξτρα παιχνιδια θα αγοραζε για τα χριστουγεννα, και ισως κανενα joystick. Ετσι και αλλιως γλυτωσε στον μπαμπα του ενα σωρο λεφτα οποτε θα ειχε αυτη την "ατυπη" δυνατοτητα. Ο μπαμπας του φυσικα θα ηταν με το χαμογελο στα αυτια, ακουγοντας και συζητωντας με συναδελφους που καταξοδευτηκαν για τον δικο τους υπολογιστη, για ενα σωρο εξτρα περιφερειακα και software, χωρια το παινεμα για την αριστη επιλογη που εκανε αναμεσα σε ολα τα αλλα.

Οσο για τις δυνατοτητες τους, ο BBC ειχε αριστη Βasic και με το υποβαθρο στα σχολεια ειχε ιδιαιτερη προτιμηση σε κοινο και σε δοκιμαστες (ειπαμε, ο τσεπακιας ο μουσατος!), και ο QL σε μια κατηγορια δικια του με την βιασυνη που επιασε τον θειο να τους πηδηξει ολους!!! (Βλεπε παρακατω βιντεο! - επισης εχω την ιδια απορια για τα χαλια benchmark με τον wally). Aλλα τα high end πολλες φορες δεν εχουν να επιδειξουν τιποτα περισσοτερο απο τα paspartoo (oxι τον ηρακλη μας!) μηχανακια που συνδιαζουν χρησιμοτητα, innovation, πρακτικοτητα και χτυπημενα σε μπλεντερ για να βγει ενα fun product. Shaken, not stirred! (Οπως επινε ο Sugar το τσαι του δηλαδη!) :)

Να πως πηδαει ο θειος!! (Tι την ηθελες την φορα ρε Clive?! Aυτη σε πηρε απο κατω..)

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=hc3kGyYyqgQ]YouTube - Sinclair QL TV advertisement 1984
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Wally είπε:
Μα δεν ειναι θεμα δουλειας. Μετρημενα ειναι τα κουκια.O QL ειχε structured basic, multi-tasking λειτουργικο και επιλογη παραθυρικου περιβαλοντος εν ετει 1984!
Αρχικά ρώτησα για την BBC basic συγκριτικά με την Locomotive (βλέπε προηγούμενη σελίδα).

Απέφυγα (επιμελώς) να αναφερθώ σε Super Basic !! ;)
 
Μόλις είδα το βίντεο...και στο τελευταίο λεπτό ο «μουσάτος» κάνει ένα θεαματικό μπλονζόν κ βγάζει το κουνέλι από το καπέλο του..!!!

Τι λες ρε τιτανοτεράστιε...πόσα παίρνεις κ δε τα δείχνεις!

Μου έβγαλε το μάτι ο @!#$@#$ που να πάθει καρκίνο το keyboard του :Ρ
 
Επειδή εσείς οι Αμστραντάκηδες μάλλον έχετε και συλλογική βαρηκοία, ο άνθρωπος το λέει καθαρά πως αποφάσισε για το συγκεκριμένο θέμα της υποστήριξης.

Λέει επί λέξει τα εξής:

"...since then a modest but growing support industry has developed. A count of the advertisements in a recent issue of PCW showed 20 items for the QL.

Amstrad is an even more recent arrival than the QL. Same search through PCW found 10 items plus some Amsoft programs.

The number of supporting products relates to the popularity of the machine and the time it's been on the market."

Προφανώς το τεστ έγινε στα τέλη του 1984 ή αρχές 1985 και το μηχάνημα ήταν πολύ πρόσφατο στην αγορά, αφού είχε ακόμα λιγότερα περιφερειακά και προγράμματα και από τον QL. Και μην μου πείτε "η Amstrad ΘΑ έβγαζε και άλλα" γιατί όλη η ιστορία των micros είναι γεμάτη από μοντέλα που ΘΑ βελτίωναν την υποστήριξη τους. Εμείς γνωρίζουμε σήμερα τι συνέβη, αλλά ο reviewer δεν μπορούσε να βασιστεί σε αυτό για να δώσει καλό βαθμό στο μηχάνημα ώστε να μην στενοχωρήσει εσάς 25 χρόνια αργότερα. :p

Και φυσικά "κόκκινη κάρτα" πρωθύστερης γνώσης θα πάρει ο Billy που αν και τέρας γνώσεων παρασύρεται από τον φανατισμό του. Σχολιάζει ειρωνικά το γεγονός ότι τα διπλά microdrive του QL πήραν 18 πόντους ενώ το monitor του Amstrad 20. Μπιλάκο, θυμάσαι μήπως ότι το "μόνιτορ" του Amstrad ήταν πολύ μέτριας ποιότητας ενώ αντίστοιχα το 1984 δεν είχε πάρει ακόμα κανένας χαμπάρι ότι τα microdrive ήταν προβληματικά; Εγώ θυμάμαι ότι τα βλέπαμε στα περιοδικά και θέλαμε να πάρουμε...Από τον επόμενο χρόνο άλλαξε αυτό το βιολί, αλλά τότε ήταν ακόμα εντυπωσιακά για τους χρήστες κασετοφώνων...

Όσο για την BASIC του BBC, δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο. Δες ένα listing του Pixel. Όλα αυτά τα "DEF PROC" κλπ ήταν χαρακτηριστικότατη BBC procedural BASIC. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε σε ΚΑΝΕΝΑ άλλο micro.

Εκεί που θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει και "value for money" κατηγορία στις βαθμολογίες για να μπορέσει και ο Amstrad να αναδείξει τον τομέα που είχε την μεγαλύτερη δύναμη.
 
Maddog είπε:
Και φυσικά "κόκκινη κάρτα" πρωθύστερης γνώσης θα πάρει ο Billy που αν και τέρας γνώσεων παρασύρεται από τον φανατισμό του. Σχολιάζει ειρωνικά το γεγονός ότι τα διπλά microdrive του QL πήραν 18 πόντους ενώ το monitor του Amstrad 20. Μπιλάκο, θυμάσαι μήπως ότι το "μόνιτορ" του Amstrad ήταν πολύ μέτριας ποιότητας ενώ αντίστοιχα το 1984 δεν είχε πάρει ακόμα κανένας χαμπάρι ότι τα microdrive ήταν προβληματικά; Εγώ θυμάμαι ότι τα βλέπαμε στα περιοδικά και θέλαμε να πάρουμε...Από τον επόμενο χρόνο άλλαξε αυτό το βιολί, αλλά τότε ήταν ακόμα εντυπωσιακά για τους χρήστες κασετοφώνων...

Όσο για την BASIC του BBC, δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο. Δες ένα listing του Pixel. Όλα αυτά τα "DEF PROC" κλπ ήταν χαρακτηριστικότατη BBC procedural BASIC. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε σε ΚΑΝΕΝΑ άλλο micro.

Εκεί που θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει και "value for money" κατηγορία στις βαθμολογίες για να μπορέσει και ο Amstrad να αναδείξει τον τομέα που είχε την μεγαλύτερη δύναμη.
χαχαχα !! Α, ρε Maddog τι μου κάνεις... :D

Kαλά, έχω διαφωνήσει και στο παρελθόν για το ίδια ακριβώς θέμα (του μόνιτορ δηαλδή).

Διαφωνώ λοιπόν για άλλη μία φορά στο ότι ήταν "πολύ μέτριας" ποιότητας. Εντελώς ανυπόστατες φήμες !!

Ισως πολύς κόσμος να είχε πιστέψει κάτι που είχε γραφεί σε περιοδικά ότι δηλαδή το έγχρωμο μόνιτορ (συγκεκριμένα) είχε "πρόβλημα ευκρίνειας" στο ογδοντάστηλο, αλλά ειλικρινά, κάτι τέτοιο δεν το παρατήρησα ποτέ. Στα adventures των Magnetic Scrolls, Ιnfocom, κλπ, μια χαρούλα διαβαζόντουσαν τα γράμματα !!

Αν το "πολύ μέτριας ποιότητας" έχει να κάνει με την κατασκευή, τα αμστραντομονιτοράκια μας συνεχίζουν να δουλεύουν άψογα μετά απο είκοσι-και-βάλε έτη - πράγμα που μπορούν να βεβαιώσουν οι ρέτρο amstrad users του retromaniax !!

Αν πάλι η "πολύ μέτρια ποιότητα" πάει στην ακτινοβολία, στα low end monitors που ο περισσότερος κόσμος στην ευρώπη αγόραζε για τo micro του, δεν θα έβρισκες απαραίτητα κάτι που να στέλνει τα αντίστοιχα της amstrad "στο μουσείο" - και μάλιστα σε ανταγωνιστική τιμή.

Και επειδή είπαμε κάτι παραπάνω περί του "νέου" της κυκλοφορίας του μηχανήματος, ας κάνω και εγώ μία αντίστοιχη πονηρή ερώτηση:

Αφού ήταν τόσο νέος ο 464 (ο πιό νέος απ' όλους) πότε πρόλαβε ο κόσμος να αποφανθεί ότι το μόνιτορ είναι "πολύ μέτριας ποιότητας"; :diablotin: (όχι ότι είναι μέτριας ποιότητας, αλλά κουβέντα να γίνεται βρε αδερφέ... :D :D)

Τώρα για τα microdrives, λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά εγώ ποτέ δεν ήθλελα να αγοράσω, γιατί δεν παρασύρομαι απο το hype των διαφημίσεων των εταιριών. Γνώριζα και είχα εμπιστοσύνη στα διαδεδομένα formats των κασσετών και των δισκεττών - τα microdrives ποτέ δεν τα είδα με καλό μάτι.

Τώρα για το αν ο κόσμος ανακάλυψε τα προβλήματά τους ένα χρόνο μετά (το '85 δηλαδή - πράγμα που είναι σωστό πιστεύω) ίσως να οφείλεται εν μέρει και στο ότι ο κατά τα άλλα αγαπητός μας Θειούλης πούλαγε τα μηχανάκια του δι' αλληλογραφίας (δεν είχε έτοιμο τόσο μεγάλο στοκ) και ο δύσμοιρος κοσμάκης άργησε να πάρει χαμπάρι τι "κελεπούρι" είχε αγοράσει...

Οσο για τον μουσάτο, αν ήθελε να είναι σοβαρός στην εκπομπή που έκανε, απο την στιγμή που είχε Quite Late μηχάνημα διαθέσιμο, ας καθόταν να σώσει και να φορτώσει καμία 50αριά φορές στα microdrives κάποια προγράμματα δειγματοληπτικά, και ας έβλεπε τι error ratio θα είχαν σε σχέση με τις κασσέτες του amstrad - και μετά τα ξαναλέμε... :p

Λυπάμαι αλλά θα επιμείνω:

το 18άρι ήταν υπερβολικό για τον QL και το 20άρι ήταν λίγο για τον amstrad.

Oσο για την BBC basic, δεν είμαι ειδικός - γι' αυτό άλλωστε έκανα και ερώτηση παραπάνω. Μέχρι τώρα είχα ακούσει πως ήταν ίδιας "δυναμικότητας" πάνω-κάτω με την Locomotive - είπα όμως να ρωτήσω για σιγουριά...
 
Καλησπέρα σας, είμαι καινούργιος στην παρέα του retromaniax, όχι όμως καινούργιος στα 8-bit micros...

Το έγχρωμο μόνιτορ του Amstrad ήταν πραγματικά χάλια, είχε ένα dot pitch όσο το πίξελ του στο 80 στηλο κείμενο. Το πράσινο ήταν καλύτερο, πολύ καλύτερο θα έλεγα, ήταν όμως αρκετά "αργό" παρουσιάζοντας έντονο ghosting, πολύ ξεκούραστο όμως σε πολύωρη δουλειά, ακόμη και στις 80 στήλες.

Υπήρχαν πολύ καλύτερα μόνιτορ εκείνη την εποχή, το bundle όμως του Amstrad ήταν πραγματικά αχτύπητο, γι' αυτό και τελικά έμεινε ο τελευταίος οχτάμπιτος, όταν οι άλλοι είχαν σβήσει προ πολλού. Για μένα βέβαια, ο καλύτερος Amstrad ήταν ο 6128, τον οποίο μπορούσες να κάνεις πραγματική δουλειά, έχοντας καταπληκτικό πληκτρολόγιο και - επιτέλους - το 3'' drive που μας έλυσε τα χέρια. Περιττό να σας πω πως ακόμη δουλεύει χωρίς πρόβλημα ο υπολογιστής αυτός, τον ανέσυρα από την αποθήκη και τον σύνδεσα, μαζί με τις μνήμες 25αετίας...
 
Φημες κυκλοφορησαν για τον Alan Sugar, οτι μπλεχτηκε σε μια σκοτεινη υποθεση που ακομα δεν μπορει να διαλευκανει η αστυνομια της Αγγλιας. Με βαση αυτες, εγινε μυστικη συναντηση του Alan με τον μουσατο, επειτα την προβολη της εκπομπης, και την κατιουσα πορεια που πηρε ο 464 εξαιτιας της. Ο Alan προσπαθησε να διαπιστωσει γιατι ο μουσατος εθαψε το μηχανημα του:

- Γιατι ρε δεν εβαλες πρωτο το μηχανημα μου? Ολα στα εστειλα, και μονιτορ, και παιχνιδια και ολα..

* Ναι βρε Alan δεν λεω, αλλα να, ακομα δεν μου εστειλες τις απειρες ζωες για το Οh mummy!

- Ρε ειδικη εκδοση με απειρες φτιαχνουν για σενα στην amsoft απλα δεν τελειωσε ακομα. Γιατι δεν περιμενες και με εθαψες?

* Ναι βρε Alan, αλλα να.. δεν εδωσες και κατιτις ετσι να με γλυκανεις!

- Ρε μπαγλαμα, δεν σου εστειλα και ενα στερεοφωνικο απο τα Studio που ξεμεινε open item στα Harold's για να ακουτε με την γυναικα σου? Γιατι με εθαψες?

* Nαι βρε Alan, αλλα μου μασησε μια κασσετα με τους Βeatles!

- Ρε τσαμπα σου ηρθε, και σου εστειλα και 5 λιρες για πουρμπουαρ, ετσι να βαλεις κανενα καλο λογο!

* Ναι βρε Alan, αλλα να.. 5 λιρες μου εδωσες, οποτε 5 βαθμους σου εδωσα στην βαθμολογια του software!

- Tι λες ρε? Δηλαδη απο την Acorn σου εδωσαν 22 λιρες θελεις να πεις?!

* Ε.. να.. Alan.. ξερεις.. εγω..

- Μιλα ρε!

* Alan.. ναι.. τις πηρα τις 22 λιρες.. Alan.. ηταν πολλα τα λεφτα Alan!! (και ξεσπαει σε κλαμματα ο μουσατος αφου καταλαβε το μεγεθος της πραξεως του!)

Σε αυτο το σημειο ο Alan (παντα με τις φημες) μεσα στον θυμο του διεπραξε ενα εγκλημα με θυμα τον μουσατο κυριο. Επειδη σαν retromaniax, ψαχνουμε και ρωταμε, βρηκαμε ενα τηλεοπτικο πειστηριο απο κρυφη καμερα (μαρκας amstrad παρακαλω, οποτε θα δειτε και την ποιοτητα των προϊοντων του Alan!) την ωρα που το εγκλημα λαβαινε χωρα στο γραφειο του Alan..

Iδου το πειστηριο:

http://www.grapheine.com/bombaytv/play_uk.php?id=1891015
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα