Retro χρήμα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας exetlaios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Όταν λέτε πεντάρα και δεκάρα,πόση διαφορά είχε με τη δραχμή?Δέκα δεκάρες έκαναν 1 δραχμή?Πάντως αγνοούσα την ύπαρξη της πεντάρας,και δεν έχω δει ποτέ ούτε πεντάρα ούτε δεκάρα αλλά ούτε και πενηνταράκι!Έχω δει δραχμή,και πριν 5 χρόνια που είχαμε πάει σε ένα σπίτι εξοχικό στο Νομό Ηλείας,είχαμε βρει στην αυλή του σπιτιού ένα δίδραχμο!

OMG ζω για την εποχη που θα μπει νεο μελος στο GRM και θα δηλωσει "παιδια εγω δεν προλαβα καθολου τις δραχμες ,πως ηταν;". :D :(

picture.php

picture.php

Το παλιό χιλιάρικο...

picture.php

picture.php

...και το "νέο"

picture.php

"Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια..."

Επάνω διακρίνεται το παλιό και κάτω το νέο, με το μικρότερο μέγεθος

picture.php

Για τον Aardvark! ::)

Ο Παπανικολαου ,θεος ,αυτα ειναι, καποτε με ενα τετοιο εβγαζες ολοκληρ.......(συμπληρωνετε εσεις). :worship:

Το κρατησες τελικα βρε θηριο,θα το κανω copy paste το δικο σου kai θα το εκτυπωσω και ας με πανε μεσα για πλαστογραφια.
icon10.gif

Απο πισω τι ειχε;

Οχι δεν θα τα βγαλω τα δικα μου. :angry:

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγω παντως βρε παιδια ξερω οτι οι δραχμουλες με τα ευρω ειναι η μερα με τη νυχτα, απο αισθητικης πλευρας. Και, κατι παει κι ερχεται με το συνδιασμο μεταλλων στα κερματα του ευρω, τα χαρτονομισματα ομως δεν πιανουν μια μπροστα στα δικα μας...

αχ δραχμουλες ... τοτε ηταν χρηματα ,αν και στα πολλα λεφτα ειχες προβλημα να μετρας ( ειδηκα αμα εκανες λαθος στο μερτημα...)

ποιος θα το πιστευε σημερα οτι το μπουκαλι νερο θα εχει 500 δραχμες

Η εφημεριδα 1.500 που το βαζεις;;;;;;

......και μια τυρόπιτα 700 δραχμές......

Για του λόγου το αληθές το ευρώ το τρώνε τα ψιλολοϊδια για ψύλλου πήδημα.

Juanita είπε:
Λίγο πριν την οριστική απόσυρση των δραχμών είχαν κυκλοφορήσει 100 και 500 σε κέρματα με θέματα από τους Ολυμπιακούς. Κάπου τα έχω... αλλά ποιός τα σκανάρει... :P
Να σε βγάλω από τον κόπο! ;)

picture.php

Μέρα που είναι σήμερα, δείτε και αυτό:

(Ίσως το πιο παλιό της συλλογής μου)

picture.php

Ονομαστική Αξία

20 λεπτά

Ημερομηνία

1831

Ποσότητα

1.305.848

Μέταλλο

χαλκός

Βάρος

32 γραμ.

Διάμετρος

33 χιλ.

Περίμετρος

μοτίβο

Χαράκτης

Δημήτριος Κοντός και Γεώργιος Παπακωνσταντόπουλος.

Νομισματοκοπείο

Αίγινα

Στα νομίσματα αυτά συναντάμε στην μία όψη την αξία ανάμεσα σε φύλα δάφνης και ελιάς, την ημερομηνία και την επιγραφή "ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ι. Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ". Στην άλλη όψη συναντάμε παράσταση Φοίνικα, ακτίνες ηλίου, σταυρό, την επιγραφή "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" και την χρονολογία της Ελληνικής παλιγγενεσίας (αωκα = 1821). Και εδώ συναντάμε διάφορους τύπους, καθώς και διαφορετικές διαμέτρους.

Κείμενο από coinsmania.gr

Το εχεις εκτιμησει Dino΄΄;;;

Iσως να εχω και εγω καποιο τετοιο αλλα οχι σε τετοια κατασταση. :thumb:

Εγώ πριν 3 χρόνια είχα βρει δεκαχίλιαρο και το πήγαν οι δικοί μου στην Τράπεζα Ελλάδος για να πάρουν κάτι λιγότερο από 30e,νομίζω ως το 2010 μπορεί κάποιος να πάει στην Τράπεζα Ελλάδος και να εξαργυρώσει τα παλιά χαρτονομίσματα

Aardvark είπε:
Το εχεις εκτιμησει Dino΄΄;;;Iσως να εχω και εγω καποιο τετοιο αλλα οχι σε τετοια κατασταση. :thumb:
Ψάχνω στο net, μήπως βρω κάποια τιμή αλλά δεν...

Μπορεί κάποια στιγμή να το πάω σε εκτιμητή...

Το είχε βρει ο πατέρας μου (οικοδόμος) στα θεμέλια μιας οικοδομής πριν από καμιά 20αριά χρόνια!

thebest20 είπε:
Εγώ πριν 3 χρόνια είχα βρει δεκαχίλιαρο και το πήγαν οι δικοί μου στην Τράπεζα Ελλάδος για να πάρουν κάτι λιγότερο από 30e,νομίζω ως το 2010 μπορεί κάποιος να πάει στην Τράπεζα Ελλάδος και να εξαργυρώσει τα παλιά χαρτονομίσματα
Νομίζω είναι καλύτερα να τα κρατήσει κάποιος σαν ενθύμιο και να τα περάσει στην επόμενη γενιά...

Έτσι θα κάνω κι εγώ με το γιό μου... Τώρα αν μεθαύριο αυτός τα πουλήσει, τι να κάνουμε.... Με γειά του με χαρά του...

Έχω κι εγώ κάποια νομίσματα από παλιά,θα βγάλω photos με την πρώτη ευκαιρία...

DINO είπε:
Νομίζω είναι καλύτερα να τα κρατήσει κάποιος σαν ενθύμιο και να τα περάσει στην επόμενη γενιά...

Έτσι θα κάνω κι εγώ με το γιό μου... Τώρα αν μεθαύριο αυτός τα πουλήσει, τι να κάνουμε.... Με γειά του με χαρά του...
Δυστυχώς ή ευτυχώς από όσο ξέρω μέχρι 31/12/2010 μπορεί κανείς να εξαργυρώσει ελληνικά χαρτονομίσματα!Μόνο λίρες γίνεται να εξαργυρωθούν,οι δικοί μου είχαν 10 λίρες από προηγούμενη γενιά και τις εξαργυρώσαμε,ήταν 1430 e!Ένα σεβαστό ποσό!Όχι ότι είχαμε ανάγκη τα λεφτά αυτά,αλλά και χώρο μας έπαιρναν οι λίρες,και ήταν χρήματα που μας ήρθαν ξαφνικά!

Ο πωσειδόνας απεικονιζόταν στο 80s χιλιάρικο η μήπος ο Δίας (μάλλον τον έβλεπα έγω σαν...Δία με τα παιδικά μου ματάκια)

Στο πίσω μέρος απεικονιζότανε ι μπουμπουλίνα ? Η καποια...βοσκοπούλα.

Εγω την ειξερα σαν μπουμπουλίνα, οστόσο ατόμα (πολλύ) μεγαλιτερης ηλικίας απο μένα το διαψεύδουν.

Και κάτι αλλο : το ξέρατε οτι το 1985 (και γώ προσφατα το έμαθα) κυκλοφορισαν ΜΟΝΟ 1000 κέρματα των 1000 δραχμων, επετειακής και βεβέα συλλεκτικής αξιάς.

Τυχαια εμαθα σε ένα link οτι διμοπρατουνται σε τιμες 200000 euro!!!! και βάλε.

DINO, δεν ανεβάζεις και τα 100άρικα να με βγάλεις τελείως από τον κόπο;;; :D (και τις τύψεις λόγω τεμπελιάς;;; :P )

Χωρίς να είμαι σίγουρη για το αν ισχύει, είχα ακούσει κάποτε πως η πρώτη σειρά 100άρικων με τον Καποδίστρια έχει αποκτήσει συλλεκτική αξία λόγω σπανιότητας. Ξέρει κανείς κάτι παραπάνω;;; :xm:

@thebest20:

Οι δραχμές ανταλλάσονται τελικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι την 1η Μαρτίου 2012.

@video80:

Στην Α' όψη του παλιού χιλιάρικου απεικονίζεται ο Ζεύς (Δίας) και πίσω η Ύδρα.

Λαμβάνοντας υπ'οψιν οτι η Ύδρα ήταν ο τόπος καταγωγής και δράσης της Μπουμπουλίνας, λογικά είναι αυτή.

@Juanita:

Κάτι θα κάνουμε και για τα 100μπαλα!!! :D

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
DINO είπε:
Μέρα που είναι σήμερα, δείτε και αυτό:(Ίσως το πιο παλιό της συλλογής μου)

picture.php

Ονομαστική Αξία

20 λεπτά

Ημερομηνία

1831

Ποσότητα

1.305.848

Μέταλλο

χαλκός

Βάρος

32 γραμ.

Διάμετρος

33 χιλ.

Περίμετρος

μοτίβο

Χαράκτης

Δημήτριος Κοντός και Γεώργιος Παπακωνσταντόπουλος.

Νομισματοκοπείο

Αίγινα

Στα νομίσματα αυτά συναντάμε στην μία όψη την αξία ανάμεσα σε φύλα δάφνης και ελιάς, την ημερομηνία και την επιγραφή "ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ι. Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ". Στην άλλη όψη συναντάμε παράσταση Φοίνικα, ακτίνες ηλίου, σταυρό, την επιγραφή "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" και την χρονολογία της Ελληνικής παλιγγενεσίας (αωκα = 1821). Και εδώ συναντάμε διάφορους τύπους, καθώς και διαφορετικές διαμέτρους.

Κείμενο από coinsmania.gr
..αν το εικονιζομενο νομισμα ειναι αυτο που εχεις στη συλλογη σου,η τιμη του ειναι γυρω στα 100 ευρω..η τιμες καθοριζονται απο την κατασταση τους.σαν "ακυκλοφορητο",κοστιζει1500+ σαν "καλο"150..οι φθορες στην περιμετρο δειχνουν οτι ειναι κακομεταχεισμενο αλλα σε γενικες γραμμες η κατασταση του ειναι καλη και οι οψεις καθαρες.οι αποψεις για διαμετρο και βαρος ποικιλλουν. 2 δικα μου ειναι 29,5 βαρος κ 35 διαμετρο.ενα τριτο,με τις διαστασεις που αναφερεις..κυκλοφορουν και κιβδηλα,αλλα το δικο σου δε δειχνει για τετοιο,ειδικα αν το βρηκες μ αυτο τον τροπο!

Πίσω
Μπλουζα