Retro χρήμα

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας exetlaios
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
ΟΚ μη μου απαντας , δεν έχω την πρόθεση να μαλλόσω μαζι σου ,απλα κουβέντα κάνουμε. Το θεωρούσα κάλο θέμα συζήτησης απο αυτο το thread ,παρεπιπτόντος όποιος απο τους φίλους θα θελε να επεκταθεί ή να διαφονήσει μαζι μου ,θα το θεωρουσα χρήσημο.

Φίλε Merhilaros τι να πω για τη συλλογή σου οτι ειναι κορυφαία , πολύ μου άρεσε.

Έχεις και χαρτονομίσματα ? Συνολικά ποσσες περίπου δραχμές έχεις κρατήσει ?

video80 είπε:
Φίλε Merhilaros τι να πω για τη συλλογή σου οτι ειναι κορυφαία , πολύ μου άρεσε.

Έχεις και χαρτονομίσματα ? Συνολικά ποσσες περίπου δραχμές έχεις κρατήσει ?
Σε ευχαριστώ πολύ. Όπως είπα δεν είμαι συλλέκτης. Για την ακρίβεια είναι σκόρπια νομίσματα σε ένα κουτί. Τώρα το πόσες δραχμές είναι ... ίσως γύρω στις 2.000.

Χεχε. Και χαρτονομίσματα έχω αλλά για να τα βρω πρέπει να κάνω ανασκαφή, οπότε επιφυλάσσομαι. :wink:

Τώρα... Το Ευρώ ήταν σωτηρία για πολλούς και καταδίκη για τους περισσότερους... Ο νοών νοείτω... ;)

Δυστυχώς έτσι είναι. Οι κερδοσκόποι χτύπησαν από την πρώτη κιόλας μέρα. Θυμάμαι απλά καθημερινά προϊόντα που κόστιζαν 250 δραχμές, την επόμενη μέρα είχαν 1 ευρώ. Αύξηση 36%, έτσι για το καλημέρα σας.

Κάποτε έβλεπες ένα χιλιάρικο και το σεβόσουν. Αναρωτιώσουν αν θα στο χαλάσει κάποιος αν ήθελες ρέστα. Σήμερα, η ίδια αξία (2,93 ευρώ) θεωρούνται απλώς ενοχλητικά ψιλά...

Το θεμα μας θα παραμεινει σε συλλεκτικα πλαισια - με παρουσιασεις νομισματων περασμενων ετων - και μεχρι εκει.

Οποιος νιωθει την αναγκη να σχολιασει ή να ρωτησει θεματα που αφορουν το οικονομικο ισοζυγιο, την πολιτικη των κατωτατων μισθων ή τη πορεια του ΕΥΡΩ μπορει ελευθερα (και παραλληλα) να το πραγματοποιησει σε καποιο αλλο σχετικο forum.

To Retromaniax ειναι αυστηρα θεματικο forum και το αντικειμενο του ΔΕΝ ειναι το γιατι οι τυροπιτες κοστιζαν το 80 1 δραχμη ενω σημερα εχουν 1 1/2 ευρω.

Να ρωτήσω, η τρύπα που είχαν παλιά κέρματα σε τί χρησίμευε;

Τα πέρναγαν σε κομπολόγια, σχοινάκια και στην αλυσίδα του ρολογιού, το πορτοφόλι ήταν για τους πάμπλουτους τότε.

Εγω να ρωτησω κατι αλλο.

Στις κολωνες τις ΔΕΗ παλια ειχαν καρφωμενες τρυπιες δεκαρες? (οταν εννοειται δεν ειχαν καμια αξια) ή ειναι η ιδεα μου?

Να ρωτήσω, η τρύπα που είχαν παλιά κέρματα σε τί χρησίμευε;

Το οποιο προηλθε απο τους Βυζαντινους χρονους και την "αναγκη" να "φορουν" τα χρηματα (φλουρια) στις επισημες ενδυμασιες.

Γιατι στο Retromaniax οχι μονο ψυχαγωγειστε αλλα μορφωνεστε. :coolglasses:

Paspartoo είπε:
Το οποιο προηλθε απο τους Βυζαντινους χρονους και την "αναγκη" να "φορουν" τα χρηματα (φλουρια) στις επισημες ενδυμασιες.
Πολύ σωστά!

@Kambia: Ξαδέρφη, οι τρύπιες δεκάρες στις κολώνες της ΔΕΗ τα παλιά χρόνια, αλλά και σε άλλα σημεία, έπαιζαν το ρόλο της ροδέλας. Για να μη φρακάρει κάποιο μπουλόνι πάνω στη βίδα, έβαζαν ανάμεσα μια δεκάρα.

Ερχόταν πιο φτηνή από το να αγοράσεις μια κανονικά ροδέλα, και επιπλέον δεν σκούριαζε!

Οποτε καλα θυμαμαι. Γιατι εχω μια αναμνηση που εψαχνα τις κολωνες για να βρω δεκαρες αλλα δεν ημουν και πολυ σιγουρη.

Ευχαριστω Pooky :D

Kambia είπε:
Εγω να ρωτησω κατι αλλο. Στις κολωνες τις ΔΕΗ παλια ειχαν καρφωμενες τρυπιες δεκαρες? (οταν εννοειται δεν ειχαν καμια αξια) ή ειναι η ιδεα μου?
Νομίζω ήταν σφραγίδες.

Αυτό θα πει να μην φοράς κάτι αξίας πάνω σου μόνο, αλλά να φοράς την ίδια την αξία πάνω σου!

Kambia είπε:
Οποτε καλα θυμαμαι. Γιατι εχω μια αναμνηση που εψαχνα τις κολωνες για να βρω δεκαρες αλλα δεν ημουν και πολυ σιγουρη. Ευχαριστω Pooky :D
Ένα θα σου πω. Φέτος ξηλώσαμε το παλιό μας καυστήρα. Θηρίο κράτησε 37 χρόνια!!!!! Αλλά έπρεπε να μπει κάτι μικρότερο σε μέγεθος, με καλύτερη απόδοση που να καίει το 1/3 των καυσίμων, μια και ο παλιός δεν συνέφερε.

Σε όλες τις περιοχές που είχαν τοποθετηθεί μπουλόνια, είχαν ενδιάμεσα από μια εικοσάρα!!!! Οι βίδες είχαν σκουριάσει αλλά τα νομίσματα όχι! Με λίγο WD40 οι βίδες άνοιξαν σαν να είχαν μπει χτες.

Ο μάστορας που έκανε την αλλαγή μου είπε ότι αν δεν είχαν τοποθετηθεί, θα θέλαμε να σκάψουμε το δάπεδο μια και μετά από τόσα χρόνια βίδα και μπουλόνι θα είχαν γίνει μασίφ!!!!!!!!

Ρε παιδιά με όλο το σεβασμό , γιατί ασχολείστε με 10άρες ? Οι 10άρες και οι 20άρες εκπροσοπούν μια αλλη εποχή (προσοπικά εγώ θα είθελα να τη ζήσω). Στα 60ς οι περισσότεροι απο μας (τους RETRO-μανείς) είμασταν αγέννητοι!

Εγώ δεν προλαβα ούτε το 50αράκι , τη ζωή μου τη θυμάμε απο το 1983.Μισή δραχμή δεν θυμάμε να πιασα στα χέρια μου.

Αυτο που αναφέρετε με τους στιλους της ΔΕΗ το θυμάμε αμυδρά.Και τώρα που το σκεύτομαι σαν παιδί αναροτιόμουνα εαν ειτανε κατι σαν λιρες αυτα, γιατι κανεις δεν μου πε οτι ειναι απλα τριπιες 10αρες! Αν και ρώταγα!

Οι μεγαλοι πολλες φορρές βαριούνται να ασχολιθουν με τα ερωτήματα των παιδίων.

video80 είπε:
Ρε παιδιά με όλο το σεβασμό , γιατί ασχολείστε με 10άρες ? Οι 10άρες και οι 20άρες εκπροσοπούν μια αλλη εποχή (προσοπικά εγώ θα είθελα να τη ζήσω). Στα 60ς οι περισσότεροι απο μας (τους RETRO-μανείς) είμασταν αγέννητοι!
Οπως σωστα ειπες οι περισσοτεροι απο μας αλλα οχι ολοι ;)

Με ολο το σεβασμο - οι δεκαρες κυκλοφορουσαν κανονικα μεχρι το 1975 και τα πενηνταρακια μεχρι τα μεσα των 80ς - τωρα αν πρεπει να ξεχασω οτι τα χρησιμοποιουσα επειδη δεν τα προλαβες εσυ φιλε μου video, ok να την κανω αυτη την υποχωρηση.

Μισή δραχμή λοιπον μέχρι και τα μέσα τις δεκαετίας του 80 , αναρωτιέμε τι έπερνες με μισή δραχμη. Ποτε μα ποτε δεν έπεσε στα χερια μου, απο τα νήπια μέχρι και τις πρώτες τάξεις του δημοτικου,μάλλον ποτε δεν του δοσαν αξία οι δικοί μου.

Anyway για να το θυμάσε έτσι θα ναι. Μετά την υποτίμηση του 1985 φανταζομαι θα αποσιρθηκαν οριστικά και τα 50ράκια

Θυμασαι τις μαστιχες με περιτύλιγμα σαν ποδοσφαιρικη μπαλα? Ε αυτες εκαναν μιση δραχμη

Δεν ηταν αναγκη να κανει μιση δραχμη κατι για να χρησιμοποιησεις πενηνταρακι.

Μπορει να εκανε και 1.5 και 2.5 και 3.5 κλπ κλπ κλπ

Η τυροπιτα πχ στα 1979-1980 εκανε 1.5 δραχμη (και το κουλουρι 50 λεπτα)

Πίσω
Μπλουζα