Μπα δεν ενδιαφέρομαι. Περισσότερο με νοιάζει η native ανάλυση που θα σηκώσει η οθόνη μου παρά το μέγεθος.
Για παράδειγμα ένα καλό gaming laptop σήμερα κυκλοφορεί με 17άρα οθόνη. Καλά 17 ίντσες θα αναρωτηθεί ο καθένας μας, και σε εξιτάρει κάτι τέτοιο; 17άρα έχει και η θείτσα της γειτονιάς.
Καλά μπορεί να είναι και έτσι, αλλά η θείτσα θα δουλέψει σε 1280 Χ 1024, μια 1337 οθόνη 17 ιντσών όμως λειτουργεί σε 1900 Χ 1200 ανάλυση. Αυτό αυτόματα σημαίνει γραφικά που κόβουν την ανάσα, και μάλιστα την παντελή έλλειψη ανάγκης χρήσης alntialiazing μια και το dot pitch των pixels είναι τόσο μικρό που είναι ουσιαστικά μη μετρήσιμο.
Αντίθετα σε μια 32άρα οθόνη ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και όχι ένα καλό 30άρι μόνιτορ τύπου Apple cinema display η ανάλυση περιορίζεται σε 1366 Χ 768, κάτι που αυτόματα φανερώνει πώς σε ένα εμβαδό 32 ιντσών τα pixels όχι μόνο είναι ορατά αλλά βγάζουν μάτι, ειδικά αν η θέαση γίνεται από πολύ κοντά. Φυσικά μην ξεχνάμε πώς άλλο οθόνη υπολογιστή και άλλο συσκευή τηλεόρασης. Δεν μπορείς να παίξεις από πολύ κοντά σε συσκευή τηλεόρασης για πολύ ώρα. Τι να το κάνω λοιπόν το αν θα έχω WOW factor και αν θα είναι ψαρωτικό στους τρίτους το μέγεθος, όταν εγώ θα θέλω να λοιώσω 18 ώρες παίζοντας; Για παίξε πάνω από τρίωρο σε τηλεόραση, έστω και TFT και έλα να μου πεις για πότε κάνεις πλούσιο τον οφθαλμίατρο της γειτονιάς σου.
Φυσικά όλα είναι υποκειμενικά, αλλά αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, όλοι θα αγόραζαν μια 32άρα συσκευή τηλεόρασης, θα την κότσαραν στον υπολογιστή τους και τέλος. Αλλά η ιστορία και τα γεγονότα δείχνουν πώς μάλλον τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Φυσικά Akmakako αν κάτι τέτοιο λειτουργεί για σένα και είσαι ικανοποιημένος πάω πάσο. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ανάμεσα σε μια 32άρα 1366 Χ768 και μια 15άρα με ανάλυση 1600 Χ 1200 (υπάρχουν αλλά είναι αδύνατο να βρεθούν πιά) προτιμώ την 15άρα. Είμαι υπέρ της ανάλυσης και κατά του μεγέθους.
Άλλωστε αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε μια 17άρα TFT και μια 19άρα (που και οι δύο λειτουργούν σε 1280 Χ 1024) αβλεπί διαλέγω την 17άρα. Όπως και ποτέ δεν θα διάλεγα 20άρα οθόνη με 1440 Χ 400 ανάλυση. Οτιδήποτε κάτω από 1600 Χ 1200 ή 1680 Χ 1050 (widescreen) σε 20άρι μέγεθος, το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο.