Tα '80s που δεν αγαπήσαμε

Θα ήθελα να προσθέσω -χωρίς να εμβαθύνω διότι έχω καλυφθεί -, τα ακόλουθα:

Μου άρεσε που ::)

1. όταν γύριζα από το σχολείο με περίμενε η μαμά μου και το φαγητό μου

2. υπήρχαν "Κυριακές"

3. πήγαινα σινεμά με λαχτάρα

4. έπινα μιλκ σέικ και το χειμώνα (αθάνατο Twin)

5. κάναμε βόλτα στο Λουρμπαδιάρη και εκδρομές στον Υμηττό

6. δεν είχαμε αυτοκίνητο αλλά είχαμε γυρίσει όλη την Ελλάδα

Δεν μου άρεσε: :(

1. η μόδα τζιν παντελονιών που είχαν χρώμα μούχλας (πράσινο με κίτρινο)

2. οι απομιμήσεις των πουλόβερ "Leo Carell"

3. που δεν είχαν ανακαλυφθεί οι φακοί επαφής και η λέπτυνση στα γυαλιά (βλ. ματομπούκαλα)

4. τα εμβόλια στο σχολείο

5. τα ανοιχτά γήπεδα με τσιμέντο που σπάγαμε τα γόνατά μας

6. που μασούσε το κασετόφωνο τις κασέτες

Δεν έχω καταλήξει αν μου άρεσαν οι επιδείξεις στα σπίτια (τάπερ, λευκά είδη, κοσμήματα, thermomix), σίγουρα όμως τις θυμάμαι να γίνονται πολύ συχνά!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Leon είπε:
'Οσο νοσταλγικά και να τα δούμε, σίγουρα υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν μας άρεσαν από εκείνη την εποχή. Ποια ήταν αυτά και πως τα βλέπετε τώρα;
Προσωπικά:

Μόδα: Πραγματικά ελεεινή. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται η πιο κιτς δεκαετία. Τα πιο πολλά που μας πάσαραν τότε και ήταν του "συρμού", ήταν πραγματικά γελοία. Άσε τα κουρέματα. :p

Τώρα: Απλά τα βλέπω και γελάω. Μα τόση κακογουστιά; :D

Heavy Metal: Πραγματικά τη σιχαινόμουν αυτή τη μουσική και τη θεωρούσα τελείως για τα μπάζα. Κορόιδευα τους φίλους μου που άκουγαν "τέτοια εκτρώματα" και "σκέτο θόρυβο".

Τώρα: Είναι σαν τις παιδικές ασθένειες. Αν δεν τις κολλήσεις μικρός, μετά τις περνάς πολύ χειρότερα. Τώρα με Metal πορώνομαι! :headbang:

Hard Rock και λοιπές ποζεριές: Αυτό και αν το σιχαινόμουν! Ο λόγος που όταν με ρωτούσαν τι μουσική ακούς δεν έλεγα Ροκ ήταν γιατί ερχόταν η απάντηση "Α...Deep Purple και τέτοια, ε;"

"Ε όχι ρε φίλε! Ούτε Deep Purple, ούτε τέτοια!". Συγκροτήματα όπως Deep Purple, Aerosmith, Def Leppard, Motley Crue, AC/DC, Scorpions (ιδίως αυτούς) κτλ τα μισούσα μετά μανίας. Αυτή η macho αισθητική μου καθόταν στο στομάχι. Να μου λείπουν οι Rock "ήρωες"! :p Η μόνη φωτεινή εξαίρεση ήταν η Led Zeppelin.

Τώρα: Συνεχίζω να τα σιχαίνομαι, αλλά τώρα είμαι σαφώς πιο καλμαρισμένος. Τους τότε μισητούς Guns 'n' Roses τους ακούω πολύ ευχάριστα! :D

Ελληνικές Βιντεοταινίες: H αποθέωση της κακογουστιάς, του κιτς, της χυδαιότητας. Προσβάλλουν τη φιλοκαλία και τη νοημοσύνη μου. Εννοείται ότι τις σνόμπαρα τελείως.

Τώρα: Είναι αυτό που λένε "it's so bad, it's good". Πλέον είναι cult! Τις παρακολουθώ μετά μανίας και έχω απενοχοποιηθεί πλήρως που διασκεδάζω με τέτοια "σκουπίδια".

Κρατική Τηλεόραση: Ανάμεικτα συναισθήματα: πολλές καλές εκπομπές αλλά και πολλά ότι να'ναι. Συχνά δεν βλεπόταν με τίποτα. :sleep:

Τώρα: Άμα ήξερα τι θα επακολουθούσε με την ιδιωτική τηλεόραση και τη σημερινή τηλεοπτική λαίλαπα, θα ήμουν 200% ικανοποιημένος!


Ολα αυτα που αναφερεις ομως..ειναι απο τους βασικους παραγοντες που ανεδειξαν την δεκαετια του 80 και την εχουν κανει να ξεχωρισει και να αγαπηθει απο τοσο κοσμο...
 
Όσον αφορά τη μόδα και γενικότερα την εμφάνιση των χρόνων εκείνων θα συμφωνήσω. Ακόμη και σε μένα. Θα προτιμούσα να ήμουν πιο κουλ τότε, με μαλλιά καρφάκια παρά την νέρντικη χωριστράρα που μου έκανε ο πατέρας μου και καμάρωνε κι από πάνω. Τα δε ρούχα, βλέπω κάτι φωτογραφίες και φρίττω! Πως μας έντυναν έτσι Θεέ μου!
 
Όσον αφορά τη μόδα και γενικότερα την εμφάνιση των χρόνων εκείνων θα συμφωνήσω. Ακόμη και σε μένα. Θα προτιμούσα να ήμουν πιο κουλ τότε, με μαλλιά καρφάκια παρά την νέρντικη χωριστράρα που μου έκανε ο πατέρας μου και καμάρωνε κι από πάνω. Τα δε ρούχα, βλέπω κάτι φωτογραφίες και φρίττω! Πως μας έντυναν έτσι Θεέ μου!
Μέχρι και τρίτη γυμνασίου, είχα μακρύ μαλλί ίσιο το οποίο μου το έφτιαχνε η μάνα μου δεξιά αριστερά με μια χωριστράρα στη μέση, άλλο πράμα!!!
 
Θυμάμαι πως δεν συμπαθούσα το Μοντγκόμερι, ένιωθα σαν μικρός κύριος, άσε που με στένευε και κάθε χρόνο -επίμονα- με πήγαιναν στο Αι Βασίλη με αυτό. Τώρα μου αρέσει αλλά δεν το φοράω.

Για του λόγου το αληθές.

2021-07-09.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
9703249_n.jpg
Θυμάστε αυτές τις φόρμες;;; σου τράβαγε ο άλλος το μπατζάκι κι άνοιγαν όλα τα κουμπιά... :biglaugh:
Ρεζιλίκι :whistle:
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ισως μερικοι το θεωρησουν ιεροσυλια αλλα παιδια ολες οι κοινωνικες/κωμικες βιντεοκασετες της δεκαετιας....Πραγματικα τιποτα καλο και ολα μεσα στην υπερβολη,στο κιτς,παραγωγες που ελαχιστες εγιναν καλτ(και μερικες κακως κατα την ταπεινη μου αποψη) και κυριως ενα μοτιβο στο σεναριο που το κανανε λαστιχο....Και το κακο ειναι πως εν μερη υπηρχαν ποροι για καλες παραγωγες αλλα δυστηχως οι εταιρειες προτιμησαν τη μαζικη παραγωγη και τις κασετες γεματες με μαιντανους και urban legends...
Δε θα μιλησω για μοδα γιατι δεν μας συμφερει εμας που ημασταν teens της εποχης,τουλαχιστον τα αυτοκινητα δεν πεθαιναν με τιποτα χαχαχαχαχα
 
Προβολή συνημμένου 238891
Θυμάστε αυτές τις φόρμες;;; σου τράβαγε ο άλλος το μπατζάκι κι άνοιγαν όλα τα κουμπιά... :biglaugh:
Ρεζιλίκι :whistle:
Φαντασου που φτασαμε ομως τωρα αυτες τις και καλα ρετρο φορμεσ τις ψαχνουν ανελεητα και ειδικα αν υπαρχει σε σετ με το tracksuit...Kαι αν ειχες και κανα δυνατο new balance απο κατω,βασιλιας αχαχαχαχααχ
 
Δεν μπορώ να θυμηθώ κάτι αρνητικό. Όχι ότι δεν υπήρχαν, αλλά ήταν αμελητέα και πρέπει να κάτσω να σκεφτώ για να τα θυμηθώ. Μου άρεσαν τα πάντα. Κουρέματα, ρούχα, μουσική όλα μου φαίνονταν πολύ μοντέρνα. Μόνο τα σκυλάδικα δεν γούσταρα, αλλά σε σύγκριση με την καφρίλα που ακολούθησε, έχουν χαρακτήρα και τώρα μπορώ να κάτσω και να τ' ακούσω για την πλάκα και τη νοσταλγία (συνοδεία μπύρας και μεζέ :) )

Τα ωραία για μένα κράτησαν μέχρι 91 άντε 92 με το ζόρι, που ήταν ο απόηχος του 80. Κάπου εκεί ξεκίνησε η κατρακύλα με τη δηθενιά και την κιτσαρία στα πάντα. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες γιατί θα γράφω για ώρες. Για 2000 και μετά δεν μπαίνω στον κόπο ν' ασχοληθώ καν.
Το μόνο θετικό που μπορώ να βρω είναι η ευκολία του Ίντερνετ, με την άμεση πρόσβαση στην πληροφορία.

Πάντως, όποτε βλέπω καμια παλιά εκπομπή ειδικά από τέλη 70 αρχές 80, και ξένες πχ με μουσική και τέτοια, νομίζω ότι είναι τώρα! Έχω μείνει εκεί μάλλον :)
 
Εμένα με χαλάει (τώρα, τότε δεν το αντιλαμβανόμουν) που δεν υπήρχε κανένας σεβασμός για το περιβάλλον. Το παρακάναμε με το τσιμέντο. Δεν νομίζω να υπάρχουν στην Ευρώπη πιο τσιμεντωμένες πόλεις από τις Ελληνικές. Αυτό το βλέπουμε και σήμερα. "Ανάπλαση"= "πάρκα" με 98% τσιμέντο και 2% πράσινο.
Θυμάμαι ότι θεωρούσαμε "φυσικό" να πετάμε τα χαρτιά κάτω, να αφήνουμε το σκουπιδαριό μας στις παραλίες και γενικά να κάνει ο καθένας ότι γουστάρει. Κλασική η σκηνή να πηγαίνεις ταξίδι και από το μπροστά αμάξι να εκτοξεύονται μπανανόφλουδες, γόπες τσιγάρων, νάιλον από μπισκότα. Φυσικά, μετά πέταγες και εσύ τα δικά σου σκουπίδια χωρίς κανένα ενδοιασμό! Ευτυχώς, αυτό έχει αλλάξει κάπως...
 
@Takero72 Με το μικρο ελαφρυντικο για το τσιμεντωμα, οτι η Αθηνα ειναι περικλειστη, περιορισμενη γεωγραφικα και δεχθηκε δυο ανεπισημες μαζικες εισοδους "προσφυγων" (Μικρασιατες και μεταπολεμικα την μιση Ελληνικη επαρχεια) χωρις πολυτελεια χρονου προετοιμασιας.
Εκατομυρια κοσμος επρεπε να στεγαστει αμεσα σε εποχες χωρις κοινωνικο κρατος, υποδομες και χρημα.

@hannele αγαπημενες φορμες που επεστρεψαν στη μοδα προσφατα!
 
@Wally Έχεις δίκιο περί αστυφιλίας αλλά έγιναν μαζικά λάθη των οποίων τις συνέπειες ακόμα τις βλέπουμε και θα τις βλέπουν οι επόμενες γενιές κι ας έχουν περάσει 60+ χρόνια. Δεν αναπτύχθηκε καθόλου η περιφέρεια ώστε να απορροφήσει-συγκρατήσει τη μετακίνηση του πληθυσμού. Μεταπολεμικά τοπικοί Σερίφηδες ερήμωσαν την επαρχία με διωγμούς (σκοτεινές εποχές). Κακόγουστα και άρπα κόλα κτήρια από κακόγουστους "πολιτικούς μηχανικούς". Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη βλαχιά και την αμορφωσιά του Έλληνα. Πήγε από το χωριό στην πόλη και νόμιζε (ακόμα νομίζει) ότι όλα είναι τσιφλίκι του. Ελπίζω να μην ξέφυγα από το θέμα και ζητώ την επιείκεια των διαχειριστών.
 
Τα ρούχα (μόδα) κι οι κομμώσεις ήταν καλτ στα 80s, όμως σε σύγκριση με τα 70s, σαφώς τα 80s ήταν μακράν καλύτερα! Η μόδα των 70s ήταν απλά ανεκδιήγητη (ειδικά για τους άντρες).
Ως προς την ανοικοδόμηση που ανέφεραν κι τα παιδιά στα παραπάνω σχόλια (@Wally @Takero72), η αντιπαροχή έγινε μια επικερδής επιχείρηση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων κι τους εργολάβους. Έδινε ο ιδιοκτήτης το παλιό σπίτι με την αυλή αντιπαροχή κι έπαιρνε τσάμπα, στη χειρότερη των περιπτώσεων, 2 διαμερίσματα. Όσο μεγαλύτερο το οικόπεδο (ή σε καλή περιοχή), τόσο μεγαλύτερη κι η αντιπαροχή. Ποιος δεν ήθελε να βρεθεί με 2 σύχρονα διαμερίσματα, αντί ενός παλιού σπιτιού;; Το έβλεπαν σαν μάννα εξ ουρανού!
Ένα άλλο "κόλπο" στην αντιπαροχή ήταν η συνένωση των οικοπέδων: έπαιρνε ο εργολάβος αντιπαροχή 2 συνεχόμενα οικόπεδα κι έχτιζε μια τεράστια πολυκατοικία με πχ 30 διαμερίσματα. Έστω κι 6 διαμερίσματα να έδινε στους 2 οικοπεδούχους (απο 3 στον καθένα), του έμεναν τα υπόλοιπα 24 να τα μοσχοπουλήσει (σ.σ. οι οικοπεδούχοι συνήθως έπαιρναν τα διαμερίσματα των κάτω ορόφων, δυάρια ή τριάρια κι οι εργαλάβοι φυσικά κρατούσαν τα "φιλέτα").
Με αυτή την τεχνική (της συνένωσης οικοπέδων) αφανίστηκε κι η Τρούμπα του Πειραιά. Τα νεοκλασσικά σπίτια της Φίλωνος και της Νοταρά δόθηκαν για αντιπαροχή κι στις θέσεις τους χτίστηκαν θεόρατες ναυτιλιακές εταιρίες αλλάζοντας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Τα νοσοκομεία των 80s-90s. Από εκείνη την κατάσταση μοιάζει να πέρασε ευτυχώς, ένας αιώνας. Η τότε βρωμιά και ανοργανωσιά που υπήρχε σε θαλάμους και διαδρόμους ήταν το κάτι άλλο. Μύγες , ξεβαμμένοι τοίχοι, σπασμένα τζάμια , βρώμικα σεντόνια ( να μην πω με τι επάνω) , μωσαϊκό στο πάτωμα που είχε πιάσει μόνιμη μπίχλα και φυσικά οι τουαλέτες που καλύτερα να μην μπω σε λεπτομέρειες. Προβλήματα υπάρχουν και σήμερα ( ειδικά σε κάποια παλιά κτίρια ) , αλλά σίγουρα δεν συγκρίνεται σε τίποτα με την τότε τραγική κατάσταση των νοσοκομείων.
 
Προβολή συνημμένου 238891
Θυμάστε αυτές τις φόρμες;;; σου τράβαγε ο άλλος το μπατζάκι κι άνοιγαν όλα τα κουμπιά... :biglaugh:
Ρεζιλίκι :whistle:

Βεβαίως, θυμάμαι τις φόρμες αυτές στα τέλη της δεκαετίας του 90...Ένας συμμαθητής μου στην τάξη τράβηξε το μπατζάκι της φόρμας άλλου συμμαθητή μου και άνοιξαν τα κουμπιά....
Τέτοιες φόρμες δεν μου άρεσαν (με ή χωρίς κουμπιά στο πλάι), προτιμούσα τις κλασσικές φόρμες με ή χωρίς ελαστικό ποδόγυρο.
 
Ένα πράγμα που μου αρέσει πολύ στα φόρουμ είναι πως θέματα ξεχασμένα επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από πολλά πολλά χρόνια από νεότερα μέλη ή με άλλη οπτική. Όταν το θέμα έχει ενα κενό 7-8 ετών, συμβαίνουν πολλά πράγματα.

Επανερχόμενος, δε μου αρεσε από τη δεκαετία του 80:

Α) το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο και το ότι όταν έπρεπε να ταξιδέψεις θεωρούσες όλη τη μέρα ταξίδι, εννοώ δεν έκανες τίποτα άλλο.

Β) Η τσιμεντοποίηση κάθε εκατοστού ελεύθερης γης στο δήμο Αθηναίων.

Γ) Η γενικευμένη κυκλοφορία ναρκωτικών στα νεολαιίστικα στέκια/σχολεία.

Δ) Η διπλοβάρδια στο δημοτικό.

Τότε γκρινιάζαμε για κάποια πράγματα, αλλά αν ξέραμε τι θα ακολουθούσε είμαι σίγουρος οτι θα αναθεωρούσαμε
 
Τελευταία επεξεργασία:
Επανερχόμενος, δε μου αρεσε από τη δεκαετία του 80:


Δ) Η διπλοβάρδια στο δημοτικό.

Τότε γκρινιάζαμε για κάποια πράγματα, αλλά αν ξέραμε τι θα ακολουθούσε είμαι σίγουρος οτι θα αναθεωρούσαμε

Τι εννοείς όταν λες διπλοβάρδια;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα