Ubuntu Linux.

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιουν 2006
Μηνύματα
9.122
Αντιδράσεις
205
Παιδιά μερικές απορίες σχετικά με το Ubuntu, μια και τα Windows δεν την παλεύουν άλλο και μια και δεν έχω καμία διάθεση να τα σκάσω για νέο μηχάνημα με Vista, και παράλογες απαιτήσεις σε hardware. Καιρός να πάμε παρακάτω.

1). Έχει προβλήματα με το nForce chipset;

2). Υπάρχουν δύο εκδόσεις, 32 και 64 bit. Τι έχετε ακούσει για το 64άρι; Παίζει καλά ή θα φάμε τα κολλήματα της ζωής μας;

3). Pls ποστάρετε τα αντίστοιχα προγράμματα για web browser, download managers, office (φαντάζομαι το open office) προγράμματα εγγραφής δίσκων και τα λοιπά, και πάνω από όλα τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίσατε.

4). E, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι emulators από το προσκύνιο. Πείτε κι εδώ την γνώμη σας.

Μέχρι στιγμής δεν έτυχε να ασχοληθώ με Linux και βλέπω πως καιρός είναι να μάθουμε σιγά σιγά να το δουλεύουμε όλοι μας. Νισάφι πια με την Μ$.

To μηχάνημα στο οποίο θα εγκατασταθούν έχει τα παρακάτω χαραακτηριστικά:

Athlon 64 3500+

nForce 4 chipset,

1,5 giga RAM

40 + 120 HDDs

Geforce 7600GS

DVD + DVDr συσκευές.

Δεν νομίζω να χρειάζομαι τίποτε παραπάνω για το Ubuntu. :)

EDIT: Και κάτι που ξέχασα να ρωτήσω: Αξίζει τον κόπο η όλη μετάβαση; Σημείωση ΔΕΝ με ενδιαφέρουν τα games, εκτός από τους Emulators εννοείται!
 
Το μηχάνημα που έχεις παίζει Vista μια χαρά.

Εγώ δοκίμασα το Ubuntu και δεν έκανε boot όταν είχα το USB legacy support ανοιχτό απο το bios (όπως και 2-3 ακόμη linux).

Εγώ λέω μην μπλέξεις, καθώς το μηχάνημά σου και Aero Glass ανεβάζει άνετα. Άσε που οι απαιτήσεις των τελικών Vista έχουν πέσει εντυπωσιακά σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Άσε που δεν θα παίζεις και MAME. Το Linux έμεινε στο 0.105 και (όπως παραδέχθηκε και ο telamonas :p ) επόμενη έκδοση θα βγεί σε 10 χρόνια (όταν δηλαδή ολοκληρώσει κάποιος μαύρος την μεταφορά του D3D σε linux).

Κάλλιο Vista και στο χέρι, παρα Linux και καρτέρι :D :D
 
Comments noted φίλε keeper!!!!!
 
Pooky χρόνο έχεις άρα why not!

αντί να το συζητάμε κατέβασε το (είναι και live cd μη ξεχνιόμαστε) να κάνεις και εσύ ένα test drive ;)
 
5ήμερο ban στον keeper και να διαγραφτεί το account του στο επόμενο παράπτωμα παρακαλώ.

Τυχερός είσαι που δεν είμαι modulator :)

Στο θέμα μας τώρα. Παίζει μια χαρά δεν έχεις κανένα πρόβλημα (γιατί να έχεις άλλωστε). Εμένα το μόνο που μου έχει λείψει με τα 64bits είναι ο flash player. Έχει έναν της πλάκας.

Για αρχή είναι άσχημο αυτό που θα πω αλλά δοκίμασε suse 10.1 που θα είναι πιο απλό (έχει και control panel) και μετά πλάκωσε το ubuntu. Οι emulator είναι όλοι εκεί, τι άλλο να ζητήσεις;

Με το crossover τρέχεις το MSoffive και τις άλλες windows εφαρμογές native. Με το cedega έχεις directtX (σχεδόν).
 
Χμ, shock λες για Suse?

Ο Xalia έχει δίκιομ το Ubuntu το κατεβάζεις και έχει και live CD. Γίνεται το ίδιο και με το Suse?
 
pooky(1) είπε:
Ο Xalia έχει δίκιομ το Ubuntu το κατεβάζεις και έχει και live CD. Γίνεται το ίδιο και με το Suse?
Φυσικά. Το μόνο που δεν έχεις με το live του Suse είναι το xgl αλλά αυτό το βλέπεις από το kubuntu
 
Δεν εχω τη στιγμη αυτη τα κεφια για μια καλη αντιπαραθεση με τους παρανομουντες (ηθικα και ποινικα) microsoftακηδες. ;)

Θα απαντησω απλα στις ερωτησεις του pooky

1. Κανενα προβλημα δεν υπαρχει - αν ομως θες επισημη απαντηση μπορεις να επισκεφτεις το ubuntu site και να δεις faqs ή να αφησεις ερωτηση - θα σου απαντησουν σιγουρα και αρκετα γρηγορα οπως θα διαπιστωσεις.

2. Σε γενικες γραμμες η 64bit εκδοση δουλευει πιο καλα απο τη 32bit :D αλλα σου ειναι αχρηστη (και ισως σου ριξει την ταχυτητα αποκρισης) μιας και δεν υπαρχουν ακομα 64bit προγραμματα σε ευρεια χρηση σε καμια πλατφορμα. Γνωμη μου ειναι να χρησιμοποιησεις την "απλη" 32bit εκδοση.

3. Μια γρηγορη ματια στην επιλογη Εφαρμογες στο δικο μου συστημα

Web Browsers

Firefox 1.5

Firefox 2.0 RC1

Mozilla Browser 1.7.12

Opera 9

Konqueror 3.5.2

Flock

Emailers

Evolution

Mozilla Thunderbird 1.5.07

Kontact

Instant Messengers

Amsn

Gaim

Kopete

Konversation

Kvirc

Xchat

VoIP

Ekiga

Skype

Office Organizers




OpenOffice Suite 2.02 (Word processor, Spreadsheet, Base, Presentation)

AbiWord

Gnumeric

Multimedia

Gimp (Επεξεργασια φωτογραφιων)

K3B ("Ψηνει" καθε ειδους cd & dvd - μεχρι GameCube δισκακια)

GnomeBaker (μια απο τα ιδια)

Serpentine ( ισως το πιο accurate προγραμμα για δημιουργια audio cds)

Kaffeine (multimedia player)

AmaroK (μια απο τα ιδια)

Xmms (ακομα ενα - skinable compatible με Winamp)

Επισης

Πληρης java 1.5

και ολοι οι codecs - απο Real,DivX και ΜΟV μεχρι WMA,WMV, FLAC, FLV, SID, SPC κλπ κλπ

4. Αν εξαιρεσεις τον BlueMSX και 1-2 ακομα project - υπαρχουν ΟΛΟΙ οι emulators διαθεσιμοι. Και μια διορθωση σε αυτα που ειπα χτες στον keeper - υπαρχει native MAME 108 και 109 - παιζουν με τη βοηθεια SDL βιβλιοθηκων και μπορεις να βρεις περισσοτερα εδω

Σε γενικες γραμμες φιλε μου pooky ειναι θεμα θελησης - οπως ολα τα σοβαρα πραγματα στη ζωη - γνωμη μου να κανεις μια δοκιμη - τσαμπα ειναι ;)

(και επειδη δεν κρατιεμαι - το Aero Glass οπως και τα Vista θα βγουν επισημα σε κανα εξαμηνο - μην γραφεται ανακριβειες για το τι τρεχει και τι οχι κρινοντας απο μια beta release - σας θυμιζω οτι το αντιστοιχο του Aero λεγεται XGL στο Linux και τρεχει κανονικα εδω και εναν χρονο - οι πρωτοποριακες λειτουργιες της M$ μας μαραναν...)
 
xalia είπε:
Pooky χρόνο έχεις άρα why not! αντί να το συζητάμε κατέβασε το (είναι και live cd μη ξεχνιόμαστε) να κάνεις και εσύ ένα test drive ;)
Aκόμα το περιμένω το live cd από τον... :D

Ubuntu? ακόμα περιμένω τα cds που παράγγειλα από το site (ότι έχω ζητήσει από M$ και δωρεάν έχει έρθει άμεσα)...

Xubuntu

Kubuntu

Suse

Mandrake

Red Hat

...

Πολύπλοκα μου φαίνονται όλα αυτά. Ποιο να πρωτοδιαλέξεις και πια version του.

Κάνε multi boot menu στον υπολογιστή σου να τα έχεις όλα ώστε αν κάτι πάει στραβά (φτου σκόρδο) να μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις (λέμε τώρα).

Πάντως από τα XP παίδες δεν έχω κανένα παράπονο εγώ και εάν τα σVista είναι το ίδιο καλά ή καλύτερα, δεν ξέρω εάν είναι θέμα προς συζήτηση. Πάντως όπως και να έχει, εγώ πρώτος δεν θα τα βάλω, με βλέπω να φτάνω έως τα 40 με XP. :)

Πάντως ότι θέλεις περί linux νομίζω ότι ο φίλος μου ο telamonas.stokos είναι ο πλέον αρμόδιος να σε βοηθήσει. (μαζί με άλλους δυο τρεις φίλους που ξέρω ότι έχουν linux αλλά δεν θυμάμαι ποιοι είναι - shock are you one of them?)


EDIT:


Oops με πρόλαβε παραπάνω και απάντησε ήδη ο φίλος telamonas.

Να προσθέσω ότι στο παρελθόν (πολυυυύ πίσω όμως) δοκίμασα και εγώ να βάλω linux

όμως τότε τα πράγματα δεν ήταν όπως ίσως είναι σήμερα. Τώρα λόγο χρόνου κυρίως

αλλά και επειδή "βολεύτηκα" με τα αξιόλογα κατά τα άλλα XP δεν κάνω το ένα βήμα

παραπάνω που υπό άλλες συνθήκες θα ήμουν πιο άνετος να κάνω. Εφόσον έχεις και

τον χρόνο και την διάθεση, ΚΑΝΤΟ αλλά έχε κάπου πρόχειρα και τα XP μην τυχόν και

σου χρειαστούν. ;)
 
Thank you guys!

Οι απαντήσεις σας είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστικές.

Το Ubuntu θα μπει στο μηχάνημα αλλά τελικά σε διαφορετικό δίσκο, έχοντας την δυνατότητα να επιλέξω με ποιό λειτουργικό σύστημα θα ξεκινήσει. Λοιπόν έχουμε και λέμε.

1). Είναι γεγονός ότι τα XP είναι ένα αξιόλογο λειτουργικό, αρκετός κόσμος έχει βολευτεί και είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν θα αλλάξουν σε Vista. Αλλά θέλω να γνωρίσω και την other side of the force. Τώρα πια είναι η dark και ποιά η light αυτό μένει να δείξει. Ο κάθε ένας επιλλέγει σύμφωνα με τα προσωπικά του κριτήρια και το αποτέλεσμα είναι άκρως υποκειμενικό. Αλλά αν δεν γνωρίσεις την άλλη πλευρά του νομίσματος δεν δικαιούσαι να εκφέρεις γνώμη.

2). Ubuntu is the way, και προχωράμε παρακάτω. Telamonas περίμενε αρκετές ερωτήσεις.

3). Θα κατεβάσω την 32 bit έκδοση του λειτουργικού έπειτα από την συμβουλή του φίλτατου Nintendo freak.

Προχωράμε λοιπόν και βλέπουμε.

Όσο για τους emulators, είναι από τα βασικότερα πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να τρέχουν στο δικό μου μηχάνημα, σιγά - σιγά θα δούμε τι παίζεται και εδώ.

Σας ευχαριστώ για τις απόψεις σας και χαίρομαι που μείναμε on topic (από τις σπάνιες φορές) και δεν εξελίχθηκε το thread σε flame war!!!!!!!!!
 
Δεκτά όλα τα σχόλιά σας αγαπητοί φίλοι ρετρομανιακοί και είναι ευχάριστο να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις πάνω σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι.

@shock

Θα τα πώ όλα στη μαμα microsoft φίλε shock και θα σε κάνει ban απο το internet γενικως αν δεν μπαινεις με Vista :p :p :p :p

@telamonas

Το Aero θα παίζει με την 7600GS και αν βγω ψεύτης να μου πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.
 
Το ίδιο λέγαμε όταν είχαν βγεί τα XP... Ααα εγώ θα μείνω στα 2000.... ναι καλά.... (εγω θα μείνω στα 3.11 που τα έχω και original) !

υ.γ. Το σχόλιο του Ambu για τα Vista --> σVista ... ΘΕΪΚΟ.
 
Μετέφερα το θέμα εδώ γιατι θα το βγάλουμε off-topic το άλλο για πολλοστή φορά.

shock είπε:
Θες να πεις ότι δεν έβαλε boot manager + επιλογή Other Operating system στη λίστα; Ή μήπως δε σου έδωσε τη δυνατότητα να βάλεις όπου θέλεις εσύ το grub ακόμα και στο 3o partition του δεύτερου δίσκου;
Ω, ναί. Μόλις τελείωσε η εγκατάσταση και έκανε reboot, ( σε 2ο partition δίσκου το έβαλα - στο 1ο είχε XP), δεν έβγαλε καμμία επιλογή και bootare στο xUbuntu αμέσως.
 
Κι όλα αυτά χωρίς να σε ρωτήσει; Ποια έκδοση έβαλες; Ελπίζω να μην ήταν κάνα καραalpha cvs checkout. Υπο ΚΣ με την εγκατάσταση που έκανες δεν θα έπρεπε καν να bootάρει το xUbuntu. ΕΚΤΟΣ και αν έχεις επιλέξει από το BIOS να bootάρει από το 2ο partition ώστε να βρει τον boot manager και επειδή δεν επέλεξες να προσθέσει και τα windows στη λίστα bootαρε απ' ευθείας στο Linux.

Όλα αυτά είναι εικασίες όμως. Πρέπει να δούμε τον ασθενή.
 
shock είπε:
Κι όλα αυτά χωρίς να σε ρωτήσει; Ποια έκδοση έβαλες; Ελπίζω να μην ήταν κάνα καραalpha cvs checkout. Υπο ΚΑ με την εγκατάσταση που έκανες δεν θα έπρεπε καν να bootάρει το xUbuntu. ΕΚΤΟΣ και αν έχεις επιλέξει από το BIOS να bootάρει από το 2ο partition ώστε να βρει τον boot manager και επειδή δεν επέλεξες να προσθέσει και τα windows στη λίστα bootαρε απ' ευθείας στο Linux.
Όλα αυτά είναι εικασίες όμως. Πρέπει να δούμε τον ασθενή.
ΤΟ τελευταίο release έβαλα απο το site. Υπάρχει και ενδεχόμενο να έκανα λαλακία, αλλα ξαναπέρασα Windows απο πάνω οπότε προς το παρόν ο ασθενής απεβίωσε. Όταν τον αναστήσω (πάλι) θα σας πώ...
 
Σήμερα έκανα το λάθος να χάσω 2 ώρες από τον πολύτιμο χρόνο μου με το ubuntu 6.10 (κάπου εδώ ο tel παθαίνει καρδιακή προσβολή). Για να μην τα πολυλογώ αποπειράθηκα να το εγκαταστήσω στο laptop μου, αλλά αφού έφτασε στο σημείο του installation όπου βγάζει τον pointer και ένα πορτοκαλορόζ background, μουλάρωσε και ξεράθηκε. Μόνο o pointer κουνιόταν...oύτε drive activity ούτε τίποτα. Τα CD & Memory integrity checks δεν έβγαλαν error, κι από VGA safe mode που δοκίμασα τα ίδια χάλια.

Κρίμα το CDάκι που έκαψα το ISO...
 
ΑΕΟΝτα....you can do better than that!Εδώ τα κατάφερα εγώ βρε... :)
 
Πολλές φορές τα φορητά έχουν πολύ custom hardware και ούτε τα windows XP tτου εμπορίου δεν μπαίνουν. Το έχω δει στον προηγούμενο φορητό μου. Για να κάνω πλάκα στους Windows τεχνικούς της προηγούμενης εταιρίας που δούλευα τους τον είχα παρδώσει να τα εγκαταστήσουν αυτοί (χωρίς αποτέλεσμα βέβαια).

AEON μην κάψεις άλλο δισκάκι πάρε από γνωστό σου ή αν θες να σου δώσω εγώ την τελευταία έκδοση του Suse και δοκίμασε με αυτή. Όπως έχω γράψει και σε άλλο thread την προτίνω ανεπιφύλακτα σε κάθε νεοφώτιστο στο χώρο.
 
Η διανομη που δοκιμασες Aeon ειναι αν οχι η καλυτερη , αλλα σιγουρα μια απο τις πιο πληρης και φιλικες που κυκλοφορουν. Ειμαι 2 χρονια κολλημενος με Ubuntu και το εχω δει να δουλευει σε πολυ δυσκολες hardwarικα περιπτωσεις.

Το θεμα ειναι οπως το εθεσε ο shock - φορητοι υπολογιστες ισον customization , ειτε στο ιδιο το hardware ειτε στις ρυθμισεις του.

Λυπαμαι (οκ την καρδιακη προσβολη τη γλυτωσα) για το χαμενο χρονο σου αρχηγε μου - αναγκαστικα σου προτεινω και εγω να δοκιμασεις μια αλλη διανομη (πχ SUSE οπως ειπε ο shock) αν οντως θελεις να ξαναπροσπαθησεις. Ειναι παντως κριμα (και αδικο LoL) να setαρονται τα μηχανακια για να δεχτουν αποκλειστικα "parathira"...anyway

προς Αρδουιν

Δεν υπηρχε περιπτωση να μην τα καταφερεις εσυ - ειναι θεμα θελησης και επιλογης.
:)
 
Προτεινω διαγωνισμο του τυπου : "Αυτο το εξωτικο (λογω αφρικανιζοντος ονοματος) λειτουργικο, ποιος θα το εγκαταστησει?" :p
 
Πίσω
Μπλουζα