Windows 98 Extreme Overkill PC

Οπως εξηγησα την βρηκα δοκιμασμένη με το κουτι της για ελαχιστα λεφτα. Λιγότερο απο το ένα πέμπτο απ' οσο μια 5900.

Αν καποιος νιωθει γενναιόδωρος και θελει να συνεισφέρει στο project μια 5800/5900 για περίπου τέτοια λεφτά, δεν θα του πω οχι. :diablotin: :cool:
 
Από άλλα build που είχα δει έβαζαν Radeon 9700 pro, δεν ξέρω πόσο πάει το μαλλί. Προφανώς φαντάζομαι θα είναι πιο ακριβή από την FX 5700. Άλλοι βάζουν Geforce Ti 4600. Αν θυμάμαι καλά υποστηρίζει λέει πιο καλά παιχνίδια Dos μέσα από τα Windows 98.
 
Εχω αλλα μηχανηματα για DOS gaming. Για το συγκεκριμενο με ενδιαφερει μονο στα windows.

Να σου πω την αληθεια, μετα απο 16 χρονια γαμου με την ATI και ενα πικρό διαζύγιο :biglaugh: , δεν μου περασε καν απο το μυαλο να κοιταξω προς τα εκει.

Η 5700 περισσότερο με διάλεξε, παρα την διάλεξα εγω. :icon_lol:

Ελπιζω συντομα να δουμε πως θα παει... αν επιτελους εχει τοσο χαοτικα κακες επιδοσεις θα την σχολασω.
 
Ένα configuration που διάβασα από άλλον που έστησε win98 PC
Με την υποσημείωση
Win98 Geforce 6800 drivers suck"

Athlon 64 3800+ socket 939
ECS KV2 Lite (VIA K8T800 PRO)
Leadtek A400LE 128MB AGP (Geforce 6800) / Leadtek A280LE 128MB (Gf4 Ti 4200 AGP8x)
2x Creative CT 6670 (Voodoo 2 12MB) SLI
Creative Sound Blaster 128 PCI
80GB PATA Maxtor HDD
450W Sirtec Highpower
 
Η fx5700 έχει κακές επιδόσεις, θεωρείται μια μέτρια mid-range. Αλλά μάλλον δεν θα το καταλάβεις αφού για Windows 98 παιχνίδια είναι ακόμα και αυτή overkill (λογικά). Aλλά εφόσον το Project είναι να βάλεις τα καλύτερα δυνατά components που μπορείς να έχεις στα Windows 98 τότε μάλλον θα είναι το αδύναμο σημείο του συστήματος.

Εκείνη την εποχή η Ati είχε πατήσει κάτω την Nvidia. Οπότε δες μήπως βρεις καμιά radeon 9700 ή 9800 να βάλεις γιατί άλλο να τρέχεις το Quake 2 με 150fps και άλλο με 200 :p

Eγώ δυστυχώς ενώ είχα μία 9800pro, κάηκε όταν την δάνεισα σε έναν φίλο. Οπότε τώρα έχω μία x800 και μία x1950pro αλλά δεν ξέρω κατα πόσο καλά δουλευουν στα Windows 98. Iσως να έχω μία x800 να στην δώσω και τσάμπα αλλά δεν ξέρω αν δουλευει και θέλει ψήκτρες. Θα το ψάξω λίγο να δω όταν πάω σπιτι.

Επίσης ψάξε και το θέμα των custom drivers. Μπορει να είναι καλύτεροι από τους official. Εγώ έχω custom driver για την Audigy 2 στα Windows 10 και δεν έχουν καμία σχέση με τους official, είναι πολύ καλύτεροι. Από ότι θυμάμαι υπήρχαν κάτι "Omega" drivers για τις κάρτες της Ati.
 
Ερώτηση τα παιχνίδια Win98 δεν τρέχουν κανονικα στα Windows XP; Όταν είχα τα XP δεν θυμάμαι κανένα παιχνίδι να ήθελε οπωσδήποτε Win98. Ίσως βέβαια τίποτα παλιά εποχής 1997-99 να έχουν θέμα, δεν έχω δοκιμάσει και τα πάντα. Πάντως είναι αξιοπερίεργο που σε κάθε έκδοση Windows από τα vista και μετά πολλά παλιά παιχνίδια δεν έπαιζαν η έπαιζαν χάλια. Από ότι είχα διαβάσει έσβησαν το direct draw και άλλες αλχημείες, ειδικά από Win8 και μετά μου φαίνεται έχει μόνο emulated ddraw και αφαίρεσαν κάποιες λειτουργίες στο d3d που θεωρήθηκαν legacy. Επίσης οι drivers των νέων καρτών σταμάτησαν να υποστηρίζουν κάποιες από αυτές τις λειτουργίες.
(Είχα δοκιμάσει να παίξω icewind dale και σερνόταν 10-12 fps σε νέο PC ενώ έπαιζε τρένο σε παλιό με XP, με ένα κάρο χακεριες έπαιξε σχεδόν κανονικά μετά)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Win98 Geforce 6800 drivers suck
Οπως ειχα ηδη αναφερει δεν πηγα σε σειρα 6000 γιατι δεν υποστηριζεται απο την Nvidia στα win98. Καποιοι λενε οτι με μαιμουδευμενους drivers παιζει, αλλα πολλοι λενε οχι ή οχι τοσο καλα. Δεν ηθελα να μπλεξω σε περιπετειες.

Αλλά μάλλον δεν θα το καταλάβεις αφού για Windows 98 παιχνίδια είναι ακόμα και αυτή overkill (λογικά).
Τωρα μπαινεις στο νοημα!

Aλλά εφόσον το Project είναι να βάλεις τα καλύτερα δυνατά components που μπορείς να έχεις στα Windows 98
Οπως γραφω στην αρχη του πρωτου αρθρου το project ειναι να φτιαξω ενα ακραια υπερβολικο μηχανημα χωρις να χαλασω πολλα λεφτα. Οχι να φτιαξω το απολυτως πιο ακραιο μηχανημα ολων των εποχων ασχέτως κοστους.

Πανω κατω ολες αυτες τις καρτες γραφικων που αναφερεις τις ειχα καποτε και μαλιστα εβαζα παντα aftermarket cooling απο την Zalman κλπ. Δυστυχως εχουν πουληθεί, ανταλλαχθεί ή χαριστεί ολες προ πολλού. Μου εχουν μεινει ομως οι περισσότερες αυθεντικές ψήκτρες και ειναι και εντελως καινούριες γιατι τις αντικαθιστούσα πριν βαλω την καρτα στον υπολογιστή. :D

Παντως αν σε επηρεάζει το πνευμα των Χριστουγέννων και θελεις να μου κανεις ενα δωρακι, θα ειναι ευπροσδεκτο με ευγνωμοσύνη και πιθανότατα θα αποκτήσει ενα καινουριο cooler και θα κανει και κόντρες με την 5700!
 
Πω πω, δυστυχώς λάθος θυμόμουν. Δεν είναι x800 η κάρτα που δεν έχει ψύκτρες αλλά μία Radeon 9600.

Βέβαια και πάλι, ανάλογα την 5700 που έχεις, η 9600 και πάλι θα είναι καλύτερη λογικά. Από πίσω γράφει CGA-E968TVD. Αν θελεις κάνε μία σύγκριση με το ακριβές μοντέλο της 5700 που έχεις να δεις αν όντως έτσι είναι και ποια η διαφορά.

Αν τελικά την θέλεις πολύ ευχαρίστως να στην δώσω να την αξιοποιήσεις (εφόσον δουλευει, και αυτό στον αέρα είναι). Απλά το μόνο που θα σου ζητήσω είναι να την παραλάβεις από τον χώρο μου. Μπορεί να έχω και άλλα πράγματα που να θες, έχω ένα σωρό να βοσκήσεις, από εξαρτήματα μέχρι και οθόνες αν θες, χάρη θα μου κάνεις.
 
Ωρα να συναρμολογήσω το σύστημα.

Ξεκινάω με το τροφοδοτικό, γιατι το συγκεκριμένο κουτι εχει μια ιδιομορφία που κανει ιδιαίτερα δύσκολη την τοποθέτηση του αφου εχει μπει το motherboard. Μαζεψα ολα τα καλωδια του και τα εκρυψα προσωρινα για να μην εμποδιζουν στην συναρμολογηση Προχωρω με το motherboard (ειχα ηδη βαλει τον επεξεργαστη, την ψυκτρα και τις μνημες). Αφου μπηκε το motherboard συνδεω τα κουμπια, leds και usb θυρες απο την προσοψη. Τελος εβαλα και τον ενα ανεμιστηρα να φυσαει αερα στο εσωτερικο του κουτιου (ελπιζω δηλαδη).



Βιδωσα το floppy και το card reader στο κλουβι τους. Εβαλα το κλουβι στην θεση του και συνδεσα το usb βυσμα στο motherboard. Έτοιμοι!



Ή οχι... Ξεβίδωσα τα παντα και τα εβαλα στην σωστή τους θέση.



Βιδωσα τις ραγιες στο dvdrw. Έτοιμοι!



Ή οχι... Ξεβιδωσα τις ραγιες και τις εβαλα στην σωστη τους θεση.



Ή οχι... Ξεβιδωσα τις ραγιες και τις εβαλα στην σωστη τους θεση. Μια του κλεφτη, δυο του κλεφτη... :bash:



Συνδεσα τα αναλογικα και ψηφιακα καλωδια ηχο στο dvdrw, τσεκαρα και το jumper οτι ειναι στην θεση master και το τοποθετησα στο κουτι.



Εβαλα προσωρινά τον δευτερο ανεμιστήρα να φυσαει προς τα εξω (ελπίζω) και περασα το καλωδιο απο πισω απο το motherboard. Συνδεσα τα αρθρωματα firewire και σειριακής και τα βίδωσα στην θεση τους. Δάγκωσα την σφαίρα και προσπάθησα να κανω cable management στο τροφοδοτικό. Με τα χιλια ζορια καταφερα και περασα ολα τα καλωδια του τροφοδοτικού αναμεσα στο motherboard tray και το κλουβι των συσκευων 5.25''. Εξαιρετικα δυσκολο γιατι το κουτι δεν ειχε φτιαχτει για τετοια μανούβρα. Ξαναγύρισα απο το πισω μερος του κουτιου ολα τα καλωδια που θα χρειαστω, χωρις να τραβηξω παραπάνω απο το απολύτως ελάχιστο μηκος. Συνδεσα τις τροφοδοσίες του motherboard, του dvdrw και του floppy. Βίδωσα τον δευτερο δισκο στο κλουβι 3.5'' με τις ειδικές βίδες με την επιπεδη κεφαλη και εβαλα προσωρινά το κλουβι στην θεση του για να παρω μια ιδεα που θα πανε τα καλωδια. Συνδεσα τα καλωδια για το floppy και το dvdrw. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα στρογγυλά. Καταφερα να περάσω το καλωδιο του floppy στο πισω μερος του κουτιου για να μην φαίνεται και έκρυψα σχετικά επιτυχώς το καλωδιο eide. Οχι να περιαυτολογησω αλλα μεχρι στιγμης το cable management ειναι πολυ επιτυχημένο! Καλυτερο απο οτιδηποτε καναμε την εποχη που αυτα τα πραγματα ηταν καινουρια. Βοηθαει βεβαιως οτι είχα άπειρο χρόνο στην διαθεση μου για να το φιλοσοφήσω το θεμα!




Στην συνέχεια η ολοκλήρωση της συναρμολόγησης και η αρχη της εγκατάστασης software.
 
Καλά οι παρουσιάσεις σου πάντα είναι άριστες κ απολαυστικές.
Να ρωτήσω... Γιατί ακριβως χρηση προορίζεται το συγκεκριμένο πισι;
 
Αυτό δεν το καταλαβαίνω κ πολύ.
Δηλαδή ποια η διαφορά αν παίξεις παλιά παιχνίδια σε νέο υπολογιστή; Άν πχ έβαζες για ρετρό gaming crt monitor κ ένα παλιό πληκτρολόγιο θα το καταλάβαινα.
 
Για τον ιδιο λογο που παιζω παιχνιδια mega drive στο mega drive, παιχνιδια amiga στην amiga και παιχνιδια oric στον oric. Για αυτο το λογο προτιμω να παιζω παιχνιδια της εποχης των windows 9x σε windows 9x.

Και ποιος λεει οτι δεν θα βαλω crt οθονη; Ακομα ειμαι στην κατασκευη. Οταν ερθει ωρα για να απολαυσω θα την βαλω και την crt!

Πολυ αμφιλεγομενο προεκυψε το θεμα! :eviltongue::fafoutis:

Γιατι δεν υπηρξε τοση αμφισβήτηση οταν εφτιαξα το πρωτο windows 98 retrogaming συστημα;
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εντωμεταξύ τώρα πρόσεξα ότι είναι AGP η motherbpard. Oπότε και η x800 δεν θα έμπαινε.
 
Τελικα οντως δεν με διαβαζετε προσεκτικα! Σνιφ, κλαψ, λυγμ.
 
Απλά έχει περάσει καιρός που έπρεπε να προσέχω το AGP vs PCI express και ο εγκέφαλος δεν δίνει σημασία πλέον :p
 
Οσο περιμενω την βαση μετατροπής απο 2.5'' σε 3.5'', ειπα να γραψω το ετοιμο ghost image με τα windows 98 se στον ssd. Χρησιμοποιησα τον καινουριο icy box adapter, ο οποιος ειναι λιγο πιο ακριβος απο τον μεσο ορο αλλα ειναι 1000 φορες καλυτερος απο φτηνοτερες σαβουρες. Αφου περασα το image, εβαλα σε εναν φακελο τους drivers, διαφορα χρησιμα προγραμματα και καποια παιχνιδια, για να τα βρω μπροστα μου αργοτερα. Το motherboard εχει υποστηριξη για windows 98 και οι drivers ειναι ακομα διαθεσιμοι στο site της asus. Ομοιως και για την SB Live, αν και τελικα κατεληξα να χρησιμοποιησω καποιους αλλους drivers. H nvidia αν και λεει οτι εχει ακομα drivers για windows 98, τα αρχεια εχουν μαλλον διαγραφει απο τον server. Παντως δεν ειχα προβλημα να βρω τον πιο προσφατο driver αλλου.



Τελικα εφτασε και η βαση.



Αφου μπηκαν ολοι οι δισκοι στην θεση τους, εβαλα τα καλωδια sata και προσθεσα τις καρτες γραφικων και ηχου. Δεν παρεληψα να συνδεσω στην καρτα ηχου τα καλωδια απο το dvdrw.



Ηρθε λοιπον η ωρα της αληθειας. θα δουλεψει το συστημα; Για την ωρα η απαντηση ειναι ναι. Ξεκινησε κανονικα. Διαπιστωσα οτι ειχα συνδεσει αναποδα την καλωδιοταινια του floppy και ειχα τοποθετησει αναποδα τον δευτερο ανεμιστηρα.

Μπηκα στο bios και εκανα τις ρυθμισεις για τους controllers των δισκων.



Ναι βλεπει ολους δισκους και το dvdrw κανονικα.



Επιπλεον αναγνωριζεται το floppy σωστα καθως και το usb card reader.



Απενεργοποιησα τον raid controller και τις καρτες δικτυου και ethernet. Ρυθμισα οσο γινεται τους ανεμιστηρες, αλλα το μηχανημα κανει πολυ φασαρια. Εχουμε καλομαθει (ή/και γερασει) πλεον και δεν αντεχει το κεφαλι τον θορυβο. Πλεον 100% θα αντικαταστησω τους ανεμιστηρες του κουτιου με μοντερνους πιο αθορυβους καποια στιγμη. Βεβαιως πολυ θορυβο κανει και η καρτα γραφικων αλλα για την ωρα δεν σκοπευω να επεμβω εκει.

Εκτος και αν συναντησω καποιο σοβαρο προβλημα δεν σκοπευω να κανω update το bios γιατι φοβαμαι μην γινει καμια στραβη και το παρω στο χερι.

Στην συνεχεια θα ασχοληθω με τα windows και αμα ειναι ολα καλα θα ολοκληρωσω το cable management και θα κλεισω το κουτι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έχοντας κανει την προετοιμασία μου η εγκατάσταση windows ηταν εντελως ανώδυνη. Οχι μονο αυτο αλλα ηταν εξαιρετικα γρηγορη και απροβληματιστη.

Επειδη τα εχουμε ξαναδει πανω-κατω, θα αναφέρω εν συντομία οτι εγκατέστησα τα παρακάτω:

  • Intel Chipset driver 6.3.0.1007
  • 48bit LBA Patch
  • DirectX Runtime 9.0c
  • Nvidia 81.98
  • Native USB disk driver for Win98SE
  • Paragon NTFS for Win98
  • zeckensack's Glide wrapper
  • Daemon Tools 3.47
  • 7zip
  • Total Commander

Δεν αντιμετώπισα καμια απο τις δυσκολιες που ειχα στην προηγουμενη εγκατασταση και για την ακρίβεια ολοκλήρωσα την εργασια, μαζι με τις εγκαταστασεις των παιχνιδιων σε περιπου μιση ωρα απο την πρωτη εκινηση. Ναι ακομα και το Daemon Tools που μου ειχε βγαλει την πιστη την προηγουμενη φορα, τωρα εγκατασταθηκε και δουλεψε με την πρωτη. Εχω δουλεψει τοσο προσωπικα οσο και στην εργασια μου εκατονταδες υπολογιστες με windows 98, αυτος εδω ειναι ευκολα ο πιο γρηγορος που εχω δει ποτε.

Το μονο πραγμα που χρειάστηκε να κάνω, ειναι να απενεργοποιήσω απο το bios τον USB 2.0 EHCI controller γιατι με αυτον ενεργοποιημένο ολες οι usb θυρες είχαν διάφορες περίεργες συμπεριφορές. Μετα την απενεργοποίηση ολα δουλεύουν ομαλα.

Ας δουμε μερικες φωτογραφιες.

Η επιφανεια εργασιας



DMA για τους δισκους και το dvdrw.



To IRQ steering λειτουργεί φυσιολογικά



Το floppy, το dvdrw και το card reader δουλεύουν φυσιολογικά.




Τι ακουω; Φυσικα, Motorhead - Overkill (1979)



Total Commander (ή αλλιως: το δεξι μου χερι). Ακομα και η πιο προσφατη εκδοση παιζει αψογα στα windows 98!



Ο δευτερος δισκος ειχε απο παλια ενα NTFS partition το οποιο αναγνωρίζεται κανονικα με την εγκατάσταση του Paragon NTFS for Win98.



DirectX κομπλε



Ο driver της καρτας γραφικων απροβλημάτιστος.



Αφου ολα παιζουν φυσιολογικα, ειπα να ολοκληρώσω το cable management και να κλεισω το κουτι. Απεδείχθη πολυ πιο ευκολο απ' οτι φοβομουν.

Απαραιτητα αναλωσιμα και εργαλεια.



Ξεχασα να βγαλω φωτογραφια απο το συμμάζεμα στο πισω μερος του υπολογιστη, αλλα δεν ηταν τιποτα το τρελο.

Ο υπολογιστης σε ολο του το μεγαλείο.






Στην συνεχεια, παιχνιδάκια, συμπεράσματα και σκέψεις.
 
Πίσω
Μπλουζα