Windows 98 Extreme Overkill PC

Εδω με το ζορι δουλευει στο hardware, σκεψου με glide wrapper...

Πραγματικα δεν βλεπω τον λογο... δεν ειναι να πεις οτι ημουν ποτε φανατικος του Doom 3. Αλλα ακομα κι αν ημουν θα εφτιαχνα ενα extreme overkill windows xp pc για να το παιξω!
 
Τέλεια παρουσίαση freaktmp, αναλυτική με ωραίες φωτογραφίες. Συγχαρητήρια για τις γνώσεις σου και την υπομονή σου. Μεράκι λέγεται αυτό.
 
Το πρωτο παιχνιδι που δοκιμασα ειναι το Unreal Tournament (1999), εδω στην εκδοση Game of the Year (2000) συν ολα τα επισημα ανεπισημα updates/upgrades/bug fixes κλπ. Εγκατασταθηκε και λειτουργησε αψογα με την πρωτη. Μονο ελαφρα περιεργο οτι δεν στην αρχικη οθονη επιλογων αναγνωριζει μονο glide και software rendering, αλλα αν του πουμε να δειξει ολους τους drivers μπορουμε να επιλεξουμε directx και opengl. Ολες οι επιλογες λειτουργουν φυσιολογικα, αλλα στο directx για καποιο λογο λειτουργει μονο σε παραθυρο. Δεν εκανα μετρησεις, αλλα ακομα και στο glide emulation με μεγιστες ρυθμισεις στις επιλογες παιζει αψεγαδιαστα, χωρις σπασιματα κλπ.




Opengl



Glide



Ω θεε μου ποσο απολαυση ειναι αυτο το παιχνιδι. Εκεινα τα χρονια το ειχα παιξει μεχρι τελικης πτωσης, μεχρι που εβλεπα στον υπνο μου.

Και αν μιλαμε για εθιστικα παιχνιδια που ειχα αφιερωσει εκατονταδες ωρες, Need for Speed Hot Pursuit 2. Γυρναγα πτωμα απο την δουλεια και παρολα αυτα στρωνωμουν κατευθειαν στον υπολογιστη για να παιξω μερικες ωριτσες. Και παλι δεν εχω κατι να αναφερω, με μεγιστες ρυθμισεις παιζει αψογα και ΕΑΧ στην SB Live κλπ





Και με αυτες τις ηρωινες, κοκαινες κλπ κολλησα τοσο πολυ που δεν εμεινε πολυς χρονος για να ασχοληθω σοβαρα με αλλα games. Ετσι στα γρηγορα εβαλα αλλο ενα παιχνιδι που ειχα αφιερωσει σημαντικο χρονο, τo Knight Rider: The Game (2002). Οχι τοσο γνωστο, αλλα ειχε την πλακα του. Μεγιστες ρυθμισεις, no problem.





Και για να ολοκληρωσουμε για την ωρα, μεχρι να "εμβολιαστουν" οι μεταφορες και να μπορεσω να παραγγειλω αθορυβους ανεμιστηρες κλπ.

Οπως ανεφερα στην αρχη, προσπαθησα να πετυχω ακραια υπερβολη και οσο πιο δυνατο ακραιες επιδοσεις χρησιμοποιοντας κυριως πραγματα που ηδη ειχα, χωρις να χαλασω τρελα λεφτα. Ας δουμε τι θα εκανα διαφορετικα, αν αντι για extreme overkill πηγαινα για maximum overkill!

ExtremeMaximum
P4 Northwood socket 478P4 Cedar Mill/Pentium D (ή ισως core 2; ) socket 775
2x512mb DDR266DDR400 (ή ισως DDR2; )
SB LiveAudigy
NVidia FX 5700FX 5800-59x0

Κανεις μπορει να χαλασει σοβαρα λεφτα κυνηγώντας σπανια τερατα οπως Pentium Extreme Edition κλπ, αλλα δεν νομιζω οτι θα κερδισει τιποτα απο αποψη επιδόσεων σε παιχνιδια που τρεχουν σε windows 98. Περισσοτερο θα οφελειθει απο μια καλυτερη καρτα γραφικων, αλλα και εκει κυνηγάμε φθίνουσες αποδόσεις.

Αν εξαιρέσω τον εφιάλτη με τους πυκνωτές, το υπολοιπο project ηταν εξαιρετικα βατο και ευχάριστο. Τα windows 98 σε ενα τοσο ακραιο μηχανημα ειναι καθαρη απόλαυση και υπαρχουν πολλες τρελες παιχνιδαρες να επισκεφτει κανεις. Τελικα ομως αυτη η κατασκευη δεν ειναι για ολους, αλλα κυριως για οσους εχουν καποια νοσταλγια για την εποχη εκεινη. Θα το εκανα αν δεν ειχα ηδη το περισσοτερο hardware ή την ευκαιρια να αποκτησω την καρτα γραφικων σε πολυ χαμηλο κοστος; Μαλλον οχι.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ, είναι ότι τα έχεις πεντακάθαρα.

Πως καταφέρνεις και τα διατηρείς χωρίς σκόνη;
 
Colic Mc Rae ημουν φανατικος (και το παιχνιδι και τον μακαριτη). Το ειχα λιωσει το παιχνιδι.

Sega Rally ειχα παιξει παρα πολυ.

Diablo ολιγον τι και Age of Empires ελαχιστα

Τα αλλα τα ξερω ονομαστικα η/και εχω παιξει κατω απο μια ωρα το καθενα.

Grand Theft Auto: Vice City, αυτο μαλιστα. Ειναι το μονο GTA που το επαιξα οψη και αναποδη!
 
Μιας και μπηκα στην διαδικασια να αλλαζω ανεμιστηρες, ειπα να κανω και το Extreme Overkill PC.

Προμηθεύτηκα δυο ανεμιστήρες BeQuiet Pure Wings 2 120mm.



H συσκευασία




Τα περιεχόμενα



Απλη ευχαρίστηση το να δουλευει κανεις σε αυτον τον υπολογιστη μιας και δεν χρειαζετε κανενα εργαλειο για να αντικατασταθούν οι ανεμιστηρες




Σημαντικη βελτιωση. Πλεον δεν κανει σαν πυραυλος κατα την απογειωση, αλλα σαν jumbo jet!

Ας παιξουμε και τιποτα. Ήλπιζα οτι θα ειχα και μια κατάλληλη CRT οθονη, αλλα τελικά δεν έκατσε.

Midtown Madness 2 ποιοτητα τερμα, ολα αψογα.




Jazz Jackrabbit 2: The Secret Files.



Μπορει κανεις να το παιξει με τερμα ποιοτητα...



...αλλα νομιζω οτι ειναι καλυτερα στην χαμηλοτερη αναλυση.

 
Τελευταία επεξεργασία:
Πραγματικά σε θαυμάζω freaktmp...χαράς του κουράγιο σου...Έχεις υπολογίσει πόσες ώρες χρειάστηκες για να το στήσεις, αθροιστικά (12, 18, 24, 48)?
 
Αν εξαιρεσω τους πυκνωτες που ηταν μεγαλη ταλαιπωρια, το υπολοιπο ηταν βατο.

Βεβαιως δεν εχει ιδιαιτερη σημασια ποση ωρα εκανα, γιατι ειναι χομπυ και οχι εργασια. Σκοπος του χομπυ ειναι να καταλαμβανει τον ελευθερο χρονο, οποτε με αυτη την εννοια, οσο περισσοτερο, τοσο καλυτερα. :)
 
Συμφωνώ μαζί σου απολύτως. Απλά δώσε ένα νούμερο να έχουμε μια τάξη μεγέθους
 
Μετα απο δεκα μηνες που να θυμαμαι; :fafoutis:

Ισως 8-10 ωρες; Παντα χωρις τον νεκρο χρονο που τρεχει διαγνωστικα...
 
Ναι, αλλα ποσοι θυμουνται τι εφαγαν χτες; :eviltongue:
 
μπαρμπουνοφάσουλα με φέτα και ψωμί.
 
Προσφατα ειχα βρει μια οθονη Philips 107E6. Αν και ηταν πολυ βρωμικη ειχα υποψιες οτι πρεπει να ειναι σε καλυτερη κατασταση απο την προηγουμενη οθονη που ειχα ανακαλυψει.

Μετα απο ενα πολύωρο σοβαρό καθάρισμα, οπου η οδοντοβουρτσα επαιξε σημαντικο ρολο, ειναι ετοιμη για να την δοκιμάσω.





Η πεμπτουσία της απλότητας. Ενα κουμπι για το menu/ok, δυο κουμπια φωτεινότητα/αντίθεση/+/-, ο φωτεινός διακόπτης on/off. Οταν ειναι σε λειτουργια ειναι μονιμα πρασινος, στο standby αναβοσβηνει. Οταν κλεισουμε την οθονη απο τον διακοπτη ειναι τελειως off.



Μια απο τα ιδια στο πισω μερος. Καλωδιο VGA, υποδοχη IEC για ρευμα.



Ποιος καλυτερος υπολογιστης για να δοκιμασω την οθονη απο το Windows 98 Extreme Overkill;



Ειπα να βγαλω τα καλα τα εξαρτηματα για την περισταση. Ενα κλασσικο καινουριο πληκτρολογιο Samsung SDL-2500 και το αγαπημενο μου ποντικι Microsoft Intellimouse with Intellieye, το πρωτο οπτικο ποντικι της Microsoft (και εμενα). Το τελευταιο ηθελε και αυτο ενα σοβαρο καθαρισμα, οποτε να την παλι η οδοντόβουρτσα! :rolleyes:




Οι πρωτες ενδείξεις ειναι ενθαρρυντικές! :happyjump:



Αφου μπηκα στα windows, εγκατέστησα και τον driver της οθονης. Οχι αυστηρά απαραίτητος, αλλα αφου ειναι διαθέσιμος γιατι οχι;



Εδω θα κανω μια μικρη παρακαμψη και θα αναφερω ενα πολυ ενδιαφέρον πρόγραμμα που ανακάλυψα προ καιρού. Αν θυμαστε ο κεντρικος δισκος του υπολογιστη ειναι SSD. Αν και γενικα δεν ειναι καλη ιδεα να χρησιμοποιούμε SSD δισκους σε υπολογιστες χωρις υποστηριξη TRIM (δηλ. με controller που υποστηριζει AHCI και λειτουργικα απο windows 7 και ανω) εδω η χρηση που γινεται ειναι τοσο περιορισμένη που το ρισκο ειναι σχετικα χαμηλό.

Πετυχα λοιπον ενα προγραμματακι που υποστηριζει TRIM στο DOS σε δισκους με FAT32 filesystem. Ειναι δημιουργία του Rudolf "Rudy" Loew (1952-2019) ο οποιος ηταν phreaker και hacker της παλιας σχολης. Το πρόγραμμα αυτο ηταν ενα απο τα πολλα προγραμμα που ειχε δημιουργησει και πουλουσε απο το site του και τα οποια ηταν συχνα η τελικη λυση σε διαφορα προβληματα του DOS και windows 9x σε σχεση με πιο συγχρονο hardware. Μετα το θανατο του το site του βγηκε offline και δεν υπηρχε κανενας τροπος να αποκτησει κανεις καποια απο τις δημιουργιες τους. Αυτο ειναι κατι που συμβαινει συχνα στο hobby μας, μιας και δεν υπαρχει συνηθως ενδιαφερον ή τεχνογνωσία απο τους απογονους για να συνεχισουν το εργο του εκλιπόντος. Εδω ομως ειχαμε κατι πολυ διαφορετικο, αφου προ καιρου ο γιος του οχι μονο ξαναανεβασε το site, αλλα δινει δωρεαν ολα τα προγραμματα του πατερα του, μαζι με ολο τον κωδικα και σημειωσεις που μπορεσε να βρει.

Το προγραμμα TRIM, οπως ολα τα προγραμματα του Loew συνοδευεται απο υποδειγματικη τεκμηριωση. Παντως η λειτουργια του ειναι πολυ απλη. Αναλογα με το hardware μας και την χρηση που θελουμε να κανουμε υπαρχουν μια σειρα απο διαφορετικες λειτουργιες. Στην περιπτωση μου ισχυει μονο η πιο απλη λειτουργια. Μπορουμε να την ενεργοποιησουμε ειτε απο καθαρο DOS ή τοποθετοντας την αντιστοιχη εντολη στο autoexec.bat για να φορτωνει καθε φορα που ξεκιναει ο υπολογιστης και πριν τα windows. Η εκτελεση του TRIM διαρκει μονο ελαχιστα δευτερολεπτα. Οτι πρεπει για να διατηρησουμε τον SSD δισκο μας σε καλη υγεια ακομα και σε αυτες τις οχι βελτιστες συνθηκες.



Στην συνεχεια θα δουμε και καμποσα παιχνιδια με την ωραια CRT οθονη.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Προσφατα ειχα βρει μια οθονη Philips 107E6. Αν και ηταν πολυ βρωμικη ειχα υποψιες οτι πρεπει να ειναι σε καλυτερη κατασταση απο την προηγουμενη οθονη που ειχα ανακαλυψει.
Eιχα παρει μια παρομοια philips 19" στα μεσα της δεκαετιας του 00 και θυμαμαι εβγαζε φοβερο contrast στις ρυθμισεις με απιστευτα χρωματα και μετα απο μολις 1,5 - 2 χρονια με λιγες ωρες λειτουργιας σε αριστη κατασταση και οπτικα ηταν ολοκαινουργια ο αδερφος μου προσφερθηκε με χαρα να μου την πεταξει γιατι ειχα παρει μια τηλεοραση lcd που ειχε και vga θυρα..το μετανιωσα παρα πολυ που τον αφησα να την πεταξει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα