Προσφατα ειχα βρει μια οθονη Philips 107E6. Αν και ηταν πολυ βρωμικη ειχα υποψιες οτι πρεπει να ειναι σε καλυτερη κατασταση απο την προηγουμενη οθονη που ειχα ανακαλυψει.
Μετα απο ενα πολύωρο σοβαρό καθάρισμα, οπου η οδοντοβουρτσα επαιξε σημαντικο ρολο, ειναι ετοιμη για να την δοκιμάσω.
Η πεμπτουσία της απλότητας. Ενα κουμπι για το menu/ok, δυο κουμπια φωτεινότητα/αντίθεση/+/-, ο φωτεινός διακόπτης on/off. Οταν ειναι σε λειτουργια ειναι μονιμα πρασινος, στο standby αναβοσβηνει. Οταν κλεισουμε την οθονη απο τον διακοπτη ειναι τελειως off.
Μια απο τα ιδια στο πισω μερος. Καλωδιο VGA, υποδοχη IEC για ρευμα.
Ποιος καλυτερος υπολογιστης για να δοκιμασω την οθονη απο το Windows 98 Extreme Overkill;
Ειπα να βγαλω τα καλα τα εξαρτηματα για την περισταση. Ενα κλασσικο καινουριο πληκτρολογιο Samsung SDL-2500 και το αγαπημενο μου ποντικι
Microsoft Intellimouse with Intellieye, το πρωτο οπτικο ποντικι της Microsoft (και εμενα). Το τελευταιο ηθελε και αυτο ενα σοβαρο καθαρισμα, οποτε να την παλι η οδοντόβουρτσα!
Οι πρωτες ενδείξεις ειναι ενθαρρυντικές!
Αφου μπηκα στα windows, εγκατέστησα και τον driver της οθονης. Οχι αυστηρά απαραίτητος, αλλα αφου ειναι διαθέσιμος γιατι οχι;
Εδω θα κανω μια μικρη παρακαμψη και θα αναφερω ενα πολυ ενδιαφέρον πρόγραμμα που ανακάλυψα προ καιρού. Αν θυμαστε ο κεντρικος δισκος του υπολογιστη ειναι SSD. Αν και γενικα δεν ειναι καλη ιδεα να χρησιμοποιούμε SSD δισκους σε υπολογιστες χωρις
υποστηριξη TRIM (δηλ. με controller που υποστηριζει
AHCI και λειτουργικα απο windows 7 και ανω) εδω η χρηση που γινεται ειναι τοσο περιορισμένη που το ρισκο ειναι σχετικα χαμηλό.
Πετυχα λοιπον ενα προγραμματακι που υποστηριζει TRIM στο DOS σε δισκους με FAT32 filesystem. Ειναι δημιουργία του
Rudolf "Rudy" Loew (1952-2019) ο οποιος ηταν
phreaker και hacker της παλιας σχολης. Το πρόγραμμα αυτο ηταν ενα απο τα πολλα προγραμμα που ειχε δημιουργησει και πουλουσε απο το site του και τα οποια ηταν συχνα η τελικη λυση σε διαφορα προβληματα του DOS και windows 9x σε σχεση με πιο συγχρονο hardware. Μετα το θανατο του το site του βγηκε offline και δεν υπηρχε κανενας τροπος να αποκτησει κανεις καποια απο τις δημιουργιες τους. Αυτο ειναι κατι που συμβαινει συχνα στο hobby μας, μιας και δεν υπαρχει συνηθως ενδιαφερον ή τεχνογνωσία απο τους απογονους για να συνεχισουν το εργο του εκλιπόντος. Εδω ομως ειχαμε κατι πολυ διαφορετικο, αφου προ καιρου ο γιος του
οχι μονο ξαναανεβασε το site, αλλα δινει δωρεαν ολα τα προγραμματα του πατερα του, μαζι με ολο τον κωδικα και σημειωσεις που μπορεσε να βρει.
Το προγραμμα TRIM, οπως ολα τα προγραμματα του Loew συνοδευεται απο υποδειγματικη τεκμηριωση. Παντως η λειτουργια του ειναι πολυ απλη. Αναλογα με το hardware μας και την χρηση που θελουμε να κανουμε υπαρχουν μια σειρα απο διαφορετικες λειτουργιες. Στην περιπτωση μου ισχυει μονο η πιο απλη λειτουργια. Μπορουμε να την ενεργοποιησουμε ειτε απο καθαρο DOS ή τοποθετοντας την αντιστοιχη εντολη στο autoexec.bat για να φορτωνει καθε φορα που ξεκιναει ο υπολογιστης και πριν τα windows. Η εκτελεση του TRIM διαρκει μονο ελαχιστα δευτερολεπτα. Οτι πρεπει για να διατηρησουμε τον SSD δισκο μας σε καλη υγεια ακομα και σε αυτες τις οχι βελτιστες συνθηκες.
Στην συνεχεια θα δουμε και καμποσα παιχνιδια με την ωραια CRT οθονη.