Αγαπημένη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (Alfred Hitchcock)

Είναι γεγονός πως μέχρι τα τέλη των 60's στις ΗΠΑ ίσχυε αυστηρή λογοκρισία (παράδειγμα ο διαβόητος "κώδικας" Hayes) που ρύθμιζε θέματα "ηθικής τάξεως" και καθόριζε επίσης και το "rating" της κάθε ταινίας (κάταλληλο, με γονική συναίνεση, ακατάλληλο κλπ). Γενικά αποφευγόταν από τους σκηνοθέτες να μπαίνουν σκηνές με σεξ, γυμνό, πολύ παθιάρικα φιλιά, χυδαία γλώσσα, και απροκάλυπτη βία με πολύ αίμα (gore). O Χίτσκοκ του άρεσε να "παίζει" και να κοροϊδεύει λιγάκι αυτό το σύστημα λογοκρισίας, αφήνοντας υπονοούμενα σε πολλές περιπτώσεις στις ταινίες του. Στο "Frenzy" (Φρενίτης) του 1972, που γυρίστηκε στην Αγγλία, πλέον είχε φτάσει η εποχή που τα πράγματα παγκοσμίως στο σινεμά είχαν χαλαρώσει και έτσι για πρώτη φορά έβαλε γυμνό αλλά και πιο ελευθεριάζουσα γλώσσα στους διαλόγους. Αν ζούσε μερικά χρόνια ακόμη θεωρείται βέβαιο ότι θα ήταν πιο "χύμα" στα πλάνα του. Παρόλα αυτά, αυτοι ακριβώς οι περιορισμοί στους οποίους υπόκεινταν τον διαμόρφωσαν ως μετρ του σασπένς, όπου στις ταινίες του ο τρόμος και τα πάθη δεν εικονίζονται απροκάλυπτα αλλά φυτεύονται στο υποσυνείδητο του θεατή.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα ψηφίσω και εγώ Ψυχώ αλλά γιατι με στεναχωράτε και απουσιάζει η υπέροχη ᾽᾽Ρεβέκκα᾽᾽ και η ᾽᾽Ταβέρνα της Τζαμάικα᾽᾽ από τα βιβλία της Δαφνης ντυ Μωριέ; (οπως και ᾽᾽Τα πουλιά᾽᾽ που ειναι απο δικό της διήγημα). Αλλιώς θα ψήφιζα Ρεβέκκα με Λωρενς Ολιβιέ και Τζόαν Φοντέιν.

᾽᾽Χτες βράδυ ονειρευτηκα το Μάντερλει...᾽᾽. Τέλειο.
 
Domenica είπε:
Θα ψηφίσω και εγώ Ψυχώ αλλά γιατι με στεναχωράτε και απουσιάζει η υπέροχη Ρεβέκκα και η Ταβέρνα της Τζαμάικα από τα βιβλία της Δαφνης ντυ Μωριέ; (οπως καιΤα πουλιά που ειναι απο δικό της διήγημα). Αλλιώς θα ψήφιζα Ρεβέκκα με Λωρενς Ολιβιέ και Τζόαν Φοντέιν.Χτες βράδυ ονειρευτηκα το Μάντερλει... Τέλειο.
Χίτσκοκ -Αγαπημένη ταινία [uSA era] :)
 
Στιγμιοτυπα απο την ιστορικη δημιουργια Ψυχω, η οποια γυριστηκε μεσα στους τρεις πρωτους μηνες του ετους 1960....

 3987.jpg3984.jpg

 3986.jpg4004.jpg

 4006.jpg4021.jpg

 4028.jpg4030.jpg

 4041.jpg4047.jpg

 4053.jpg4052.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Έχω δει κάποιες ταινίες του (όχι πολλές..καμιά 15αριά μέχρι στιγμής) αλλά έχω σκοπό να δω ότι έχει βγει απ' αυτόν τον άνθρωπο! Είναι φοβερός σε ότι έχω δει μέχρι στιγμής όμως θα ψηφίζω "Ψυχώ" ("Psycho") δαγκωτό λόγω ιδιαίτερης αγάπης στο συγκεκριμένο είδος!
 
Διαβασα προσφατα οτι η θρυλικη ταινια Ψυχω επιστρεφει, αυτη τη φορα στην τηλεοραση.

Η σειρα θα λεγεται Bates Motel και θα ολοκληρωθει σε 10 επεισοδια. Μεσα απο αυτα θα παρακολουθησουμε τα νεανικα χρονια του Νορμαν Μπεϊτς, τη σχεση του με τη μητερα του και τους φονους που εκανε πριν σκοτωσει τη Μαριον Κρεϊν στο ντους.

Η πρεμιερα της σειρας στην αμερικανικη τηλεοραση θα γινει τον Ιανουαριο του 2013.
 
Ψήφισα Τα πουλιά. Είχα τρομάξει όταν είχα δει την ταινία.
 
Ψήφισα το "Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων", αλλά τις λατρεύω σχεδόν όλες!
 
Υποψίες ή Ψυχώ;

Ψυχώ ή Υποψίες;

χμ....νομίζω ότι οι Υποψίες κερδίζουν λόγω ατμόσφαιρας και ο Κάρι Γκραντ ξεκινά μια συνεργασία με το Χίτσκοκ που θα έχει σαν αποτέλεσμα 4 διαμάντια για την φιλμογραφία και των δυο τους...
 
Μάλλον μεταξύ Ψυχώ και Σιωπηλό Μάρτυρα είμαι, αλλά θα δώσω την ψήφο μου στο Ψυχώ, για την εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία και για το πρωτότυπο και προκλητικό για την εποχή του θέμα. Δύσκολα πάντως να κάνεις έστω και 10αδα με ταινίες του. Μένουν έξω δυο από τις πιο αγαπημένες ταινίες του, Rope και Strangers on a Train.
 
Άκουσα οτι τον ρόλο της ξανθιάς στο ''ψυχω'' θα τον κάνει η Σκάρλετ Γιοχανσον!
 
Πραγματικα "ψυχω" επιλογη. Απαπα.
 
untitled.jpg

νομιζω οτι η Ουιλιαμς, ειδικα με το κοντοκουρεμένο μαλλί θα ήταν ιδανική λύση!
 
Δεν έχω ακούσει τίποτα σχετικά με επανεμφάνιση του Νόρμαν Μπέιτς στην οθόνη όμως έχουν υπάρξει διάφορα σίκουελ, πρίκουελ ή ριμέικ. Συγκεκριμένα:

1. Psycho II (1983) 22 χρόνια μετά ο Νόρμαν Μπέιτς απελευθερώνεται από το άσυλο... Δεν είναι κακό αλλά δεν το λες και καλό...

2. Psycho III (1986) 2 μήνες μετά το Psycho II ο Νόρμαν Μπέιτς εξακολουθεί να διευθύνει το μοτέλ, αυτή την φορά ο Άντονι Πέρκινς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί μια μάλλον κακή ταινία.

3. Bates Motel (1987) τηλεταινία spin off με ήρωα τον ψυχοπαθή Άλεξ Γουέστ που γνωρίζεται στο άσυλο με τον Νόρμαν Μπέιτς (Kurt Paul) και τελικά κληρονομεί το μοτέλ. Προοριζόταν για πιλότος ενός σίριαλ με τον ίδιο τίτλο αλλά το σίριαλ δεν γυρίστηκε ποτέ. Το σχεδιαζόμενο νέο σίριαλ δεν έχει να κάνει με την τηλεταινία πέρα από τον τίτλο.

4. Psycho IV: The beginning (1990) τηλεταινία με γεγονότα που ακολουθούν την ιστορία του Psycho III συνδυάζονται με αναμνήσεις του Μπέιτς πριν από τα γεγονότα της πρώτης ταινίας. Η τελευταία εμφάνιση του Πέρκινς σαν Μπέιτς.

5. Psycho (1998) κινηματογραφικό ριμέικ της αρχικής ταινίας από τον ταλαντούχο Γκας βαν Σαντ που θεωρήθηκε αποτυχία (εμπορική και καλλιτεχνική) αφού λόγω του ότι είναι απόλυτα πιστό στην πρώτη ταινία απουσιάζει εντελώς η προσωπική ματιά του σκηνοθέτη.

Καμία από τις απόπειρες αυτές δε φτάνει την αρχική ταινία και σε καμία δεν έχει ανάμειξη ο Χίτσκοκ (που πέθανε το 1980) ή ο Μπλοχ (ο συγγραφέας του μυθιστορήματος που διασκευάστηκε στην πρώτη ταινία)

Επιπλέον ο Ρόμπερτ Μπλοχ (1917-1994) έγραψε 2 σίκουελ στο πρώτο μυθιστόρημά του τα οποία δεν σχετίζονται με τις ταινίες.

1.Psycho II (1982) Μετά την απόρριψη από τους παραγωγούς του σεναρίου που ο Μπλοχ έγραψε για την ταινία Psycho II αυτός το διασκεύασε σε μυθιστόρημα. Σαν υπόθεση δεν έχει σχέση με αυτή της ομώνυμης ταινίας.

2.Psycho house (1990) ίσως σε κάποιο βαθμό έχει επηρεαστεί από την τηλεταινία Bates Motel.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απο ο,τι βλεπω, Τα Πουλια ερχονται πρωτα στη δημοσκοπηση.

Οσοι λοιπον απο εσας αντεχετε στο ξενυχτι, η εχετε δυνατοτητα εγγραφης τηλεοπτικων εκπομπων, ευκαιρια να (ξανα)απολαυσετε το αριστουργημα του Χιτσκοκ.

Tα Πουλια:

Star Channel, Σαββατο 18 Αυγουστου, 03.30'.

Παραγωγη 1963, διαρκεια 114'.
 
ψηφισα το αριστουργημα "ψυχω" αν ειχα ομως και δευτερη επιλογη θα διαλεγα σιγουρα την ταινια "δεσμωτης του ιλιγγου" , με εντυπωσιασε η εξελιξη που ειχε η ταινια και οι ανατροπες της
 
πληροφοριες και τρέιλερ της ταινιας "Hitchcock" που βγαινει στους κινηματογραφους σε δυο εβδομαδες :http://www.gossip-tv.gr/showbiz/hollywood/story/226200/deite-to-neo-trailer-toy-hitchcock
 
Η Scarlett Johansson μου αρεσει πολυ. Για μενα ειναι η μονη απο τις σημερινες ηθοποιους που εχει κατι απο τη στοφα των παλιων σταρ. Δεν ξερω αν της ταιριαζει ο ρολος της Janet Leigh. Ισως να ειναι λιγο νεα γι' αυτον.....Θα δω την ταινια στα σιγουρα παντως, γιατι μου κινησε το ενδιαφερον τρομερα. Μολονοτι ξερω πως θα υπαρχουν αρκετα στοιχεια μυθοπλασιας στο σεναριο, εντουτοις και μονο που το εργο εχει να κανει με τα γυρισματα του Ψυχω, αυτο λεει πολλα!

Βλεποντας το τρεϊλερ που παρεθεσε λιγο πιο πανω η katerinak, διαπιστωσα πως για αλλη μια φορα η κομμωση και το μακιγιαζ των γυναικων ειναι λαθος.

Δεν ξερω γιατι ειναι τοσο δυσκολο σημερα να πετυχουν ακριβως αυτο που πρεπει ωστε οι ηθοποιοι να δειχνουν ιδιες με τις γυναικες της εποχης εκεινης.
 
Ψήφισα "Σιωπηλό Μάρτυρα" !!! Μάλιστα την ταινία αυτή την είδα για πρώτη φορά πρόσφατα, πριν λίγα χρόνια, στο θερινό σινε "Αθηναία" στην οδό Χάρητος στο Κολωνάκι !!! Πολύ μού άρεσε, από τη λίστα του δημοψηφίσματος είναι η πιο αγαπημένη μου !!!!

[Αν και η πιο αγαπημένη μου ταινία του Χίτσκοκ είναι η "Νύχτα Αγωνίας", που δεν έχει περιληφθεί στην παρούσα λίστα !!! Την είχα δει, σε ηλικία 13 ετών περίπου, στο θερινό "Σινέ Φλερύ" της γειτονιάς μου, περιοχή Ζωγράφου, που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχει πια !!! Είχαμε πάει όλη η οικογένεια να δούμε την ταινία και μάς είχε αρέσει πολύ, επρόκειτο για μία από τις ωραιότερες οικογενειακές μας εξόδους !!! Εγώ είχα εντυπωσιαστεί με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, σε αυτην την ταινία είναι τόσο μα τόσο γοητευτική :flower: :flower: .... Επίσης, πιστεύω ότι σε αυτήν την ταινία ο Χίτσκοκ καταπιάνεται με ένα απ' τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου χαρακτήρα και ανθρώπινης συμπεριφοράς, το οποίο "κυριαρχεί" και σε αρκετές αλλες ταινίες του .... ] .....
 
Πίσω
Μπλουζα