Οι Τρεις Ντετέκτιβ

Χτες τελείωσα το "μυστηριο του πράσινου φαντάσματος" που ειχα διαβασει το '96 και δεν θυμομουνα σχεδον καθολου. Αρκετα καλό με συνοχη χωρις πλατιασματα περιττα. Το βιβλιο γραφτηκε το 1965 και κυκλοφορησε στην Ελλαδα 30 χρονια μετα.
Ακομα ενας στην παρεα του θεματος των τριων ντεντεκτιβ.Καλως ηρθες φιλε :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude:
 
Το βιβλιο αυτο ειχε γινει μυθος στο μυαλο μου πριν καν το διαβασω και αφορμη για για να γινει αυτο ηταν φυσικα το ονομα του αλλα κυριως ηταν η αναφορα στην ιστορια του βιβλιου αυτου μεσα σε καποιο αλλο βιβλιο της σειρας που δυστηχως αυτη την στιγμη δεν θυμαμαι ποιο ηταν και που η αναφορα ηταν σε καποιες απο της προηγουμενες περιπετειες των τριων ντεντεκτιβ και μεσα σε αυτες ηταν και το μυστηριο του κολασμενου σκιαχτρου.Φυσικα η αφορμη αυτη ηταν η αρχη γιατι η τρελα μου για το βιβλιο αυτο μεγαλωσε πολυ περισσοτερο οταν δεν μπορουσα να το βρω πουθενα και ειχα πρηξει ολα σχεδον τα βιβλιοπωλεια του νομου για το πως γινετε να μην υπαρχει το βιβλιο αυτο και να υπαρχει αναφορα γιαυτο σε βιβλιο που δεν εχει κυκλοφορησει ακομα.Φυσικα ολα αυτα το μακρινο 1995 που χωρις το ιντερνετ και ολα ωσα ξερουμε σημερα που να το φανταζομουνα πως το βιβλιο αυτο μαζι με το μυστηριο του γριφου του πεθαμενου ηταν τα δυο βιβλιο που δεν κυκλοφορησαν ποτε απο της εκδοσεις ψυχογιος αλλα υπηρχαν μονο στης εκδοσεις ιωαννης φλωρος.Τελικα οταν επιτελους καταφερα να βρω το βιβλιο που σημερα παραμενει ακομα πιο δυσευρετο οχι μονο δεν απομυθοποιηθηκε στο μυαλο μου αλλα παραμενει μεχρι και αυτη την στιγμη που γραφω αυτες της γραμμες ενα απο τα πιο αγαπημενα μου βιβλια των τριων ντεντεκτιβ.

Η ιστορια του βιβλιου ξεκιναει με τον χανς να χανει τον ελεγχο του φορτηγου της μαντρας ευκαιριων τζοουνς και να κολλαει το οχημα σε σημειο που δεν μπορουσαν να το βγαλουν με αποτελεσμα να αναγκαστουν να ζητησουν βοηθεια απο καποιο κοντινο σπιτι ωστε να παρουν τηλεφωνο στην μαντρα ευκαιριων τζοουνς και να ρθουνε να το ξεκολλησουν.Απο κει και περα ξεκιναει η περιπετεια τους και οι τρεις ντεντεκτιβ θα μπλεξουν με τον καθηγητη εντομολογιας τσαρλς γουλλευ με ειδικοτητα στα μυρμηγκια,την κυρια τσαμλευ που εμεινε καθηλωμενη σε αναπηρικη καρεκλα μετα απο ενα ατυχημα,το ζευγος μπαρρους τους υπηρετες του σπιτιου και την δεσποινιδα λετισια ραντφορντ την ιδιοκτητρια του σπιτιου που βλεπει σκιαχτρα να περπατανε και να της κανουν επιθεση αλλα και διαφορα αλλα περιεργα γεγονοταν που συμβαινουν κυριως σε αυτην οποτε με ολα τα παραπανω και με ακομα περισσοτερα θα ηταν αδυνατων για τους τρεις ντεντεκτιβ να μην αναλαβουν και να ριξουν φως σε αυτη την μπερδεμενη και περιεργη υποθεση.

Η ιστορια αυτη ειναι του William Arden του δευτερου αγαπημενου μου συγγραφεα της σειρας μετα τον δημιουργο της Robert Arthur και στο βιβλιο αυτο ο Arden εχει καταφερει απο την αρχη κιολας να μπερδεψει τον αναγνωστη οπως και τους τρεις ντεντεκτιβ φυσικα με το γεγονος πως υπαρχουν παρα πολλοι υποπτοι οι οποιοι θα μπορουσαν να κανουν ολα αυτα η καλυτερα τα περισσοτερα απο αυτα που διαδραματιζονται στην ιστορια.Περα απο αυτο υπαρχουν φοβερα σκηνικα στο βιβλιο αυτο με τους τρεις ντεντεκτιβ να ερχονται αντιμετωποι με το σατανικο σκιαχτρο αλλα να μπλεκουν και σε αλλους κινδυνους μεχρι και το τελος της ιστοριας αλλα και με πολλες ανατροπες αφου το σχεδιο καποιων θα προσπαθησει να το εκμεταλευτει και καποιος αλλος για δικο του συμφερον φυσικα.Το μονο πραγμα που δεν μπορω να το πω και αρνητικο αλλα θα μπορουσε να ηταν καπως διαφορετικο ειναι ενα γεγονος που ειναι ιδιο με παλαιοτερο βιβλιο της σειρας παλι του William Arden το μυστηριο του χαμενου θησαυρου.Οποιος εχει διαβασει και τα δυο βιβλια θα καταλαβει αμεσως πιστευω σε τι αναφερομαι.Περα απο αυτο ομως που το ξαναλεω δεν το αναφερω σαν αρνητικο το βιβλιο ειναι πολυ καλο ειναι απο τα αγαπημενα μου οπως ειπα αλλα και απο τα καλυτερα της σειρας.Επισης κατι αλλο πολυ καλο με το συγκεκριμενο βιβλιο ειναι η εικονογραφηση του.Οπως ξερουμε στα ξενογλωσσα βιβλια σε ολα σχεδον τα βιβλια υπαρχει εικονογραφηση κατι που στα βιβλια του ψυχογιου σταματησε στο τριτο βιβλιο της σειρας το μυστηριο της μουμιας που ψιθυριζε αγνωστο γιατι αφου στην ουσια μια απλη αντιγραφη εκαναν απο τα ξενογλωσσα βιβλια.Στο μυστηριο του κολασμενου σκιαχτρου ομως ουτε το original βιβλιο ειχε εικονογραφηση οποτε στο ελληνικο βιβλιο του ιωαννη φλωρου σχεδιασαν δικη τους εικονογραφηση η οποια κολλαει απιστευτα με το σκοτεινο υφος του βιβλιου και πραγματικα ειναι ολα τα λεφτα.Οποιος θελει μπορει να δει στης προηγουμενες σελιδες του θεματος που εχω ανεβασει φωτογραφιες με την εικονογραφηση.

Βαθμολογια: 10
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ωπα αυτό δε τοχω διαβάσει. Πως μου ξέφυγε; φαίνεται καλή η υπόθεση. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να το βρω σε βιβλιοπωλεία καθώς τα περισσότερα έχουν εξαντληθεί.
 
Ωπα αυτό δε τοχω διαβάσει. Πως μου ξέφυγε; φαίνεται καλή η υπόθεση. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να το βρω σε βιβλιοπωλεία καθώς τα περισσότερα έχουν εξαντληθεί.
Aυτο οπως και το μυστηριο του γριφου του πεθαμενου ειναι βιβλια των εκδοσεων ιωαννης φλωρος προς τα τελη της δεκαετιας του 80 Laura και δυστηχως ειναι δυσευρετα σημερα.Μακαρι να μπορεσεις καποια στιγμη να τα βρεις ξεχασμενα σε καποιο βιβλιοπωλειο.
 
Μάλιστα. Γι αυτό δεν το είχα ξανακούσει. Ήταν από το χρονικό παράθυρο που δε μπορώ να βρω τίποτα. Ελπίζω κάποτε να αξιωθώ να το διαβάσω
 
Ακολουθώντας τη γνωστή πια σειρά των βιβλίων, τελείωσα προχθές το Μυστήριο του Πράσινου Φαντάσματος. Να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο το έχω από τις εκδόσεις Φλώρος, οι οποίες ενδεχομένως να «ξεβολέψουν» προσωρινά κάποιον αναγνώστη που έχει συνηθίσει τα βιβλία του Ψυχογιού, κυρίως γιατί έχουν διαφορετική και κάπως «άγρια» εικονογράφηση, σαν λιθογραφία, την οποία όμως προσωπικά λάτρεψα. Επίσης αν κάποιος έχει μια μικρή επαφή με το αγγλικό κείμενο, εδώ θα παρατηρήσει μια πιο ελεύθερη μετάφραση σε μερικά σημεία, πιο «καθημερινή» ίσως αλλά οπωσδήποτε προσιτή. Και βέβαια λόγω της παλαιότητας των εκδόσεων το κείμενο είναι σε πολυτονικό αλλά δε νομίζω να ενοχληθεί κανείς από αυτό.

Στην υπόθεση τώρα:

Δεν ξέρω τι χάρηκα πιο πολύ σε αυτό το βιβλίο: Το γεγονός ότι μεταφερόμαστε εκτός Λος Άντζελες, το ότι μαθαίνουμε πράγματα για τον Κινέζικο πολιτισμό, το ότι διαπιστώνουμε ότι Καλιφόρνια δε σημαίνει μόνο Χόλυγουντ, ξεπεσμένοι ηθοποιοί, μεγάλα αστικά κέντρα και ωραίες παραλίες αλλά επίσης και ύπαιθρος και μάλιστα καλλιεργήσιμη και προσοδοφόρα ή το ότι αυτά τα παιδιά ακόμη κι αν χωρίσουν, οι ικανότητές τους και η ευστροφία τους δεν μειώνονται στο ελάχιστο. Μάλλον όλα μαζί.

Πιστεύω ότι ο συγγραφέας έκανε ξανά αρκετή μελέτη για να παρουσιάσει σωστά την κινέζικη κουλτούρα, τόσο των γηγενών όσο και των μεταναστών όπως ο κύριος Won, και μου άρεσε πώς διαμόρφωσε το προφίλ του Chang: νέος μεν αλλά με άπειρες γνώσεις αφενός και αφετέρου με αυτό το ιδιαίτερο σκεπτικό που διαθέτουν οι Κινέζοι που στον υπόλοιπο (δυτικό) κόσμο δείχνει εξαιρετικά ώριμο και αρκετά «σοφό».

Νόμιζα ότι η υπόθεση απλώς θα εκτυλισσόταν μεταξύ του αρχοντικού στο Rocky Beach και του αμπελώνα στο Verdant Valley και ξαφνικά αρχίσουν να μπαίνουν στο σκηνικό φαράγγια, ορυχεία, υπόγειες δύσβατες στοές, απρόσμενα φυσικά φαινόμενα (κατολισθήσεις και σεισμοί), ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία της πολιτείας, μέχρι και «μαγικά φίλτρα» ζωής και τότε άρχισα να καταβροχθίζω τις σελίδες…. Είναι απίστευτο πόσες πληροφορίες και γνώσεις από ένα σωρό διαφορετικά πεδία μπορεί να αποκομίσει ένας αναγνώστης μέσα από ένα διασκεδαστικό βιβλίο 200 περίπου σελίδων!

Αγαπημένη σκηνή: Εννοείται η πορεία μέσα στις στοές από το φαράγγι Hashknife μέχρι το «Λαρύγγι» και η προσπάθεια του Pete να γυρίσει ξανά πίσω κρύβοντας παράλληλα τα μαργαριτάρια, όλα αυτά ενισχυμένα με την ιστορία των χρυσοθήρων της Καλιφόρνια. Για κάποιον που έχει παίξει παλιότερα το westward στον υπολογιστή, καταλαβαίνει γιατί ενθουσιάστηκα τόσο!

Απ’ όλο το βιβλίο κρατάω τη φράση που είπε ο Chang σχετικά με την πεποίθηση του Won ότι τα μαργαριτάρια θα του παρέτειναν τη ζωή: «Καμιά φορά η πίστη από μόνη της είναι αρκετά ισχυρό φάρμακο για να θεραπεύσει τον άρρωστο ή να τον γλυτώσει απ’ το θάνατο». Ίσως και να έχει κάπου δίκιο, γιατί με τη δουλειά έχω δει ένα σωρό παππούδια όλα αυτά τα χρόνια να πίνουν ματζούνια και βότανα (και τσίπουρα, Βασίλη) και να το πιστεύουν πραγματικά και να πλησιάζουν τον αιώνα σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο!

Παραθέτω και μια από τις εικόνες του βιβλίου, απ’ αυτές που μου άρεσαν περισσότερο.

3 investigators.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Tα περι ψυχογιου και ιωαννη φλωρου τα εχω γραψει δεκαδες φορες και πραγματικα δεν ξερω για πιο λογο σταματησε ο ιωαννης φλωρος στα τοσα λιγα βιβλια και μετα πηρε τα δικαιωματα και την σκυταλη ο ψυχογιος αλλα μεσα απο την ψυχη μου ευχομαι να μην υπηρχε ποτε ψυχογιος και να διαβαζαμε ολα τα βιβλια της σειρας απο της εκδοσεις ιωαννης φλωρος.Ο ψυχογιος ξεκινησε καλα στα τρια πρωτα βιβλια της σειρας και στα εξωφυλλα αλλα κυριως στην εικονογραφηση η οποια ηταν ιδια με τα original ξενογλωσσα βιβλια αλλα μετα τα τρια πρωτα βιβλια σταματησε εντελως την εικονογραφηση χωρις να καταλαβω ποτε το γιατι αφου στην ουσια το μονο που εκαναν ηταν μια απλη αντιγραφη απο την original εικονογραφηση του Harry Kane.Aντιθετα ομως τα βιβλια του ιωαννη φλωρου ειχαν αυτο το κατι το διαφορετικο αν και οχι ολα βεβαια.Το μυστηριο του κολασμενου σκιαχτρου ακομα και το original βιβλιο για καποιο λογο δεν εχει εικονογραφηση με αποτελεσμα στο βιβλιο του φλωρου να υπαρχει αυτη η custom σκοτεινη εικονογραφηση που κολλαει τελεια με το βιβλιο και το ιδιο πραγμα βλεπουμε και στο μυστηριο του πρασινου φαντασματος οπως βλεπουμε στην εικονα που ανεβασε η Bajar ενω ανετα θα μπορουσαν να καταφυγουν στην λυση της αντιγραφης της εικονογραφησης του original βιβλιου η οποια ειναι του Jack Hearne οπως εκανε και ο ψυχογιος στα τρια πρωτα βιβλια.Φυσικα για καποιον αδιευκρινιστο λογο δεν συνεχιζει αυτη την custom εικονογραφηση σε ολα τα βιβλια γιατι για παραδειγμα στο μυστηριο του γριφου του πεθαμενου η εικονογραφηση που εχει μεσα ειναι η εικονογραφηση του Jack Hearne απο το original βιβλιο.

Οσο για την ιστορια Bajar συμωνω με ολα οσα γραφεις και οπως εγραψα και γω στην αποψη μου η ιστορια του βιβλιου αυτου για μενα εχει ενα απο τα καλυτερα σκηνικα αρχης ολοκληρης της σειρας το οποιο χρειαζεται προσοχη απο τον αναγνωστη γιατι υπαρχει ενα πολυ σημαντικο στοιχειο;);););) .Επισης με το βιβλιο αυτο με ειχαν γυρισει τα μυαλα το 1995 που ειχε κυκλοφορησει και το πρωτοδιαβασα γιατι σε βιβλιο που κυκλοφορησε πριν απο αυτο αναφεροταν η υποθεση του πρασινου φαντασματος και ειχα σπασει το κεφαλι μου πως ειναι δυνατων να αναφερετε σε εκεινο το βιβλιο καποια υποθεση των τριων ντεντεκτιβ απο βιβλιο που δεν εχει ακομα κυκλοφορησει ακομα αφου μεχρι τοτε πιστευα πως τα βιβλια τα κυκλοφορουσε ο ψυχογιος με καποια σειρα.Τελικα οπως ανακαλυψα χρονια μετα καμια σειρα δεν κυκλοφορουσε ο ψυχογιος και ολα ηταν κουλουβαχατα.
 
Tα περι ψυχογιου και ιωαννη φλωρου τα εχω γραψει δεκαδες φορες και πραγματικα δεν ξερω για πιο λογο σταματησε ο ιωαννης φλωρος στα τοσα λιγα βιβλια και μετα πηρε τα δικαιωματα και την σκυταλη ο ψυχογιος
Μάλλον πρέπει να πάω πολύ πιο πίσω στο thread και να διαβάσω τα όσα έχεις γράψει, για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια! Αλλά ότι θα ήξερες και τους καλλιτέχνες της εικονογράφησης, αυτό δεν το περίμενα! Χαραμίζεσαι βρε Metal, θα έπρεπε να τα γράφεις σε αγγλικό site. Δε φαντάζεσαι πόσοι φανατικοί των βιβλίων υπάρχουν έξω! (αν και είμαι σίγουρη ότι και αυτό το ξέρεις :D )
Α και κάτι που ξέχασα να σημειώσω πριν κι ας θεωρηθεί spoiler, δεν πειράζει. Έλεγα ότι κάτι μου έλειπε από την ιστορία και σήμερα το πρωί συνειδητοποίησα ότι αυτή τη φορά δεν είχε καμία εμπλοκή αυτό το χαμένο ο Norris. Ακόμα κι έτσι όμως η υπόθεση κατάφερε να με καθηλώσει. :)
 
Μάλλον πρέπει να πάω πολύ πιο πίσω στο thread και να διαβάσω τα όσα έχεις γράψει, για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια! Αλλά ότι θα ήξερες και τους καλλιτέχνες της εικονογράφησης, αυτό δεν το περίμενα! Χαραμίζεσαι βρε Metal, θα έπρεπε να τα γράφεις σε αγγλικό site. Δε φαντάζεσαι πόσοι φανατικοί των βιβλίων υπάρχουν έξω! (αν και είμαι σίγουρη ότι και αυτό το ξέρεις :D )
Α και κάτι που ξέχασα να σημειώσω πριν κι ας θεωρηθεί spoiler, δεν πειράζει. Έλεγα ότι κάτι μου έλειπε από την ιστορία και σήμερα το πρωί συνειδητοποίησα ότι αυτή τη φορά δεν είχε καμία εμπλοκή αυτό το χαμένο ο Norris. Ακόμα κι έτσι όμως η υπόθεση κατάφερε να με καθηλώσει. :)
Eιμαι φανατικος της σειρας απο το 1990 δεν μπορεις να φανταστεις ποσες πληροφοριες,στοιχεια,ψαξιμο εχω κανει για τους τρεις ντεντεκτιβ το τι παιχτηκε στην ελλαδα με της κυκλοφοριες απο της τρεις εκδοσεις που κυκλοφορησε αλλα και γενικοτερα για οτι εχει σχεση με αυτη την σειρα βιβλιων.Συνεχως ανακαλυπτα πραγματα που ανεβαζαν το ενδιαφερον μου στα υψη και δεν σταματησα ποτε να ψαχνω μεχρι και αυτη την στιγμη που μιλαμε.

Τωρα για τον νορρις τον αχαμνο η κοκλιρ νορρις κλπ ειμαι σιγουρος πως αν δεν πεθαινε ο δημιουργος της σειρας Robert Arthur και εγραφε και αλλα βιβλια θα τον βλεπαμε σε ολα η σχεδον σε ολα.Απο τους υπολοιπους συγγραφεις της σειρας William Arden,M.V.Carey,Nick West,Marc Brandel τον χαρακτηρα αυτον δεν τον πολυχρησιμοποιησαν και ειναι λογικο αυτο γιατι ο καθενας εχει τα γουστα του και της παραξενιες του οπως για παραδειγμα η M.V.Carey που στης ιστοριες της δεν υπαρχει μεγαλη αναφορα για το στρατηγειο των τριων αλλα και οι ιστοριες της γενικοτερα εχουν θεμα κυριως το παραφυσικο ενω ο William Arden ειναι ακριβως το αντιθετο με μεγαλη αναφορα στο στρατηγειο των τριων αλλα και ιστοριες οχι με θεμα το παραφυσικο αλλα κυριως με εχθρους που ειναι ντυμενοι με καποια στολη η φορανε καποια μασκα κλπ αλλα και ο William Arden επισης ειναι και λατρης ιστορικων γεγονοτων με πολλες πληροφοριες και λεπτομερεις που καποιες φορες κουραζουν.Παντως χαρηκα πολυ που ειδα την φωτογραφια που ανεβασες απο το πρασινο φαντασμα απο της εκδοσεις ιωαννης φλωρος θα ηθελα και γω να το ειχα για την ακριβεια θα ηθελα να ειχα ολα τα βιβλια που κυκλοφορησε ο φλωρος αλλα τελικα επικεντρωθηκα στα ποιο δυσευρετα στον γριφο του πεθαμενου και του κολασμενου σκιαχτρου και κυριως μετα απο αυτα σε ολα τα βιβλια του ψυχογιου την πρωτη του εκδοση οχι πως εψαχνα της εκδοσεις φυσικα αλλα ηταν δεδομενο πως θα ειχα την πρωτη εκδοση γιατι μολις κυκλοφορουσε ενα βιβλιο το επερνα μεσα σε μια βδομαδα.
 
Eιμαι φανατικος της σειρας απο το 1990 δεν μπορεις να φανταστεις ποσες πληροφοριες,στοιχεια,ψαξιμο εχω κανει για τους τρεις ντεντεκτιβ το τι παιχτηκε στην ελλαδα με της κυκλοφοριες απο της τρεις εκδοσεις που κυκλοφορησε αλλα και γενικοτερα για οτι εχει σχεση με αυτη την σειρα βιβλιων.Συνεχως ανακαλυπτα πραγματα που ανεβαζαν το ενδιαφερον μου στα υψη και δεν σταματησα ποτε να ψαχνω μεχρι και αυτη την στιγμη που μιλαμε.
Σου έδωσα ιδέα στο προηγούμενο post. Μπορείς να το κάνεις!
Παντως χαρηκα πολυ που ειδα την φωτογραφια που ανεβασες απο το πρασινο φαντασμα απο της εκδοσεις ιωαννης φλωρος θα ηθελα και γω να το ειχα για την ακριβεια θα ηθελα να ειχα ολα τα βιβλια που κυκλοφορησε ο φλωρος αλλα τελικα επικεντρωθηκα στα ποιο δυσευρετα στον γριφο του πεθαμενου και του κολασμενου σκιαχτρου και κυριως μετα απο αυτα σε ολα τα βιβλια του ψυχογιου την πρωτη του εκδοση οχι πως εψαχνα της εκδοσεις φυσικα αλλα ηταν δεδομενο πως θα ειχα την πρωτη εκδοση γιατι μολις κυκλοφορουσε ενα βιβλιο το επερνα μεσα σε μια βδομαδα.
Και για εμάς που δεν τα προλάβαμε στην ώρα τους, ευτυχώς που υπάρχουν και τα παλαιοβιβλιοπωλεία και ικανοποιούμε εν μέρει τις εμμονές μας... Αλλά τι σου λέω; σε ρετροφόρουμ είμαστε, με καταλαβαίνεις!
 
Οπως θα εχετε καταλαβει οσοι διαβαζετε αυτο το θεμα αλλα και της κριτικες η καλυτερα την γνωμη μου για τα βιβλια που γραφω εδω και καιρο μαρεσει το μυστηριο στα βιβλια των τριων ντεντεκτιβ μαρεσουν οι γριφοι που εχουμε συναντησει στον τραυλο παπαγαλο,στο ρολοι που ουρλιαζει κ.α οπως και μυστηρια γενικοτερα που εχουν κατι το διαφορετικο οπως στο σπιτι που μικραινε για παραδειγμα.Περα απο αυτα μαρεσουν οι ιστοριες που εχουν το στοιχειο του τρομου μεσα οπως ο πυργος της φρικης το κολασμενο σκιαχτρο και πολλα αλλα παραδειγματα που δεν χρειαζεται να τα γραψω ολα.Κατι τετοια βιβλια λοιπον οπως ο υφαλος του καρχαρια πραγματικα κανω αγγαρεια καθε φορα που κανω μαραθωνιο διαβασματος στα βιβλια των τριων ντεντεκτιβ απο το πρωτο εως το τελευταιο και μολις φτασω σε καποιο βιβλιο οπως ο υφαλος του καρχαρια ανυπομονω για το ποτε θα τελειωσει.Φυσικα αυτη ειναι απλα η γνωμη μου γιατι για οποιους γουσταρουν αλλου στυλ ιστοριες οπως αυτη του υφαλου του καρχαρια αυτο το βιβλιο μπορει να ειναι και μεσα στα αγαπημενα τους.

Στην ιστορια μας λοιπον οι τρεις ντεντεκτιβ ακολουθουν τον πατερα του μπομπ και πηγαινουν στην σαντα μπαρμπαρα για να γραψει ενα αρθρο για την εφημεριδα που δουλευει με θεμα καποιους οικολογους με αρχηγο εναν διασημο συγγραφεα που διαμαρτυρονται για την πλατφορμα που υπαρχει μεσα στην θαλασσα και βγαζει πετρελαιο.Οπως παντα φυσικα για κατι απλο πανε οι τρεις οι για διακοπες σε ενα μερος και τελικα καταληγουν να ερευνουν μια νεα υποθεση.Το κακο με το συγκεκριμενο βιβλιο που για μενα ειναι απο τα πιο αδυναμα του William arden ειναι πως στην ιστορια αυτη δεν υπαρχει μυστηριο απλα ειναι τα πραγματα.Δεν υπαρχει κατι το μυστηριωδες δεν υπαρχει κατι που σε βαλει μεσα στο κλιμα και να πεσεις με τα μουτρα στο διαβασμα παρα μονο το γιατι τελειωνουν τα καυσιμα απο το σκαφος του συγγραφεα πιο νωρις απο το κανονικο οταν επιστρεφουν απο την πλατφορμα στην ξηρα.Ναι ειναι κατι περιεργο αλλα δεν ειναι το μυστηριο που υπαρχει πχ σε αλλα βιβλια και κανει μπαμ απο την αρχη.Τα υπολοιπα που ακολουθουν με το χαμενο υποβρυχιο κ.α τα βρισκουν στην πορεια οι τρεις ντεντεκτιβ δεν υπαρχει και σαυτο κατι το μυστηριο και ουτε σπαζουν το κεφαλι τους να το λυσουν η να λυσουν καποιον γριφο αφου στην ουσια ολη την δουλεια την κανουν αλλοι γιαυτους οπως ο τοραο για παραδειγμα που αυτος βγαζει τα απαραιτητα εγγραφα και το δαχτυλιδι απο το ιαπωνικο υποβρυχιο και ξεκαθαριζει η υποθεση.Φυσικα και δω υπαρχουν καποια ιστορικα στοιχεια που ειναι αγαπημενο θεμα του william arden αλλα γενικα η ιστορια ειναι αδυναμη ακομα και οι χαρακτηρες ειναι ψιλο αδιαφοροι και δεν μενουν καν στο μυαλο.Το μονο πραγμα που ειναι καπως διαφορετικο και ωραια διαφορετικο απο τα συνηθισμενα ειναι πως ο πιτ εδω ειναι αυτος που βαζει το μυαλο και με δικη του ιδεα ανοιγει ο δρομος για να ανακαλυψουν για ποιο λογο μειωνονται τα καυσιμα.Πραγματικα απο τα πιο αδυναμα βιβλια του Arden και της σειρας γενικοτερα και μακαρι να μην υπαρξει ανθρωπος που θα ξεκινησει την σειρα των τριων ντεντεκτιβ διαβαζοντας αυτο το βιβλιο.

Βαθμολογια: 7
 
Το πέμπτο βιβλίο της σειράς, το Μυστήριο του Χαμένου Θησαυρού το τελείωσα μέσα σ' ένα απόγευμα (έχει και κάποια καλά ο εγκλεισμός των ημερών...) και νομίζω πως απ' όσα έχω διαβάσει μέχρι στιγμής είναι το πιο περίπλοκο. Επίσης έβαλα και την υπόθεση όπως την έγραψε ο Metal στο spoiler για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια.

Οπως εχω γραψει σε προηγουμενα post ολα τα βιβλια που εχω απο τον ψυχογιο ειναι οι πρωτες εκδοσεις με το προσωπο του χιτσκοκ στο εξωφυλο ετσι λοιπον το βιβλιο αυτο ηρθε στα χερια μου οταν κυκλοφορησε το καλοκαιρι του 1991 και σαν τρελος ξεκινησα να διαβαζω την νεα περιπετεια των τριων ντεντεκτιβ.Η ιστορια και δω εξαιρετικη και μαλιστα με ανατροπες αφου αλλιως ξεκιναει και τελικα αλλιως καταληγει ασχετα αν γυρναμε παλι στην αρχικη υποθεση.Ετσι λοιπον εχουμε τους τρεις ντεντεκτιβ και τον τζουπιτερ κυριως να σκεφτεται απο την μερια των εγκληματιων και πως θα τα καταφερναν να κλεψουν απο το μουσειο τα κοσμηματα ''ουρανιο τοξο''.Τελικα η σκεψη του γινετε κατα καποιον τροπο πραξη καθως την μερα που πηγαινουνε στο μουσειο γινετε ληστεια και κλεβουν την ζωνη των αυτοκρατορων ομως οι τρεις δεν αναλαμβανουν την υποθεση αυτη αντιθετα αναλαμβανουν την υποθεση μια φιλης του χιτσκοκ που νομιζει πως βλεπε καλικαντζαρους στην αυλη της.Ολη αυτη η περιεργη υποθεση λοιπον θα οδηγησει τους τρεις ντεντεκτιβ σε μια περιπετεια με ανατροπες και πολλους κινδυνους που δε θα μπορουσαμε να φανταστουμε στην αρχη της ιστοριας και που μας κραταει σε αγωνια μεχρι και της τελευταιες σελιδες του βιβλιου.Εξαιρετικη ιστορια και υποθεση γενικοτερα σιγοτρα μεσα στης καλυτερες των τριων ντεντεκτιβ.

Βαθμολογια: 9

Βέβαια, όσο διαβάζει κανείς τα βιβλία της σειράς το ένα μετά το άλλο είναι πιθανό το μυαλό αρχίζει να σκέφτεται διαφορετικά απ' ότι στις πρώτες ιστορίες. Έτσι κι εδώ, το λυκόπουλο με το χρυσό δόντι αμέσως μου τράβηξε την προσοχή αλλά μέχρι να φτάσω στο σκηνικό του θεάτρου δεν μπορούσα να συνδέσω τα γεγονότα. Στη συνέχεια όμως με κάθε καινούργια εξέλιξη η υπόθεση γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρη.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά ξεκινούν να ερευνούν κάτι άλλο και καταλήγουν να διαλευκάνουν δύο υποθέσεις ταυτόχρονα οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Εκεί όμως φαίνεται η ευελιξία και η ευφυΐα του συγγραφέα.
Δεν ξέρω αν έχω αγαπημένη σκηνή αυτή τη φορά, ίσως γιατί ξεκίνησε πολύ δυναμικά η ιστορία από το πρώτο κεφάλαιο και δεν χαλάρωσε σε κανένα σημείο της αφήγησης. Εντυπωσιάστηκα όμως με το κόλπο με το καθρεφτάκι στο πεζοδρόμιο! Του βάζω 9 (μόνο και μόνο γιατί βρήκα ένα στοιχείο από νωρίς).
Επίσης έχω να δηλώσω το εξής: Αυτό το πράγμα με τους 3 ντετέκτιβ που κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο τους μπαίνω κάθε τόσο και στη βικιπαίδεια ή την αναζήτηση, πρέπει να το σταματήσω κάποια στιγμή. Δεν πρέπει τέτοια βιβλία να πέφτουν σε χέρια ανθρώπων που έχουν τρέλα με την πληροφορία. Γιατί στο τέλος θα το κάψουν! (εκεί οδεύουμε...) Αυτή τη φορά κοίταζα να δω πότε εμφανίστηκαν οι υπέρυθρες ακτίνες συναγερμών γιατί μου φάνηκαν πολύ προχώ για την εποχή τους. Αλλά διαπίστωσα για πολλοστή φορά ότι όσο η Αμερική έκανε τεχνολογικά άλματα στα 60s εμείς ακόμη είχαμε δεκάδες χωριά που φωτίζονταν με λάμπα λουξ ή καθόλου!
Και κάτι τελευταίο ως προσωπική εικασία: Ο Arthur όταν περιέγραφε το θέατρο ίσως είχε στο μυαλό του το Beverly Theatre το οποίο πράγματι χτίστηκε στη δεκαετία του '20, ήταν αραβικού ρυθμού και λειτουργούσε τόσο ως θέατρο όσο και ως σινεμά. Από φωτογραφίες που είδα στο διαδίκτυο το εσωτερικό του ήταν αρκετά κοντά σε αυτό που περιγράφεται στην ιστορία. Μοιάζει σχεδόν προφητικό το βιβλίο γιατί ενώ τη δεκαετία του '60 το θέατρο λειτουργούσε κανονικά, στα μέσα του '70 σταμάτησε τη λειτουργία του και μετά από χρόνια κατεδαφίστηκε για να δώσει τη θέση του σε ένα μοντέρνο οικοδόμημα που θα γινόταν ξενοδοχείο (Mirage Hotel).

Δύο φωτό του θεάτρου από τη δεκαετία του '20 και λίγο πριν κλείσει (με τις σανίδες μπροστά από την πρόσοψη) αντίστοιχα.

1605394170178.png 1605394230897.png
 
Το πέμπτο βιβλίο της σειράς, το Μυστήριο του Χαμένου Θησαυρού το τελείωσα μέσα σ' ένα απόγευμα (έχει και κάποια καλά ο εγκλεισμός των ημερών...) και νομίζω πως απ' όσα έχω διαβάσει μέχρι στιγμής είναι το πιο περίπλοκο. Επίσης έβαλα και την υπόθεση όπως την έγραψε ο Metal στο spoiler για να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια.

Βέβαια, όσο διαβάζει κανείς τα βιβλία της σειράς το ένα μετά το άλλο είναι πιθανό το μυαλό αρχίζει να σκέφτεται διαφορετικά απ' ότι στις πρώτες ιστορίες. Έτσι κι εδώ, το λυκόπουλο με το χρυσό δόντι αμέσως μου τράβηξε την προσοχή αλλά μέχρι να φτάσω στο σκηνικό του θεάτρου δεν μπορούσα να συνδέσω τα γεγονότα. Στη συνέχεια όμως με κάθε καινούργια εξέλιξη η υπόθεση γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρη.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά ξεκινούν να ερευνούν κάτι άλλο και καταλήγουν να διαλευκάνουν δύο υποθέσεις ταυτόχρονα οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους. Εκεί όμως φαίνεται η ευελιξία και η ευφυΐα του συγγραφέα.
Δεν ξέρω αν έχω αγαπημένη σκηνή αυτή τη φορά, ίσως γιατί ξεκίνησε πολύ δυναμικά η ιστορία από το πρώτο κεφάλαιο και δεν χαλάρωσε σε κανένα σημείο της αφήγησης. Εντυπωσιάστηκα όμως με το κόλπο με το καθρεφτάκι στο πεζοδρόμιο! Του βάζω 9 (μόνο και μόνο γιατί βρήκα ένα στοιχείο από νωρίς).
Επίσης έχω να δηλώσω το εξής: Αυτό το πράγμα με τους 3 ντετέκτιβ που κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο τους μπαίνω κάθε τόσο και στη βικιπαίδεια ή την αναζήτηση, πρέπει να το σταματήσω κάποια στιγμή. Δεν πρέπει τέτοια βιβλία να πέφτουν σε χέρια ανθρώπων που έχουν τρέλα με την πληροφορία. Γιατί στο τέλος θα το κάψουν! (εκεί οδεύουμε...) Αυτή τη φορά κοίταζα να δω πότε εμφανίστηκαν οι υπέρυθρες ακτίνες συναγερμών γιατί μου φάνηκαν πολύ προχώ για την εποχή τους. Αλλά διαπίστωσα για πολλοστή φορά ότι όσο η Αμερική έκανε τεχνολογικά άλματα στα 60s εμείς ακόμη είχαμε δεκάδες χωριά που φωτίζονταν με λάμπα λουξ ή καθόλου!
Και κάτι τελευταίο ως προσωπική εικασία: Ο Arthur όταν περιέγραφε το θέατρο ίσως είχε στο μυαλό του το Beverly Theatre το οποίο πράγματι χτίστηκε στη δεκαετία του '20, ήταν αραβικού ρυθμού και λειτουργούσε τόσο ως θέατρο όσο και ως σινεμά. Από φωτογραφίες που είδα στο διαδίκτυο το εσωτερικό του ήταν αρκετά κοντά σε αυτό που περιγράφεται στην ιστορία. Μοιάζει σχεδόν προφητικό το βιβλίο γιατί ενώ τη δεκαετία του '60 το θέατρο λειτουργούσε κανονικά, στα μέσα του '70 σταμάτησε τη λειτουργία του και μετά από χρόνια κατεδαφίστηκε για να δώσει τη θέση του σε ένα μοντέρνο οικοδόμημα που θα γινόταν ξενοδοχείο (Mirage Hotel).

Δύο φωτό του θεάτρου από τη δεκαετία του '20 και λίγο πριν κλείσει (με τις σανίδες μπροστά από την πρόσοψη) αντίστοιχα.

Προβολή συνημμένου 218750 Προβολή συνημμένου 218751
Tα βιβλια αυτα εχουν πολλα καλα ενα απο αυτα ειναι πως αλλα πραγματα βλεπεις αν τα διαβασεις σε μικροτερη ηλικια οταν κυκλοφορησαν οπως εγω πχ και αλλα πραγματα βλεπεις σε μεγαλυτερη ηλικια οταν τα διαβασεις ξανα.Ετσι λοιπον η λεπτομερεια που αναφερεις στο spoiler εμενα οταν το πρωτοδιαβασα δεν την ειχα προσεξει η καλυτερα δεν εδωσα της απαιτουμενη σημασια ενω σε μεγαλυτερη ηλικια που το διαβασα εκανε μπαμ πως κατι τρεχει.Πολυ καλο βιβλιο παντως και δεν ειναι κακο αυτο που λες πως ψαχνεις να βρεις καποιες πληροφοριες για πραγματα που γνωριζεις γιατι εμενα μαρεσει να τα μαθαινω αφου δεν πηγε καν το μυαλο μου να ψαξω γιαυτα γιατι και να πηγαινε το μυαλο μου δεν θα τα εψαχνα λογο του οτι θα νομιζα πως ειναι ολα βγαλμενα απο την φαντασια του συγγραφεα ελα ομως που δεν ειναι ετσι τα πραγματα και οντως υπηρχε τετοιο κτισμα οπως βελπουμε στης φωτογραφιες που ποσταρες.Οσο για της λαμπες λουξ που ανεφερες ετσι ακριβως ειχαν τα πραγματα τι να λεμε τωρα.Μπορει οταν εμεις χτιζαμε παρθενωνες κλπ οι αλλοι να κρεμονταν απο τα δεντρα αλλα οπως και να το κανουμε σε πολλα πραγματα η αμερικη ηταν ειναι και θα ειναι ετη φωτος μπροστα.

Σειρα τωρα για να διαβασεις το μυστικο του νησιου των σκελετων μια περιπετεια των τριων ντεντεκτιβ μακρια απο το ροκυ μπιτς :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude:
 
Tα βιβλια αυτα εχουν πολλα καλα ενα απο αυτα ειναι πως αλλα πραγματα βλεπεις αν τα διαβασεις σε μικροτερη ηλικια οταν κυκλοφορησαν οπως εγω πχ και αλλα πραγματα βλεπεις σε μεγαλυτερη ηλικια οταν τα διαβασεις ξανα.Ετσι λοιπον η λεπτομερεια που αναφερεις στο spoiler εμενα οταν το πρωτοδιαβασα δεν την ειχα προσεξει η καλυτερα δεν εδωσα της απαιτουμενη σημασια ενω σε μεγαλυτερη ηλικια που το διαβασα εκανε μπαμ πως κατι τρεχει.Πολυ καλο βιβλιο παντως και δεν ειναι κακο αυτο που λες πως ψαχνεις να βρεις καποιες πληροφοριες για πραγματα που γνωριζεις γιατι εμενα μαρεσει να τα μαθαινω αφου δεν πηγε καν το μυαλο μου να ψαξω γιαυτα γιατι και να πηγαινε το μυαλο μου δεν θα τα εψαχνα λογο του οτι θα νομιζα πως ειναι ολα βγαλμενα απο την φαντασια του συγγραφεα ελα ομως που δεν ειναι ετσι τα πραγματα και οντως υπηρχε τετοιο κτισμα οπως βελπουμε στης φωτογραφιες που ποσταρες.Οσο για της λαμπες λουξ που ανεφερες ετσι ακριβως ειχαν τα πραγματα τι να λεμε τωρα.Μπορει οταν εμεις χτιζαμε παρθενωνες κλπ οι αλλοι να κρεμονταν απο τα δεντρα αλλα οπως και να το κανουμε σε πολλα πραγματα η αμερικη ηταν ειναι και θα ειναι ετη φωτος μπροστα.

Σειρα τωρα για να διαβασεις το μυστικο του νησιου των σκελετων μια περιπετεια των τριων ντεντεκτιβ μακρια απο το ροκυ μπιτς :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude:

Όπως έχω αναφέρει και παλιότερα, αν διάβαζα τα βιβλία στην ηλικία που τα πρωτοδιάβασες εσύ, δεν θα υπήρχε περίπτωση να ψάχνω τέτοιες πληροφορίες. Τέτοιου είδους τάσεις προκύπτουν στην ενήλικη ζωή, συχνά δε όταν έχεις το μικρόβιο της έρευνας, καλή ώρα, ή όταν έχεις σχετικά ενδιαφέροντα. Ας πούμε τη ρετρό τεχνολογία, τα κτήρια ή τη γεωγραφία της περιοχής θα τα προσέξω, τους σκιτσογράφους της σειράς όμως που εσύ τους ξέρεις με το μικρό τους όνομα όπως και το στυλ τους, ούτε που θα σκεφτόμουν να τους ψάξω. :)
Κατά πώς πάει, βλέπω να τελειώνω τη δεκάδα μέσα σε δυο βδομάδες. Πρώτη φορά έχω τόσο χρόνο για διάβασμα εκτός της δουλειάς!
 
Τελικα τα παιδικα χρονια που δεν ξεραμε πολλα πραγματα για διαφορα θεματα και δεν ειχαμε και την δυνατοτητα να ψαξουμε γιαυτα και να βρουμε απαντησεις ηταν τα καλυτερα γιατι μεγαλωνοντας και εχοντας προσβαση σε περισσοτερες πληροφοριες τα πραγματα καταληγουν να μην ειναι φυσιολογικα οπως νομιζαμε τοτε αλλα εντελως διαφορετικα σε σημειο να μας γυρνανε τα μυαλα και τα ματια μας σαν φρουτακια.Κλασσικο παραδειγμα οσον αφορα τους τρεις ντεντεκτιβ ειναι το συγκεκριμενο βιβλιο νουμερο 31 της σειρας.

Το βιβλιο αυτο λοιπον ειναι ενα κλασσικο παραδειγμα για το ποσο αρπα κολλα γινονται διαφορα πραγματα στην ελλαδα που θα μπορουσαν να ακολουθησουν την κανονικη ροη ομως δεν την ακολουθησαν τελικα μονο και μονο για την κονομα.Πριν απο αυτο το βιβλιο οταν κυκλοφορησε στην αμερικη ο αλφρεντ χιτσκοκ μας αφησε χρονους με αποτελεσμα απο αυτο το βιβλιο και μετα να μην υπαρχει το ονομα του χιτσκοκ αλλα ουτε ο προλογος και ο επιλογος των βιβλιων ηταν γραμμενος απο αυτον.Αυτη ηταν φυσικα αποφαση της Random House που ηταν ο εκδοτης γιατι ετσι δεν θα χρειαζοταν να δινει χρηματα για την εκμεταλλευση του ονοματος του χιτσκοκ οποτε και εγινε πραξη.Ετσι λοιπον η M.V.Carey που εγραψε την ιστορια του βιβλιου αυτου εβαλε εναν νεο χαρακτηρα στην ιστορια τον Hector Sebastian ωστε μετα το μπλεξιμο του στην υποθεση εγινε ο νεος μεντορας των τριων στα χναρια του αλφρεντ χιτσκοκ.Στην ιστορια αυτη λοιπον εχουμε τον μπομπ να γινετε μαρτυρας χωρις να το καταλαβει φυσικα εκεινη την στιγμη μιας ληστειας σε τραπεζα και απο εναν τυφλο που περπατουσε στο δρομο επεσε ενα πορτοφολι με το ονομα του Hector Sebastian ο οποιος μπλεχτηκε στην ιστορια μεχρι που τελικα στο τελος της εγινε ο νεος μεντορας των τριων οπως εγραψα πιο πανω.Η Μ.V.Carey με αυτο το βιβλιο ειχε μια τεραστια ευκαιρια να αναστησει την σειρα και να της δωσει νεα πνοη ομως τελικα το μονο που καταφερε ηταν να καρφωσει ενα απο τα μεγαλυτερα καρφια στο φερετρο της.Καταρχας η ιστορια σαν ιστορια ειναι τοσο νεροβραστη,αγευστη και αοσμη οσο δεν περιγραφετε μια ληστεια σε τραπεζα και ενας αθωος που μπλεκει σε αυτην και μια ομαδα επανστατων που μεταφερουν οπλα και πυρομαχικα.Κλαιν μαιν ιστορια δηλαδη που ανετα μπορουσε να υπαρχει σε αλλα βιβλια αλλα οχι σαν ιστορια των τριων ντεντεκτιβ.Κατα δευτερων εχουμε την επιλογη του χαρακτηρα Hector Sebastian που προσωπικα την θεωρω πολυ μετρια και αδιαφορη και εμοιαζε απλα σαν μπαλωμα μετα τον θανατο του χιτσκοκ και δεν ειναι τυχαιο που απο το βιβλιο αυτο και μετα η σειρα πηρε σε γενικες γραμμες την κατω βολτα και χαθηκε μια πολυ μεγακη ευκαιρια για μια πολυ καλυτερη συνεχεια.

Ετσι λοιπον φευγουμε απο την αμερικη και ερχομαστε στην ελλαδα στης εκδοσεις ψυχογιος και στην ελληνκη εκδοση του σημαδεμενου ζητιανου στην οποια δεν υπαρχει πουθενα ο Hector Sebastian.Ναι καλα διαβασατε οσοι διαβασετε αυτο το spoiler Hector Sebastian δεν υπαρχει πουθενα στην ελληνικη εκδοση του βιβλιου αλλα αντιθετα υπαρχει κανονικα ο χιτσκοκ σε εναν προλογο της πλακας καμια σχεση με το original βιβλιο που πλεον τον προλογο εκει τον κανει ο Hector Sebastian και ακουσον ακουσον σαν να μην εφτανε αυτο ο χιτσκοκ υπαρχει κανονικα και μεσα στο βιβλιο μιλαμε για το θεατρο του παραλογου.Δηλαδη για 30 βιβλια ο χιτσκοκ ειναι ο μεντορας των τριων,η γνωριμια τους εγινε στο πρωτο βιβλιο στον πυργο της φρικης και ερχομαστε στον σημαδεμενο ζητιανο νουμερο 31 στη σειρα βιβλιο που ο μπομπ βρισκει το πορτοφολι του χιτσκοκ πανε οι τρεις και τον συναντανε και γνωριζονται για πρωτη φορα σε αυτο το βιβλιο δηλαδη ειναι να μας πεσουν και οι τριχες απο της μασχαλες.Δεν φτανει που εξαφανισαν τον Hector Sebastian και συνεχισαν με τον χιτσκοκ αλλα το χειροτερο δεν σκεφτηκαν καν πως κανουν μακακια ολκης και ξανα γνωριζουν απο την αρχη τον χιτσκοκ στους τρεις ντεντεκτιβ ενω θα επρεπε να κανουν την πρωτη τους γνωριμια με τον Hector Sebastian και να του ζητησουν στο τελος να προλογιζει της περιπετειες τους.Μιλαμε για τραγικα πραγματα για καραγκιοζηδες ολκης που μονο και μονο και για την κονομα να μη χασει δηλαδη η ελληνικη εκδοση των βιβλιων το κυρος του ονοματος χιτσκοκ αρα και την κονομα δεν εδωσαν σε μας τους αναγνωστες το κανονικο βιβλιο αλλα ενα καρναβαλι και μισο και εφαγαν ολοκληρο χαρακτηρα ζωτικης για την σειρα σημασιας.

Ειμαι σιγουρος πως αν την σειρα την συνεχιζαν οι εκδοσεις ιωαννης φλωρος και οχι ο ψυχογιος αυτα τα καραγκιοζιλικια δεν θα γινοταν και θα ειχαμε την σειρα οπως θα επρεπε να ειναι και ισως να βλεπαμε και τα βιβλια που δεν ηρθαν ποτε στην ελλαδα.Ετσι λοιπον βαθμολογοντας καταρχην την ιστορια και το βιβλιο οπως ειναι κανονικα στην original εκδοση του θα του βαλω ενα 5 γιατι σαν βιβλιο και σαν ιστορια ειναι της πλακας.Επειδη ομως πρεπει να βαθμολογισω και την ελληνικη εκδοση θα της βαλω 1 μονο και μονο για να μην βαλω 0 γιατι αυτο το αισχος που εχει κανει ο ψυχογιος πραγματικα δεν το χωραει ο ανθρωπινος νους.
 
Τελείωσα μέσα στην εβδομάδα το Μυστικό του Νησιού των Σκελετών και ενώ ο τίτλος προϊδεάζει τον αναγνώστη για κάτι σούπερ ανατριχιαστικό η υπόθεση αφορά μια τελείως διαφορετική ιστορία εξίσου όμως ενδιαφέρουσα.

Mπορει απο το μυστηριο της μουμιας που ψιθυριζε ο Robert Arthur να σταματησε στο τελος των βιβλιων να αναφερει κατι που να προιδεαζει για την επομενη ιστορια αλλα στο προηγουμενο βιβλιο του χαμενου θησαυρου μας πεταει ενα στοιχειο για τους τρεις και για τα μαθηματα καταδυσης κλπ το οποιο ειναι πολυ βασικο για την επομενη τους περιπετεια στο νησι των σκελετων.Πολυ ενδιαφερουσα ιστορια με με πολλες περιπετειες για τους τρεις απο την πρωτη στιγμη που φτανουν και την παγιδα που τους στηνουν πριν τους βρει και τους σωσει ο κρις ο ελληνας ο γιος σφουγγαρα.(Παντου υπαρχει και ενας ελληνας ρε κουφαλες ακομα και στους τρεις ντεντεκτιβ :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: :headbangdude: ).Κατα τα αλλα εχουμε την ιστορια με το φαντασμα που εμφανιζεται στα αλογακια την περιγραφη και το σκηνικο του νησιου των σκελετων και την ιστορια με τον θησαυρο των πειρατων αλλα και γενικοτερα ολες της καταστασεις που μπλεκονται οι τρεις ντεντεκτιβ.Το μοναδικο πραγμα που δεν μαρεσε οσον αφορα την ιστορια ειναι πως πολυ γρηγορα καταλαβαινει καποιος το τι παιζετε στο νησι των σκελετων και το που παει το πραγμα οσον αφορα την ληστεια κλπ.Ενταξει δεν μπορουμε να τα εχουμε ολα οπως τα θελουμε αλλα θα προτιμουσα περισσοτερο μυστηριο και κυριως να μην μπορουμε να καταλαβουμε απο τοσο νωρις το τι θα παιχτει στη συνεχεια.Οπως και να το κανουμε ομως το βιβλιο αξιζει και με το παραπανω.

Bαθμολογια: 9

Η αλήθεια είναι ότι με το να διαβάσει κάποιος το αγγλικό κείμενο- δυστυχώς δεν είχα την ελληνική έκδοση αυτή τη φορά - το οποίο στην προκειμένη περίπτωση έχει ένα σωρό ναυτικούς όρους, χάνει λίγο από τη μαγεία της αφήγησης και κάπως έτσι το έζησα κι εγώ. Από την άλλη, ενώ πρόκειται για μια δυνατή ιστορία αναζήτησης ενός θησαυρού, μπήκα, όπως κι ο metal πιο πάνω, σχετικά σύντομα στην λογική του τι συμβαίνει με το καρουζέλ και το φάντασμα που το στοιχειώνει και κατά πόσο αυτά σχετίζονται με τον θησαυρό. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι μειώθηκε το ενδιαφέρον μου καθώς οι περιπέτειες των παιδιών δεν είχαν τελειωμό, απλώς θα ήθελα λίγο μυστήριο παραπάνω (μας είχε καλομάθει ο Arthur μέχρι τώρα!)
Ωστόσο το βιβλίο θα το ξεχωρίζω πλέον ανάμεσα στα άλλα της σειράς, όχι απλώς γιατί υπάρχει ένα Ελληνάκι μπλεγμένο στην υπόθεση (κυριολεκτικά μπλεγμένο όμως :() αλλά για το όλο περιβάλλον γύρω από αυτόν: οι γνώσεις του για την κατάδυση, η ιστορία με τον πατέρα του*, η αντιμετώπισή τους από τους ντόπιους και κυρίως ο ευχάριστος χαρακτήρας του και η ανθρωπιά του (γιατί έτσι είμαστε οι Έλληνες στην πραγματικότητα, να πω ψέμματα; :D). Οι σκηνές κάτω στο βυθό και προς τη σπηλιά ήταν οι αγαπημένες μου και ομολογώ ότι ο συγγραφέας έκανε τόσο καλή περιγραφή που ώρες ώρες ένοιωθα ότι ήμουν κι εγώ εκεί κάτω και ζούσα μαζί τους αυτή την ιδιαίτερη ησυχία και τις μοναδικές εικόνες που προσφέρει ο βυθός στους επισκέπτες του.

* Είχα πει να μην ξανά-αναφέρω ιστορικά στοιχεία αλλά αυτή τη φορά ήταν αδύνατον να τα αφήσω γιατί τα γνωρίζω από προσωπικές επαφές και δεν τα διάβασα κάπου: Τα όσα είπε ο Arthur για τους σφουγγαράδες μέσα από την ιστορία του πατέρα του Chris είναι πέρα για πέρα αληθινά και τα ίδια και πολύ πιο μελανά μου τα περιέγραψαν κι εμένα οι εναπομείναντες σφουγγαράδες στη Κάλυμνο πέρυσι που είχα πάει για μελέτη. Και είναι πράγματι γεγονός πως πολλοί Έλληνες δύτες από την Κάλυμνο και τη Χάλκη (γιατί αυτοί είναι οι πιο ονομαστοί και ικανοί) στα τέλη του 19ου αι. μαθαίνοντας ότι ο κόλπος του Μεξικού είναι γεμάτος σφουγγάρια και η θάλασσα πολύ πιο ασφαλής απ' ότι η Μεσόγειος, πήραν των ομματιών τους και εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι στο Tarpon Springs της Florida συνεχίζοντας την τέχνη που ήδη ήξεραν με λιγότερο πλέον φόβο για τη ζωή τους και την υγεία τους. Αλλά δυστυχώς στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έπεσε αρρώστια στα σφουγγάρια κι έτσι όλοι στράφηκαν στην αλιεία και τη ναυτιλία με ελάχιστες πλέον απολαβές.
 
Τελείωσα μέσα στην εβδομάδα το Μυστικό του Νησιού των Σκελετών και ενώ ο τίτλος προϊδεάζει τον αναγνώστη για κάτι σούπερ ανατριχιαστικό η υπόθεση αφορά μια τελείως διαφορετική ιστορία εξίσου όμως ενδιαφέρουσα.

Η αλήθεια είναι ότι με το να διαβάσει κάποιος το αγγλικό κείμενο- δυστυχώς δεν είχα την ελληνική έκδοση αυτή τη φορά - το οποίο στην προκειμένη περίπτωση έχει ένα σωρό ναυτικούς όρους, χάνει λίγο από τη μαγεία της αφήγησης και κάπως έτσι το έζησα κι εγώ. Από την άλλη, ενώ πρόκειται για μια δυνατή ιστορία αναζήτησης ενός θησαυρού, μπήκα, όπως κι ο metal πιο πάνω, σχετικά σύντομα στην λογική του τι συμβαίνει με το καρουζέλ και το φάντασμα που το στοιχειώνει και κατά πόσο αυτά σχετίζονται με τον θησαυρό. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι μειώθηκε το ενδιαφέρον μου καθώς οι περιπέτειες των παιδιών δεν είχαν τελειωμό, απλώς θα ήθελα λίγο μυστήριο παραπάνω (μας είχε καλομάθει ο Arthur μέχρι τώρα!)
Ωστόσο το βιβλίο θα το ξεχωρίζω πλέον ανάμεσα στα άλλα της σειράς, όχι απλώς γιατί υπάρχει ένα Ελληνάκι μπλεγμένο στην υπόθεση (κυριολεκτικά μπλεγμένο όμως :() αλλά για το όλο περιβάλλον γύρω από αυτόν: οι γνώσεις του για την κατάδυση, η ιστορία με τον πατέρα του*, η αντιμετώπισή τους από τους ντόπιους και κυρίως ο ευχάριστος χαρακτήρας του και η ανθρωπιά του (γιατί έτσι είμαστε οι Έλληνες στην πραγματικότητα, να πω ψέμματα; :D). Οι σκηνές κάτω στο βυθό και προς τη σπηλιά ήταν οι αγαπημένες μου και ομολογώ ότι ο συγγραφέας έκανε τόσο καλή περιγραφή που ώρες ώρες ένοιωθα ότι ήμουν κι εγώ εκεί κάτω και ζούσα μαζί τους αυτή την ιδιαίτερη ησυχία και τις μοναδικές εικόνες που προσφέρει ο βυθός στους επισκέπτες του.

* Είχα πει να μην ξανά-αναφέρω ιστορικά στοιχεία αλλά αυτή τη φορά ήταν αδύνατον να τα αφήσω γιατί τα γνωρίζω από προσωπικές επαφές και δεν τα διάβασα κάπου: Τα όσα είπε ο Arthur για τους σφουγγαράδες μέσα από την ιστορία του πατέρα του Chris είναι πέρα για πέρα αληθινά και τα ίδια και πολύ πιο μελανά μου τα περιέγραψαν κι εμένα οι εναπομείναντες σφουγγαράδες στη Κάλυμνο πέρυσι που είχα πάει για μελέτη. Και είναι πράγματι γεγονός πως πολλοί Έλληνες δύτες από την Κάλυμνο και τη Χάλκη (γιατί αυτοί είναι οι πιο ονομαστοί και ικανοί) στα τέλη του 19ου αι. μαθαίνοντας ότι ο κόλπος του Μεξικού είναι γεμάτος σφουγγάρια και η θάλασσα πολύ πιο ασφαλής απ' ότι η Μεσόγειος, πήραν των ομματιών τους και εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι στο Tarpon Springs της Florida συνεχίζοντας την τέχνη που ήδη ήξεραν με λιγότερο πλέον φόβο για τη ζωή τους και την υγεία τους. Αλλά δυστυχώς στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έπεσε αρρώστια στα σφουγγάρια κι έτσι όλοι στράφηκαν στην αλιεία και τη ναυτιλία με ελάχιστες πλέον απολαβές.
Πολυ μαρεσει να διαβαζω τα ιστορικα στοιχεια που αναφερεις Bajar συνεχισε ετσι :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Αντε σειρα τωρα το αγαπημενο μυστηριο του φλογερου ματιου :headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude::headbangdude:
 
Το μυστηριο των πυρωμενων βραχων ειναι ενα απο τα βιβλια της σειρας που οπως εχω γραψει και αλλη φορα τα βλεπεις με αλλο ματι οταν τα ξαναδιαβαζεις σε μεγαλυτερη ηλικια.Οχι πως αλλαζει 100% η πρωταρχικη αποψη για την ιστορια αλλα τουλαχιστον το απολαμβανεις σε μεγαλυτερο βαθμο.Η ιστορια αυτη εχει γραφτει απο την M.V.Carey και αυτο το καταλαβαινει κανεις απο το παραφυσικο της υποθεσης και αυτη εχει να κανει με εξωγηινους καθως η Carey εχει τρελα με αυτα σε αντιθεση για παραδειγμα με τον William Arden.Eτσι λοιπον οι τρεις ντεντεκτιβ αναλαμβανουν να παραδωσουν διαφορα αντικειμενα που εχει αγορασει ο παμπλουτος κυριος Μπαρον στο ραντσο του που το εχει διαμορφωσει ετσι ωστε να μπορει να ζησει εκει μεσα για χρονια χωρις καμια εξωτερικη βοηθεια απο τον υπολοιπο εξω κοσμο παρεα με την γυναικα του που πιστευει πως εξωγηινοι σωτηρες θα ερθουν στην γη και θα τους σωσουν αλλα και θα επιλεξουν ανθρωπους να τους παρουν στον πλανητη τους οταν καταστραφει τελικα η γη για να μην χαθει το ανθωπινο ειδος.Ελα ομως που το ταξιδι τον τριων θα εχει διαφορετιμη καταληξη αφου θα μπλεξουν σε μια ιστορια με εξωγηινους και πιθανη καταστροφη της γης.


Δεν θα εβαζα το βιβλιο αυτο μεσα στα χειροτερα της σειρας αλλα θα το χαρακτηριζα μετριο απο καθε αποψη.Ενω ξεκιναει καλα θα μπορουσε η Carey να το τραβηξει παραπανω με το μυστηριο της υποθεσης με την αφιξη διαστημοπλοιων σε διαφορα σημεια της αμερικης το κλεισιμο των δρομως τον στρατο να γυριζει εξω κλπ παρα οπως το εκανε τελικα γιατι απο πολυ νωρις μας φανερωνει την σκευωρια που εχουν στησει στον μπαρον καποιοι για τους δεικους τους σκοπους και κανει μπαμ σε μας ακομα πιο νωρις ολο αυτο το πραγμα.Απο τα πιο ενδιαφεροντα πραγματα του βιβλιου ειναι η συνδεση των υπευθυνων που εχουν στησει την κομπινα απο μια παραμορφωση στο χερι τους οπως και η κρυψωνα που εχει βαλει ο μπαρον τον χρυσο καθως εκανε χρυσο ολη την περιουσια του.Κατα τα αλλα ενα πολυ μετριο βιβλιο οπως σχεδον ολα απο την στιγμη που εμφανιζεται ο Hector Sebastian οταν πεθανε ο Χιτσκοκ και μιας και το ανεφερα αυτο απο το βιβλιο αυτο που το διαβασα πιτσιρικας πηρα χαμπαρι πως κατι παιζετε και αυτο μονο γιατι τοτε ουτε ιντερνετ υπηρχε ουτε προσβαση στα ξενογλωσσα βιβλια ειχα ωστε να ξερω την αληθεια.Ετσι λοιπον σε αυτο το βιβλιο στον προλογο που κανει φυσικα ο χιτσκοκ και οχι ο Sebastian οπως εχω γραψει αναλυτικα γιαυτο το θεμα στο post για τον σημαδεμενο ζητιανο στην αρχη ο χιτσκοκ αναφερει πως δεν γνωριζει τους τρεις ντεντεκτιβ παρα μονο λιγο καιρο εννοωντας το μυστηριο του σημαδεμενου ζητιανου δηλαδη μιλαμε ειναι να γελαει ο κοσμος αυτο διαβασα και γω πιτσιρικας και ειπα τι γινετε ρε φιλε πως ειναι δυνατων αυτο αλλα τελικα θεωρησα πως θα εχει γινει καποιο τυπογραφικο λαθος η κατι τετοιο τελως παντων και το αφησα στην ακρη γιατι που να ηξερα τι καρναβαλια ειναι εκει στης εκδοσεις ψυχογιος.Τελως παντων τουλαχιστων εστω και αργα μπορεσα και εμαθα την αληθεια και λυθηκαν ολες οι αποριες μου.

Βαθμολογια: 6

ΥΓ: Στο Post για το μυστηριο του κολασμενου σκιαχτρου ειχα γραψει πως πολυ πριν διαβασω το βιβλιο ειχε μυθοποιηθει στι μυαλο μου και με ειχε γινει εμμονη μονο και μονο απο το ονομα του γιατι ειχα διαβασει γιαυτο σε παλαιοτερο βιβλιο που ειχα διαβασει πριν πολυ καιρο αφου ειχαν αναφερει την περιπετεια τους αυτη οι τρεις ντεντεκτιβ σε εκεινο το βιβλιο ομως δεν θυμομουνα ποιο ηταν το συγκεκριμενο βιβλιο.Τελικα το βιβλιο ηταν αυτο του σημερινου post το μυστηριο των πυρωμενων βραχων το οποιο το διαβσσα σε ηλικια 14 ετων το 1995 και την αναφορα για το κολασμενο σκιαχτρο την μεταφερω αυτουσια παρακατω.

''Πρωτα απ'ολα ο θειος τιτος μας εχει υποσχεθει ενα ταξιδι για αγορες εδω και πολυ καιρο και παντα κατι μας τα χαλαει.Ναι σαν ενα φρικιαστικο σκιαχτρο ειπε ο μπομπ που θυμηθηκε ενα ταξιδι για αγορες που ειχε ματαιωθει προσφατα με την εμφανιση ενος σκιαχτρου στα καλαμποκοχωραφα.Αυτο ηταν ενα απο τα πιο τρομακτικα μυστηρια που ειχαν λυσει ποτε οι τρεις ντεντεκτιβ''.

Αντε μετα εγω διαβαζοντας τα παραπανω και χωρις να εχω ιδεα τι παιζει με το κολασμενο σκιαχτρο να μη με γινει εμμονη ιδεα και ψυχωση το βιβλιο αυτο χαχαχαχαχαχα :p :p :p :p
 
Στην σειρα βιβλιων οι τρεις ντεντεκτιβ δεν μπηκα με τον καλυτερο τροπο γιατι δεν ειναι και οτι καλυτερο να ξεκινησεις την σειρα με τον πορφυρο πειρατη.Αλλο ενας πυργος της φρικης δηλαδη ενας τραυλος παπαγαλος μια μουμια που ψιθυριζε πχ και αλλο ο πορφυρος πειρατης.Φυσικα δεν ηταν επιλογη μου καθως ο πορφυρος πειρατης ηταν ενα απο τα πρωτα βιβλια που κυκλοφορησε ο ψυχογιος της σειρας αυτης καθως κυκλοφορησε το 1993.Οπως και να το κανουμε ομως η αποψη μου για το βιβλιο αυτο απο τοτε μεχρι τωρα παραμενει η ιδια και δεν αλαξε διαβαζοντας το με τα χρονια σε μεγαλυτερη ηλικια.

Το βιβλιο αυτο πραγματικα το εχω στο μυαλο μου σαν μια αγγαρεια οχι μονο αγγαρεια για μενα οταν ερχεται η σειρα του να το διαβασω αλλα αγγαρεια και για τον william arden που εκατσε και το εγραψε.Πως επρεπε ντε και καλα να παραδωσει εναν βιβλιο και εκατσε και εγραψε αυτο το πραμα μονο και μονο για να τελειωνει και να ησυχασει.Η ιστορια του βιβλιου δεν εχει κατι το ιδιαιτερο και βλεπουμε κατι περιεργους τυπους να ενδιαφερονται για πειρατες,λησταρχους κλπ της καλιφορνια και να προσφερουν 25 δολλαρια σε αυτον που θα τους πει καποια ιστορια για ολους αυτους με τους τρεις ντεντεκτιβ φυσικα να πηγαινουν για να εξασφαλισουν καποια παραπανω χρηματα.Απο κει και περα μυστηριο στο βιβλιο δεν υπαρχει πουθενα,το στοιχειο του τρομου και της αγωνιας δεν υπαρχει πουθενα οπως και καποιες ιδιαιτερες στιγμες βρε αδερφε που θα παραμεινουν στο μυαλο και ο αναγνωστης θα εχει να θυμαται απο αυτη την περιπετεια των τριων ντεντεκτιβ.Αντι για αυτα ομως εχουμε και παλι τα ιδια και τα ιδια απο τον William arden που ενταξει ρε φιλε τα βιβλια ηταν παιδικα βιβλια στην ουσια αλλα δεν σημαινει πως τα παιδια ειναι βλακες.Αλαξε κατι γραωε και κατι διαφορετικο μη μας ζαλιζεις σε καθε βιβλιο με τα ιδια και τα ιδια γιατι σε αλλα βιβλια μπορει να εκαναν επιτυχια ολα αυτα αλλα αυτο εγινε γιατι συνοδευοταν απο μια δυνατη ιστορια και οχι απο τον πορφυρο πειρατη.Ετσι λοιπον εχουμε και δω το αγαπημενο θεμα του William arden να μας ζαλιζει με ιστορικα στοιχεια ενα σωρο ιστορικα στοιχεια οπως για πολλοστη φορα εχουμε ενα μεταμφιεσμενο με καποια στολη εχθρο ο θεος να τον κανει εχθρο δηλαδη και σαν να μην εφταναν ολα αυτα εχουμε και παλι σκαψιμο σε ιστορια του Arden οι εχθροι δηλαδη επρεπε να σκαψουν καποιο τουνελ για να κανουν την δουλεια τους να βρουν αυτο που ψαχνουν κλπ.Δεν εφτανε το ιδιο πραγμα δηλαδη στο μυστηριο του χαμενου θησαυρου και στο μυστηριο του κολασμενου σκιαχτρου επρεπε να βαλει το ιδιο πραγμα και εδω.Απο κει και περα οπως ειπα η ιστορια ειναι της πλακας οπως και το γενικοτερο γραψιμο του βιβλιου αυτου που σε πολλα σημεια δεν δειχνει καν πως ο αναγνωστης διαβαζει βιβλιο των τριων ντεντεκτιβ αλλα και το τελος της ιστοριας ειναι τοσο προβλεψιμο που κατανταει αηδια.

Πραγματικα θεωρω αυτο το βιβλιο απο της ασχημες στιγμες του william arden στην σειρα και το μονο πραγμα που εχω να θυμαμαι απο αυτο το βιβλιο ειναι πως το 1993 μη ξεροντας πως αυτο το βιβλιο δεν ειναι το πρωτο της σειρας η απο τα πρωτα τελως παντων αλλα στην ουσια ειναι το βιβλιο νουμερο 33 στην σειρα ειχα παθει πλακα,η φαντασια μου οργιαζε και ζαλιζα ολα τα γνωστα βιβλιοπωλεια για τα βιβλια που αναφεροταν μεσα στον πορφυρο πειρατη με τους ανθρωπους και με το δικειο τους να μου λενε συνεχεια πως παιδι μου αυτα τα βιβλια δεν υπαρχουν ο ιδιος ο εκδοτης μας το λεει και γω να μην τους πιστευω και να νομιζω πως με δουλευουν.Φυσικα την αληθεια με ελεγαν καθως ο ελ ντιαμπλο και το μυστηριο της σπηλιας που βογκαει αλλα και ο δον σεμπαστιαν αλβαρο και το χαμενο σπαθι του κορτεζ απο το μυστηριο του ακεφαλου αλογου δεν ειχαν κυκλοφορησει ακομα και κυκλοφορησαν 2,3 χρονια μετα τουλαχιστον το ακεφαλο αλογο καθως για την σπηλια που βογκαει δεν θυμαμαι ακριβως αυτη την στιγμη και δεν εχω το βιβλιο μπροστα να δω.Ευχη και καταρα δινω σε οσους ασχοληθουν με την σειρα βιβλιων οι τρεις ντεντεκτιβ να μην ξεκινησουν την σειρα με τον πορφυρο πειρατη γιατι πραγματικα ο william arden μας εχει χαρισει παλαιοτερα αξεχαστες ιστοριες και στιγμες με τους τρεις ντεντεκτιβ που ειναι κλασεις ανωτερες απο αυτη την μετριοτητα.

Βαθμολογια: 5
 
Χτες τελείωσα και το αλλο βιβλιο απο τα δυο που ειχα παρει το '96. "Το μυστηριο του δράκου που ξεφυσούσε". Αρκετα καλό και αυτό και απο την ηθικολογικη του πλευρα όπως τελειωνει η ιστορια φαινεται οτι απευθυνεται σε ανηλικους.

Κυκλοφορει ακομα η σειρα αυτη ή εχει εξαντληθει? Εχουν περασει πολλα χρονια.
 
Πίσω
Μπλουζα