Σωστος τροπος συγκρισης στην εικονα των ρετρο παιχνιδιων?

Με CRT monitor και τον shader "interlacing.glsl" (είναι στον φάκελο misc, το βάζεις χειροκίνητα δεν είναι preset) η εικόνα πρέπει να είναι ίδια με μόνιτορ Sony BVM, αυτό δεν το ξέρει πολύ κόσμος.
 
Aν θες έχω κάνα δύο CRT monitors που τα χαρίζω. Αν μένεις κοντά (Βορεια Προάστεια, Αθήνα) μπορείς να έρθεις να διαλέξεις και να πάρεις (πάρτα και όλα αν θες). Θα με βοηθήσεις κι εμένα που θέλω να τα ξεφορτωθώ αλλά όχι να τα πετάξω. Λειτουργούν κανονικά με οποίες ατέλειες λόγο ηλικίας.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Για την ώρα ομως το πρότζεκτ παγώνει.
Η τηλεορασιτσα που είχα βρει ήταν αρκετά μικρή για να μπει στο γραφείο μου κ μου είχε κάνει κλικ στο μάτι.
Πάντως είναι τυχερός διότι είμαι νέο Ηράκλειο !!!! Σε ευχαριστω κ πάλι. Επίσης έχω εύκολη πρόσβαση σε κάποια κόμματια pvm της ikegami η οποία συνδέεται με την nintendo!!!! Αυτά από έχω διαβάσει είναι η ποιοτικότερη λύση. Βέβαια έχουν αρκετό βάθος τα ατιμα.
 
Sony BVM 20F1U, 20" με 900 tv lines (~1600x1200), PVM τα 20ρια 800 TV lines (~1280x1024), τα 14ρια 600 (~1024x768). Οι απλές 14ρες τηλεοράσεις έχουν γύρω στις 350-400 TV lines (~720x576)
 
Και στο λάπτοπ με κάρτα intel hd630 και GTX 1060 κατάφερα να βάλω custom mode 50hz, με τον default driver που είχε το λάπτοπ από την μάνα του και το CRU, από το control panel της intel τρως πακέτο ότι πέρασες τα επιτρεπόμενα όρια του μόνιτορ ακόμα και με τα παλιά drivers. Νέα drivers; Last year. Η Intel κλασικά αφαίρεσε (για ποιον λόγο; ) στα νεότερα drivers την επιλογή να βαζεις δικά σου custom resolution, επίσημη δικαιολογία "μήπως δεν τα υποστηριζει το μόνιτορ και κανείς ζημιά". Ότι να ναι.
Η GTX 1060 δεν μπορεί να παρακάμψει την intel, δουλεύει με pass through μέσω της μουφας άρα παίρνει και τις αναλύσεις από αυτήν. Πάντως ναι μεν πιο ευχάριστη η φάση με ομαλό scrolling σε C64-Amiga και shaders αλλά πάντα αυτή η θολούρα όταν έχεις κίνηση. Σαν να παίζει ομαλά 25 καρέ ένα πράγμα. Σε CRT όλα κυλάνε σαν νερό.

Έχουμε γίνει εδώ χάκερ αυτοδίδακτοι για 5 απλά πράγματα που ορισμένοι τα κάναμε στο αψε σβήσε με παλιότερο hardware.
 
Έχουμε γίνει εδώ χάκερ αυτοδίδακτοι για 5 απλά πράγματα που ορισμένοι τα κάναμε στο αψε σβήσε με παλιότερο hardware.
Μας έπεισαν οι εταιρίες να αλλάξουμε τις CRT με τις φτηνότερες σε παραγωγή LCD γιατί είναι και πιο ελαφριές και δεν πιάνουν χώρο. Ετσι είναι ο κόσμος, προτιμάει την άνεση από την ποιότητα.
 
Μου έκατσε στραβη εμένα με το λαπτοπ που έκανε reset, με Windows XP, mobility HD3650-CRT emudriver έβγαζε εικόνα καμπάνα στην CRT χωρίς πολλά πολλά. Τώρα μπήκα σε άλλο rabbit hole, να αγοράσω άλλη Radeon για το PC, Windows 10, μετατροπείς DVI-VGA, και αν δουλεύει το Sync και τρέχα γύρευε. Σε μετατροπέα που δοκίμασα hdmi-vga στην GTX 1070 δεν γυρίζει καν σε rgb η τηλεόραση δείγμα ότι δεν δίνει 5v ο μετατροπέας. Φέξε μου και γλίστρησα. Η nvidia δεν είναι για αυτή την δουλειά τελικά.
 
Περαιτέρω ανακαλύψεις από το rabbit hole "σύνδεση PC σε CRT". Η nvidia gtx 1070 βγάζει μόνο DVI-D (μόνο digital) όχι DVI-I (και digital και analog) που απαιτείται, έτσι άλλος ένας converter DVI-VGA που έχω δεν δουλεύει. Περιμένω να πάρω την radeon για συνέχιση δοκιμών.

Για του λόγου το αληθές
"Search for performance lead NVIDIA to remove as much legacy options as possible, and you can no longer connect the GTX 1080 with an analog display. D-SUB15 is now firmly in the past, and you cannot make the connection work even if you use a 3rd party adapter."

Μόνο ένα τύπο είδα και το έκανε με dp to vga active adapter, που έχει δηλαδή μέσα τσιπ που κάνει την μετατροπή. Όλα τα άλλα καλώδια και μετατροπείς ΔΕΝ θα δουλέψουν σε αυτές τις κάρτες. Μόνο Radeon δηλαδή τις γνωστές που δουλεύουν.
 
Οι τελευταιες καρτες nvidia με DVI-I ειναι καποιες απο την σειρα 900.
 
Οι κάρτες 1060, 1070, 1080 και μετά δεν παίρνουν ούτε CRT PC monitor χωρίς active adapter, δεν έχουν ούτε DAC ούτε τις απαιτούμενες συνδέσεις.
 
Μας έπεισαν οι εταιρίες να αλλάξουμε τις CRT με τις φτηνότερες σε παραγωγή LCD γιατί είναι και πιο ελαφριές και δεν πιάνουν χώρο. Ετσι είναι ο κόσμος, προτιμάει την άνεση από την ποιότητα.
Aν ηταν ακομα στην αγορα οι crt θα ειχαν εξελιχθει παρα πολυ τωρα.Οπως εγραψα και στο iamretro οι οθονες crt τωρα ειναι για το μουσειο. Περασε το τρενο.Και εγω σε καμια περιπτωση δεν θα γυρνουσα παλι σε crt τηλεορασεις για να βλεπω τηλεοραση και στα crt pc monitors αφου τωρα ολες οι μοντερνες οθονες/τηλεορασεις συνδεονται με hdmi και εχουν υψηλες αναλυσεις.


Τις crt τηλεορασεις τωρα τις εχω μονο για retrogaming.Aν ειχα και ενα crt monitor FW900 της sony για συγχρονο gaming θα ημουν super.
 
Ακόμα και σε σύγχρονα παιχνίδια οι CRT είναι καλύτερες. Βέβαια μιλάμε για CRT monitors υψηλής ανάλυσης και όχι τηλεοράσεις.


Την συγκεκρημένη οθόνη την χαρίσανε σε έναν φίλο μου από ένα Studio που έκλεισε. Η ζήλια μου δεν περιγράφεται.
 
Εδώ λέμε δεν συνδέονται καν σε CRT monitor οι νέες κάρτες. Δεν έχουν DAC. Κάποια motherboard για Ryzen APU έχουν VGA port άρα έχουν βάλει οι ίδιοι DAC και γίνεται η σύνδεση έτσι. Αλλιώς πας σε ένα active adapter DP-VGA. Εν κατακλείδι: παίρνεις ένα μικρό κουτάκι με μικρή motherboard που έχει port για κάρτα γραφικών, τσιμπάς μια μικρή Radeon που κάνεις πρώτα έρευνα ότι έχει DAC, τα απαραίτητα converter αν χρειάζεται και κάνεις δουλειά. Το ρίχνεις κάτω από την τηλεόραση βάζεις και ένα καλό front end, ένα χειριστήριο και είσαι άρχοντας. Αν είναι κάποιος τυχερός και έχει κανένα παλιό λάπτοπ με Radeon εκεί το κάνεις τζάμπα.
 
Eχω λαπτοπ με Radeon HD 6370.
Eχω απο παλιες καρτες μια 9600GT,μια 8600GT,μια 6200 και μια Radeon HD 7790.
Εχω 4 crt δυο 14αρες και δυο 27αρες με της δυο απο της τεσσερις να ειναι αθικτες και ολοκαινουργιες.
Εχω και δυο crt οθονες για PC με την μια ολοκαινουργια.

Παρολα αυτα παιζω τα παντα σε lcd οθονες απο παλιες κονσολες μεχρι mame και γενικα τα παντα και δεν με απασχολει απολυτως τιποτα απο ολα οσα γραφετε ασε που τα μισα δεν τα καταλαβαινω κιολας.Το περιεργο της υποθεσης ομως ειναι πως καθε μερα θα μπω ενα σωρο φορες σαυτο το θεμα να διαβασω τι γραφετε και οταν δω πως καποιος ποσταρε κατι νεο θα μπω κατευθειαν να το διαβασω ασχετα οπως ειπα πως δεν με καιγετε καρφακι για ολα αυτα.

Η εξηγηση λοιπον ειναι πως εχω και την ανωμαλια μου πως να το κανουμε δηλαδη χαχαχαχαχαχαχαχα :p :p :p :p :p :p :p :p
 
Τελευταία επεξεργασία:
Εδώ λέμε δεν συνδέονται καν σε CRT monitor οι νέες κάρτες.
Εγώ πάντως με τον αντάπτορα από HDMI σε VGA δεν είχα κανένα θέμα με την 1060 και το παλιό CRT monitor που είχα μέχρι πρόσφατα. Φαντάζομαι ότι και οι νεότερες κάρτες συνεχίζουν να έχουν HDMI.

Ανετα θα άλλαζα την LCD μου με την συγκεκριμένη CRT αν την είχα. Παρόλο που η LCD που έχω είναι καλή για gaming (240hz, μηδαμινό input lag).
 
Παρολα αυτα παιζω τα παντα σε lcd οθονες απο παλιες κονσολες μεχρι mame και γενικα τα παντα και δεν με απασχολει απολυτως τιποτα απο ολα οσα γραφετε ασε που τα μισα δεν τα καταλαβαινω κιολας.
Εμ ετσι ειναι παντου φιλε matalcandyman και οχι μονο για τα retro παιχνιδια που γραφουμε εδω.

Πχ πολλοι που δεν ειναι καθολου gamers για να παρακολουθησουν τα προγραμματα που εχει η τηλεοραση η ταινιες θελουν oled και δινουν αρκετα λεφτα παραπανω για περισσοτερο contrast και καλυτερο χρωμα και αλλοι με μια τηλεοραση lcd της πλακας ειναι οκ και δεν ασχολουνται πολυ με τις συγκεκριμενες τεχνολογιες.Αλλοι θελλουν μονο 4κ και αλλοι με 720p ειναι ευχαριστημενοι.Και εγω μια απλη τηλεοραση led της πλακας εχω.Ουτε oled oυτε 4k με hdr κλπ και ουτε και εγω ξερω πως γραφονται αυτα.

Μετα το ιδιο γινεται και με το συγχρονο gaming.Aλλη οθονη θελει ο ενας αλλη ο αλλος και παει λεγοντας.Καθε τρεις και λιγο ολο νεα reviews γινονται για οθονες που αφορουν το συγχρονο gaming.

Ολοι εχουμε led τηλεορασεις και οι crt ειναι απλα μια extra επιλογη για retro gaming.Το crt gaming σε παλιες τηλεορασεις ειναι πραγματικη χρονομηχανη για πολλους γιατι η συγκεκριμενη εικονα και η κινηση αφορα την τεχνολογια της δεκαετιας 80-90 και δεν ειναι το ιδιο πραγμα με τις lcd τηλεορασεις.Αλλο πραγμα ο φωσφορος με την μασκα σε crt και αλλο η τεχνολογια με τα pixels της lcd.

Το θεμα ειναι να ειμαστε ευχαριστημενοι ειτε παιζουμε στην super duper oled - led τηλεοραση ειτε σε crt τηλεοραση.Αλλος θελει πραγματικη crt τηλεοραση με contrast φωσφορου-μασκας για πραγματικα ρετρο γραφικα στα παιχνιδια αλλος μονο lcd τηλεοραση με upscalers και αλλος με ενα απλο rca απο τις ρετροκονσολες στην τεραστια led τηλεοραση ειναι κομπλε.
 
Όταν παίξεις ένα γρήγορο arcade η shoot em up σε CRT, η PAL με ομαλό scrolling και μετά πας στην LCD με θολούρα και τα ψεύτικα scanlines κοιτάς πως να φτιάξεις την κατάσταση. Κανένα shader δεν φτάνει πολύ κοντά σε CRT και όλα χάνουν φωτεινότητα που ήδη έχεις λιγότερο από crt χωρίς shader επειδή τα έχω δίπλα δίπλα και βλέπω. Μετά scrolling έχεις την θολούρα που δεν φεύγει ούτε με αγιασμό και input lag. Παλεύεις μέσα στα μενου του retroarch να γυρίσει σε 50hz με την custom ανάλυση που έφτιαξες με την ψυχή στα δόντια και σου ρίχνει άκυρα.

ΥΓ για πιστό shader θες ανάλυση 8000x5000 για να πεις ότι χωράει το mask με κάποιες υποχωρήσεις. Τέτοια οθόνη θα υπάρχει σε καμία 10ρια χρόνια σε φυσιολογικές τιμές. Αντί να δώσεις 1500 ευρώ για την οθόνη λες ας πάρω μια crt η μια radeon.
 
Κανένα shader δεν φτάνει πολύ κοντά σε CRT και όλα χάνουν φωτεινότητα που ήδη έχεις λιγότερο από crt χωρίς shader επειδή τα έχω δίπλα δίπλα και βλέπω.
Για να δειχνουν τα φιλτρα πιο κοντα σε crt πχ στο mame χρειαζονται και τον βαρυ φωτεισμο του φωσφορου που ειχαν και στην πραγματικοτητα τα arcades την δεκαετια του 80 - 90.

Και στις crt χρειαζεται καλη crt τηλεοραση με καλο contrast και οχι crt που εχει λιωσει ο φωσφορος απο τις απειρες ωρες λειτουργιας.Παρακατω ενα παραδειγμα με το final final στην απλη led και crt τηλεοραση μου με το mame.

Αν και δεν φαινονται καλα οι λεπτομερειες απο το κινητο δειχνει πως ειναι πιο βαρυς ο φωτεισμος στην crt μου με πολυ βαθυτερα χρωματα.
Στα crt φιλτρα μια τετοια διαφορα χρειαζεται για να ειναι πιο κοντα στα χρωματα φωσφορου και οχι να γινονται πιο σκοτεινα τα παιχνιδια.

Mε bilinear filtering στo mame για την led και χωρις bilinear filtering στην crt.
1.JPG

2.JPG
 
Επηρεασμένος από αυτά που διαβάζω σε αυτό το νήμα, πήγα να ελέγξω την 1084S μου αν λειτουργεί μετα από 20 χρόνια απραξίας, συνδέοντας τον Spectruμάκο μου με composite. Η οθόνη λειτουργούσε ακόμη εξαιρετικά μεν, όμως μετά από κανένα δεκάλεπτο τα μάτια μου έκαναν "πουλάκια". Μου φάνηκε υπερβολικά φωτεινή και κουραστική η εικόνα της. Σε σημείο να αναρωτηθώ πως καθόμουν με τις ώρες μπροστά σε crt οθόνες στα νιάτα μου. Αποφάσισα πως αυτό το σπορ δεν είναι για μένα. Κανένα φίλτρο στο Retropie έτσι για το εφφε και μέχρι εκεί.
 
Έχεις ακόμα 1084S που δεν έχει κάψει το υψηλής?? Ωραίος!
 
Πίσω
Μπλουζα