Ρετρό εκλογές στην Ελλάδα! (Ή αλλιώς η εποχή των δεινοσαύρων)!

Άλλες εποχές τότε. Οι άνθρωποι είχαν ελπίδες και όνειρα, πίστη στην πολιτική και στην άποψη οτι ο κόσμος αλλάζει. Ο άνεμος της αλλαγής του 1973 έφτασε 8 χρόνια αργότερα (μαζί με την κατοχή, ας μην την ξεχνάμε μέρες που είναι) με συνθήματα όπως "το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία", "στις 18 σοσιαλισμός", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", "Εξω οι βάσεις του θανάτου", "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες", "Ο λαός θέλει, το ΠΑΣΟΚ μπορεί" κτλ κτλ Δεδομένου οτι 2 στους 3 τότε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΚΚΕ εσ κτλ. δε θα μου έκανε εντύπωση αν οι μισοί (μπορεί κάτι λιγότερο) από τους φοιτητές και καθηγητές τότε, να στήριζαν αυτά τα κόμματα και περίμεναν με αγωνία την εναλλαγή στην κυβέρνηση και τα αποτελέσματα. Επίσης, πάντοτε μας ενδιέφερε η άνω κάτω πέρα δώθε Λεστινίτσας μας, καθώς αν έβγαινε πρώτο το Α ή Β κόμμα καθόριζε και την συμπεριφορά μας όταν ήμασταν (είμαστε;) εκεί. Αν π.χ. στο χωρίο μας έβγαινε ΠΑΣΟΚ με μεγάλο ποσοστό και στήριζαμε ΠΑΣΟΚ, το παίζαμε μάγκες και πικάραμε του νεοδημοκράτες. Κλασική περίπτωση βλάβης.
 
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις πολιτικές συζητήσεις της ΕΤ.1 στα πλαίσια των εκπομπών για τις Εκλογές του 1989. Παρουσίαση Παντελής Καψής και Παύλος Τσίμας.
 
Τι να την κάνουνε τη θάλασσα οι άπληστοι Γιαννιώτες? Κοτζάμου λίμνη είχανε. Να την έφερνε στην Κοζάνη ή στο Καρπενήσι, μάλιστα. Εκεί θα έπιανε τόπο.
 



Το ακουσα για το "Echo".. :)
 
  • Like
Reactions: RIO
Απόσπασμα από την συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα το 1981 όπου ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης (( 14 Αυγούστου 1908 – 2 Σεπτεμβρίου 1984 )) προλογίζει την Μαρία Δαμανάκη. Μεταδόθηκε στην ΕΡΤ-1.
 
Επικό βίντεο Βασίλη, πολλά συγχαρητήρια…
 
Τέλεια! Μήπως υπάρχουν αποσπάσματα από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1990 και του 1996, τις αμερικανικές του 1992 και του 1996?
 
Τέλεια! Μήπως υπάρχουν αποσπάσματα από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 1990 και του 1996, τις αμερικανικές του 1992 και του 1996?
Καλημερα ! Δυστυχώς δεν έχω βρει κάτι μέχρι τώρα.
 
Εκλογές 1989 και η ΕΡΤ σε εθνικό δίκτυο μεταδίδει τα αποτελέσματα. Ένα απόσπασμα από την εκπομπή που μεταδόθηκε στις 05 Νοεμβρίου 1989.
Βλέπω το βίντεο των αποτελέσματων…Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε το 1990 και έφτασε μέχρι τον Αύγουστο του 93 και τον Οκτώβρη πήγαμε σε εκλογές. Πόσα άλλαξαν σε εκείνα τα 3.5 χρόνια...Το 89 τα αποτελέσματα μεταδίδονταν ακόμα από την ΕΡΤ ενώ το 93 υπήρχαν όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια που έχουμε και σήμερα. Τον Δεκέμβρη του 1991 διαλύθηκε και τυπικά η ΕΣΣΔ δημιουργώντας διεθνείς αναταράξεις και ανακατατάξεις, ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων σε μεγάλες ΔΕΚΟ, υπογράφει η συνθήκη του Μάαστριχ που αποτέλεσε τον άξονα πολλών αλλαγών για τα επόμενα 20 χρόνια, κτλ κτλ Α και να μην ξεχνιόμαστε, οι δυο μεγάλες εταιρείες παιχνιδιών ελ Γκρέκο και λύρα που ηταν ήδη σε φάση απονέκρωσης η 2η, τελικά μας τελείωσαν τα επόμενα χρόνια, ενώ οι κονσόλες της sega και Nintendo έκαναν δυναμική εμφάνιση εισβάλλοντας σε κάθε σπίτι αλλάζοντας τον τρόπο ψυχαγωγίας των παιδιών/εφήβων.

Έγιναν πολλά σημαντικά πράγματα σε σύντομο διάστημα αν το καλοσκεφτεί κάνεις αποδεικνύοντας ότι η ιστορία δεν είναι πάντα γραμμική, αλλά κάποιες φορές έντονα μη γραμμική…
 
Τελευταία επεξεργασία:
Έγιναν πολλά σημαντικά πράγματα σε σύντομο διάστημα αν το καλοσκεφτεί κάνεις αποδεικνύοντας ότι η ιστορία δεν είναι πάντα γραμμική, αλλά κάποιες φορές έντονα μη γραμμική…
Μερικές φορές νιώθεις ότι ο κόσμος προχωράει πολύ γρήγορα, και άλλοτε μένει ακίνητος για χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημιουργία απαιτεί κόπο και χρόνο, ενώ η καταστροφή μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα και χωρίς προσπάθεια.
 
Αυτό το βίντεο θα το δω όταν πάω σπίτι. Οι εκλογές του 1977 είναι οι πρώτες μεταπολιτευτικές που θυμάμαι καλά, διότι το 1974 ήμουν στην Στ' Γυμνασίου και τα πράγματα ήταν ακόμη περίεργα, ο κόσμος φοβόταν ακόμη να ξανοιχτεί. Ακόμη κι αν εγώ ήθελα να πάω σε κάποια συγκέντρωση δεν θα με άφηναν οι γονείς μου. Αλλά το 1977 ήμουν τριτοετής στο ΕΜΠ, στους γονείς δεν πέρναγε πια λόγος,. και δεν υπήρχε ο φόβος του 1974. Είχα πάει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις σχεδόν όλων των κομμάτων εκτός της Εθνικής Παράταξης, διότι δεν πήγαινα να δείξω την υποστήριξή μου αλλά για να ακούσω τι θα πουν οι ομιλητές.

Το αστείο είναι ότι δεν ψήφιζα, διότι εκλογικό βιβλιάριο μπορούσε να βγάλει κανείς μόνο τους πρώτους μήνες του χρόνου. Και τότε το όριο ήταν 21 οπότε δεν μπορούσα να βγάλω. Πριν τις εκλογές του 1977 η κυβέρνηση κατέβασε μεν το όριο στα 20, αλλά ήταν δώρο άδωρο γιατί δεν μας επέτρεψε εκτάκτως να βγάλουμε βιβλιάρια (το γεγονός ότι οι νέοι γενικά ψήφιζαν αριστερότερα από τους μεγαλύτερος είμαι σίγουρος ότι ΚΑΘΟΛΟΥ δεν επηρέασε αυτή την απόφαση :) ).

Τα 4 μέλη της ελαφάντινης οικογένειας το 1977 υποστήριζαν 4 διαφορετικά κόμματα :)
 
Οι εκλογές που θυμάμαι πιο έντονα ως παιδί ήταν του 1985 αλλά ακόμη περισσότερο του 1989. Τα καφενεία με τις πράσινες και μπλέ καρέκλες,τα γραφεία των κομμάτων σε κάθε συνοικία (Τ.Ο. τα έλεγαν;θα σας γελάσω) και γενικά το εκρηκτικό (έως και πολεμικό) κλίμα πριν από αυτές.
 
κι εγώ θυμάμαι ότι στις εκλογές αεροπορικό ή ατμοπλοϊκό εισιτήριο έβρισκες μόνο αν πήγαινες στα γραφεία κάποιου κόμματος και μάλιστα τζάμπα! και φυσικά...υποσχόσουν ότι θα τους ψήφιζες! για να κατέβω από Κοζάνη Κρήτη όλα φίσκα λεωφορεία καράβια μια φορά παραλίγο να βουλιάξουμε με πλοίο ναυλωμένο από κόμμα έμεινε από μηχανές στα ανοιχτά της Μήλου!
 
κι εγώ θυμάμαι ότι στις εκλογές αεροπορικό ή ατμοπλοϊκό εισιτήριο έβρισκες μόνο αν πήγαινες στα γραφεία κάποιου κόμματος και μάλιστα τζάμπα! και φυσικά...υποσχόσουν ότι θα τους ψήφιζες!

Αυτα αρχισαν απο το 1981, ''μεταφερομενοι ψηφοφοροι'' δεν υπηρχαν τουλαχιστον στα μερη μας, τωρα που βρεθηκαν ξαφνικα τοσα λεφτα απο ενα συγκεκριμενο κομμα για ολα αυτα νομιζω ολοι το ξερουμε. Οχι πως οι αλλοι δεν τα εκαναν μα ξαφνικα που βρεθηκαν τοσα πολλα λεφτα για ενοικιαση γραφειων,εξοπλισμο,μεγαφωνα,αφισες,χαρτακια κλπ;
Επειδη δεν με ενδιαφερει ο κοινοβουλευτισμος και ουτε πιστευω στο οτι ο λαος ειναι σταθερος στις επιλογες του θα αλλαξω ατμοσφαιρα και θα σας πω ενα αστειο περιστατικο απο το χωριο.

Το 1981 τα κομματοσκυλα οπως τα λεγαμε γυρναγαν απο σπιτι και εδιναν ψηφοδελτια ηδη σταυρωμενα (μετα εκαναν υπολογισμο ποσους ψηφους ηταν να παρουν και αμα δεν εβγαιναν κοντα στον αριθμο εβγαζαν τις λιστες και εψαχναν τον υποπτο, οποιος εμπαινε στην μαυρη λιστα δουλεια δεν εβρισκε ευκολα ή τον απειλουσαν με μεταθεση,δεν τον εξυπηρετουσαν στην κοινοτητα ευκολα κλπ μετα ενω οι του κομματος τον στραβοκοιταγαν και του πεταγαν σποντες στον δρομο ή το καφενειο).
Παει ενας παππους να ψηφισει,επειδη τοτε στα χωρια καθε κομμα εφτιαχνε ''λιστες'' ηταν στην του Π,αμεσως τον πλησιασαν οι ''δικοι του'' μπαρμπα-αγγελη το εχεις το ψηφοδελτιο; ναι,ναι το εχω εδω στην τσεπη, μπαινει μεσα ο παππους ριχνει το ψηφοδελτιο και μολις βγαινει εξω του την ξαναπεφτουν οι δικοι του ''ενταξει; για δειξε μας το αλλο το ψηφοδελτιο" (επρεπε να δειξεις του αντιπαλου κομματος το ψηφοδελτιο αρα δεν εριξες αυτου, λειπει του αλλου αρα εριξες ''το σωστο'' το σημαδεμενο στην καλπη), βγαζει λοιπον ο παππους απο την τσεπη του και τους τα δειχνει,το κοιτανε και ηταν οχι μονο ''το δικο τους'' αλλα του αλλου κομματος. Εξαλλοι τον αγριοκοιτανε και του βαζουν τις φωνες, τι εριξες μεσα μωρε; Να βρε παιδια αυτο που μου δωστε,βαζει το χερι στην τσεπη και τι βγαζει; την συνταγη του γιατρου !
Ο παππους ειχε κανει λαθος,στην μια τσεπη ειχε το σημαδεμενο ψηφοδελτιο και στην αλλη την συνταγη του γιατρου,πανω στην βιασυνη του μπερδεψε τις τσεπες και επειδη δεν εβλεπε και καλα να το λαθος. Κοκκινιζει ο παππους βρε παιδια να σας εξηγησω κλπ αλλα οι αλλοι ανενδοτοι "ψεμματα,επιτηδες το εκανες,θα τα πουμε,θα δεις τωρα τι θα παθει ο εγγονος σου" κλπ (στα χωρια υπηρχαν αυτες οι απειλες) και ο παππους με τρεμαμενα ποδια παει μεσα στην εφορευτικη επιτροπη και τους ζηταει οχι μονο να του βρουν τον φακελο του (!) αλλα να τον ανοιξουν να δουν το λαθος και να τον αφησουν να ξαναψηφισει (!) κατι που φυσικα δεν εγινε και περασαν ποσες μερες ωστε ο καυμενος να μπορεσει να πεισει τα κομματοσκυλα αλλα και τους γνωστους του πως ναι μεν πηρε το ψηφοδελτιο του Π αλλα εκανε λαθος κλπ,δεν το εκανε επιτηδς,να τον συγχωρεσουν κλπ.
Στις επομενες εκλογες τα κομματοσκυλα του την ειχαν στημενη,μολις εμφανιστηκε επεσαν επανω του ''προσεξε καλα μην ξανακανεις τα ιδια, θα σε περιμενουμε εξω" και τα συναφη, ο καυμενος ο γερος τους εδειξε παλι στο σημαδεμενο ψηφοδελτιο και επεμενε πως αυτην φορα δεν θα κανει κανενα λαθος οπως και εγινε, βγηκε τους εδειξε το ψηφοδελτιο του αλλου κομματος και ετσι αποκατασταθηκε στα ματια των ψηφοφορων θα λεγαμε η φημη του στο χωριο.
 
Πίσω
Μπλουζα