Ρετρό εκλογές στην Ελλάδα! (Ή αλλιώς η εποχή των δεινοσαύρων)!

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Amstrad1981
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Στο screenshot απο τις εκλογες του 81 βλεπω συμμετοχη 78,67%!!! :o
 
Βέβαια, τότε (1981):

Τα αποτελέσματα τα ανακοίνωνε το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν τα επεξεργαζόταν η κάθε ιδιωτική εταιρεία.

Δεν υπήρχε κύμα μαζικής μετανάστευσης των νέων από τη χώρα αντίστοιχο της δεκαετίας του 1950.

Δεν υπήρχε ακόμα (διεθνώς) ιστορικό προηγούμενο ακύρωσης της εκπεφρασμένης σε δημοψήφισμα λαϊκής βούλησης.

Είναι απολύτως σχετικό με το θέμα και με το προηγούμενο σχόλιο του angel_grig, γι' αυτό παρακαλώ να μην διαγραφεί.

Αυτά και δεν πρόκειται να επεκταθώ περισσότερο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ήταν κάτι το περίεργο αυτή η μεγάλη συμμετοχή (που ήταν μεγαλύτερη στην πραγματικότητα, διότι πάντα υπήρχαν - νόμιμες - διπλοεγγραφές λόγω δημόσιων υπαλλήλων, πεθαμένοι που - με εξαίρεση τις εκλογές του 1961 - δεν ψήφιζαν αν και παρέμεναν εγγεγραμμένοι στους καταλόγους κλπ). Κατ' αρχάς το υποχρεωτικό της ψήφου το παίρνανε σοβαρότερα υπ' όψη. Θεωρητικά υπήρχαν διάφορες συνέπειες αν δεν ψήφιζε κανείς αδικαιολόγητα. Δεν ξέρω μεν αν εφαρμόστηκαν ποτέ συστηματικά αλλά δεν ήταν κάτι αυτονόητο ότι δεν θα εφαρμοστούν. Θυμάμαι οι γονείς μου που λόγω απόστασης δεν είχαν έρθει στην Αθήνα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του 1974 είχαν πάει να πάρουν βεβαίωση, από το Πρωτοδικείο νομίζω, ότι τότε ήταν πάνω από 200 km μακρυά ώστε να είναι δικαιολογημένοι. Αλλά ο σημαντικότερος λόγος που ο κόσμος τότε ψήφιζε μαζικά ήταν ότι πίστευαν πως κάτι μπορεί ν' αλλάξει με την ψήφο, οπότε είχε νόημα να ψηφίσεις ανεξάρτητα αν ήθελες την αλλαγή αυτή ή ήθελες να την αποφύγεις. Ειδικά το 1981 αυτό ήταν βασικό κίνητρο και για τους υποστηρικτές του Α.Π. και για τους αντίθετους. Κανεις δεν ήταν αδιάφορος.
 
Ελέφαντα, έχεις δίκιο γι' αυτό που έγραψες περί ελπίδας.

Αλίμονό μας, όμως, αν παραιτούμαστε και παύουμε να ελπίζουμε τόσο εύκολα.

Γενικά μιλάω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eνώ αντίθετα, στις σημερινές εκλογές, τα μεγάλα ποσοστά αποχής σίγουρα δεν είναι "φραπεδάκηδες", "παραλίες" και απολιτίκ. Οι χιλιάδες συμπατριωτών μας που βρίσκονται, για οικονομικούς λόγους, πλέον στο εξωτερικό, έχουν αδυναμία προσέλευσης -ιδίως για πολλοστή φορά την ίδια χρονιά-, ενώ στους καταλόγους εμφανίζονται μια χαρά ως "εγγεγραμμένοι"... Για να μην πω ότι ακόμα και πολλοί ντόπιοι αδυνατούν πια να καλύψουν τα έξοδα για να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Στις εποχές που αναφέρεται η κάρτα πάντως, δε μιλάμε απλώς για εποχή δεινοσαύρων, μιλάμε για κάτι παχιές αγελάδες "νααα", με το συμπάθειο. Την Κυριακή το βράδι στην επιστροφή, οι εθνικές οδοί "κοκκάλωναν" από την κίνηση...Θυμάμαι μια φορά στην Κορίνθου-Πατρών, με 3+3 λωρίδες, να έχουν καταλάβει τα αυτοκίνητα και τις έξι λωρίδες προς Αθήνα (φυσικά, εποχή χωρίς διαζώματα), προσπαθώντας να περάσουν τον (παλιό) Ισθμό, κι αν κάποιος χριστιανός εμφανιζόταν εκείνη την ώρα για Πάτρα, να...παραμερίζουν ένας-ένας για να του ανοίξουν δρόμο ! Δε θα το ξεχάσω ποτέ !

(προσπαθώντας πάντα να μη δώσω πολιτική χροιά)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
elephadas είπε:
Κατ' αρχάς το υποχρεωτικό της ψήφου το παίρνανε σοβαρότερα υπ' όψη. Θεωρητικά υπήρχαν διάφορες συνέπειες αν δεν ψήφιζε κανείς αδικαιολόγητα. Δεν ξέρω μεν αν εφαρμόστηκαν ποτέ συστηματικά αλλά δεν ήταν κάτι αυτονόητο ότι δεν θα εφαρμοστούν..
Πολυ σωστα ελεφαντα...ας πω εδω την δικη μου εμπειρια...ηταν, εαν θυμαμαι καλα μεσα 90s ,και ηταν Κυριακη εκλογων.Επειδη ημουν στο εξωτερικο και ηξερα οτι μπορει να εχω τρεχαματα εαν δεν ψηφισω, πηγα στην Ελληνικη πρεσβεια να παρω το χαρτι οτι βρισκομαι στο εξωτερικο..εκεινη την ημερα εριχνε "καρεκλες" και βλεποντας με ο φυλακας απο μακρια μου λεει:ηρθες για την ψηφο?Ναι του λεω...Α,μου απανταει δεν χρειαζεται τιποτα,εισαι ΟΚ,φυγε,αλλωστε δεν ειναι κανενας εδω...

Οταν καποια στιγμη γυρισα στην Ελλαδα,και πηγα να ανανεωσω το διαβατηριο,μου ζητησαν εκεινο το χαρτι...τους διηγουμαι την ιστορια,τιποτα..τους δειχνω την βιζα τιποτε..ηθελαν να παω στο πρωτοδικειο να ορκιστω και δεν ξερω εγω τι αλλο..ευτυχως για καλη μου τυχη μετα απο 1 εβδομαδα ηταν παλι εκλογες (ευρωεκλογες?δημοτικες?δεν θυμαμαι),και ψηφιζοντας τοτε γλυτωσα την διαδικασια...

ΦΖΠ1 είπε:
Eνώ αντίθετα, στις σημερινές εκλογές, τα μεγάλα ποσοστά αποχής σίγουρα δεν είναι "φραπεδάκηδες", "παραλίες" και απολιτίκ. Οι χιλιάδες συμπατριωτών μας που βρίσκονται, για οικονομικούς λόγους, πλέον στο εξωτερικό, έχουν αδυναμία προσέλευσης -ιδίως για πολλοστή φορά την ίδια χρονιά-, ενώ στους καταλόγους εμφανίζονται μια χαρά ως "εγγεγραμμένοι"... Για να μην πω ότι ακόμα και πολλοί ντόπιοι αδυνατούν πια να καλύψουν τα έξοδα για να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.
(προσπαθώντας πάντα να μη δώσω πολιτική χροιά)
...και σε ολα αυτα προσθεσε και αυτους που εν γνωση τους δεν πηγαν γιατι πιστευαν οτι πλεον δεν μπορουν να εμπιστευτουν κανεναν..(παραλιγο να μπω και εγω σε αυτη την κατηγορια,αλλα τελικα πηγα..)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η αποχή, ακόμη και από τους απολιτίκ και αδιάφορους και φραπεδάκηδες, είναι πολιτική κίνηση. Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει αλλιώς αφού έχει πολιτικές συνέπειες. Μπορεί ο νόμος να αδιαφορεί για το ποσοστό συμμετοχής αλλά η κοινωνική νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων εξαρτάται απόλυτα από τους αριθμούς. Θυμάμαι ας πούμε στο δημοψήφισμα του 1974 (για να μείνουμε στα ρετροόρια), όπου ήταν απόλυτα σίγουρο ότι θα επικρατούσε η αβασίλευτη δημοκρατία, υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση από τους οπαδούς της ώστε το ποσοστό να είναι όσο μεγαλύτερο γινόταν κι έτσι ακόμη και με αναγωγή στο σύνολο του εκλογικού σώματος πριν την αποχή να έχει πάνω από 50%. Νομίζω στο τσακ δεν συνέβη... για να πάω να δω τα αποτελέσματα.

Μαπ? Λάθος θυμάμαι. Σύνολο εγγεγραμμένων ήταν 6,244,539 (θυμίζω ότι τότε ψήφιζαν οι από 21 και πάνω, και δεν ξέρω αν οι γεννημένοι το 1953 είχαν προλάβει να βγάλουν εκλογικό βιβλιάριο) και η αβασίλευτη είχε πάρει 3,245,111 άρα 52% του εκλογικού σώματος (69.2% των έγκυρων). Πάνω από τους μισούς.

Αλλίμονο αν δεν μπορούμε να έχουμε μια σοβαρή ή και αστεία συζήτηση πάνω σε θέματα πολιτικής χωρίς να δίνουμε πολιτική χροιά στα γραφόμενά μας (ώστε να μην παραβιάζουμε τους ρετροκανόνες και να μην οδηγούμαστε σε αντιπαραθέσεις). Άλλωστε μιλάμε για παρελθούσες εποχές, πράγμα που θα πρέπει να κάνει πιο εύκολη την ψυχρή και αντικειμενική στάση. Ενήλικοι είμαστε, όχι παιδάκια που παρασύρονται.

Και λίγο άσχετο με το θέμα (αλλά πάντα τείνω να βγαίνω λιγάκι εκτός θέματος, εκμεταλλευόμενος τη ανοχή και την ιώβεια υπομονή των mods και admins :) )... μια που ανάφερες μποτιλιάρισμα, θυμάστε το τεράστιο αλάτι ΚΑΛΑΣ στην Αθηνών-Κορίνθου, κάπου κοντά στο Δαφνί αν θυμάμαι καλά? Μέχρι να φτάσουμε εκεί από τα ηρωικά Κουπόνια ιδρώναμε. Μετά κάαααπως άνοιγε ο δρόμος, αν και συνέχιζε το πήξιμο μέχρι τη διασταύρωση για την παλιά Εθνική Αθηνών-Θηβών, ξανά πήξιμο στην Κακιά Σκάλα και πάλι στη γέφυρα του Ισθμού, όπου αναρωτιέμαι γιατί είχαν την πινακίδα που έλεγε να αφήνουμε μια παράλογη απόσταση από το προηγούμενο αυτοκίνητο... 10 μέτρα? 50 μέτρα? Δεν έχει σημασία. Έμοιαζε με ανέκδοτο. Καλά που υπήρχε η στάση για τα απαραίτητα βρώμικα σουβλάκια αμέσως μετά.
 
elephadas είπε:
Και λίγο άσχετο με το θέμα (αλλά πάντα τείνω να βγαίνω λιγάκι εκτός θέματος, εκμεταλλευόμενος τη ανοχή και την ιώβεια υπομονή των mods και admins :) )... μια που ανάφερες μποτιλιάρισμα, θυμάστε το τεράστιο αλάτι ΚΑΛΑΣ στην Αθηνών-Κορίνθου, κάπου κοντά στο Δαφνί αν θυμάμαι καλά?

Που το θυμηθηκες αυτο?? :bow2: Φυσικα και το θυμαμαι...
 
Κάπου προς τα εκεί δεν ήταν κι ένα σπίτι-διαστημόπλοιο; Κι ένα αντίστοιχο, στη διασταύρωση της παραλιακής για Βάρη ή Βουλιαγμένη;
 
Nemo είπε:
Προβολή συνημμένου 138737

( Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις εκλογές του ΄81 όπως μεταδόθηκαν τότε από την τηλεόραση.)
εδω η τηλεοπτικη μεταδοση των δημοτικων εκλογων 82

15wmkok.jpg
 
Ο Μπέης του ΠαΣοΚ, ο Εφραιμίδης του ΚΚΕ και ο ΤζΤζ της ΝΔ. Η Τσουδερού δεν θυμάμαι σε ποιο κόμμα ήταν τότε, είχε περάσει από πολλά. Και Παναγόπουλος - Μπούκη είναι ονόματα που κάτι μου θυμίζουν αλλα δεν θυμάμαι τι :)

Λίγους μήνες πριν τις εκλογές αυτές είχα πάρει ένα φορητό ραδιομαγνητόφωνο SONY με βραχέα κύματα (ακόμη δουλεύει, το έχω στην υπόγα αλλά δεν το χρησιμοποιώ πια) κι έτσι έπιανα "Φωνή της Ελλάδος" και παρακολουθούσα τα αποτελέσματα. Τότε πρέπει να ήταν που στο δεύτερο γύρο - όταν τα κόμματα και κομματίδια της αριστεράς και το ΠαΣοΚ είχαν αλληλοϋποστηρίξει τους υποψηφίους τους που είχαν περάσει σ' αυτόν - το κρατικό ραδιόφωνο έλεγε για τους υποψήφιους τους "υποστηρίχτηκε από το ΠαΣοΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις" (υπονοώντας ότι η ΝΔ δεν ήταν "δημοκρατική δύναμη") και η ΝΔ είχε βγάλει αφρούς από την τσαντίλα της :)
 
Η Τσουδερού πρέπει να ήταν τότε στο νεοϊδρυθέν ΚΟΔΗΣΟ, που αποτέλεσε συνέχεια της ΕΔΗΚ, από όπου και ξεκίνησε η Τσουδερού, καταλήγοντας τρία χρόνια αργότερα (1985) στη ΝΔ.

Η Τερέζα Μπούκη ανήκε τότε στο χώρο των Τροτσκιστών, ενώ αν πιστέψουμε το Ίντερνετ, ο Δημήτρης Παναγόπουλος, αναγράφεται λάθος ως Τάσος-Αναστάσιος, στην καρτέλα, ενώ ο χώρος του είναι στην άκρα δεξιά. Στη ζωή σήμερα, είναι σίγουρα η Τερέζα Μπούκη και η Βιργινία Τσουδερού, ενώ εκλιπόντες σίγουρα οι Μπέης, Τζαννετάκης και Εφραιμίδης.

Για την ιστορία, αυτές οι εκλογές πέρασαν σε δεύτερο γύρο, όπου ο Μπέης, με στήριξη των υπόλοιπων, υπερίσχυσε του Τζανή Τζανετάκη, ενώ στις ίδιες εκλογές, στον Πειραιά (όπου εκλέγεται ο Γιάννης Παπασπύρου έναντι του Αριστείδη Σκυλίτση, αλλά με ανατροπή στο β' γύρο), ένας παλιός γνωστός μας, ο Βασίλης Λεβέντης, λαμβάνει 1.20 %.

Μου κάνει εντύπωση ότι εκείνη την εποχή τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονταν ούτε καν "descending" ! Ο πρώτος και ο δεύτερος είναι στα άκρα της λίστας, και πάλι καλά που ο πρώτος είναι...πρώτος !

Ναι, μην τρελλαίνεστε, ήταν άθλοι αυτά που κάνετε σήμερα στα Excel, για τα γιγαντοκομπιούτερ της εποχής εκείνης...

Τα εκλογικά τμήματα έχουν παραμείνει περίπου τα ίδια (1112 αντί των 1060 τότε). Μην ξεχνάμε όμως ότι υπήρχαν τμήματα ανδρών και γυναικών, ενώ σήμερα όλα είναι μικτά.

Και φυσικά, το "DACC (Doxiadis Associates Computers, ή κάπως έτσι)/ UNIVAC", πολύ κλασική αναγραφή...

Σήμερα, η μορφή αυτών των αποτελεσμάτων θυμίζει...Space invaders ! :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δίκιο για το ΚΟΔΗΣΟ, για κάποιο λόγο το είχα νωρίτερα, αλλά τώρα σκέφτομαι ότι στις εκλογές του 1977 δεν είχε ακόμη γίνει φύλλο και φτερό η ΕΔΗΚ, οπότε το 1981 υπήρξε η πρώτη εκλογική παρουσία του ΚΟΔΗΣΟ, δεν είχε προλάβει λοιπόν να πατώσει ακόμη το 1982. Συμπαθητικό κόμμα, κυρίως λόγω των προσωπικοτήτων που είχε συγκεντρώσει, αλλά δεν ήταν αρκετά λαϊκίστικο για να πάει καλύτερα και άλλωστε δεν υπήρχε κενός χώρος γι' αυτό, όπως και για την ΕΔΗΚ.

Δεν φανταζόμουνα ότι ζει ακόμη η Τσουδερού. Βλέπω ότι γεννήθηκε το 1924 οπότε είναι 91.
 
Aυτό το "συμπαθητικό" του ΚΟΔΗΣΟ, αποτυπώθηκε και στο σύνθημα "Μήπως είσαι ΚΟΔΗΣΟ και δεν το ξέρεις"; Για την ακρίβεια, το κόμμα συνθηματολόγησε μόνο με το πρώτο μισό της φράσης, το "και δεν το ξέρεις" το προσέθεσε μάλλον η κακεντρέχεια της εποχής...Πέρασε πολλά το ΚΟΔΗΣΟ, άλλαξε και έμβλημα, από χελιδόνι σε τριαντάφυλλο, τα στελέχη του (μαζί και ο μετέπειτα εμβληματικός Σωτήρης Κούβελας) φυλλορρόησαν προς τη ΝΔ, άλλαξε και αρχηγό, από τον Πεσμαζόγλου στον Πρωτόπαππα, και τελικά, μετά την προσχώρησή του στον πρώτο "Συνασπισμό" του 1989, διαλύθυκε, πάνω στη δεκαετία του.

Τα τελευταία απόνερα των αναμνήσεών μας από το ΚΟΔΗΣΟ, προήλθαν από το παραπλήσιο σε όνομα, νεοπαγές κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Για να επανέλθουμε στη ρετρολογία μας, θυμάμαι ότι τις εποχές εκείνες έπεφτε τρομερό...ξενύχτι στα αποτελέσματα. Ούτε exit-polls, ούτε γρήγορη καταμέτρηση, ούτε γρήγορη αποστολή, και φυσικά, μπλοκάκι με στυλό, και καφές στο χέρι ! Οι δικαστικοί στέλναν το αποτέλεσμα του τμήματός τους με...τηλεγράφημα, τα σχολεία τα φύλαγαν φαντάροι σε εκστρατεία, συν τις γνωστές βέβαια ποτοαπαγορεύσεις, που τύποις ισχύουν και σήμερα. Για δε την τηλεοπτική παρουσίαση, ελάχιστοι έως καθόλου καλεσμένοι, ξεροστάλιασμα των εκφωνητών, με ανάγνωση του συνόλου των δεδομένων κάθε καρτέλας, και πολλά άλλα συγκινητικά...

Πραγματική εποχή δεινοσαύρων...

Το "ρετροχρώμα" της αγωνίας και της διασποράς των αποτελεσμάτων αυτό παραμένει λίγο στις Δημοτικές Εκλογές, που πάντα συγκεντρώνουν περισσότερο ενδιαφέρον στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, άσε που έχουν και δύο γύρους...Και πάντα, μου αρέσει πολύ περισσότερο να παρακολουθώ αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι μπορεί να έδειχνε δηλαδή??
 
viking4a είπε:
Τι μπορεί να έδειχνε δηλαδή??
 


Tο πρόγραμμα είχε ήδη συμπληρωμένα τα στοιχεία των προηγούμενων 4 εκλογικών αναμετρήσεων (1977, 1981, 1985 και 6/1989) και όποιος ήθελε μπορούσε να συμπληρώσει και τα στοιχεία των εκλογών του Νοεμβρίου.


 


Έδινε αποτελέσματα, έδρες και στατιστικά στοιχεία, ανά κόμμα, περιφέρεια και εκλογική περίοδο.
:)

RAM-Nov-89.jpg

RAM-r.jpg

RAM-menu.jpg

RAM-comp.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νιόβη, respect! :thumb:

Απίστευτο περιεχόμενο... Άραγε, με ποιο πρόγραμμα να γράφτηκε?
 
Από τη χρονολογία και τη μορφή του, θα έλεγα ότι έχει γραφτεί σε Basic.
 
Πίσω
Μπλουζα