Άγνωστος Πόλεμος (1971 ΥΕΝΕΔ)

Συγχαρητηρια Johnalepou και σε σενα bambinella.

Να διορθωσω μονο bambinella οτι η ταινια με τη Τζενη Ρουσεα δεν ειναι η "Εσχατη προδοσια" αλλα το "Ερωτας και προδοσια", οπου παιζει και ο Μπαρκουλης.

Η ταινια η οποια εχει παρομοια υποθεση με τον 3ο κυκλο του Αγνωστου Πολεμου, που ειχε τιτλο "Διαταγη αυτοκτονιας", ειναι "Ο δρομος των ηρωων" με τον Κ. Καρρα του 1971. Να διορθωσω κατι που ειχα γραψει, μονο η τελευταια ειχε γυριστει πριν απο το σιριαλ, μιας και η "Διαταγη αυτοκτονιας" ξεκινησε το 1972, ενω οι αλλες δυο γυριστηκαν αμεσως μετα την ολοκληρωση των αντιστοιχων σειρων. Μαλιστα τωρα θυμηθηκα το θορυβο που ειχε γινει με την προβολη και σε ταινια της σειρας.
 
Για την ταινια Ερωτας και προδοσια δεν μπορω να πω ποτε γυριστηκε, ξερω ομως καλα οτι Η Λεωφορος της προδοσιας γυριστηκε το 1969.
 
Επίσης ο Φώσκολος έχει πει ότι χρησιμοποίησε και το ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ
 
Σωστο, και μπραβο! Το εχω ακουσει κι εγω.
 
bambinella 100 είπε:
Για την ταινια Ερωτας και προδοσια δεν μπορω να πω ποτε γυριστηκε, ξερω ομως καλα οτι Η Λεωφορος της προδοσιας γυριστηκε το 1969.
Το "Ερωτας και προδοσια" γυριστηκε το 1972, με σεναριο παρομοιο με τον 1ο κυκλο του "Αγνωστου πολεμου", οπου το ρολο προδοσιας της Μαυροπουλου στη σειρα παιζει εδω η Ρουσσεα. Συνεπως, εφοσον "η λεωφορος της προδοσιας" γυριστηκε το 1969, η μοναδικη απο τις 3 ταινιες του Φωσκολου που προαναφεραμε και που προβληθηκε μετα την εναρξη της σειρας τον Οκτωβριο του 1971, ειναι η "Ερωτας και προδοσια".

Εδω εχει ενδιαφερον να ξαναδουμε την αφισα της "λεωφορου της προδοσιας" που ανεβασε ο johnalepou. Προφανως δεν ειναι η αφισα της 1ης προβολης, αλλα μεταγενεστερης, αφου δηλαδη ειχε παιχτει και ο 2ος κυκλος της σειρας. Το ερωτημα ειναι ποτε ακριβως εγινε αυτη η προβολη. Μαλλον το 1972, λιγο μετα την ολοκληρωση του "Ο ανθρωπος με τα δυο προσωπα".

Παρεμφερες σεναριο με τον 1ο κυκλο εχει και το "κοντσερτο για πολυβολα" του 1967, προφανως ο Φωσκολος ειχε δουλεψει την ιδεα του "Αγνωστου πολεμου" και σε αυτη την ταινια. Θεωρω ομως οτι το "Ερωτας και προδοσια" ειναι πιο κοντα στον "Αγνωστο πολεμο", και λογω του γεγονοτος οτι προβληθηκε αμεσως μετα, μεταφεροντας ετσι στη μεγαλη οθονη τη σειρα. Και οι δυο ταινιες βεβαια εχουν παραλλαγες σε σχεση με το σεναριο του σιριαλ.
 
Ωραίοι οι τίτλοι του πρώτου μέρους της βιντεοκασσέτας Νίκο.
 
Σε ευχαριστούμε nick.

Οι συγκεκριμένοι τίτλοι έναρξης της βιντεο-σειράς μου ξυπνούν πολλές μνήμες:

Το ριμέικ του "Άγνώστου Πολέμου" δεν το είχα δει σε κασέτες από το video-club, αλλά το είδα πρώτη φορά από... τον ΑΝΤ1 τον Ιανουάριο του 1990. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν μάλιστα η πρώτη Ελληνική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στο πρόγραμμά του, με προγραμματισμό δύο φορές την εβδομάδα, στις 9μμ, αμέσως μετά από το βραδυνό δελτίο των 8.30μμ. Θυμάμαι μάλιστα ότι ο Τέρενς Κουίκ, στο τελείωμα του δελτίου, προανήγγειλε την έναρξη της σειράς, λέγοντας ότι ο "θρυλικός Άγνωστος Πόλεμος επιστρέφει στις οθόνες μας".

Εκείνο λοιπόν το βράδυ που προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο, ήμουν θυμάμαι σε ένα σπίτι κάτι φίλων των γονιών μου, οι οποίοι όταν άκουσαν την αναγγελία από τον Τέρενς Κουίκ, αναρωτήθηκαν που βρέθηκε "αυτή η παλιά σειρά της ΕΡΤ...". Είχαν προφανώς την εντύπωση ότι επρόκειτο για την σειρά της δεκαετίας του '70. Εγώ, σχετικά μικρός ακόμα και μη σχετικά ενημερωμένος (βλέπετε, "Το Σήριαλ των σήριαλ" που με "ξύπνησε", προβλήθηκε 1.5 χρόνο μετά), πείστηκα ότι θα έβλεπα την επανάληψη της παλιάς σειράς της ΥΕΝΕΔ. Και το αστείο είναι ότι τα πρώτα δευτερόλεπτα των τίτλων που κάνουν ζουμ επάνω στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, είναι όντως ασπρόμαυρα! Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξη όλων όταν οι τίτλοι έγιναν έγχρωμοι και οι έγχρωμες σκηνές με την Μαρία Αλιφέρη προβλήθηκαν στην οθόνη...! :)

Αυτά με τις αναμνήσεις - και μια απορία (την απάντησή της θα την ξέρει υποψιάζομαι μόνο κάποιος που είχε δει την σειρά του '70, εκτός αν ξέρει κανείς άλλος να βοηθήσει): Αυτή η επιβλητική μουσική των τίτλων του ριμέικ (της Δανάης Ευαγγελίου) είναι η ίδια με τη μουσική των τίτλων της σειράς του '70; Λογικά ναι, καθότι η μουσική και τότε ήταν της Δανάης Ευαγγελίου, απλά θέλω να το επιβεβαιώσουμε...
 
Χαίρομαι που σου άρεσε Bernard.Όσο για την μουσική μόλις μάθω και εγώ κάτι θα ενημερώσω.
 
nick είπε:
Χαίρομαι που σου άρεσε Bernard.Όσο για την μουσική μόλις μάθω και εγώ κάτι θα ενημερώσω.
Πάντως, σε όλα τα τηλεοπτικά αφιερώματα που γίνονται κατά καιρούς στη σειρά από διάφορους σταθμούς, αυτή τη μουσική παίζουν. Φαντάζομαι πως πρέπει να είναι η αυθεντική - δεν ξέρω αν το μέλος του forum Ευπαλίνος μπορεί να το επιβεβαιώσει;
 
Eιναι η αυθεντικη μουσικη του πρωτου Αγνωστου Πολεμου.

Οχι, δεν ειμαι τοσο μεγαλη για να τη θυμαμαι, αμεσως ο νους σας στην ηλικια μου πηγε! Τοτε ημουν μπαμπινελλα κυριολεκτικα!
Ναι, ισχυει αυτο που λεει ο bernard οτι σε ολα τα αφιερωματα βαζουν αυτη τη μουσικη, και δεν το θεωρω τυχαιο. Επισης φαινεται απο την ηχογραφηση οτι προκειται για παλιο κομματι που φυσιολογικα δεν θα ειχαν κανεναν λογο να επιλεξουν ως μουσικη εναρξης στην κασετα εαν δε σημαινε και δε θυμιζε κατι.
 
Τώρα που το λέτε και εγώ θυμάμαι οτι στην ταινία του Διονύση Γρηγοράτου "Παράσταση για ένα ρόλο" ο σκηνοθέτης μέσα σε όλα τα άλλα δείχνει και εικόνες απο τον Άγνωστο πόλεμο ενώ ταυτόχρονα ακούγεται η ίδια μουσική. Συνεπώς δεν πρέπει να είναι τυχαίο.
 
bambinella 100 είπε:
Eιναι η αυθεντικη μουσικη του πρωτου Αγνωστου Πολεμου.Ναι, ισχυει αυτο που λεει ο bernard οτι σε ολα τα αφιερωματα βαζουν αυτη τη μουσικη, και δεν το θεωρω τυχαιο. Επισης φαινεται απο την ηχογραφηση οτι προκειται για παλιο κομματι που φυσιολογικα δεν θα ειχαν κανεναν λογο να επιλεξουν ως μουσικη εναρξης στην κασετα εαν δε σημαινε και δε θυμιζε κατι.

nick είπε:
Τώρα που το λέτε και εγώ θυμάμαι οτι στην ταινία του Διονύση Γρηγοράτου "Παράσταση για ένα ρόλο" ο σκηνοθέτης μέσα σε όλα τα άλλα δείχνει και εικόνες απο τον Άγνωστο πόλεμο ενώ ταυτόχρονα ακούγεται η ίδια μουσική. Συνεπώς δεν πρέπει να είναι τυχαίο.
Ωραία, το επιβεβαιώσαμε και αυτό!

(bambinella 100, παραξενεύτηκα προς στιγμή! (μέχρι που διάβασα το spoiler!) :) )

Αν εξαιρέσουμε κάποια μικρά αποσπάσματα (ίσως και ολόκληρα επεισόδια στο Αρχείο της ΕΡΤ) που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια (!), η μουσική αυτή είναι ό,τι απέμεινε από την αυθεντική σειρά του 1971... :(

ΥΓ Η RetroDB έχει ενημερωθεί σχετικά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για αυτό το σπάνιο υλικό θα κάνω την εξής γνωστή πλέον παρατήρηση

Βάλε λογότυπο Νίκο για να μην καταλήξουν τα βίντεό σου να παίζονται στις μεσημεριανές (no comment) εκπομπές.

Εξαιρετικό το βίντεο που μοιράστηκες μαζί μας, και σε ευχαριστούμε πολύ.
 
Απο ο,τι βλεπω στους τιτλους τον ρολο του Ψαχου κραταγε ο Νικος Απεργης. Και του πραγματικου και του σωσια του.
 
Έχω την εντύπωση ότι η πρώτη ιστορία του ριμέικ (Καταδικασμένη σε θάνατο‎), παρά το γεγονός ότι ήταν η ίδια εταιρία παραγωγής, οι ίδιοι συντελεστές και η ίδια χρονολογία, ότι ήταν περισσότερο φροντισμένη σαν παραγωγή από το ριμέικ της δεύτερης ιστορίας της σειράς (Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα‎). Ακόμα και οι τίτλοι του Β' μέρους είναι στατικοί πάνω σε μια κάρτα, ενώ οι τίτλοι του Α' μέρους ήταν πιο εντυπωσιακοί.

Τουλάχιστον, εμένα το Α' μέρος μου είχε κρατήσει περισσότερο το ενδιαφέρον από το Β' μέρος όταν τα είχα δει...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα