Αγκάθα Κρίστι: Η Γυναίκα - Φαινόμενο [Agatha Christie]

texter είπε:
το διαβασα το ο φονος ειναι ευκολος! να ρωτησω κατι θελω. εγω το εχω στις εκδοσεις ελικων αλλα ειδα οτι στις εκδοσεις λυχναρι γραφει αθλος του λιουκ φιτζγουιλιαμς. θα τολμησω να ρωσησω γιατι;;;;
Ο Λουκ Φιτζγουιλλιαμ ειναι ο βασικος πρωταγωνιστης του βιβλιου.

Ως πρωην αστυνομικος, διαισθανεται τον κινδυνο οταν ο δολοφονος αποφασιζει να ξαναχτυπησει και την τελευταια στιγμη σωζει τη Μπριτζετ απο βεβαιο θανατο.
 
ναι ομως δεν διαισθανεται τον κινδυνο η κορη του γιατρου του λεει ποιος ειναι ο δολοφονος οπως και ο αστυνομικος στο τελος υποξιαζεται τον δολοφονο. φυσικα δεν μπορουμε να αγνοησουμε οτι χαρις αυτον δημιουργηθηκε το μυστηριο αλλα πιστευω οτι ο καθε ενας εξυπνος υστερα απο αυτα που θα το ελεγε μια κυρια στο τραινο και θα καταλαβαιναι οτι ηταν αληθεια αφου η ιδια <<παιθενει>>. θελω να πω και σε αλλα βιβλια και καποιοι που δεν ειναι αστυνομικοι καταλαβαινουν πει τινος προκειται. τωρα δεν θελω να πω περισσοτερα για να μην προδωσω πληροφοριες αλλα εκτος απο την πρωτη διαπιστωση ολλες οι αλλες ειναι ασχετες. αλλα απο οτι βλεπω το κειμενο απο το λυχναρι εχει αρκετες διαφορες απο το κειμενο στις εκδοσεις ελικων οποτε μπορει να ειναι και δικο μου λαθος. παντως σε αυτο που διαβασα δεν νομιζω να λεγοταν αθλος του φιτζγουιλαμς
 
Κυριες και κυριοι να αποφευγουμε λιγο τα spoilers ;)
 
Κοιτα, και για μενα κακως μπηκε αυτος ο υποτιτλος.

Ο Φιτζγουιλλιαμ δεν ειναι ενας απο τους βασικους ηρωες της Κριστι που ανακαλυπτουν παντα το δολοφονο, οπως ας πουμε ο Πουαρο και η Μαρπλ. Μονο στο συγκεκριμενο βιβλιο εμφανιζεται και πουθενα αλλου. Αντιλαμβανεται τον ενοχο με τελειως διαφορετικο τροπο απο ο,τι οι αλλοι γνωστοι ηρωες της συγγραφεως και κυριως χωρις ιχνος απο τη μεθοδικη τους σκεψη.

Σε τελικη αναλυση, θα μπορουσε ανετα να ανηκει κι αυτος στους υποπτους και, γιατι οχι, να εχει διαπραξει και καποιο φονο.

Αστοχη λοιπον η επιλογη του εκδοτικου οικου να αναφερει το ονομα του κατω απο τον τιτλο του βιβλιου γιατι μας χαλαει την εκπληξη.
 
Παιδιά, λίγο off-topic, αλλά ξέρετε αν το συγκεκριμένο βιβλίο είχε γυριστεί σε ταινία; Είναι από τα πιο γνωστά, κι όμως δεν μπόρεσα να το βρω πουθενά.
 
Τα περισσοτερα εργα της Κριστι που δεν εχουν μεσα Μαρπλ η Πουαρο δεν τα ειδαμε ποτε στη μικρη η στη μεγαλη οθονη.

Το συγκεκριμενο ευτυχως μεταφερθηκε στην αμερικανικη τηλεοραση το 1982.

Μurder is easy




 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επίσης εχει γινει μεταγραφη σε μαρπλ απο διαφορες ηθοποιους αλλα εχει αρκετες διαφορες απο το βιβλιο γιατι το προσαρμοζει σε μαρπλ ενω αυτο της ΒΒ ειναι πιο αυθεντικο.
 
Τέλειο θέμα Bambinella! Tι να πρωτοπώ για την Κρίστι! Είναι η αγαπημένη μου συγγραφέας, αφού τρελαίνομαι για έγκλημα και μυστήριο. Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της και η συλλογή μου σχετικά με την Κρίστι περιλαμβάνει τα εξής:

Όλα τα παλιά βιβλία του Λυχναριού και μάλιστα με τα διαφορετικά εξώφυλλα που βγήκαν για κάθε βιβλίο. Πρέπει να μου λείπουν μόνο κάπου 3 εξώφυλλα του Λυχναριού για ένα-δύο βιβλία, πάντως τα έχω όλα τα βιβλία με αρκετά διαφορετικά εξώφυλλα για το καθένα. Κρίμα που δεν τα έχω εκεί που μένω τώρα και δεν μπορώ να σας τα σκανάρω προς το παρόν.

Αρκετά βιβλία από άλλες εκδόσεις, αγγλικές και ελληνικές, όπως Καλοκάθη, κάτι παλιές εκδόσεις με σκληρό εξώφυλλο και πολύ ωραίες εικόνες.

Συλλογή με σχεδόν όλες τις ταινίες του David Suchet ως Ηρακλής Πουαρό (ο άνθρωπος απλά είναι ο Πουαρό, καταπληκτικός!)

Συλλογή με όλες τις ταινίες της Joan Hickson στο ρόλο της Μις Μαρπλ, η οποία πάλι για μένα ήταν η καλύτερη Μαρπλ.

Τα pc games "Αnd then there were none" και " Murder on Orient Express. Πολύ καλά για τους fans, μόνο που η τελική λύση είναι κάπως αλλαγμένη, για να έχει σασπενς. Επίσης, χωρίς ιντερνετικό λυσάρι δεν βγαίνουν με τίποτα σε κάποια σημεία, είναι πολύ δύσκολα!

Αυτά πάνω κάτω! Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν κι άλλοι λάτρεις της Κρίστι εδώ! Έχω να πω ότι όντως είναι πολύ δύσκολο να βρεις τη λύση, κι εννοώ να βρεις και τα κίνητρα, όχι απλά να πεις είναι ο τάδε. Πάντως, αν έχεις λίγο το αστυνομικό δαιμόνιο κι αν έχεις αποκτήσει εμπειρία πάνω στο θέμα, μπορείς να βρεις κάποιες λύσεις, γιατί υπάρχουν κάποια μοτίβα που επαναλαμβάνονται, όπως το πολύ γνωστό ερωτικό τρίγωνο, όπου υπάρχει ένα ερωτευμένο ζευγάρι που αρχίζει να διαλύεται, όταν ο ένας από τους δύο "μαγεύεται" από κάποιον άλλον, πολύ όμορφο και λαμπερό, αλλά τελικά ο όμορφος είναι το θύμα και το "άμοιρο ζευγάρι" ήταν οι θύτες από την αρχή. Δεν θα πω πού συμβαίνει αυτό, παντως είναι ένα γνωστό μοτίβο, που αν το έχεις διαβάσει μία φορά, μπορεί με βάση αυτό να βρεις τη λύση σε άλλο βιβλίο. Έτσι κι εγώ, έχω καταφέρει να βρω τη λύση σε κάποια, γενικά όμως είναι πολύ δύσκολο. Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτά που βρήκα τη λύση απογοητεύτηκα, γιατί μου φάνηκε πολύ απλό και μου χάλασε το σασπενς. Ένα άλλο πράγμα που έχω πάθει τώρα πλέον που έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της, είναι κάτι σαν σύνδρομο στέρησης, θα ήθελα να είχα κι άλλα! Κάποια έχω αρχίσει να τα ξαναδιαβάζω. Θέλω να προσθέσω και μερικά trivia:

- Η συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών Αριάδνη Όλιβερ που συναντάμε σε πολλά βιβλία, συμβολίζει την ίδια την Κρίστι. Σε αυτήν έχει βάλει κομμάτια του εαυτού της, όπως το ότι σιχαινόταν τη δημοσιότητα ή ότι λάτρευε τα μήλα! (Σε μία έκδοση του απρόσεχτου Λυχναριού τα αναφέρει ως αχλάδια, μεγάλη γκάφα!) Η Όλιβερ αν το παρατηρήσετε ήταν πολύ ιδιότροπη κι έτσι ήταν και η Κρίστι. Είναι οι ιδιοτροπίες ενός συγγραφέα.

- Η Κρίστι βάσισε το χαρακτήρα της Μις Μαρπλ στη γιαγιά της και η ίδια λάτρευε αυτόν τον χαρακτήρα. Η ίδια η Κρίστι είχε ρωτήσει κάποτε την ηθοποιό Joan Hickson αν θα δεχόταν να παίξει την αγαπημένη της Μαρπλ.

-Τον Πουαρό τον είχε βαρεθεί και ανυπομονούσε να τον "σκοτώσει" στο τέλος. Βασικά το βιβλίο "Αυλαία" (Curtain), που είναι το τελευταίο του Πουαρό, στην πραγματικότητα γράφτηκε πολύ πιο πριν από κάποια άλλα με αυτόν, απλά φυλάχτηκε για να εκδοθεί την κατάλληλη στιγμή. Ως αποτέλεσμα της βαρεμάρας της με τον Πουαρό βγήκε κι ένας άλλος χαρακτήρας της, ο Πάρκερ Πάιν, που δεν συγκρίνεται με τον Πουαρό, αλλά η συγγραφέας χρειαζόταν το διάλειμμά της!

- Κάποτε η Κρίστι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και βρέθηκε τελικά σε κάποιο ξενοδοχείο, όπου είχε δώσει ψεύτικα στοιχεία. Δεν σχολίασε ποτέ ιδαίτερα αυτή την πράξη, αλλά γενικά χαρακτηρίστηκε ως ανάγκη για φυγή.

- Ο μυστηριώδης Μιστερ Κουην που συζητούσατε (Harley Quinn το ονοματεπώνυμο, δηλαδή Harlequin->Αρλεκίνος), είναι ο μοναδικός μεταφυσικός χαρακτήρας της Κρίστι. Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα τι αντιπροσωπεύει, η Κρίστι αφήνει σκόπιμα το πέπλο μυστηρίου πάνω του, απλά κάποια στοιχεία μπορούμε να τα δούμε. Το μυστικό βρίσκεται στον παραλληλισμό με τον Αρλεκίνο. Ο Αρλεκίνος, ήταν μια δραματική θεατρική φιγούρα που συνήθως ήταν υπηρέτης κάποιου πλούσιου και ήταν ερωτευμένος με μία άλλη δραματική φιγούρα, την Κολομβίνα (σε μία ιστορία αναφέρεται κι αυτή) και προσπαθούσε να την κατακτήσει. Έτσι έμεινε στην ιστορία ως ένας δραματικός, ρομαντικός χαρακτήρας. Αυτό πήρε η Κρίστι και έπλασε τον Κουήν. Ο Κουήν είναι ένας υπηρέτης από έναν άλλο κόσμο που ποτέ δεν καταλαβαίνουμε ποιόν υπηρετεί και αποστολή του ως ρομαντική φιγούρα είναι να ξεδιαλύνει εγκλήματα-μυστήρια που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυση δύο ερωτευμένων. Είναι κάτι σαν προστάτης των ερωτευμένων. Αυτά είναι τα μόνα στοιχεία που μπορώ να σκεφτώ γι'αυτόν και αν διαβάσετε όλες τις ιστορίες του, θα καταλάβετε καλύτερα τη γενική του εικόνα.
 
Perlastar σε καλωσοριζω στην retromaniax-ομαδα-φιλων-της-Κριστυ :)
 
perlastar αν και δεν το εγραψα στην σχετικη συζήτηση αυτο πιστευω και εγω σχετικα με τον κουην. Ολα το μαρτυρουν αυτο το ονομα του οι μυστηριωδες εξαφανισεις του αλλα θεωρώ οτι η μεγαλυτερη αποδειξει ειναι στην πνευματικη συνκεντρωση. Επίσης αν οχι ολοι οι περισσοτεροι τιτλοι των κεφαλαιων ειναι συμβολικοι: τα πολυχρωμα κουδουνια, εστιοταριο αρλεκινος, ο θανατος του αρλεκινου και πολλα πολλα αλλα. Και γενικα υπαρχουν πολλα συμβολικα πραγματα σε αυτο το βιβλιο ιδίως στο τελος. Και ολες οι ιστοριες (εκτος απο λιγες εξαιρεσεις) ειναι ρομαντικες και αγαπης. Η Κριστι πίστευε στο μεταφυσικο και το εχει αποδειξει σε πολλα βιβλια. Σχετικα με την λυση ειναι αναλογα με το αστυνομικο μυαλο του καθενος θελω να πω οτι καποιοι βρισκουν μεγαλο μερος της λυσης αλλοι μικρο αλλοι καθολου κτλ... Αλλα πιστευω οτι αν λιγο πριν την λυση ο αναγνωστης κατσει και σκεφτεί με τα γεγονοτα (απαιτει ομως πολυ προσεκτικο διαβασμα) εχει πολλες ελπιδες να το αποκωδικοποιησει εντελως!!! Στην ουσια ειναι ενα παζλ που πρεπει να ενωσεις τα κομματια. Εγω το εχω κανει γιαυτο το λεω και ειχε πολλυ μεγαλη επιτυχία!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Eυχαριστώ Wally, καλώς σας βρήκα!

Texter, ναι συμφωνώ για τον Κουήν και η Κρίστι όντως έχει κι άλλες ωραίες υπερφυσικές ιστορίες. Ισχύει και αυτό που λες για το παζλ, κι εγώ το έχω κάνει σε κάποια βιβλία. Υπάρχουν εννοείται κι άλλα που όσα κομμάτια παζλ και να βάλες δεν βγαίνει τίποτα, όπως το "Murder on Orient Express" και το "Ten Little Nigers". Aυτό το τελευταίο είναι και το αγαπημένο μου βιβλίο (και των περισσότερων fan της Κρίστι). Το δεύτερο αγαπημένο μου είναι το "Pale Horse", "Φόνοι υπό εχεμύθειαν" κατά το Λυχνάρι. Αυτά τα δύο τα θεωρώ τα πιο ανατρχιαστικά της βιβλία.
 
Καλωσορισες κι απο μενα perlastar και σ' ευχαριστω.

Κατ΄αρχας, να σου πω οτι συμφωνω απολυτα οσον αφορα τον David Suchet και τη Joan Hickson. Ιδανικοι στους ρολους τους και οι δυο. Τα βιβλια με την Αριαδνη Ολιβερ ομως, δε μου αρεσουν και τοσο. Τα θεωρω τα λιγοτερο συναρπαστικα της Κριστι.

Το βιβλιο Αυλαια δε φυλαχτηκε απλως για να εκδοθει την καταλληλη στιγμη. Ειχε ζητηθει εξ' αρχης απο την ιδια τη συγγραφεα να εκδοθει λιγο καιρο μετα το θανατο της και ετσι εγινε. Εκδοθηκε οταν επεσε η αυλαια της ζωης της.

Οσο για την εξαφανιση της Κριστι, αυτη εγινε οταν ο συζυγος της την εγκατελειψε για μια αλλη γυναικα και η Κριστι εφθασε στα προθυρα της καταθλιψης.

Ευτυχως, ο δευτερος συζυγος της της φερθηκε καλυτερα και εμεινε διπλα της σε ολη την υπολοιπη ζωη της, αν και ηταν αρκετα χρονια νεωτερος της.

Αυτα και πολλα αλλα ακομα, τα περιγραφει η συγγραφεας στην αυτοβιογραφια της (εκδοσεις Λυχναρι) την οποια δεν ειδα να εχεις ακομη στη συλλογη σου, αλλα ειμαι σιγουρη οτι συντομα θα γινει κι αυτο!
 
Eυχαριστώ για το καλωσόρισμα και τις διευκρινίσεις Bambinella! Nαι, όπως τα περιγράφεις είναι, εσύ το ανέλυσες καλύτερα. Συμφωνώ για την Αριάδνη Όλιβερ, εμένα ειλικρινά με εκνευρίζει πολύ ο ιδιότροπος χαρακτήρας της και δεν μου αρέσουν τα βιβλία στα οποία εμφανίζεται. Σωστά, την αυτοβιογραφία δεν την έχω ακόμα, πρέπει να την πάρω κάποια στιγμή!
 
Παιδιά να κάνω την ανατροπή: Τα δύο πιο σκοτεινά βιβλία της Κριστι κατα την γνώμη μου μέχρι τωρα που διάβασα είναι ''οι άγγελοι δεν φλυαρούν'' και το ''πάρτυ'' που εμφανίζεται η Αριάδνη Όλιβερ και καλεί επίσης μετά τον Πουαρό.

Επίσης τεξτερ και περλασταρ έχετε κάνει πολύ καλή μελέτη και ανάλυση πάνω στον Κουίν το δίχως άλλο. Παιδιά θα ξαναεκδοθεί νέο, συγχρονο βιβλίο με τον Πουαρό, έχετε ακούσει κάτι, φυσικά από άλλη συγγραφέα :)
 
αριαδνη είπε:
Παιδιά θα ξαναεκδοθεί νέο, συγχρονο βιβλίο με τον Πουαρό, έχετε ακούσει κάτι, φυσικά από άλλη συγγραφέα.
Προσωπικα δεν εχω ακουσει τιποτα, αλλα για να το λες κατι θα ξερεις. Για πες μας περισσοτερα....

Μακαρι να μη γινει ομως. Καποια πραγματα πρεπει να τα αφηνουμε οπως ειναι και εκει οπου ανηκουν. Και ο Πουαρο ανηκει στην Αγκαθα!
 
Μπάμπι δεν μπορώ να βρω λινκ :) ειδάλλως θα σας έλεγα περισσότερα για το εγχείρημα
 
Δεν πειραζει. Ισως καποια αλλη στιγμη....
 
Aντε να βγει και κανενας καινουργιος Σερλοκ Χολμς, Σαϊμον Τεμπλαρ, Φιλιπ Μαρλοου και παει λεγοντας.

Αφηστε ησυχους τους νεκρους και παψτε να τα ξεπουλατε ολα για το παραδακι. Τοσο πολυ πεινατε;
 
Wally είπε:
οπότε είναι αλήθεια :) . Να πω επίσης πως συμπάθησα πολύ τον Πουαρό στο ''έγκλημα στον νείλο'', νομίζω πως εδώ φάνηκε τέλεια ο χαρακτήρας του.
 
Πίσω
Μπλουζα