Αγκάθα Κρίστι: Η Γυναίκα - Φαινόμενο [Agatha Christie]

Lexter είπε:
(...) Θα ψάξω και για βιβλία.
Ψάξε και θα μας θυμηθείς! Η γυναίκα είναι εκπληκτική! Αν δεν κάνω λάθος, διατίθενται από τις εκδόσεις "Λυχνάρι" σε συσκευασία τσέπης, αλλά σίγουρα υπάρχουν και από άλλες εκδοτικές!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις διαβάσεις κανα-δυο, θα μπεις και θα πεις "είχατε δίκιο! καμιά σχέση οι ταινίες με τα βιβλία!" ;)
 
Θα πάρω ότι βρώ γιατί δεν ξέρω τί θα πετύχω και όταν το τελειώσω θα πώ εντυπώσεις.
 
Oι Άθλοι του Ηρακλέους

Μπορει ο Ηρακλης Πουαρο να μην ειχε τη μυικη δυναμη του Ελληνα Ημιθεου, ειχε ομως τεραστια δυναμη μυαλου (εξωπραγματικων διαστασεων, θα ελεγα).

Ετσι λοιπον ο Βελγος ιδιωτικος ντετεκτιβ καταφερνει μεσα απο 12 Αθλους να μας δειξει για αλλη μια φορα (η μαλλον για δωδεκα) :) οτι μπορει ανταξια να φερει το ονομα "Ηρακλης". Αυτο το εργο της Αγκαθα Κριστι αποτελειται απο δυο τομους με εξι Αθλους εκαστος. Οι Αθλοι εχουν ακριβως τα ιδια ονοματα με τους μυθολογικους, αλλα βεβαια εντελως διαφορετικο περιεχομενο. Παρ' ολα αυτα, φτανοντας στο τελος του καθενος απο αυτους, ο αναγνωστης αντιλαμβανεται οτι το ονομα της ιστοριας - Αθλου ταιριαζει απολυτα με οσα εκτυλισσονται μεσα σ' αυτην και στο σημειο αυτο, νομιζω πως η συγγραφεας θα πρεπει να κατεβαλε ιδιαιτερο νοερο κοπο.

Σε προσωπικο επιπεδο, λατρευω τα διηγηματα της Αγκαθα και οσες φορες τα διαβασα, εκτος απο ελαχιστες εξαιρεσεις, εμεινα ενθουσιασμενη. Ειναι γρηγορα, ευχαριστα, πανεξυπνα και δεν κουραζουν τον αναγνωστη με περιττες φλυαριες που ενιοτε βρισκουμε στα μυθιστορηματα.

Οι Αθλοι του Ηρακλεους ανηκουν στις καλυτερες αυτοτελεις ιστοριες της συγγραφεως και θεωρω πολυ καλη κινηση τον παραλληλισμο του Ηρακλη Πουαρο με τον δικο μας Ηρακλη γιατι δεν εχει μονο το ονομα, αλλα και τη χαρη του!

138979.jpg


138979.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα τα αγορασω αυριο κιολας και θα τα βαλω καβα για τις διακοπες
 
Αριστα θα πραξεις, Wally.

Καθε διηγημα αποτελειται κατα μεσον ορο απο εικοσι σελιδες και αυτο το θεωρω πολυ καλο και χρησιμο για τωρα το καλοκαιρι γιατι δε σε δεσμευει να ξεκινησεις και να τελειωσεις ολοκληρο μυθιστορημα. Εχεις μιση ωριτσα καιρο την ωρα που κοιμουνται οι αλλοι για μεσημερι, παιρνεις το βιβλιο με τους Αθλους και περνας υπεροχα!

Αν και οσον αφορα εμενα, παντα προτιμουσα να διαβαζω αστυνομικα το καταχειμωνο παρα το καλοκαιρι. Ταιριαζουν απολυτα με κρυο, μουντο καιρο και καταιγιδα! :)
 
εχω διαβασει τα περισσότερα βιβλια της κριστι και μπορω να πω οτι με εχει συνεπαρει ενα βιβλιο για εμενα στα 6 καλυτερτο Ο ΦΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ που ενω δεν ειναι πολυ γνωστό εγω πιστευω πως θα μπορουσε να κατεχει μια πολυ καλυτερη θεση. για εμενα το καλυτερο της μαρπλ γιατι εχει αγωνια απο το πρωτο κεφαλαιο μεχρι το τελυταιο. στο τελευταιο κεφαλαιο η αγκαθα κριστι μας δειχνει αλλη μια φορα το ποσο μεγαλη ειναι. γιατι ο δολοφονος ειναι υπερανο πασησ υποψιας!!! δεν ξερω εγω ημουν 50-50 αναμεσα στους δυο υποπτους αν και εκλεινα στον σεντρικ και ταραχτικα μολις ηδα οτι αυτος ειναι ο ενοχος δεν ξερω παντως εγω ξετραιλαθηκα
 
φυσικα τωρα παει στα 7 καλυτερα βιβλια ο φονος δεν ειναι παιχνιδι αφου διαβασα τους δεκα μικρους νεγρους ειπα το καλυτερο να το αφησω για το τελος.ειναι περιτονα πω οτι ειναι με διαφορα το καλυτερο. απλα εχω μια απορια, δεν ξερω αν υπαρχει πιθανοτητα να το βρει ο αναγωστης δηλαδη αν υπαρχει κάποιος στιχος που μπορει να <<πιαστεί>> ο αναγωστης και να βγαλη το συμπερασμα για το ποιος ειναι ο ενοχος. οχι οτι θα αλλαξει η γνωμη μου για το βιβλιο ασχτα με την απαντηση απλα εχω αυτην την απορια.
 
Δε νομιζω πως υπαρχει κανενας συγκεκριμενος στιχος απο το ποιηματακι των Δεκα μικρων νεγρων που να υπαινισσεται το δολοφονο.

Καθε στιχος απο αυτο, σχετιζεται με τον τροπο που θα γινει ο καθε φονος.
 
συμφωνω απολυτα μαζι σου!οταν διαβασα το βιβλιο(το διαβασα σε δυο μολις μερες αοι την αγωνια μου) κάθισα και προσπαθησα να καταλαβω ποιο θα ηταν το θυμα σε καθε διστυχο του ποιηματος. τους πρωτους δυο δεν τους βρηκα αλλα μετα καταλαβα οτι θα παιθανει ο μακ αρθουρ απο το ποιημα. το σκεπτικο μου ηταν οτι αν τους εβρισκα όλους ο τελευταιος που θα αυτοκτονουσε θα ηταν ο δολοφονος αφου επιτελεσε το εργο του να σκωτωσει τους υπολυπους. δεν μπορω να πω οτι ανακαλυψα πολλους πιο πολύ τον τροπο οπως λες και εσυ. ομως οταν εμειναν πεντε αρχισε ο καθενας να σκεφτεται κατι. το διαβασα με προσοχη και εκανα σχεδιαγραμμα να καταλαβω ποιος ειναι αυτος που ομολογουσε. βεβαια απεκλεισα καποιους γιατι καταλαβα απο το νοημα των φρασεων και απο το σχεδιαγραμμα που εκανα και ημουν αναμεσα στον δικαστη και στον γιατρο. ομως αυτο που πιστευω ηταν οτι δεν μας δοθηκαε κανενα κινητρο για να υποπτευθουμε οτι ηταν θεατρο. το ιδιο θα μπορουσε να γινει και με την κυρια ρορζερς. εικει θελω να καταλειξω οτι δεν μπορω να φανταστω κανεναν ανθρωπο που να εχει τοση φαντασια για να το βρει. αρα προφανως ειναι αδυνατο να το βρει κανεις και ευκολα πιστευει σε υπαρξει και αλλου προσώπου ωστοσο εξακολουθει να βρισκεται στην κορυφη με διαφορα.
 
αρα τωρα που ο ξανασκεφτομαι με αυτα τα δεδομενα ειναι τελειος απιθανο να βρουμε τον δολοφονο απο καποιο βιβλιο της κριστι και στην ουσια ειναι ανωφελη η προσπαθεια να τον μαντεψουμε τον δολοφονο αφου δεν μας δίνη καμια ενδειξη ενάντιων του.
 
Οχι, texter, διαφωνω με το τελευταιο σου σχολιο.

Αυτο που λες μπορει να ισχυει για τους Δεκα μικρους νεγρους, αλλα οχι για ολα τα βιβλια της Κριστι.

Νομιζω πως στη συντριπτικη τους πλειονοτητα η συγγραφεας αφηνει σαφεις υπαινιγμους για το δολοφονο. Στο ποστ Νο 10 γραφω πως η Κριστι δειχνει τον ενοχο στην αρχη του βιβλιου και συναμα τον κρυβει αριστοτεχνικα. Κι αυτο βεβαια δεν ισχυει μονο στο Σατανα με την πλερεζα γιατι αν ηταν ετσι δε θα το ανεφερα. Ισχυει σχεδον σε ολα της τα βιβλια.

Ενα πολυ προσεκτικο ματι που εχει εμπειρια στα αστυνομικα της συγγραφεως, μπορει καποιες φορες αν οχι να καταλαβει με απολυτη βεβαιοτητα, τουλαχιστον να θεσει σοβαρες υποψιες εναντιον του αληθινου ενοχου.

Οι Δεκα μικροι νεγροι ειναι μια απο τις λιγες εξαιρεσεις και οχι ο κανονας.
 
κοιτα προσπαθησα πολυ να βρω αν μπορουσε να βρει κανεις τους δεκα μικρους νεγρους αλλα απο οτι φαίνεται δεν μπορει να το βρει ο αναγνωστης. μπορει να ειναι μια εξαίρεση σωστα δεν διαφωνω. ομως και στο οριεν εξπρες εγινε το ιδιο εκτος φυσικα αν το βρηκε κανεις αλλα σε αυτην την περιπτωση θα τον παρακαλουσα να μου πει πως το βρηκε γιατι ψαχνω χωρις αποτελεσμα. τωρα αυτη η περιπτωση που συμβαινει στον σατανα με την πλερεζα συμβαίνει και στο 8 κοκοι μορφίνης ομως μετα σου εξαφανιζει τελειως της υποψιες εναντιων του ενοχου. απλα επειδή και εγω πιστευα μεχρι τωρα αυτο που λες συμφωνω. ομως το θεμα ειναι μπορει να βρει καποιο εμπειρο αστυνομικο ματι τον ενοχο η απλως να θεσει καποιες υποψιες εναντιων του
 
Δυστυχώς, δε μπορείς να βασιστείς σε καθαρά ορθολογιστικά κριτήρια για να βρεις το δολοφόνο. Δεν σου δίνει τα καθαρά γεγονότα ή απτές ενδείξεις. Όχι, η Άγκαθα φροντίζει και σου ρίχνει "σπόντες", όπως πολύ σωστά είπε η BB....

Καταρχάς, αν όχι σε όλα, στα περισσότερα βιβλία δε μοιράζεται τα "ευρήματα" των ηρώων με σένα! Π.χ. ο Πουαρώ παίρνει ένα τηλεγράφημα το διαβάζει, πετά δυο -φαινομενικά άσχετα- πράγματα και πολύ αργότερα καταλαβαίνεις τι είχε εντοπίσει κι έστειλε το τηλεγράφημα κι έφτασε στο συμπέρασμα κτλ!...

Γενικά, θέλει λίγο "εκπαίδευση" στο ύφος γραφής της και μετά από μερικά βιβλία, θα δεις ότι θ' αρχίσεις να το "μυρίζεσαι"! ;)
 
σε αυτο εχεις δικιο οτι η αγκαθα κριστι δεν σου δινει σημαντικες πληροφοριες που τις μαθαινει ο πουαρο η η μαρπλ η οποιδηποτε αλλος ντετεκτιβ. ωστόσο πιστευω οτι μπορεις να το βρεις και χωρις αυτα με αλλες πληροφοριες που δου δινει στο βιβλιο που ξεφεύγει σε μια συζήτηση κατι απο τον δολοφονο που αν το προσεξεις τον καταλαβαινεις κατευθειαν οπως στο ραντεβου στην βαγδατη οκτω κοκοι μορφινης και σε αλλα αλλα φυσικα πρεπει να ειναι εμπειρο αστυνομικό ματι και οχι ο καθένας.
 
Αγαπητέ texter καλως μας ήρθες , κατα την γνώμη μου πάντα στους 10 μικρούς νέγρους ένα επεισόδιο δείχνει τον δολοφόνο, όπως και στα ''άστρα μιλούν για θάνατο''. Φυσικά δεν μπορώ να γράψω τις σκηνές γιατι θα αποκαλύψω πολύτιμα στοιχεία σε παιδιά που θέλουν να διαβάσουν :) τα αντίστοιχα βιβλία. Επίσης και στον ''παραβάτη της 7 εντολής'', ένας άθλος της μις Μαρλπ είναι βατό, λέμε τώρα, να βρεις τον δολοφόνο! Το δύσκολο είναι στο ΄΄διπλό είδωλο στον σπασμένο καθρέπτη'' πάλι άθλος της μις μαρλπ, εκεί είναι ακατόρθωτο ουσιαστικά γιατι πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις και δεν θα πω πάνω σε ποιό αντικείμενο, γιατί πάλι θα σας στερήσω την δική σας γνώμη.
 
συμφωνω απολυτα!

τωρα διαβαζω τον μυστηριώδη μίστερ κουην και εχω μια απορια στο δευτερο κεφαλαιο. αφου το τζαμι ειχε αλλαχτει πως φαινοταν το φαντασμα αφου οσες φορες αλλαχτηκε χρειαστηκε εναν μηνα για να φανει ξανα

δηαλδη αριαδνη βρηκες τον ενοχο στους δεκα μικρους νεγρους;

στο ποστ 14 η bambinella 100 μας παρουσιαζει το καθε τριτη και ενα εγκλημα και αρκετα αργοτερα ενα αλλο διήγημα τους αθλους του πουαρο. ηθελα να συμπληρωσω οτι υπαρχει και αλλο δηιγημα με τον πουαρο το <<υψηλη τεχνη το εγκλημα>> ή poirot's early cases. οταν ο λαχαγος Χαστιγκς γυριζει στο Λονδινο, εξαιτιας της αποστρατειας του, θα μείνει στο διαμερισμα του πουαρο. ο πουαρο δεν ηταν ομως τοτε διασημος οπως τον ξερουμε σημερα ηταν στην αρχη της καριερας του ακομη. και αυτο το διήγημα αφηγείται μια σειρα υποθέσεων τις οποιες διηγείται ο λοχαγος Χαστιγκς.

Οι υποθεσεις ειναι 15

1:Η Υποθεση του Βικτορι Μπωλ

2:Η Περιπέτεια της μαγειρίσσας

3:Το Μυστηριο στην Κορνουαλη

4:Η Περιπετεια του Τζονυ Γουέιβερλι

5:Τα δύο ενοχοποιητικά στοιχεία

6:Ο Ρηγας κουπα

7:Η Κληρονομιά των Λε Μεζιριερ

8:Το χαμενο ορυχειο

9:το Πλυμουθ εξπρες

10:Το κουτι με τις σοκολατες

11:Τα σχέδια του υποβρυχίου

12:Το διαμερισμα του τριτου οροφου

13:Διπλη απατη

14:Το μυστηριο του Μαρκετ Μπεισινκ

15:Η φωλια με τις σφηκες

το βιβλιο εχει απο 8-16 σελιδες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
texter για να μην κάνεις συνεχόμενες αναρτήσεις πάτα την επιλογή edit κάτω από το ποστ σου και συμπλήρωσε εκεί ότι θες :)
 
ευχαριστω ναι αυτο θα κανω απλα ειμαι καινουργιος και δεν το ηξερα
 
ναι τεξτερ, πες το διαίσθηση σε αυτό το συγκεκριμένο βιβλίο, τον βρήκα! γιατί στα άλλα καμία σχέση, ήμουν πολύ μακρυά :) εκτος φυσικά ''από τα άστρα μιλούν για θάνατο''που πάλι ένα γεγονός προς το τέλος με κάνει να καταλάβω. Να σου πω για το φαντασμα που ρωτάς δεν πολυθυμάμαι αλλά με την λύση της υπόθεσης τελικά δεν είχε και μεγάλη σχέση.
 
αριαδνη εισαι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! απιθανη μπραβο!!!!!!!!!!!! τελικα δεν ειναι και τοσο αλυτο οσο λενε. σχετικα με το φαντασμα καταλαβα οτι λογικα δεν θα εχει σχεση με το τελος απλα δεν θελω να αφηνω καμια απορια αλυτη αυτο ειναι ολο. μπορεις να στειλεις πρωσωπικο μυνημα η δεν γίνετε;
 
Πίσω
Μπλουζα