Ανατομία Ενός Εγκλήματος (1992 ANT1)

Ο εξαιρετικός Γρηγόρης Βαλτινός στο ρόλο του αφηγητή...

valtinos.jpg
valtinos.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε θα ελεγα οτι ανηκε στις αγαπημενες μου σειρες. Οχι οτι δεν ηταν αξιολογη. Ηταν και πολυ μαλιστα. Απλως ειχε ωμη βια και πολυ αιμα, κι εμενα αυτα με απωθουν γενικοτερα.

Το πιο τρομακτικο - εφιαλτικο επεισοδιο κατ' εμε, ηταν αυτο που λεγοταν Εν Ψυχρω, και πρωταγωνιστουσε ο Ακυλλας Καραζησης.
 
Δεν ξέρω για σας, αλλά εδώ στην Κύπρο ο ANT1 τα δείχνει επανάληψη κάθε βράδυ Σαββατοκυρίακο, και γω τα κάνω record. Άμα μου έρθει όρεξη, ίσως και να τα ανεβάσω. Τέλος πάντων, εγώ ήμουν πολύ μικρός για να τα έβλεπα τον καιρό που μεταδίδονταν για πρώτη φορά, και λιγοστοί γνωστοί μου/συγγενείς μου το παρακολουθούσαν. Ας είναι καλά ο ANT1 για τις επαναλήψεις, καθώς και το καλό παιδί που ανέβασε κάμποσα επεισόδια στο YouTube, επειδή τώρα είμαι κι εγώ φανατικός της σειράς!

Το αγαπημένο μου επεισόδιο μέχρι τώρα δεν είναι το 'Νυχτα Τρόμου' (με τον Φιλιππίδη ψυχοπαθή) ή το 'Δράκος' , αλλά το 'Δηλητήριο' με τη Χρυσούλα Διαβάτη, που την ξέγραψαν κι αυτή και τις κόρες της οι οικογένειες των συζύγων τους επειδή ο μακαρίτης ο άνδρας της Διαβάτη είχε χρέη (η επιχείρησή του ήτανε χρεοκοπημένη) και το σπίτι τους ήτανε υποθηκευμένο. Άσε που o αρραβωνιαστικός της μιας της κόρης την ήθελε μόνο για τα λεφτά και ο άνδρας της άλλης την βάραγε κι από πάνω και την πέταξε έξω απ' το σπίτι άμα είχε μάθει πως η επιχείρηση που του είχανε τάξει ήτανε νεκρή (και άρχισε φίκι-φίκι με μια άλλη λίγο πιο μετά). Και οι ξιπασμένοι συμπέθεροι ούτε που να τους βοηθήσουν σε τέτοιες ώρες δυσκολίας.

Στη σκηνή που μπήκε η Διαβάτη μέσα στο μπάνιο και βρήκε τη μια απ' τις δύο κόρες της (την Τζόυς Ευείδη) έτοιμη να κόψει τις φλέβες της και τη σταμάτησε και αρχίσανε το κλάμα μαζί, ειλικρινά μου σηκώθηκε η τρίχα άμα ούρλιαξε η Διαβάτη "Πανάθεμά σας όλους!!". Το τι ακολούθησε είναι απ' τα πιο ανατριχιαστικά μέρη της σειράς, κι ας δεν έχει ούτε σταγόνα αίμα (πως η Διαβάτη μαγείρευε τα θανατηφόρα πιταράκια χαμογελόντας σαν το Χάρο, και μετά που τα έδωσε στο μικρό να τα μοιράσει στις δύο οικογένειες, και η μουσική α λα John Carpenter....μπρρρ).
 
Καλά τα σχόλια σ τα σπααανε αγαπητέ Νορμαν :D
 
Ας τα βγάλουν επιτέλους στο webtv!

Φρίκιαζα απίστευτα όταν πρωταγωνιστούσαν γνωστοί κωμικοί ηθοποιοί και τους έβλεπα σε ρόλους δολοφόνου ή θύματος κλπ.
 
Μίλησα με άνθρωπο του ΑΝΤ1. Η "Ανατομία ενός εγκλήματος" έχει κάποια δικαστικά προβλήματα , δε ξέρω ακριβώς τι , τα οποία αν δε λυθούν δε μπορεί ούτε στο web tv να μπει , ούτε σε επανάληψη να μπει και ούτε σε dvd να βγει! Δυστυχώς! Γι αυτό το λόγο και αφαιρέθηκαν τα 10 επεισόδια που είχαν μπει στο web tv...
 
tonytony είπε:
Μίλησα με άνθρωπο του ΑΝΤ1. Η "Ανατομία ενός εγκλήματος" έχει κάποια δικαστικά προβλήματα , δε ξέρω ακριβώς τι , τα οποία αν δε λυθούν δε μπορεί ούτε στο web tv να μπει , ούτε σε επανάληψη να μπει και ούτε σε dvd να βγει! Δυστυχώς! Γι αυτό το λόγο και αφαιρέθηκαν τα 10 επεισόδια που είχαν μπει στο web tv...
Ισως με το αληθινο του πραγματος και τα πνευματικα δικαιωματα.
 
Ειχαν καλη ποιοτητα τα 10? Προλαβε κανεις να τα διασωσει?
 
Ο ΑΝΤ1 Κύπρου πάντως ακόμη συνεχίζει να έχει την σειρά σε επανάληψη τα σαββατοκυρίακα. Μόλις χθες έδειξε το επεισόδιο "Καθαρτήριο" με την Μπέτυ Αρβανίτη στο ρόλο της Αγνής, μια "αγία" γυναίκα με διεστραμμένη θρησκευτική οπτική γωνία, που λειτουργούσε άσυλο για τους αμαρτωλούς. Σ' αυτό το άσυλο (περισσότερο φυλακή μάλλον) στέλνουν ένα κορίτσι οι γονείς της για να την εξαγνίσουν, τη Μάγδα (δυστυχώς δε θυμάμαι το όνομα της νεαρής ηθοποιού). Η Μάγδα υπομένει φρικτά βασανηστήρια στα χέρια της Αγνής και των δύο βοηθών της - μαστιγώματα, ασιτία, τη τσουρουφλίζουν με ζεστό νερό, την καίνε με το σίδερο, και υπονοείται πως την κακοποιούν σεξουαλικα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να διασώσω αυτό το επισόδειο (να το κάνω record).

Πάντως, το επισόδειο μου θύμισε έντονα κάποια αληθινά γεγονότα, που δεν συνέβησαν όμως στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν έχετε ακουστά τα άσυλα της Μαγδαληνής (ή τα "Καθαριστήρια της Μαγδαληνής"), τα οποία ήταν μια σειρά από πλυντήρια σε διάφορες χώρες και τα διεύθυναν καλόγριες. Ο σκοπός αυτών των ασύλων στην αρχή ήταν αγνός, με σκοπό να δώσουν καταφύγιο στις πρώην πόρνες που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά, αλλά με τα χρόνια τα άσυλα μετατράπηκαν σε επιχειρήσεις. Το περισσότερο σάλο έγινε γι' αυτά στην Ιρλανδία, όπου, κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, εκεί στέλνονταν και φυλακίζονταν ισόβια κορίτσια που "αμάρτησαν" ή ατιμάζονταν ή ξέπεσαν απ' την κοινωνία (με το να μένουνε έγγυες εκτός γάμου, ή αν έπεφταν θύματα βιασμού, ή ακόμα αν παραήταν τσαχπίνες) και εκεί αναγκάζονταν να δουλεύουν καθημερινά, να πλένουν ρούχα και να σιδερώνουν ρούχα για τα γύρω χωριά/πόλεις. Εκεί μέσα τα κορίτσια κακομεταχειρίζονταν σωματικά, ψυχολογικά, ακόμη και σεξουαλικά απ' τις αδίστακτες καλόγριες και τους ιερείς. Πολλά κορίτσια, που τα έκλειναν εκεί μέσα απ' τα νιάτα τους, έμεναν εσώκλειστα εκεί μέσα μέχρι τα βαθιά γεράματα, μέχρι που πέθαιναν. Πολλές κατάφεραν να δραπετεύσουν ωστώσο, ή τις άφηναν έξω τελικά οι συγγενείς τους.

Το πιο εξωφρενικό της υπόθεσης είναι πως, παρόλο που αυτά τα άσυλα ήταν κάτι σαν "κοινό μυστικό", υπήρχαν πολλοί που δεν ήξεραν καν ότι υπήρχαν τέτοια μέρη ή το τι γινόταν εκεί μέσα. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 1993 (η χρονιά που βγήκε το εν λόγω επεισόδιο της "Ανατομίας") όταν αποκαλύφθηκαν κατά λάθος οι ανώνυμοι τάφοι 155 γυναικών που πέθαναν σε εκείνα τα άσυλα δίχως τη γνώση κανενός απ' τους συγγενείς τους. Σύντομα, πολλές γυναίκες που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν απεκάλυψαν τα αίσχη που γινόταν μέσα σ' εκείνα τα άσυλα. Είχε ξεσπάσει μεγάλο σάλο και άρχισαν να γίνονται έρευνες γι' αυτά τα μέρη. Ο ηθοποιός/σκηνοθέτης Peter Mullan είχε σοκαριστεί απ' όλα αυτά και έγγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία "The Magdalene Sisters" το 2002 (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Οι κόρες της ντροπής"), η οποία ήταν η δική του "δημόσια απολογία" στις γυναίκες που υπέφεραν σ' εκείνα τα άσυλα και δεν είσπραξαν ποτέ καμία συγνώμη απ' την Καθολική εκκλησία ή από κάπου αλλού. Μάλιστα, η ταινία αυτή, που κέρδισε ένα κάρο βραβεία, την αφόρησε το Βατικανό.

Επίσης, υπάρχει και το συνταρακτικό ντοκιμαντέρ "Sex in a Cold Climate" που βγήκε το 1998 (υπάρχει στο YouTube), στο οποίο καταθέτουν τη μαρτυρία τους γυναίκες που ήταν παλιά φυλακισμένες στα άσυλα αυτά. Πάντως, το επεισόδιο της "Ανατομίας" φαίνεται πως είναι μια απ' τις πρώτες "δραματοποιήσεις" των γεγονότων αυτών, ή τουλάχιστον εμπνεύστηκε απ' αυτά, αφού βγήκε την ίδια χρονιά που αποκαλύφθηκαν όλα. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές διαφορές απ' τα αληθινά γεγονότα, όπως το ότι δεν έχει καλόγριες το επισόδειο, μόνο η Μάγδα είναι εσώκλειστη στο άσυλο, και πολλά από τα βασανηστήρια είναι λίγο παρατραβηγμένα.

Κλείνοντας, προσθέτω πως το τελευταίο καθαριστήριο της Μαγδαληνής έκλεισε το 1996! Φανταστείτε!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Normal-Bates είπε:
Ο ΑΝΤ1 Κύπρου πάντως ακόμη συνεχίζει να έχει την σειρά σε επανάληψη τα σαββατοκυρίακα. Μόλις χθες έδειξε το επισόδειο "Καθαρτήριο" με την Μπέτυ Αρβανίτη στο ρόλο της Αγνής, μια "αγία" γυναίκα με διεστραμμένη θρησκευτική οπτική γωνία, που λειτουργούσε άσυλο για τους αμαρτωλούς. Σ' αυτό το άσυλο (περισσότερο φυλακή μάλλον) στέλνουν ένα κορίτσι οι γονείς της για να την εξαγνίσουν, τη Μάγδα (δυστυχώς δε θυμάμαι το όνομα της νεαρής ηθοποιού). Η Μάγδα υπομένει φρικτά βασανηστήρια στα χέρια της Αγνής και των δύο βοηθών της - μαστιγώματα, ασιτία, τη τσουρουφλίζουν με ζεστό νερό, την καίνε με το σίδερο, και υπονοείται πως την κακοποιούν σεξουαλικα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να διασώσω αυτό το επισόδειο (να το κάνω record).

Πάντως, το επισόδειο μου θύμισε έντονα κάποια αληθινά γεγονότα, που δεν συνέβησαν όμως στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν έχετε ακουστά τα άσυλα της Μαγδαληνής (ή τα "Καθαριστήρια της Μαγδαληνής"), τα οποία ήταν μια σειρά από πλυντήρια σε διάφορες χώρες και τα διεύθυναν καλόγριες. Ο σκοπός αυτών των ασύλων στην αρχή ήταν αγνός, με σκοπό να δώσουν καταφύγιο στις πρώην πόρνες που δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά, αλλά με τα χρόνια τα άσυλα μετατράπηκαν σε επιχειρήσεις. Το περισσότερο σάλο έγινε γι' αυτά στην Ιρλανδία, όπου, κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, εκεί στέλνονταν και φυλακίζονταν ισόβια κορίτσια που "αμάρτησαν" ή ατιμάζονταν ή ξέπεσαν απ' την κοινωνία (με το να μένουνε έγγυες εκτός γάμου, ή αν έπεφταν θύματα βιασμού, ή ακόμα αν παραήταν τσαχπίνες) και εκεί αναγκάζονταν να δουλεύουν καθημερινά, να πλένουν ρούχα και να σιδερώνουν ρούχα για τα γύρω χωριά/πόλεις. Εκεί μέσα τα κορίτσια κακομεταχειρίζονταν σωματικά, ψυχολογικά, ακόμη και σεξουαλικά απ' τις αδίστακτες καλόγριες και τους ιερείς. Πολλά κορίτσια, που τα έκλειναν εκεί μέσα απ' τα νιάτα τους, έμεναν εσώκλειστα εκεί μέσα μέχρι τα βαθιά γεράματα, μέχρι που πέθαιναν. Πολλές κατάφεραν να δραπετεύσουν ωστώσο, ή τις άφηναν έξω οι συγγενείς τους.

Το πιο εξωφρενικό της υπόθεσης είναι πως, παρόλο που αυτά τα άσυλα ήταν κάτι σαν "κοινό μυστικό", υπήρχαν πολλοί που δεν ήξεραν καν ότι υπήρχαν τέτοια μέρη ή το τι γινόταν εκεί μέσα. Το σκάνδαλο ξέσπασε το 1993 (η χρονιά που βγήκε το εν λόγω επισόδειο της "Ανατομίας") όταν αποκαλύφθηκαν κατά λάθος οι ανώνυμοι τάφοι 155 γυναικών που πέθαναν σε εκείνα τα άσυλα δίχως τη γνώση κανενός απ' τους συγγενείς τους. Σύντομα, πολλές γυναίκες που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν απεκάλυψαν τα αίσχη που γινόταν μέσα σ' εκείνα τα άσυλα. Είχε ξεσπάσει μεγάλο σάλο και άρχισαν να γίνονται έρευνες γι' αυτά τα μέρη. Ο ηθοποιός/σκηνοθέτης Peter Mullan είχε σοκαριστεί απ' όλα αυτά και έγγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία "The Magdalene Sisters" το 2002 (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως "Οι κόρες της ντροπής"), η οποία ήταν η δική του "δημόσια απολογία" στις γυναίκες που υπέφεραν σ' εκείνα τα άσυλα και δεν είσπραξαν ποτέ καμία συγνώμη απ' την Καθολική εκκλησία ή από κάπου αλλού. Μάλιστα, η ταινία αυτή, που κέρδισε ένα κάρο βραβεία, την αφόρησε το Βατικανό.
η αρχικη ιδεα του επεισοδιου "καθαρτηριο" παρθηκε απο την περιπτωση του "σιδερωματος" της σπυριδουλας κατα την δεκαετια του 50 οπου η μικρη υπηρετρια βασανισθηκε απο τους κυριους της (ζευγος βειζαδε) επιδη την κατηγορισαν οτι εκλεψε χρηματα.τοτε ειχε δωθει απο τις εφημεριδες η εκδοχη του οτι επειδη η κυρια της ηταν βαθια θρησκευομενη ειχε υποβαλει την σπυριδουλα σε αυτα τα βασανιστηρια "για να την εξαγνισει και την γλιτωσει απο τις αμαρτιες της" μαλιστα τοτε ειχε δωθει για τα αγρια βασανιστηρια ο ορος "βειζαδισμος" παρμενος απο το επωνυμο τους
 
Για να πω την αλήθεια, επειδή είχα ακούσει πως το επεισόδιο "Καθαρτήριο" είναι βασισμένο στην ιστορία της Σπυριδούλας Ραπτή, δεν περίμενα η ιστορία να είναι τόσο αλλαγμένη. Πραγματικά, εμένα μου θύμισε περισσότερο τα γεγονότα με τα άσυλα της Μαγδαληνής. Αφού να φανταστείς, η Αγνή (Μπέτυ Αρβανίτη) πάντα αποκαλεί την Μάγδα ως "Μαγδαληνή". Ναι, υπάρχει μια σκηνή σιδερώματος, αλλά για μένα δεν αρκεί. Εμένα μου θύμισε πιο πολύ την ιστορία με τα άσυλα. Κορίτσια που "ξεπέφτουν" και είναι ο Σατανάς μέσα τους στέλνονται σε άσυλα για να εξαγνιστούν, αλλά εκεί μέσα τις βασανίζουν και τις βάζουν να δουλεύουν έτσι ώστε να σβηστούν οι αμαρτίες τους.

Υπάρχει καμιά δήλωση του Πάνου Κοκκινόπουλου ή των πρωταγωνιστών γι' αυτό το επεισόδιο; Γιατί ειλικρινά εμένα δε μου θυμίζει με τίποτα την ιστορία με την Σπυριδούλα...
 
σε πληροφοριες στο νετ το διαβασα..γι αυτο ειπα οτι η αρχικη ιδεα ειναι παρμενη απο την ιστορια της σπυριδουλας..δεν ειναι μεταφερμενη αυτουσια...ισως εχουν μπλεξει μεσα και αλλες ιστοριες
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Normal bates σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

Βασίλη και πάλι άψογος!! :)
 
Λοιπόν βάλτε στη retrodb.gr με τα κόκκινα γράματα ποιοι παίζουν. Στο επεισόδιο Αρραβώνες παίζουν:Νέλλη Αγγελίδου, Γιώργος Σαμπάνης,Ασπασία Κράλλη,Στέλιος Μαϊνας,Κάτια Σπερελάκη,Μαρία Παπαλάμπρου. Σκηνοθεσία Γιώργος Κοκορέλης, Σενάριο:Πέτρος Μάρκαρης.

Επεισόδιο Καθαρτήριο:Μπέτυ Αρβανίτη,Χριστίνα Παπαμίχου,Ράνια Οικονομίδου, Φωτεινή Ντεμίρη,Γιώργος Μόσχος,Αλεξάνδρα Παντελάκη,Έλσα Πελαγίδου.Αγγελική Εκδίκηση εκτός από την Μυρτώ Αλικάκη έπαιξαν επίσης οι Ράνια Οικονομίδου,Βαγγέλης Καζάν,Φώτης Μακρής,Στράτος Παχής,Ανδρέας Βλαχοκυριάκος,Κέλλυ Σαρατσοπούλου,Βασίλης Λαζαρίδης

Στο επεισόδιο Η Εκδρομή παίζουν επίσης Θάλεια Αργυρίου,Τάσος Πολυχρονόπουλος,Μαρίνος Δεσύλλας, Άβα Γαλανοπούλου στον Κυνηγό παίζουν εκτός από τον Αλεξανδράκη παίζουν Πανος Κρανιδιώτης, Νίκος Ορφανός, Μαρία Παπαλάμπρου, Αλέξης Λογοθέτης.

Στο επεισόδιο Το πένθος της ηδονής εκτός από την Γεωργία Αποστόλου παίζουν οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος Μιχάλης Παπαγγελίδης, Σάκης Βλαχόπουλος, Ανδρέας Γεωργωτάς, Θόδωρος Κουρέντζης
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πραγματι φοβερη σειρα του ΑΝΤ1!!!!Ψαχνω να βρω ενα επεισοδιο και δεν το βρισκω πουθενα εχει τιτλο "μολυβενιος στρατιωτης" με τον Γιαννη Μπεζο και την Δημητρα Χατουπη!!!!Πολυ ωραια ιστορια αλλα δυστηχως δεν ,μπορω να την εντοπισω πουθενα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tina είπε:
ρε παιδια η ιστορία με τον Μπέζο ο Μολυβένιος Στρατιώτης τι υπόθεση είχε????? γιατι όλοι γι αυτό λετε.........
φοβερη ιστορια ο μολυβενιος στρατιωτης ομως δεν μπορω να την βρω πουθενα!!!ουτε και παλιοτερα που υπηρχαν τα επεισοδια!!!ο μπεζος πετυχημενος διαφημιστης σκοτωνει πορνες φορωντας την στρατιωτικη στολη του πατερα του που ηταν επιθυμια του να γινει στρατιωτικος!!!!παιζει η τασσω καβαδια και κανει την μητερα του μπεζου!!!εχει και ερωμενη την δημητρα χατουπη!!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
φοβερη ιστορια ο μολυβενιος στρατιωτης ομως δεν μπορω να την βρω πουθενα!!!ουτε και παλιοτερα που υπηρχαν τα επεισοδια!!!ο μπεζος πετυχημενος διαφημιστης σκοτωνει πορνες φορωντας την στρατιωτικη στολη του πατερα του που ηταν επιθυμια του να γινει στρατιωτικος!!!!παιζει η τασσω καβαδια και κανει την μητερα του μπεζου!!!εχει και ερωμενη την δημητρα χατουπη!!!!
 
DADENIOS είπε:
φοβερη ιστορια ο μολυβενιος στρατιωτης ομως δεν μπορω να την βρω πουθενα!!!ουτε και παλιοτερα που υπηρχαν τα επεισοδια!!!ο μπεζος πετυχημενος διαφημιστης σκοτωνει πορνες φορωντας την στρατιωτικη στολη του πατερα του που ηταν επιθυμια του να γινει στρατιωτικος!!!!παιζει η τασσω καβαδια και κανει την μητερα του μπεζου!!!εχει και ερωμενη την δημητρα χατουπη!!!!
μακαρι να την ξαναβαλει ολη την σειρα!!!!!!!!!!!
 
Πίσω
Μπλουζα