Μπράβο
@karapiperim . Ωραίες επιλογές για βαθμολογία. Απ' ότι φαίνεται ξεκινάω πρώτη. Για να δούμε.
Οι Κληρονόμοι Ενώ σαν σενάριο είναι ενδιαφέρον η όλη ταινία λίγο με κουράζει από τη μέση και μετά. Όλοι παίζουν καλά αλλά μοιάζουν να επαναλαμβάνουν χαρακτήρες που έχουν ενσαρκώσει σε άλλες ταινίες. Ο Χατζηχρήστος έναν λαϊκό τύπο, ο Βουτσάς έναν ανέμελο νέο της εποχής, η Καραγιάννη μια femme fatale -αρτίστα, ο Ηλιόπουλος έναν elegant τύπο, η Γιουλάκη μια ξινή. Η μόνη ατάκα που πάντα θυμάμαι απ' την ταινία είναι το καμάκι που κάνει ο Χατζηχρήστος σε μια περαστική: "Παιδάκι μου, εσύ! Παιδάκι μου, εσύ! Έχεις ταυτότητα παιδάκι μου; Έχεις; "(και καλά για μην κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου)
6
Ο Φανούρης και το σόι του Την λατρεύω αυτή την ταινία. Είναι από τις ωραιότερες ηθογραφίες που θα μπορούσαν γραφτούν ποτέ και από τις πιο έγκυρες απεικονίσεις μιας ελληνικής οικογένειας μεταπολεμικά. Εξαιρετικοί διάλογοι, αβίαστο χιούμορ, ο Φωτόπουλος δίνει ρεσιτάλ ατάκας και γενικά δεν χορταίνω να την βλέπω ξανά και ξανά. Αγαπημένη σκηνή αυτή με το breakfast.
10
Μικροί και μεγάλοι εν δράση Μου αρέσει όταν την βλέπω αλλά έχει και τα τρωτά της. Οι μεγάλοι παίζουν ωραία αν και το κείμενο της Αρώνη την αδικεί σε κάποιες στιγμές κατά την ταπεινή μου γνώμη. Οι μικροί παίζουν επίσης συμπαθητικά, οι μικρές πάλι μπορούσαν και καλύτερα. Ωστόσο μου αρέσει πάντα το δίδυμο Τσιούνη -Σειληνός, νομίζω ότι γράφουν όμορφα στο φακό. Προς το τέλος της ταινίας ειδικά στην Auberge το κείμενο είναι αδύναμο και ο σκηνοθέτης κάνει ότι μπορεί για να το σώσει ώστε να υπάρχει ένα αξιοπρεπές τέλος αλλά δεν...
6 (επιεικώς)
Κατηγορώ τους ανθρώπους Ότι κι αν είναι μια ταινία, αν παίζει ο Κούρκουλος, τουλάχιστον έχεις κάτι ωραίο να χαζεύεις. Ενδιαφέρον σενάριο, drama σκηνοθεσία όπως μόνο ο Φώσκολος μπορεί, πολύ ωραία κι έντονα νυκτερινά πλάνα, εκπληκτική η κάπως απόκοσμη μουσική επένδυση του Μαρκόπουλου, υπέροχη η Μοσχολιού στο "Πέρα από τη θάλασσα". Οι άντρες (όλοι όμως) παίζουν ωραία, οι γυναίκες (με εξαίρεση τη Σοϊμοίρη στο μικρό πέρασμα που έκανε απ' την ταινία) κάπως υπερβολικά. Η Ρουσσέα δηλαδή γιατί αν αποφασίσω να κρίνω την ηθοποιία της Ζαννα, θα γίνω κακιά. Ίσως να φταίει και η φωνή της-μόνιμο κλάμα που με εκνευρίζει. Κατά τ' άλλα, τυπικός Κούρκουλος, ακέραιος, σοβαρός και με εμμονή στην απόδοση δικαιοσύνης, τυπικός Καλογήρου όποτε παίζει με Κούρκουλο, άνθρωπος της πιάτσας, σκοτεινός, εκβιαστής και με αγάπη για το χρήμα. Αξιοπρεπέστατος ο Βόγλης. Αυτό που πάντα θυμάμαι με στενοχώρια απ' την ταινία είναι η πανέμορφη Plymouth που πήγε το χαμένο και τη στούκαρε στη μάντρα μες στην παραζάλη του.
8
Γάμος αλα Ελληνικά Την έχω δει ελάχιστες φορές γιατί ο Κωνσταντίνου δε μου άρεσε ποτέ ιδιαίτερα. Δε μπορώ όμως να παραβλέψω την παρουσία του Χάρρυ Κλυν και τη απίστευτη σκηνή στο μπάνιο. Επίσης είναι η ταινία που έχω συνδέσει αποκλειστικά με τις απόκριες. Όσο και να συμπαθώ τη γλυκύτατη Καλογεροπούλου, η ταινία μου φαίνεται χλιαρή. Μόνο για τον Κλυν
5
Λόλα Άμα παίζει Καρέζη, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική. Εμπορική μεν αλλά ούτως ή άλλως είναι μια ταινία με ωραίες ερμηνείες, καταπληκτική μουσική απ' τον Ξαρχάκο, όμορφους πρωταγωνιστές, καλογραμμένο σενάριο, τον Δημόπουλο στο τιμόνι και μια ατάκα που έμεινε στην ιστορία. Δε νομίζω να χρειάζεται να πω κάτι άλλο.
8