Με διάθεση χιούμορ το κείμενο...
Αν δώσεις στη μητέρα σου ένα CD των XP θα το εγκαταστήσει μια χαρά? Ειδικά αν έχει και άλλο λειτουργικό πάνω ο υπολογιστής και πρέπει να γίνει και resize (που δεν υποστηρίζει ο installer των XP) .
Συγκρίνετε την εγκατάσταση μιας διανομής Linux που πρέπει να εγκατασταθεί πάνω σε μηχάνημα με υπάρχον λειτουργικό, που πρέπει να φτιάξει boot loader (για ανεξάρτητα OS) που έχει από web server-mail server-Development Tools και δε ξέρω εγώ τι άλλο με τα Windows που δεν έχουν τίποτα από αυτά.
Είναι λογικό στο installation να είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα κανείς δε λέει το αντίθετο.
Πιστεύω ότι ολα είναι θέμα οικιότητας
Αν εγώ ξεκινήσω στα παιδιά μου που είναι μικρά και τους μάθω μόνο Ubuntu πως πιστεύεις θα τους φαίνονται τα XP μετά από 2-3 χρόνια?
Αν συμβεί κάτι στο network stack και χρειάζεται μια επανεκκίνηση το network service πχ σε ποιο θα τους είναι πιο εύκολο να το κάνουν?
Με αυτά και με άλλα θέλω να πω ότι αυτό που ξέρουμε μας φαίνεται εύκολο και τα υπόλοιπα βουνό. Ακόμα παλεύω με τα Vista και πολλές φορές δε βρίσκω απλά πράγματα που τα κάνω με κλειστά μάτια στα XP.
Λέγοντας αυτό
ΔΕΝ πιστεύω ότι το Linux είναι για όλους. Όσοι είναι να τα εγκαταστήσουν θα το κάνουν είτε είναι δύσκολο είτε όχι γιατί θα θέλουν να βοηθήσουν την κοινότητα. Δε νομίζω να υπάρχει άλλος λόγος μιας και τα ίδια πράγματα (τα απλά θα τα κάνουν και με τα windows).
Υπάρχουν βέβαια και οι power(!) users που θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Αυτοί είναι άλλο κεφάλαιο.
Ναι υπάρχουν προβλήματα. Ναι αν βάλεις την τελευταία webcam που βγήκε το πιο πιθανό είναι να μη σου δουλέψει και αυτό γιατί η εταιρία δεν κάθησε για οικονοικούς λόγους είτε γιατί έχει κάποια συμφωνία με τη Microsoft να βγάλει drivers.
Τώρα το να κατηγορούμε ότι δεν έχει οριμάσει το Linux που έχει μέσα στον πυρήνα του μερικές χιλιάδες drivers είναι λίγο παράλογο!
Ναι οι προγραμματιστές που κάνουν reverse engeener δεν προλαβαίνουν να μάθουν τα inner workings του κάθε driver που βγαίνει και είναι πίσω. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξέλιξη και μάλιστα τρελή.
Δείτε τα γραφικά περιβάλλοντα που υπάρχουν και τα concepts που βγαίνουν συνέχεια.
Πηγαίνετε μια βόλτα από το site του KDE (kde-look) να δείτε πόσες προτάσεις γίνονται για τη πορεια και το μέλλον του.
Είναι ένα ζωντανό project που απλά δεν το....ζούμε όσο χρειάζεται.
Και τι πρόβλημα έχετε πια με τη κονσόλα? Εδώ ολόκληρη M$ και βγάζει έκδοση των 2008 server μόνο κονσόλα!!!