Γιατί η μάνα μου μπορεί και δουλεύει Ubuntu..

Απλα λεω pooky μου οτι ο καθενας οτι διαλεξει καλο ειναι γιαυτον - τωρα αν κανουμε και καμια πλακα για να πικαρουμε το αντιπαλο στρατοπεδο επισης καλο ειναι - αλλα μην φτανουμε στο δικαστηριο στο καθε post μας :cool:

Νεκταριε ? ειδες φως και μπηκες ε ? :D
 
Telamonas.stokos είπε:
Και ολα αυτα σε ενα thread που ξεκινησε με σαφως χιουμοριστικη διαθεση. Γενικα δεν ειναι δυνατον σε καθε linuxοthread να πρεπει να αποδειξω/ουμε οτι το Linux δεν ειναι γαιδαρος.
To άρθρο δεν ήταν χιουμοριστικό. Κατά τη γνώμη μου ήταν μια ψεύτικη ιστορία που προσπαθούσε να αποδείξει ότι και καλά το Linux μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από τη μαμά κάποιου. Ίσως και να μπορεί αν το έχει στήσει ο γιόκας της βέβαια (και πάλι αμφιβάλλω αλλά...)

Και γιατί αισθάνεσαι την ανάγκη να υπερασπιστείς το linux; Τα Windows τα βρίζουμε καθημερινά αλλά δεν βγαίνει κάποιος να τα υπερασπιστεί. Σιγά μην είμαστε και "στρατευμένοι": για λειτουργικά συστήματα μιλάμε, όχι για πολιτική.

Κανεις απλος χρηστης των windowz δεν ειναι αναγκασμενος (ή δεν θελει ή και δεν μπορει) να κανει installation το λειτουργικο. Θα του το κανει καποιος που ξερει και θα του παραδωσει ενα συστημα που να λειτουργει.
Εδω ομως παρατηρειται το φαινομενο - να βαζουμε το δισκακι του Ubuntu στο pc και να θελουμε να το κανουμε να δουλεψει σωστα χωρις να εχουμε ιδεα πως λειτουργει το Linux και τι θα κανουμε για να ρυθμισουμε σωστα το συστημα μας.
Όπα, όπα. Να μη μιλήσω για Amiga και Mac στην ευκολία εγκατάστασης-χρήσης αλλά για τα "καταραμένα" Windows. Κάνω εγκατάσταση των Windows από την έκδοση 3.0 το '90 (τότε που ακόμα δεν ήταν λειτουργικό) και δεν έχω συναντήσει ποτέ πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις για να τα εγκαταστήσεις ούτε για να τα χρησιμοποιήσεις.

Το ίδιο ισχύει θεωρητικά και για τα "εύκολα" distros αλλά για λόγους συμβατότητας τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Δηλαδή γιατί πχ μπορεί το Ubuntu 8.10 να αναγνωρίσει SATA RAID από το text installation και όχι από το γραφικό περιβάλλον εγκατάστασης;

Διαβαζω για ακαταλυπτα και χιλιαδες sudos - μα ειναι τοσο απλο - για να "στησεις" σωστα ενα GNU/Linux συστημα πρεπει να διαβασεις γιαυτο. Ειναι πιο πολυπλοκο απο τα windowz αλλα και εκει για να μαθεις να κανεις σωστα την εγκατασταση το εψαξες το θεμα και πιθανως ακουσες και διαβασες ενα καρο πραγματα. Εδω γιατι σου φαινεται παραξενο να ασχοληθεις ?
Γιατί εν έτει 2008 το θεωρώ αδιανόητο να πρέπει ακόμα να ασχοληθώ. Δεν είναι δυνατό για το παραμικρό να πληκτολογώ ένα κάρο εντολές και να προσεύχομαι να δουλέψει.

Εδώ σε συστήματα Unix (που δεν απευθυνόταν στο μέσο χρήστη) όλα κυλούσαν ομαλά και έκανες τη δουλειά σου. Βέβαια αυτό γινόταν σε ειδικά επιλεγμένο hardware αλλά στο "μπάχαλο" του κόσμου των PCs τα πράγματα περιπλέκονται.

Πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκιο, άπαξ και όλα πάνε καλά το σύστημα λειτουργεί μια χαρά. Τους drivers δεν τους περνάς εσύ και ότι πρόγραμμα χρειάζεσαι το βρίσκεις στα repositories απίστευτα εύκολα. Δυστυχώς αυτό μοιάζει ακόμα να είναι εξαίρεση παρά κανόνας.

Ενα σωστα στημενο συστημα GNU/Linux ειναι ετοιμο να το χρησιμοποιησει ο καθε απλος χρηστης των windowz - αυτη ειναι η μονη αληθεια - (δειτε τα ετοιμα pc της DELL με προεγκατεστημενο Ubuntu) απλα για να το φτασεις μεχρι εκει πρεπει να διαβασεις. Αν δεν θελεις να το κανεις - και ειναι δικαιωμα σου αυτο - αστο το ρημαδι - βαλε τα Παραθυρα με Θεα και εισαι οσο ανετος σε θελει η M$ - δεν ειναι κακο αυτο.
Καλά λίγο σχιζοφρενική τη βλέπω αυτή την άποψη. Από τη μία οι θιασώτες του linux προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να δοκιμάσει το linux και από την άλλη σου λένε "άστο καλύτερα, είσαι πολύ χαζός για να το χρησιμοποιήσεις".

* Διαβαζω συνεχεια για το 1%....μα ολες οι στατιστικες μιλουν για ενα 3.9 με 4% και ξερουμε ολοι οτι εκατομμυρια επιχειρησεις σε ολο τον κοσμο χρησιμοποιουν windowz οποτε και οι υπαλληλοι τους ειναι υποχρεωμενοι να χρησιμοποιουν το ιδιο λειτουργικο.
Για δες εδώ. 0,83%. Πρέπει να ψάξω το αρχείο μου στα περιοδικά Byte πριν μια δεκαετία που έλεγαν ότι το Linux είναι ανερχόμενο και μπαίνει στο desktop. Πέρασαν δέκα χρόνια και ακόμα το ποσοστό είναι πολύ μικρό. Τόσα χρόνια υπάρχει το linux, αν είχε τη δυνατότητα να "χτυπήσει" τα Windows θα είχαμε δει μια άλλη δυναμική. Φοβάμαι ότι το τρένο πέρασε.

Ξαναλεω - σε αυτο το subforum ερχομαστε οι (και καλα) Linuxαδες για να μιλησουμε για το λειτουργικο που χρησιμοποιουμε και δεν ειναι θεμιτο να αποδεικνυουμε σε καθε post το οτι ειναι καλυτερο το ενα ή το αλλο - καποιοι απο μας διαλεξαν , καποιοι αλλοι απλα δεν εχουν τετοια επιλογη. Ας μεινουμε εκει και ολοι ειμαστε χαρουμενοι.
Συζήτηση κάνουμε. Δεν είναι μάχη ούτε χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα. Στο κάτω κάτω δεν βγήκε κανείς να πει ότι τα Windows είναι καλύτερα από το linux. Νομίζω ότι ο "μέσος χρήστης" που το computer είναι τίγκα στα spyware και στους ιούς, που το έχει φορτώσει τόσο που δυσκολεύεται να κάνει τη δουλειά του, που αναγκάζεται να αγοράσει νέο PC γιατί το bloatware της MS δεν τρέχει στο παλιό του δεν είναι και πολύ ευχαριστημένος.

Αλλά από την άλλη η εναλλακτική λύση δεν είναι και τόσο φιλική ή για διάφορους λόγους δεν πείθει.
 
Θα αφήσω στην άκρη τις ανοησίες για το ποιος την έχει μεγαλύτερη (την ευχρηστία του λειτουργικού) και θα επιστρέψω στο θέμα: Σαφώς και το linux είναι έτοιμο για χρήση από τον οποιοδήποτε.

Η αδερφή μου η οποία δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με υπολογιστές, σίγουρα δεν είναι geek, και ότι έχει μάθει από υπολογιστές το έμαθε στην προηγούμενη δουλειά της όπου είχαν φυσικά παράθυρο. Τώρα πια στο δικό της laptop όχι απλά έχει εγκατεστημένο το linux, αλλά αρνείται πεισματικά να μπει στα windows γιατί εκεί δεν μπορεί να κάνει τίποτα και γιατί σέρνεται το σύμπαν. Αντίθετα στο linux μια χαρά σερφάρει, μπαίνει στο facebook, βλέπει βιντεάκια online ή ταινίες, στέλνει email, γράφει κείμενα για τη δουλειά της, κατεβάζει κανένα mp3, το στέλνει με bluetooth στο κουνηστό της αν το θέλει για ringtone, γράφει audio CDs για να τα παίζει στο αυτοκίνητο, βλέπει τις φωτογραφίες από την ψηφιακή της κλπ. Και όλα αυτά χωρίς να είμαι πάνω από το laptop εγώ να της διορθώνω προβλήματα κάθε μέρα και να αφαιρώ ιούς, άλογα και διάφορα άλλα ζωίφια συνεχώς - αντίθετα είμαι 200km μακρυά. Όχι δεν το εγκατέστησε αυτή το linux, εγώ το έκανα. Αλλά μπορεί να κάνει τη δουλειά της εύκολα και χωρίς κανένα πρόβλημα. Και χωρίς ποτέ να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει η ίδια κονσόλα φυσικά.

Η μητέρα μου πάλι είναι διαφορετική περίπτωση. Από υπολογιστές δεν ήξερε μέχρι πέρυσι απολύτως τίποτα. Δεν έχει ιδέα τι είναι windows και τι είναι linux. Της έμαθα να ανοίγει τον υπολογιστή, να κάνει login, να ανοίγει τον browser, να κοιτάει το email της (που της έφτιαξα εγώ) και να ανοίγει καμιά φωτογραφία που της στέλνουμε εγώ ή η αδερφή μου. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτά. Δεν έχει κανένα πρόβλημα που αυτά τα κάνει σε linux, απλά ξέρει ότι έτσι δουλεύει ο υπολογιστής.

Η κοπέλα μου το μόνο που ήξερε να δουλεύει ήταν windows. Όταν πρωτοείδε το linux στο δικό μου laptop έπαθε σοκ, δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσε το γραφικό περιβάλλον ενός υπολογιστή να είναι τόσο όμορφο. Μόλις της είπα ότι επίσης μ'αυτό δεν πρόκειται ποτέ να έχει προβλήματα με ιούς και λοιπές αηδίες απαίτησε να της δείξω πως δουλεύει και στο laptop που θα έπαιρνε σε λίγο καιρό να βάλουμε οπωσδήποτε linux. Από τότε και σχεδόν για 3 χρόνια τώρα φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη χρήση του linux, αντίθετα καταριέται συνεχώς τα windows που έχει στη δουλειά γιατί συνέχεια κολλάνε και της σπάνε τα νεύρα. Όχι, δεν ξέρει τί είναι κονσόλα και ούτε πρόκειται να μάθει.

Η αδερφή της κοπέλας μου είναι πάλι διαφορετική περίπτωση. Επίσης καμία σχέση με υπολογιστές και τεχνολογία. Όταν πρωτοείδε το linux είπε "τι είναι αυτό; Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται, πως δουλεύει, εγώ τα windows ξέρω". Μια συνεχής άρνηση. Άρχισε σιγά σιγά να χρησιμοποιεί το linux (αναγκαστικά γιατί έκοψα τα windows από κάθε επαφή με το internet) και έμαθε να σερφάρει και να κάνει chat στο msn στο linux, έτσι κι αλλιώς μόνο αυτό ζητάει από έναν υπολογιστή. Πριν μια βδομάδα πήρε δικό της laptop, καινούριο φορτωμένο φυσικά με vista. Με το που τον ανοίξαμε και τα είδε, δεν μπορώ να πω την εντυπωσιάσαν. Προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει για 5-10 λεπτά αλλά αφού κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να βρει τίποτα εκεί που νόμιζε ότι ήταν, μου ζήτησε να εγκαταστήσω linux. Το μόνο επιπρόσθετο πρόβλημα της ήταν να της βρω κάποιο θέμα για το gdm που να είναι ίδιο μ'αυτό των vista (φυσικά δεν το ονόμασε gdm... "εκεί που γράφεις όνομα και password"), κάποιο ωραίο wallpaper και αν γίνεται τα παράθυρα να κάνουν κανένα ωραίο εφέ όπως στα vista.

Η μητέρα της κοπέλας μου, ήξερε μόνο τα βασικά στα windows από το γραφείο όπου δουλεύει, να γράφει κείμενα στο word, να τα τυπώνει και να ψάχνει στο google. Πήρε laptop το καλοκαίρι και με δεδομένο ότι σε οποιοδήποτε πρόβλημα που θα συναντούσε δεν μπορούσαμε να πάμε να το φτιάξουμε από κοντά γιατί απλά συνήθως είναι 700 km μακρυά αποφασίσαμε να της βάλουμε linux. Της δείξαμε τα βασικά, της έφτιαξα και μερικές συντομεύσεις στην επιφάνεια εργασίας για τον επεξεργαστή κειμένου του openoffice και για τον iceweasel, έστησα το ασύρματο δίκτυο και σύνδεσα το laptop και από τον Ιούλιο δεν μας έχει κάνει ούτε ένα τηλεφώνημα για κανένα πρόβλημα, αντίθετα όποτε την έχουμε ρωτήσει λέει πως το χρησιμοποιεί συνέχεια και δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Έχω κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις αλλά αυτές είναι οι πιο κοντινές σε μένα και σε αντίθετη περίπτωση θα έγραφα μέχρι αύριο. Τα συμπεράσματα δικά σας.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Telamonas.stokos είπε:
Νεκταριε ? ειδες φως και μπηκες ε ? :D
E, ναι μωρέ και επειδή δεν είχα τίποτε καλύτερο να πω σχετικά αφού για μένα ελέω δουλειάς επί του παρόντος δεν μπορώ να ασχοληθώ, το έριξα στον χαβαλέ. Ευτυχώς πάντως βρε Ηρακλή που υπάρχει και ο gapan και προσηλυτίζει κόσμο - μου άρεσαν οι τεχνικές του - αλήθεια, μόνο κάπως έτσι θα ξεκολλήσει ο κόσμος... :D
 
Πρώτα από όλα μπράβο στον gapan που έχει εισάγει τόσο κόσμο στο linux.

Μπορείς όμως να μου εξηγήσεις πώς στο καλό δεν έχουν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κονσόλα τόσο καιρό; Δηλαδή τί distro τους έβαλες και τί έκανες όταν το εγκατέστησες; Έχουν εγκαταστήσει μόνες τους προγράμματα ή κάποιο hardware device μετά;

Πάντως και πάλι δεν αλλάζει το γεγονός ότι κάποιος που "ξέρει" τους το έστησε. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι αυτή την πολυτέλεια. Αν δώσω σε ένα φίλο μου ένα live cd και του τυπώσω και τις οδηγίες πολύ αμφιβάλλω ότι θα τα βγάλει πέρα μόνος του.
 
Μα για ποιο λόγο να χρησιμοποιήσουν κονσόλα; Κάτι από αυτά που περιγράφω παραπάνω προϋποθέτει την χρήση κονσόλας; Αν ήθελαν να στήσουν webserver, ναι, θα χρειαζόταν, αλλά μάλλον αυτό δεν θα το κάνουν ποτέ.

Και αν και η επιλογή της διανομής είναι προφανής (βλέπε υπογραφή), δεν νομίζω να έχει καμιά σημασία. Και slackware να τους έβαζα δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα. Και φυσικά και έχουν εγκαταστήσει προγράμματα (όχι όλοι τους, δεν χρειάζεται να παίζουν εγκαθιστώντας-απεγκαθιστώντας προγράμματα όλη την ώρα). Θυμάμαι με είχε πάρει τηλέφωνο η αδερφή μου με παράπονο "Γιώργο δεν μου πέρασες το tetris!". Ε της είπα να βρει στο μενού το πρόγραμμα που λέγεται Netpkg, να το τρέξει, εκεί που λέει search να γράψει tetris και ένα από αυτά που θα βγάλει στα αποτελέσματα να το τσεκάρει και να πατήσει το μεγάλο κουμπί που λέει ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Σε μισό λεπτό το είχε έτοιμο. Και hardware καινούριο έχουν περάσει, πχ ένα πολυμηχάνημα HP που φυσικά δεν χρειάστηκε καμία μεσολάβηση για να δουλέψει.

Ότι τους το έστησα εγώ δεν νομίζω να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο. Φυσικά από κανένα από τα παραπάνω άτομα δεν θα περίμενα και δεν θα ζητούσα σε καμία περίπτωση να εγκαταστήσουν οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, όποιο και αν ήταν αυτό, όχι μόνο το linux.
 
τελικα δε ξερω αν τετοιες συζητησεις εχουν και πολυ νοημα,ακομη και το σχετικο αρθρο δε ξερω αν ξυπνα το ενδιαφερον σε καποιον,πιο πολυ καλο θα ηταν καποια βιντεο σχετικα με την εγκατασταση,που υπαρχουντου ubuntu η το πως δουλευει.

εγω ας πουμε οταν θελω να δοκιμασω ενα προγραμμα πχ zbrush blender max και χιλια δυο αλλα,αυτα κοιταω πρωτα.

τωρα επειδη μια ανησυχια με προγραμματα και τα ρεστα την εχω,οσον αφορα τα λειτουργικα, ολα προβληματα θα σου βγαλουν,ακομη και αν ειναι mac,ακομη και αυτα μπορει να κολλησουν,απλα αυτα ειναι τα πιο απροβληματιστα απο οτι λενε,εχουν και αυτα τους περιοριορισμους τους ομως.

απο εκει και περα ειναι σα τις σχεσεις, τα ζυγιζεις ολα και αποφασιζεις αν θα επιμεινεις η οχι....τι δηλαδη, θα πει κανεις του αλλου ,γιατι εισαι με αυτη και οχι με την αλλη?αφου ετσι γουσταρει , τι να κανουμε.

οσον αφορα το ubuntu,ναι θα βγαλει προβληματα και τα win ομως βγαζουν,οσο και να τα προσεξεις.

κονσολα σιγουρα θα χρειαστεις καποια στιγμη ,γιατι αν ρωτησεις κατι ,οι περισσοτεροι αφου εκει εχουν μαθει ,μεσω κονσολας θα σου απαντησουν.

το θεμα ειναι οτι καταρχας καλο ειναι να εχει κανεις adsl γραμμη και ρουτερ,αλλιως ειδικα με τα μοντεμ μπερδευεται το πραγμα.

απο εκει και περα αν προσεξεις τα αρχεια σου μη παθουν τιποτα απο απροσεξια στην εγκατασταση,ειναι απλη διαδικασια,οπως και η χρηση του,στη χειροτερη το περνας μεσω alternate cd,αλλα δεν ειναι και τιποτα.

υπαρχουν πολλοι καλοι οδηγοι,δεν πρεπει να το φοβαται κανεις,ουτε χρειαζεται και το envy απο οτι βλεπω πια στο συγκεκριμενο nvidia τουλαχιστον μοντελο που εχω.

ειναι πολυ καλη λυση το dual boot και αν δε κατσει στη τελικη , δε τρεχει και τιποτα.

εγω παντως αν και ειναι ψαρωτικα ειμαι εναντιων των εφε compiz κτλ ,θα προτιμουσα να δοθει βαση σε αλλα πραγματα.

παντως οσον αφορα την ασταθεια σιγουρα σε πειραματικο kde ας πουμε μη περιμενει κανεις να δουλεψουν ολα χωρις ουτε ενα τοσο δα προβληματακι,αλλα στο λενε οτι μπορει να γινει αυτο.

εγω αν δε χρειαστει να δουλεψω συγκεκριμενα προγραμματα,μια χαρα στο ubuntu ειμαι ,αλλα και τα win ωραια ειναι,αυτο που δε μου αρεσει ομως ειναι οτι με το καιρο οσο και να τα προσεξεις τα win αρχιζουν να σερνονται,αυτο ειναι απαραδεκτο και μου εχει κοστισει αρκετα.
 
Με διάθεση χιούμορ το κείμενο... :)

Αν δώσεις στη μητέρα σου ένα CD των XP θα το εγκαταστήσει μια χαρά? Ειδικά αν έχει και άλλο λειτουργικό πάνω ο υπολογιστής και πρέπει να γίνει και resize (που δεν υποστηρίζει ο installer των XP) .

Συγκρίνετε την εγκατάσταση μιας διανομής Linux που πρέπει να εγκατασταθεί πάνω σε μηχάνημα με υπάρχον λειτουργικό, που πρέπει να φτιάξει boot loader (για ανεξάρτητα OS) που έχει από web server-mail server-Development Tools και δε ξέρω εγώ τι άλλο με τα Windows που δεν έχουν τίποτα από αυτά.

Είναι λογικό στο installation να είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα κανείς δε λέει το αντίθετο.

Πιστεύω ότι ολα είναι θέμα οικιότητας

Αν εγώ ξεκινήσω στα παιδιά μου που είναι μικρά και τους μάθω μόνο Ubuntu πως πιστεύεις θα τους φαίνονται τα XP μετά από 2-3 χρόνια?

Αν συμβεί κάτι στο network stack και χρειάζεται μια επανεκκίνηση το network service πχ σε ποιο θα τους είναι πιο εύκολο να το κάνουν?

Με αυτά και με άλλα θέλω να πω ότι αυτό που ξέρουμε μας φαίνεται εύκολο και τα υπόλοιπα βουνό. Ακόμα παλεύω με τα Vista και πολλές φορές δε βρίσκω απλά πράγματα που τα κάνω με κλειστά μάτια στα XP.

Λέγοντας αυτό ΔΕΝ πιστεύω ότι το Linux είναι για όλους. Όσοι είναι να τα εγκαταστήσουν θα το κάνουν είτε είναι δύσκολο είτε όχι γιατί θα θέλουν να βοηθήσουν την κοινότητα. Δε νομίζω να υπάρχει άλλος λόγος μιας και τα ίδια πράγματα (τα απλά θα τα κάνουν και με τα windows).

Υπάρχουν βέβαια και οι power(!) users που θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Αυτοί είναι άλλο κεφάλαιο.

Ναι υπάρχουν προβλήματα. Ναι αν βάλεις την τελευταία webcam που βγήκε το πιο πιθανό είναι να μη σου δουλέψει και αυτό γιατί η εταιρία δεν κάθησε για οικονοικούς λόγους είτε γιατί έχει κάποια συμφωνία με τη Microsoft να βγάλει drivers.

Τώρα το να κατηγορούμε ότι δεν έχει οριμάσει το Linux που έχει μέσα στον πυρήνα του μερικές χιλιάδες drivers είναι λίγο παράλογο!

Ναι οι προγραμματιστές που κάνουν reverse engeener δεν προλαβαίνουν να μάθουν τα inner workings του κάθε driver που βγαίνει και είναι πίσω. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει εξέλιξη και μάλιστα τρελή.

Δείτε τα γραφικά περιβάλλοντα που υπάρχουν και τα concepts που βγαίνουν συνέχεια.

Πηγαίνετε μια βόλτα από το site του KDE (kde-look) να δείτε πόσες προτάσεις γίνονται για τη πορεια και το μέλλον του.

Είναι ένα ζωντανό project που απλά δεν το....ζούμε όσο χρειάζεται.

Και τι πρόβλημα έχετε πια με τη κονσόλα? Εδώ ολόκληρη M$ και βγάζει έκδοση των 2008 server μόνο κονσόλα!!! :)
 
για το opensource ,ασχολειται κανεις, γιατι για διαφορους λογους ,υπαρχουν αιτια για συσπειρωση γυρω απο αυτο.

οσον αφορα τη κονσολα ,το προβλημα ειναι οτι πρεπει να θυμασαι εντολες.
 
Βρε πως κάνετε έτσι για την κονσόλα....? Λες και δεν πέρασε κανείς σας από το DOS.

Εμένα με εξιτάρει ένα συστηματάκι καθαρά σε κονσόλα που να κάνει τα πάντα ακόμα και να βλέπω ταινίες ( αλλα με ASCII χαρακτήρες :D ).

Πρίν λίγο καιρό το κατάφερα με την πολύτιμη βοήθεια του gapan και του ZENcore :D :D

...και με κονσολατά Ελληνικά αμα λάχει..... ε gapan ???? :D :D:D
 
teflon είπε:
Βρε πως κάνετε έτσι για την κονσόλα....? Λες και δεν πέρασε κανείς σας από το DOS.
Ναι αλλά αυτές οι εποχές έχουν περάσει. Στα Windows μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα χωρίς να πληκτρολογήσεις ποτέ σου τίποτα. Πες μου αν μπορείς να κάνεις το ίδιο στο Linux. Δηλαδή δεν είναι δυνατό να λες από τη μία ότι το linux κάνει για τον μέσο χρήστη και από την άλλη όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή θέλει να κάνει κάτι όπως πχ να ξεκινάει το firewall στην εκκίνηση να του λες "άνοιξε κονσόλα και γράφε".
 
Leon είπε:
Ναι αλλά αυτές οι εποχές έχουν περάσει.
Εδώ είναι που κάνεις το μεγαλύτερο λάθος. Φυσικά και η εποχή της κονσόλας δεν έχει περάσει και ούτε πρόκειται να περάσει. Διάβασε το μύνημα του Shock για τα 2008 server αν μπορείς για να καταλάβεις πως σκέφτεται και η MS για το θέμα. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις με την κονσόλα σε χρόνο dt που για να τα κάνεις μέσω gui θα χρειαστείς να κάνεις 40000 κλικς. Για παράδειγμα πως θα καταφέρεις μέσω gui να πεις στον υπολογιστή σου να ψάξει να βρει όλα τα αρχεία μεγαλύτερα των 2ΜΒ στον φάκελο τάδε και αν κάποια παράγραφος αρχίζει με το κείμενο "foo" να το κάνει "μπλα μπλα"; Ή πως θα τους πεις να βρει όλα τα αρχεία που έχουν αλλάξει περιεχόμενο τις τελευταίες δύο ώρες και 15 λεπτά, να τα κάνει upload μέσω ftp και να ειδοποιήσεις μέσω email κάποιον γι'αυτή την κίνηση; Η δύναμη της κονσόλας είναι τεράστια και η ίδια η κονσόλα δεν είναι καθόλου μα καθόλου παρωχημένη, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα.
 
ασχετα απο αυτο,νομιζω οτι οι εντολες που δινονται μεσα απο μια κονσολα,εκτελουνται πιο απροσκοπτα απο οτι σε ενα gui,εστω και αν αυτο ειναι πιο βολικο.

θελει να μαθεις επιπλεον καποια πραγματα,που σιγα σιγα τα μαθαινεις βεβαια.
 
gapan είπε:
Εδώ είναι που κάνεις το μεγαλύτερο λάθος. Φυσικά και η εποχή της κονσόλας δεν έχει περάσει και ούτε πρόκειται να περάσει. Διάβασε το μύνημα του Shock για τα 2008 server αν μπορείς για να καταλάβεις πως σκέφτεται και η MS για το θέμα. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις με την κονσόλα σε χρόνο dt που για να τα κάνεις μέσω gui θα χρειαστείς να κάνεις 40000 κλικς. Για παράδειγμα πως θα καταφέρεις μέσω gui να πεις στον υπολογιστή σου να ψάξει να βρει όλα τα αρχεία μεγαλύτερα των 2ΜΒ στον φάκελο τάδε και αν κάποια παράγραφος αρχίζει με το κείμενο "foo" να το κάνει "μπλα μπλα"; Ή πως θα τους πεις να βρει όλα τα αρχεία που έχουν αλλάξει περιεχόμενο τις τελευταίες δύο ώρες και 15 λεπτά, να τα κάνει upload μέσω ftp και να ειδοποιήσεις μέσω email κάποιον γι'αυτή την κίνηση; Η δύναμη της κονσόλας είναι τεράστια και η ίδια η κονσόλα δεν είναι καθόλου μα καθόλου παρωχημένη, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα.
Δεν λέω να καταργηθεί η κονσόλα αλλά δεν είναι δυνατό να είναι απαραίτητη η χρήση της για το παραμικρό, κάθε λίγο και λιγάκι. Εξάλλου τα Server 2008 δεν είναι καλό παράδειγμα μιας και δεν απευθύνονται στον απλό χρήστη. Και βέβαια έχεις και την επιλογή του γραφικού περιβάλλοντος. Τόσο καιρό τα έχω βάλει, κονσόλα δεν έχει χρειαστεί να ανοίξω. Με τέτοιο interface και να κυνηγάς τον κόσμο με το τουφέκι δεν πρόκειται να πάει στο linux, ας μην γελιόμαστε. Σιγά μην κάτσει να μάθει εντολές Unix. Είναι παράλογο μόνο και να του ζητάς κάτι τέτοιο τη σήμερον ημέρα.

Τέλος πάντων, ο καθένας έχει τις απόψεις του. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ και να μαθαίνω το Linux, αλλά δεν πρόκειται να δεχτώ ότι είναι κατάλληλο για το μέσο χρήστη.
 
To Linux είναι κατάλληλο για το ΜΕΣΟ χρήστη.

Για τον άσχετο χρήστη δεν είναι κατάλληλο.
 
Leon είπε:
Δεν λέω να καταργηθεί η κονσόλα αλλά δεν είναι δυνατό να είναι απαραίτητη η χρήση της για το παραμικρό, κάθε λίγο και λιγάκι.
Τόση ώρα λέμε ότι δεν είναι απαραίτητη ούτε για το παραμικρό, ούτε κάθε λίγο και λιγάκι. Αρκετές ενέργειες όμως εκτελούνται μακράν γρηγορότερα και ευκολότερα από μια κονσόλα αν ξέρεις να τη χρησιμοποιείς, παρά με οποιοδήποτε gui.

Pooky είπε:
To Linux είναι κατάλληλο για το ΜΕΣΟ χρήστη.
Για τον άσχετο χρήστη δεν είναι κατάλληλο.
:bow:
 
Φιλε Λεον μαζι σου ειμαι επι το πλειστον αλλα θα ηθελα να παρεις υποψη και αυτα που θα σου πω :)

ΠΡωτα πρωτα, εγω προσωπικα δεν εχω κανενα προβλημα με την κονσολα. Καποια πραγματα μπορεις να τα κανεις ΜΟΝΟ η εστω ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ με κονσολα, και δεν ειναι οτι φταιει το ελλειπες GUI, εφοσον αυτες οι λειτουργιες δε γινονται ουτε στα παραθυρα.

Να σου πω παραδειγμα; Ηθελα μια φορα να κατεβασω πολλες φωτο αριθμημενες απο το ιντερνετ. (πχ 0001.jpg - 0100.jpg) το οποιο εγινε πολυ απλα με ενα σκριπτακι. Και ναι, να το γραψω σε κονσολα με cat και chmod ηταν πολυ πιο απλο απο το να το γραψω με gedit, να το σωσω καπου, να αλλαξω τα δικαιωματα και να το τρεξω.

Συμφωνω οτι καποιος χρηστης που δεν εχει οπτικη εικονα του filesystem θα χαθει απο το πρωτο βημα. Αλλα αυτο δε σημαινει οτι η κονσολα ειναι 'ενοχλητικη'. Ισα ισα και στα Παραθυρα πολλες φορες βγαινω σε cmd για να κανω απλα πραγματακια.

Εκει που συμφωνω ομως, ειναι οτι 'θα μπορουσε' (ισως) αν κατι γινεται, να προσφερεται ετοιμο χωρις να χρειαστουν ρυθμισεις. Καποιος φιλος ειπε οτι 'καταφερε' να δει ταινιες σε μορφη ascii. Δεν ξερω τι εννοει με το 'καταφερε'. Αληθεια, αν γινεται κατι τετοιο, γιατι επρεπε να προσπαθησει τοσο πολυ για να το 'καταφερει' με τη βοηθεια των αλλων παιδιων, να εφευρει τον τροχο δηλαδη και να μη προσφερεται ετοιμο κατι τετοιο; Απο την αλλη το 'καταφερε' μπορει να σημαινει μια χακιά, κάτι που δεν ειχε προβλεψει ο προγραμματιστης, αλλα 'καταφερε' να το κανει λογω της ελευθεριας που του προσφερει το συστημα.

Τελος, εχω να πω οτι οι Λινουξαδες δεν προσπαθουν να προσυλητισουν κοσμο και ουτε ηδονιζονται βλεποντας αυξηση του αριθμου των χρηστων. Η αληθεια ειναι οτι αν αγαπας κατι, θελεις ο κοσμος να ασχολειται μαζι του. Επισης θελουν ο κοσμος να ξυπνησει. Γιατι να σου πω αληθινο παραδειγμα, δες στο e-shop τι παραγγελνει ο κοσμος χωρις να ξερει. Και η κουτση Μαρια θελει συστημα με Παραθυρα και Οφις, μονο και μονο για να μπαινει ιντερνετ και να γραφει μυθιστορηματα στο Word. Αν θες εναν υπολογιστη ΜΟΝΟ για αυτα τα πραγματα γιατι να πληρωσεις τοσα;;

Γιατι, οχι, οι δουλειες που κανουν στο σοι του gapan :p δε θελουν ιδιαιτερες γνωσεις και δεν εκπλησσομαι καθολου που τα καταφερνουν χωρις να χρειαζεται η παρουσια και οι τεχνικες γνωσεις του ιδιου. Το ιντερνετ ειναι στανταρ πλατφορμα και δεν εξαρταται απο τις ρυθμισεις. Το μπερδεμα υπαρχει αν εισαι root. Η αδελφη του δε νομιζω να χρειαστει ποτε να μπει ως root και να ασχοληθει με εγκαταστασεις και ρυθμισεις οδηγων. Σε αυτες τις περιπτωσεις και εγω ο ιδιος Λινουξ θα προτεινα σε καποιον.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλησπερα παιδες.

Σημερα στο IST καναμε ενα hackfest 5 ατομα και στήσαμε LAMP (Linux Apache MySQL PHP) σε δυο μηχανακια. Το IST ειναι στην Πειραιώς, το πρώτο μηχανάκι στην Καλλιθέα και το δευτερο στο Μοσχάτο (σπιτι μου).

Χρησιμοποιήσαμε το acer aspire 2920 ubuntu 8.10 laptopακι μου και ενα multirama netbook με XP.

H bash (κονσολα...) πήρε φωτιά και το εγχείρημα πήγε καλα.

Σημείο αναφοράς, σχετικό με την συζήτηση: ενα παλικάρι που δέν έχει εγκαταστήσει λίνουξακι ποτέ, χοροπηδούσε με ανεση απο το ένα μηχάνημα στο άλλο χώρις να αντιμετωπήσει κανένα πρόβλημα στην δουλεία που ήθελε να κάνει, μάλιστα προς το τέλος λίγο πρίν παραδώσει πνευμα η wifi καρτα του netbook (connection losses καθε τρίλεπτο τα οποία μαγικά εξαφανίστηκαν μετα απο boot με usb live ubuntu, ενα μυστήριο πραμα...) άρχισε να γρινιάζει για την putty στα xp και να καλοβλέπει το yakuake (κανονικα είναι για KDE αλλα δουλευει και στο γνώμο χωρίς πρόβλημα).

Δηλαδή, ένας λίγο παραπάνω απο μεσος χρήστης και μελλοντικός επαγγελματίας, προτήμησε να μάθει παρά να αρχίσει να γκρινιάζει.

Παρεπιπτόντως συμφωνώ οτι το λίνουξ δέν ειναι για όλους, αλλα το ίδιο ισχύει και για τους υπολογιστές. Είναι πάρα πολλοί αυτοι που εχουν pc με win (η macosx, linux, bsd, whatever δεν έχει σημασια) αλλα νομίζουν οτι είναι τοστιέρες.

Αρα λοιπόν, το πρόβλημα για ακόμα μια φορά, είναι οι άνθρωποι και όχι το λειτουργικο.

Και μια κακιούλα, ξέρετε φαντάζομαι οτι το πεδίο run τών windows είναι μια κρυμμένη κονσόλα, έτσι δέν είναι; (regedit, sysedit, explorer.exe οταν κολλάει ο θεος και μπαίνουμε στο task manager klp)

My 5 cents
 
Saulot είπε:
Αρα λοιπόν, το πρόβλημα για ακόμα μια φορά, είναι οι άνθρωποι και όχι το λειτουργικο.
Σε αυτό είμαι τελείως αντίθετος. Το πρόβλημα είναι το λειτουργικό-Υ/Η όχι οι άνθρωποι.

Η φιλοσοφία ενός σωστού user interface είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα χωρίς να χρειάζεται να μάθει απολύτως τίποτα. Να είναι τόσο φυσικό όσο να αναπνέει. Οι υπολογιστές φτιάχτηκαν για να διευκολύνουν τη ζωή μας, όχι για να τη δυσκολεύουν. Δυστυχώς είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό το στόχο.

Όσο για το linux είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να γίνει ένα OS φιλικό προς τον χρήστη, το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν είναι.

Παράδειγμα: Σήμερα προσπαθούσα να εγκαταστήσω το Open Office 3.0: Δεν υπάρχει στα repositories οπότε πάμε για manual install....

Το Synaptic δεν εγκαθιστά πακέτα που έχεις κατεβάσει στο σκληρό...Άρα κάντο μόνος σου. Και δεν είναι ενιαίο άρα πρέπει να τα κάνεις double click ένα-ένα για να τα κάνεις install (δηλαδή δουλειά για ισοβίτες). Χάθηκε να υπάρχει ένας ενιαίος installer και μετά να μπορώ να επιλέξω τί θα εγκαταστήσω και τί όχι; Άρα εγκατάσταση με κονόλα Άσε που πρέπει να κάνεις πρώτα uninstall την προηγούμενη έκδοση του office. Και επειδή πάλι δεν είναι βολική η απεγκατάσταση από το GUI, πάμε πάλι στη κονσόλα...

Και επειδή η Ελληνική έκδοση του Open Office ΔΕΝ έχει μέσα το Ελληνικό λεξικό (ήμαρτον!) πρέπει να το κάνεις και αυτό manually. Πάω στα extensions για να το κάνω add και...κρεμάει. Άρα uninstall (πάλι από την κονσόλα) και reinstall του Open Office 2.4 (και τράβα ψάχνε όλα τα πακέτα που χρειάζεσαι).

Αν αυτό το θεωρείτε φιλικό user interface και ότι μπορεί να το κάνει και η μάνα μου, ε τότε τί να πω....
 
Παιδια για να λεμε τα πραγματακια με το ονομα τους.

Η υποχρεωτικη χρηση κονσολας σε ενα λειτουργικο,μαρτυρα ειτε τεμπελια ειτε κακη αναλυση.

Αν ειναι δυνατον,ειμαστε στο 2008 και να μην μπορουμε να δημιουργησουμε Intuitive interfaces??

Παρτε στα χερια σας ενα iPhone (ποιος θα μου το κανει δωρο για Χριστουγεννα? :) ).To δινεις στη μανα σου (που λεει και ο τιτλος του thread) ή ακομα καλυτερα σε ενα πιτσιρικι και του λες οτι λειτουργει με τα "δακτυλα".Το zoom,το drag τους ερχετα αυθορμητα!

Περιμενα το KDE 4.1 να μην αναλωθει μονο στα στολιδια και στα λαμπιονια.Γιατι να μην μπορει καποιος με GUI να απεικονισει την grep??? Γιατι να θελουμε κονσολα για να στησουμε USB stick?Εαν εξυπνο ρημαδο-installer? κτλ

Εχω ελαχιστη σχεση με το Linux. Δεν κατηγορω το λειτουργικο,προς Θεου.Τα εχω με αυτους που εν ετει 2008 προσπαθουν να μας πεισουν οτι για να γινει κατι πρεπει υποχρεωτικα να περναει απο τη κονσολα!

Φερτε intuitive,εξυπνα,συγχρονα GUIs plz και οχι κυβακια που γυρνανε!!
 
Πίσω
Μπλουζα