Γκαζάκια [Μπίλιες, Βόλοι]

Retropolis Greece

Retro Member
Joined
7 Ιουλ 2009
Μηνύματα
380
Αντιδράσεις
269
Σήμερα βρήκα και αγόρασα δύο σακουλάκια με τα απίστευτα γκαζάκια!!!

18716.jpg

:cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλα απιστευτη ανακαλυψη..!!!!! Το τι κυνηγι ειχα απο την μανα μου για να τα πεταξει, γιατι της εσπαγε τα νευρα ο ηχοςοταν τα εριχνα στο πατωμα..!! Θυμαμαι εβγαιναν σε πολλους χρωματισμους..!! Μεγαλη συλλογη ειχα κανει, ηταν και σχετικα οικονομικα, απο το περιπτερο τα παιρναμε..!!!

Επισης θυμαμαι οτι η μανα μου με παρακαλουσε να μην τα δειξω στο Γιωργακη που εμενε απο πανω γιατι ανησυχουσε οτι Θα ακουει τους βολους απο το πανω πατωμα..!!! Της ειχαν γινει εμμονη ιδεα..!!

Και τελικα ο Γιωργακης τα ανακαλυψε, και η μανα μου επαιρνε κατι χαπακια εκεινη την περιοδο..! :D

ΥΓ αν δεν με απατα η μνημη μου, το σακουλακι ειχε μεσα εναν μεγαλο βολο και 4 με 5 μικροτερους..!!!!
 
ειναι οπως τα λες...παντως αυτες οι συσκευασιες δεν εχουν μεγαλη μπιλια μεσα
 
Εχει πισω στο σακουλακι ηξμερομηνια, απο ποια εταιρεια βγηκε η γενικα καπια αλλη πληροφορια?? Ρε συ τα θυμαμαι καλα, αυτα επαιρνα και ειχε μια μεγαλη μπιλια..!!!

Αποκλειεται να κανω λαθος, τα θυμαμαι καλα..!!

Τι να μου διαφευγει αραγε?? Εσυ οπως πιοανεις το σακουλακι, τι νιωθεις να περιεχει μεσα?? Βαλε το σακουλακι κατο απο μια λαμπα να δεις τι σκιαγραφειται μεσα..!!!

Θα σκασω τωρα..!!!! Με εχεις βαλει στην πριζα..!!!
 
σίγουρα καλά θυμάσαι. έχω όμως την εντύπωση ότι υπήρχαν σακουλάκια με μεγάλη μπίλια που ήταν πιο ακριβά από τα άλλα σακουλάκια που δεν είχαν. στο πισω μέρος γράφει ψιλικοκό - σπάνια γκαζάκια Αθήνα και δεν αναφέρει ημερομηνία.

πιάνοντας το σακουλάκι πιάνω 10 μικρές μπίλιες. Και μου την έχει δώσει που δεν θέλω να το ανοίξω!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οταν ημουν πολυ μικρος υπηρχαν τα γυαλενια. Ενα διχτακι κιτρινο πλαστικο με γυαλινους βωλους που μεσα ειχαν ενα πολυχρωμο σχεδιο. Ηταν πολυ φθηνα και πολλα.

Κατα τα τελη του 80 ή αρχη 90 βγηκαν τα γκαζακια τα οποια προσπαθουσαν να επαναφερουν το παλιο παιχνιδι των βωλων το οποιο πλεον δεν ηταν καθολου δημοφιλες. Να φανταστειτε επρεπε να μας εξηγησουν οι πατεραδες μας γιατι τα ελεγαν ''γκαζακια'' (απο τις γκαζες). Εβγαιναν σε πολλα και εντυπωσιακα φινιρισματα και χρωματα. Εκαναν τον κυκλο τους αλλα δεν νομιζω πως εγιναν ποτε πολυ δημοφιλη, στον βαθμο που θα ηθελαν πιθανως. Το ''συλλεκτικα'' προφανως το κοτσαραν γιατι στοχευαν και στους τοτε ρετρομανιακους.
 
Παιδιά είμαι απελπισμένος, ψάχνω παντού Γλυκουλίνια (Charmkins)... θα είναι δώρο για την κοπέλα μου και αφού βρέθηκαν αυτά της λεγόμενης ψιλικοκό ίσως μπορείτε να help =]
 
μπίλιες (γκάζες)

Μια μέρα είδα στον δρόμο παραπεταμένη μια μικρή μπίλια. Την μάζεψα με στοργή. Ύστερα από λίγες μέρες πήρα σβάρνα τα παιχνιδομάγαζα να βρω να αγοράσω κι άλλες. Δεν βρήκα πουθενά. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που στο Τζάμπο, μέσα σε ένα δισεκατομμύριο παιχνίδια, δεν είχε… ούτε μια μπίλια!

Τέλος πάντων. Τις ξαναξέχασα τις μπίλιες ώσπου τις προάλλες στα Κούκου... βρήκα! Μικρά διχτάκια με διάφορα σχέδια, μέσα σε αυτές και οι γνωστές διάφανες με το τρίπτυχο χρωματιστό φυλλαράκι μέσα. Πήρα διάφορες.

Αλλού τις λέγαν γκάζες, εγώ τις θυμάμαι απλά μπίλιες. Θυμάμαι επίσης πως είχαμε ονόματα για τα διάφορα είδη αλλά δεν θυμάμαι ποια ήταν. Μου φαίνεται πως τις μικρές που προανέφερα, με το σχέδιο μέσα, τις λέγαμε καντιλάκια. Είχαμε όνομα και για τις μεγάλες. χμ... μπάζες; Ίσως όχι. Δεν θυμάμαι που να πάρει.

Θυμάται κανείς ονόματα για τα είδη από τις μπίλιες;

Επίσης θυμάμαι πως υπήρχαν διαφορετικά παιχνίδια. Το πιο απλό ήταν να τις στήνουμε στην σειρά όπου οι πιο όμορφες και μεγάλες μπίλιες ήταν στα αριστερά και οι πιο μικρές και κοινές στα δεξιά, και έπειτα ρίχναμε από απόσταση μια μπίλια, με την σειρά, κι όπου έσπαγες την σειρά έπαιρνες όλες τις μπίλιες προς τα δεξιά για δικές σου. Κι έπειτα δοκίμαζε ο επόμενος. Κάπως έτσι.

Παίζαμε κι ένα άλλο με μια τρυπίτσα στο χώμα, όμως αυτό δεν το θυμάμαι σχεδόν καθόλου. Θυμάμαι μόνο πως κάποια στιγμή ο παίχτης ακουμπούσε τον αντίχειρα στην άκρη της τρυπίτσας και έστριβε την ανοιχτή παλάμη του για να σημαδέψει το χώμα.

Θυμάται κανείς πώς παίζαμε μπίλιες;
 
Starbuck είπε:
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που στο Τζάμπο, μέσα σε ένα δισεκατομμύριο παιχνίδια, δεν είχε… ούτε μια μπίλια!
Είσαι σίγουρος; Έχω αγοράσει αρκετές από εκεί... Δεν είχε τεράστια ποικιλία αλλά είχε 4-5 διαφορετικά είδη. :)
 
Τις ασπρες τις λεγαμε "γαλατακια". Υπαρχουν μπιλιες αν ψαξεις στα συνοικιακα μαγαζια παιχνιδιων. Και σε ψιλικατζιδικα εχω βρει.
 
γκαζάκια θυμάμαι τις λέγαμε κ μία, την αγαπημένη μου την εχω φυλάξει! Μου άρεσε γιατί ήταν μοναδική, ήταν άσπρη με μωβ κ πορτοκαλί γραμμές σαν "νερά" κ όχι διάφανη σαν τις άλλες!

τις αγοράζαμε σε σακουλάκια από περίπτερα
 
δεν θυμάται κανείς κανόνες, πώς τις παίζαμε; Αυτό το παιχνίδι με την τρυπίτσα μόνο εγώ το θυμάμαι;
 
Αθάνατες και διαχρονικές οι μπίλιες ή γκαζάκια! Είχα διάφορες μικρός.
 
Θυμάμαι τις πούλαγαν μέσα σε ένα διχτάκι, καμμιά δεκαριά :) ...
 
Starbuck είπε:
δεν θυμάται κανείς κανόνες, πώς τις παίζαμε; Αυτό το παιχνίδι με την τρυπίτσα μόνο εγώ το θυμάμαι;
στο χωριό τις στήναμε σε μια γραμμή σε απόσταση σε κάτι σαν σεντρα και προσπαθούσαμε να πετυχουμε άλλες μπιλιες τυχαία τοποθετημενες ανάμεσα στη σεντρα και την τρυπα. Αν έβαζες την άλλη μπιλια στην τρυπα με σπόντα από την σέντρα, την κέρδιζες.
 
Ήμουν φανατικός παίχτης, κυρίως Τρίτη & Τετάρτη δημοτικού που μέναμε στα Χανιά. Εμείς τους λέγαμε βόλους και ανάλογα με το μέγεθος χωρίζονταν σε 8άρες, 4άρες και 2αράκια. Οι κανόνες είχαν ως εξής:

-Ο καθένας έπαιζε με ίσα ποσά, τα οποία ονομάζαμε "μέκια". Πχ. αν τα μέκια ήταν 12, έπρεπε ο καθένας μας να στήσει κάτω πχ. μία 8άρα και μια 4άρα. Όλοι οι βόλοι στήνονταν σε μια ευθεία γραμμή σε σειρά μεγέθους, με τους μεγαλύτερους βόλους στα αριστερά.

-Σημαδεύαμε και ρίχναμε (με μια 8άρα) ο καθένας με τη σειρά του από μια προκαθορισμένη απόσταση.

-Αν πετύχαινες έναν βόλο από την σειρά, έπαιρνες αυτόν και όλους τους βόλους που βρίσκονταν δεξιά του. Συνεπώς αν ήσουν αρκετά καλός και πετύχαινες τον πρώτο βόλο, τα έπαιρνες όλα. Ο πρώτος βόλος ονομαζόταν μπάζι και ο δεύτερος καράμπαζο.

-Όταν όλοι είχαν ρίξει από μια φορά και υπήρχαν ακόμα βόλοι κάτω, συνεχίζαμε να παίζουμε ρίχνοντας από το σημείο που είχε μείνει ο βόλος.

-Αν πετύχαινες τον βόλο κάποιον που είχε πετύχει πριν κάποιους, σύμφωνα με τους κανόνες έπρεπε να τους ξαναστήσει κάτω. Αυτό ονομαζόταν κόζα.
 
Θυμάμαι αμυδρά δύο παιχνίδια: κυνηγητό και τριγωνάκι.

Το κυνηγητό ξεκινούσε όταν ένας πετούσε το γκαζάκι του σε προσυμφωνημένο όριο και οι υπόλοιποι τον κυνηγούσαν. Κέρδιζε αυτός που με τις λιγότερες κινήσεις έπιανε τον πρώτο.

Το τριγωνάκι, στήναμε τρία γκαζάκια σε τρίγωνο που είχαμε ενίοτε χαράξει στο χώμα και προσπαθούσαμε να κάνουμε κάτι σε σχέση με τις γραμμές ... που δεν θυμάμαι.

Πολλά αγόρια στο Δημοτικό τα έφερναν μαζί τους και έπαιζαν στα διαλείμματα.

Αν έχω κάνει λάθος σε κάτι, διορθώστε με παρακαλώ διότι τα "γνωστά πλέον" ξαδέλφια μου ελάχιστες φορές παίζανε μαζί μου γκαζάκια :cry:

Σημ.: Γκάζες ή γκαζές ήταν; Εγώ ξέρω γκαζές αλλά μπορεί να κάνω και λάθος
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
τι μεγάλες εδώ τίς λέγαμε "καραντάνες"
 
Θυμάμαι τον ξάδερφό μου που είχε δυο τεράστιες σακούλες γεμάτες μπίλιες. Εγω είχα πολύ λίγες. Εμείς το λέγαμε γκαζές. Τις λευκές τις λέγαμε γαλατάκια και τις μεγάλες τις μεταλικές κουρσούμες.
 
Στα μέρη μου, μαζευόμασταν να παίξουμε "Γκαζίνες". Οι "βόλοι" ήταν λέξη που πρωτομάθαμε από τα αναγνωστικά του Δημοτικού!

Αν ο μικρότερος της παρέας αποτύγχανε να στοχεύσει το τρίγωνο-μάνα, έκανε "λιουφ" κατά πως λέγαμε, τότε έπερνε "τσόρτσοπ". Είχε δηλαδή και δεύτερη ευκαιρία. Ένα σπουδαίο χτύπημα που διέλυε τη μάνα, λεγόταν "στούκας". Τα μικρά και όμορφα γυάλινα μπιλάκια, τα λέγαμε "τζιτζιλόνια". Το μεγαλύτερο κουρσούμι ήταν τα "καρακούρσουμο" και αν δεν είχαν όλοι από ένα, δεν έπαιζε, πήγαινε "αμανάτι".
 
Πίσω
Μπλουζα