Προσωπικά είμαι πολύ ευτυχής που σε ένα στικακι 128GB έχω χιλιάδες τραγούδια παντού μαζί μου, και σε ένα δίσκο 3ΤΒ εκαντοντάδες χιλιάδες χωρίς τον φόβο της φθοράς του χρόνου.
Εάν μιλάμε για mp3, έστω και 320 kbps, η διαφορά στην ποιότητα του ήχου είναι αισθητή, μόνο όταν αναπαράγονται σε σχετικά ακριβά (High End) μηχανήματα. Σε φορητά ή στο αυτοκίνητο, ή σε φτηνότερα μηχανήματα δεν καταλαβαίνεις μεγάλη διαφορά. Οπότε δεν είναι και άσχημη αυτή η προσέγγιση!!
Εξ όσων γνωρίζω το ψηφιακό σήμα στερείται μια μικρής ποσότητας πληροφορίας του αναλογικού σήματος λόγω της διακριτοποιήσης για την ψηφιοποίηση, αλλά από την άλλη αυτό το πλεονέκτημα του αναλογικού χάνεται γρήγορα λόγω της φθοράς κατώ το παίξιμο των μέσων αποθήκευσης του σήματος.
Ισχύει αυτό, αλλά πλέον υπάρχουν High Definition ψηφιακά αρχεία, τα οποία έχουν προδιαγραφές κατά πολύ ανώτερες από τις προδιαγραφές του CD (CD 16bit/48kbps, ενώ τα HD μουσικά αρχεία μπορεί να φτάσουν μέχρι 24bit/192kbps, με τις διαφορές με το αντίστοιχο βινύλιο να είναι ελάχιστες.) . Περισσότερη σημασία έχει ο ενισχυτής και τα ηχεία που παίζουν την μουσική, παρά η πηγή. Πάντως έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στην παραγωγή CD, και όλες οι καινούργιες παραγωγές, ειδικά τα remaster έχουν πολύ καλό ήχο!! (Παραθέτω link για αγορά HD αρχείων.
HDTracks που προσφέρει και ένα sample αρχείο δωρεάν).
Για μένα η εμπειρία ακρόασης δίσκου δεν περιλαμβάνει μόνο την ποιότητα ήχου αλλά το ότι καθόμαστε με την παρέα και κάνουμε ακριβώς αυτό. Ακούμε μουσική χωρίς να αλλάζουμε 10 τραγούδια σε 10 λεπτά, συζητάμε για τον δίσκο, σχολιάζουμε τα περλκόμενα.
Αν έχεις καλή παρέα, και με ψηφιακά αρχεία γίνεται αυτό!!!
Αυτό μου λείπει περισσότερο, να σταματήσω για λίγο το multitasking και να κάνω ένα πράγμα. Σήμερα θεωρούμε ότι η μουσική είναι "χαλί" στη ζωή μας, παίζει στο background όταν δουλεύουμε, όταν καθαρίζουμε το σπίτι, ακόμα και όταν παίζει η τηλεόραση.
Αν έχεις κανα δύο πιτσιρίκια να γυρίζουν στο σπίτι, ή το σαλόνι είναι μαζί με την κουζίνα, (θόρυβοι από blender ή απορροφητήρα), πάει περίπατο η μουσική ακρόαση. Προσωπικά πάντως, ακρόαση με διάβασμα πάντα!!!
Ο δίσκος θέλει αφοσίωση, θα τον καθαρίσεις με προσοχή, θα είσαι εκεί για να μην γυρίζει ατέρμονα όταν τελειώσει
Αυτά ακριβώς βαριέμαι, και δεν έχω αγγίξει το πικάπ!!! Ίσως φταίει το γεγονός, ότι ξεκίνησα κατευθείαν με CD!!!
Πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι οι πλειοψηφία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον στην ποιότητα της ηχογράφισης, ούτε στο τελικό αποτέλεσμα, ούτε στο μέσο, ούτε πουθενά.
Ίσως γιατί δεν τους έχει δείξει κανένα αφενός, αφετέρου θέλει αρκετά χρήματα και χώρο να στήσεις καλό στερεοφωνικό. (Μου πήρε σχεδόν δέκα χρόνια, και κοστίζει όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, χωρίς να είμαι μηχανάκιας!!!)
και από την onboard κάρτα ήχου
Επειδή έκανα δοκιμές, για να φτιάξω μηχάνημα για έκθεση, θα πάθεις πλάκα από την απόδοση των onboard καρτών ήχου!! Εάν έχεις καλό ενισχυτή/ηχεία, είναι μια πολύ καλή πηγή!!
1)ποιος ο λογος εφοσον εγινε ψηφιακο το αρχειο να το κανουμε παλι αναλογικο
2) Τελικα αυτο που θα χουμε στα χερια μας ,ο δισκος ,θα ειναι ψηφιακο η αναλογικο φορματ;
Βασικά θα αγοράζεις το βινύλιο, μόνο για το φετίχ βινυλίου, όπως πολύ ωραία περιέγραψε ο φίλος Uskoke! Από άποψη ήχου είναι το ίδιο με το CD, ή ακόμα και τα wav που κάνεις rip από το CD!! Η εγγραφή θα είναι ψηφιακή, αλλά το μέσο αναλογικό. Μόνο τα παλιά βινύλια, έχουν καθαρή αναλογική επεξεργασία!!