Διαλύονται οι Scorpions!

Παντως το World Wide Live ηταν απιθανο Live. Απο τους καλυτερους Live δισκους ever (και το VHS δυναμη).

Μικρος το ελιωνα και συνεχιζω να το ακουω.
 
Wally είπε:
Παντως το World Wide Live ηταν απιθανο Live. Απο τους καλυτερους Live δισκους ever (και το VHS δυναμη).
Μικρος το ελιωνα και συνεχιζω να το ακουω.
Μπράβο Γουάλυ και το έχω σε βινύλιο τώρα το θυμήθηκα να το βάλω στο πικάπ να γουστάρω. Για μένα οι Σκορπιοί ήταν η μπάντα που με μύησε στο χαρντ ροκ/χέβυ μέταλ και πάλι χτες έβαλα Manowar στο πικάπ.
 
Rygar είπε:
Οπως και οι Έισι Ντίσι και οι Rolling Stones και οι Black Sabbath και ο Οζι και οι Accept και ένα σωρό εκατοντάδες γεροντάκια.
Rygar ϊσως είναι λίγο άδικο να τους βάζουμε όλους μαζί. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να βλέπω και να ξαναβλέπω -αν μπορώ γιατί δεν έρχονται και πολύ συχνά από τα μέρη μας- αυτά τα ιερά τέρατα της μουσικής. Αυτό που δεν ανέχομαι είναι η κοροιδία. Οι Scorpions έχουν ανακοινώσει 850 φορές ότι είναι η τελευταία τους συναυλία κι έρχονται κάθε χρόνο τελικά γιατί ξέρουν ότι ένας στοιχειώδης αριθμός θα μαζευτεί για να τους δει έστω και σε ένα γηπεδάκι όπως του Μακεδονικού. Αυτό σημαίνει ότι αυτοεξευτελίζεσαι.

AC/DC Sabbath και ειδικά τους Stones δεν θα τους έβαζα σε αυτή τη κατηγορία. Όσο αντέχουν και γουστάρουν συνεχίζουν να κάνουν συναυλίες και ειλικρινά δε πιστεύω ότι όλοι αυτοί έχουν οικονομικό πρόβλημα. Δε πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στο ίδιο μέρος να παίξουν εξασφαλίζοντας μια ελάχιστη προσέλευση διαλαλώντας την πραμάτια τους σε στυλ 'διαλυόμαστε, τελευταία φορά' κλπ. κι ελάτε χάνοι να μας δείτε.

Ειδικά για τους Stones που μ'αρέσουν και τους παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια έδωσαν συναυλίες σε μέρη και αγορές που δεν είχαν πρόσβαση τα προηγούμενα χρόνια όπως Κούβα, Κίνα, Αυστραλία κλπ. δηλαδή εκεί που κόσμος θα λαχταρούσε να τους δει έστω και στα γεράματα. Ή κάνουν επετειακές εμφανίσεις όπως στο superbowl που είχαν να παίξουν 40 χρόνια ή στο Glastonburry. Σε αυτά καλά κάνουν και όσο κρατάνε μακάρι κι εμείς να μπορούμε να τους βλέπουμε. Ασφαλώς γνωρίζουν ότι πουλάνε και παίζουν με αυτό αλλά τουλάχιστον κρατάνε και κάποια προσχήματα, όχι όπως οι Scorpions.

Δύσκολα να βρεις συγκροτήματα με τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια των Zeppelin ας πούμε.
 
Σίγουρα οι Scorpions κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου καθώς ήταν το συγκρότημα που με τράβηξε απο τα χαζοπόπ τραγούδια που άκουγα τότε στα ροκ μονοπάτια στα οποία κινούμαι μέχρι και σήμερα. Απο την Ε η ΣΤ' δημοτικού μέχρι τώρα που τελειώνω τις σπουδές μου στα 22 μου. Έχουν σημαδέψει την εφηβεία μου, έχω πάει στη συναυλία τους στο Αλκαζάρ το 2009 μαζί με Βου.Παπ (με τον οποίο ξεκίνησε απο εκείνο το σημείο και έπειτα μια σχέση εξάρτησης). Απο εκεί όμως που ήταν απο τα αγαπημένα μου συγκροτήματα (σε μόνιμη κόντρα με τους Deep Purple για την κορυφή της προτίμησης) πλέον δεν θέλω να ακούω νότα απο τα τραγούδια τους. Ο λόγος; 

Έχω κουραστεί αφάνταστα με το τρικ που παίζουν τα τελευταία 10 χρόνια. Απο το Humanity το 2007 αρχίζουν οι δηλώσεις περί διάλυσης. Πάμε στο 2010 οπου κυκλοφορεί το Sting In The Tail ωσαν η τελευταία τους δουλειά. Δεν έχω θέμα καθώς το συγκεκριμένο album είναι απο τα αγαπημένα μου και αν τύχει να το ακούσω, μου θυμίζει εποχές σχολείου όπου είχα λιώσει το album και είχα κλάψει με τα SLY και Lorelei (απο τις πρώτες φορές που δακρύζω με κομμάτι μετά το Send Me An Angel). Το 2011, κυκλοφορεί το Comeblack το οποίο έχει και αυτό τον τίτλο του "Τελευταίου album του συγκροτήματος" και διαβάζοντας τα inside notes του δίσκου, αρχίζω να ξενερώνω με το κεφάλαιο Scorpions. Μεταξύ άλλων, αναφέρει οτι η αγάπη του κόσμου και η επιτυχία της περιοδείας του προηγούμενου album, τους παροτρύνει να συνεχίσουν και οτι δεν σταματάνε. Στο ενδιάμεσο, έχω μια αποχή απο τον κοντό και την παρέα του καθώς έχω κάνει στροφή μέχρι που κυκλοφορεί σε δίσκο το "MTV Unplugged in Athens". Ωσάν θαυμαστής της μπάντας και επειδή έχω συλλογή με τα album τους, το αγόρασα για να βρίσκεται στη συλλογή μου.

Μετά απο κεί, ήρθε το τέλος; OXI!!!! Οι φίλοι μας κυκλοφορούν το Return to Forever το οποίο και πάλι έχει τον χαρακτηρισμό του "Τελευταίου album". Κάπου εκεί, κυκλοφορούν και τα remaster όλων των παλαιότερων albums και απ' όσο αντιλαμβάνομαι γνωρίζοντας τα κόλπα τους, έχουμε μέλλον ακόμα και να που επιβεβαιώθηκα. Το καλοκαίρι, έρχονται στη χώρα μας για την 592η τελευταία συναυλία του. Ειλικρινά, έχω μπουχτίσει με όλο αυτό το παιχνιδάκι του συγκροτήματος. Συν τοις άλλοις, επειδή είμαι τελειόφοιτος πανεπιστημιακού τμήματος μουσικών σπουδών, το ενδιαφέρον μου, έχει στραφεί σε άλλα συγκροτήματα που έχουν να πούν πράγματα απο μουσικής άποψης και μεταξύ αυτών είναι οι Deep Purple (τουλάχιστον αυτοί δεν μας κοροιδεύουν καθώς δηλώνουν οτι σίγουρα το τέλος πλησιάζει αλλά ακόμα δεν ξέρουν το πότε καθώς είναι και σε ηλικία όπου τα προβλήματα υγείας, κάνουν έντονη την εμφάνιση τους και όταν τους χτυπήσουν για τα καλά την πόρτα, αποσύρονται. ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΝΤΙΜΗ τοποθέτηση), οι Black Sabbath και οι Pink Floyd. Θεωρώ οτι οι Scorpions έχουν μια συνθετική μανιέρα την οποία δεν μπορώ να ξεπεράσω και με ενοχλεί αφάνταστα εφόσον έχω μάθει κάποια παραπάνω πράγματα περί μουσικής.

Αν προκύψει σε παρέα να παίξει κάποιο τραγούδι τους, σαφώς και θα το ακούσω αλλά δεν είμαι σε φάση να επιθυμήσω απο μόνος μου να ακούσω κάποιο κομμάτι τους. Τα μουσικά μου γούστα έχουν αλλάξει οπότε ο ένας λόγος που δεν ακούω, είναι αυτός. Ο δεύτερος λόγος, είναι το επικοινωνιακό τρίκ που περιγράφω πιο πάνω το οποίο με έχει ΚΟΥ ΡΑ ΣΕΙ σαν φανατικό τους σε σημείο που να μην θέλω να ξαναακούσω. Νιώθω εξαπάτηση και με το να μην τους ακούω, νιώθω με τη συνείδηση μου οτι τους "τιμωρώ". Όχι οτι θα σκιαχτούν που έχουν έναν ακροατή μείον ο οποίος και δεν είναι πρόθυμος να πάει σε συναυλία τους και να αγοράσει δίσκο τους, καθώς έχουν ακροατές σε όλη την υφήλιο. Εγώ όμως, με αυτό τον τρόπο, θεωρώ οτι κάνω το σωστό μέσω της απαξίωσης μου προς αυτούς.

Είναι λυπηρό που αντιμετωπίζω με τέτοιο τρόπο κάποιους απο τους ήρωες της εφηβείας μου αλλά δυστυχώς, οι ήρωες μου με ώθησαν προς τα εκεί....
 
Ποιοι διαλύονται καλέ;;; Οι Scorpions;;;

Μπαα... Αυτοί στο τέλος θα πάρουν και σύνταξη απο το Ελληνικό κράτος μιας και είναι συνέχεια εδώ!

Οι Έλληνες... Σκορπιοί εχουν μάθει να μιλάνε και πολύ καλά Ελληνικά.. ;)

Αύριο έχουν συναυλία μαζί με τον Alice Cooper στο ΟΑΚΑ..

 
Τελευταία επεξεργασία:
Alice Cooper θα πήγαινα αν δεν ήταν στο τεράστιο ΟΑΚΑ, που θα τον βλέπω από την οθόνη σαν να είναι από κινητό. Τον είχα δει παλαιότερα στο θέατρο πέτρας στην πετρούπολη και ήταν πάρα πολύ καλά. Τους scorpions τους έχω δει μια φορά live στο παρελθόν. Είναι εντελώς γελείο αύτο που κάνουν και λένε συνέχεια η τελευταία συναυλία. Δεν είμαι και οπαδός τους, αλλά βγάζει μάτι αυτή η κοροιδία πια.
 
ωραίος είναι και ο Αλίκης Κούπερ. Δυστυχώς για μας από τη επαρχία είναι πολύ δύσκολο να συμμετέχουμε σε τέτοιες συναυλίες.
 
Τους scorpions τους έχω δει μια φορά live στο παρελθόν. Είναι εντελώς γελείο αύτο που κάνουν και λένε συνέχεια η τελευταία συναυλία. Δεν είμαι και οπαδός τους, αλλά βγάζει μάτι αυτή η κοροιδία πια.
Βλέπω στην αρχική σελίδα "Διαλύονται οι Σκροπ...Σκπορ..Σπορκ....Κεφάλ' στου χαντάκ'" και λέω όχι ρε γμτ! Κρίμας! Και τώρα τί θα κάνω; Πρέπει να προλάβω να κάνω δισέγγονα ώστε όταν 20αρίσουν να πάνε να τους δουν όταν θα τραγουδάνε στα Περιβόλια Κρήτης.

Ομολογώ ότι μεγάλωσα ως έφηβος με Σκοπριονς και Τζον Μπόβι. Αλλα....ΑΛΛΛΑ... όλα έχουν ένα όριο.
 
ναι και ο Schenker θα παίζει με πατερίτσες και ο Klaus Meine θα ακούγεται σαν τη Σωτηρία Μπέλλου.
 
Κάποια στιγμή όλα έχουν και πρέπει να έχουν ένα τέλος. Χρήματα μαζεύουν δεν λέω, αλλά τουλάχιστον ο Alice Cooper δεν ανακοινώνει πως θα είναι η τελευταία συναυλία στην χώρα μας (που στην ηλικία που είναι τώρα, είναι λογικό να αποσυρθεί σύντομα). Τουλάχιστον οι Scorpions θα μπορούσαν να έρχονται χωρίς να λένε κάθε φορά πως αυτή είναι η τελευταία φορά, λες και είναι 10χρονα.
 
168645-scorpions-hard-rock-music.gif



f2dab0ae669bb965f4490819722ff602.jpg


Παιδιά ας κάνουν όσες ροκ συναυλίες θέλουν και για όσο καιρό θέλουν & να λένε ότι θέλουν γιατί όπως και να το κάνουμε φωνές και τραγούδια σαν και αυτών των συγκροτημάτων δεν θα ξαναβγούν... οι επόμενοι σκορπιοί θα είναι κάπως έτσι (δυστυχώς τα νέα πρότυπα του ροκ είναι λίγο κάπως... ) οποτε ας κάνουν συναυλίες να μαθαίνουν οι νέοι τα original πρότυπα και τις τραγουδαρες τους και φυσικά να τους ακούμε και εμείς νοσταλγοντας τα νιάτα μας! :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Να έρχονται όποτε θέλουν. Απλά να μην διαλαλούν πως σταματάνε κάθε φορά και γελοιοποιούνται.
 
Ειχα κασσετες τους απο τραγουδια τελη '70 ακομη που επαιζαν Χαρντ Ροκ.
 
Πάντα μου άρεσαν οι Scorpions, το Savage Amusement ήταν ένας από τους πρώτους δίσκους που αγόρασα το μακρινό 1988 σε ηλικία 12 ετών. Αργότερα, ως φοιτητής απόκτησα σιγά σιγά σχεδόν όλα τους τα άλμπουμ.

Σε αντίθεση όμως με άλλα γκρουπ που μου άρεσαν πολύ τότε και σιγά σιγά σταμάτησα να ακούω (Iron Maiden, Deep Purple), εκτιμούσα όλο και πιο πολύ την μουσική των Scorpions όσο περνούσαν τα χρόνια. Όχι γιατί έβγαζαν τρομερά καινούργια άλμπουμ, αλλά γιατί ένιωθα πόσο διαχρονικά ήταν τα τραγούδια τους από τις δεκαετίες 70 και 80 κυρίως.

Σήμερα είναι με διαφορά το συγκρότημα που εκτιμώ περισσότερο, με τους Europe να ακολουθούν.

Και είναι από τα λίγα συγκροτήματα που πραγματικά αναγνωρίζουν την αγάπη του κόσμου στην Ελλάδα και του το ανταποδίδουν. Όχι μόνο με το να έρχονται τακτικά για συναυλίες, αλλά και διαλέγοντας την Αθήνα για το unplugged (το οποίο νομίζω ήταν εξαιρετικό).

Ζώντας στην Αγγλία (την οποία αποφεύγουν τα τελευταία χρόνια και καταλαβαίνω γιατί) τους έχω δει μόνο μια φορά στο Royal Albert Hall πριν από πολλά χρόνια. Θα ήθελα να τους δω άλλη μια φορά όσο αντέχουν ακόμα, αυτή τη φορά με τα παιδιά μου!

Το μήνυμα μου σε αυτούς που τους πειράζει να έρχονται τακτικά οι Scorpions στην χώρα μας (έστω και αν λένε συνεχώς ότι αποσύρονται!) είναι: αγνοήστε τους, δεν πειράζουν κανέναν.

Σε αυτούς που χαίρονται να τους βλέπουν και να τους ακούνε ακόμα: απολαύστε τους, δεν έχουν όλες οι χώρες την προνομιακή σχέση που έχει η Ελλάδα μαζί τους!
 
Κάθε φορά που βλέπω στην αρχική σελίδα του φόρουμ τον τίτλο αυτού του θρεντ πρώτον γελάω σα χαζός και δεύτερον μού έρχεται στο νου η πιο κάτω διαφήμιση:


Εγώ πάντως ακόμα περιμένω να κερδίσω εκείνο το μπλουζάκιε του Κλάους Μάιν. Αν και μέρες που'ναι, δε θα έλεγα όχι και στη δουρουεπιταγή από το πρατήριο υγρών καυσίμουν του Τάκη Κουλουφουτιά (κωλοφωτιές λέμε τις πυγολαμπίδες στο χωριό του πατέρα μου).
 
Επανερχόμενος λοιπόν στο θέμα ενός αγαπημένου συγκροτήματος. Ναι, έχουν περάσει περίπου 15 χρόνια από τότε που ανακοίνωσαν ότι το κλείνουν το μαγαζί, παρόλα αυτά, έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο το πότε θα σταματήσουν. Για προσωπικούς λόγους, επέστρεψα στη δισκογραφία τους και εκτός του ότι θυμήθηκα την εφηβική μου ηλικία όπου τους πρωτοακουσα, πλέον μου έχουν μιλήσει πολύ διαφορετικά με τα τραγούδια τους, τα έχω δει με άλλη ματιά και τους έχω εκτιμήσει ακόμα περισσότερο, τους ευχαριστώ για όσα πανέμορφα κομμάτια μας έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, σε μια καριέρα η οποία του χρόνου, συμπληρώνει 60 χρόνια.

Έχω ακούσει πλέον αρκετά συγκροτήματα του είδους, καταλήγω όμως ότι το στυλ των Scorpions, είναι ξεχωριστό, είναι από τα πιο μελωδικά συγκροτήματα που υπάρχουν στο είδος, λογικό επομένως να αρέσουν σε ένα ευρύ κοινό. Τι να πούμε για τις μπαλάντες τους, είναι μια κατηγορία μόνες τους, η αιθέρια φωνή, οι κιθάρες που συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους, τα ντραμς που δίνουν την απαραίτητη ένταση, το μπάσο που συνδέει υποδειγματικά όλα τα προαναφερθέντα, πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια.

Ως μουσικός αναλυτής και θεωρητικός, θα έλεγα ότι η ιδιαιτερότητα των κομματιών τους, έγκειται στις ενορχηστρώσεις τους, τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν δηλαδή τα κομμάτια τους, δεν μοιράζονται απλά ρόλοι στον καθένα μουσικό, σκοπός είναι να χτιστεί μια ατμόσφαιρα στο κομμάτι και κυρίως να χτιστεί το συναίσθημα, είναι ιδιαίτερα ευρηματικοί στο πώς υπάρχει συναισθηματική κλιμάκωση, ειδικά στις μπαλάντες τους, όσοι έχετε γνώσεις μουσικής, δώστε μια ακόμα ευκαιρία και εξεταστε καθαρά μουσικολογικά και μορφολογικά τι συμβαίνει και θα εκπλαγειτε, θα εκπλαγειτε με το πόσες λεπτομέρειες έχουν συμπυκνωθεί. Πάρτε για παράδειγμα τα γνωστά κομμάτια τους Wind Of Change, Send Me An Angel, Still Loving You και παρατηρήστε πώς χτίζεται το κομμάτι μέχρι να φτάσει στην κορύφωση του.

Τελευταίο και σημαντικό, έχουν περάσει δύο χρόνια από τον τελευταίο (πιο πρόσφατο εννοώντας τη στιγμή που αναφέρεται, Scorpions είναι αυτοί, όλα τα περιμένουμε πλέον) δίσκο τους ο οποίος, ήταν αξιοπρεπεστατος για τη δεδομένη φάση στην οποία κυκλοφόρησε με μερικά πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια στα οποία όντως, δίνουν μια αίσθηση ότι έχουν ξεπηδήσει από την ένδοξη δεκαετία του 80. Είχαν προσπαθήσει και στο δίσκο του 2015 να φέρουν τα vibes του τότε, επειδή επρόκειτο για υλικό που είχαν γράψει τω καιρώ εκείνω, στον προπερσινο δίσκο όμως, το κατάφεραν και με το παραπάνω, αξίζει μια ακρόαση για όσους είναι φανατικοί του γκρουπ.

RIP και στο James Kottak, τον πρώην ντράμερ τους ο οποίος πριν από, λίγο καιρό, εγκατέλειψε τα εγκόσμια, είχε και ιστορικό με το αλκοόλ άλλωστε, παρόλα αυτά, ήταν πολύ ιδιαίτερο το παίξιμο του, με την καλή έννοια, κρίμα που πήγε έτσι στραφι.
 
Πίσω
Μπλουζα