Διαφημίσεις σε περιοδικά 1970-73

όσο για τις μίνι φούστες...beauty is in the eye of the beholder. εμένα μου αρέσει το σεμνό ντύσιμο και μια κάποια αθωότητα στις γυναίκες.
Δεν αναφερομαι στην ομορφια. Πολλες γυναικες εχουν υπεροχα ποδια και με κοντη φουστα ειναι χαρμα οφθαλμων.
Αναφερομαι στη χυδαιοτητα που ειναι κατι διαφορετικο. Το να προβαλλει μια γυναικα τα ποδια της σε κοινη θεα με σουπερ μινι και καυτα σορτς σημαινει ενα πραγμα: Θελει να προκαλεσει. Αν δεν κανω λαθος, τετοιο ντυσιμο χρησιμοποιουν και οι επαγγελματιες του σεξ με τον ιδιο σκοπο: Την προκληση του αντρικου φυλου.
Μια γυναικα εξυπνη δεν μπορει ποτε να γινεται ερμαιο της οποιας μοδας. Πανω απο καθε μοδα που ερχεται και παρερχεται θα πρεπει να βαζει την αξιοπρεπεια της και κατα τη γνωμη μου, ενα τετοιο ντυσιμο καθολου δεν τη βοηθα να δειχνει αξιοπρεπης. Πως θα ηταν δυνατον αλλωστε οταν αυτο το ντυσιμο θυμιζει ιεροδουλη;
Θα μου πεις, μα θελει να φαινεται θηλυκη. Συμφωνω. Να φαινεται θηλυκη εκατο φορες. Μπορει να το καταφερει αυτο χωρις να βγαινει με τις μπουταρες στη φορα και να καθεται σε τραινα, λεωφορεια, γραφεια, δημοσιες υπηρεσιες, αμεριμνη και χαλαρη λες και δεν τρεχει τιποτα. Τη δεκαετια του '50 οι γυναικες ηταν χιλιες φορες πιο θηλυκες απο το 1970 χωρις να δειχνουν ουτε εκατοστο πιο πανω απο τη μεση της γαμπας. Για οποιον εχει αμφιβολια, ας ψαξει να βρει πως ντυνονταν τοτε.
Μιλαμε για 50 χρονια πριν, τη στιγμη που σημερα εδω και πεντε - εξι χρονια οι περισσοτερες γυναικες καθε καλοκαιρι κυκλοφορουν παντου με σορτς. Βλεπω καμποσες απο αυτες με θαυμασιο σωμα και εξαισια ποδια και μπραβο τους που τα διαθετουν, αλλα δεν ειναι αυτο το ζητημα. Κατ' αρχας το σορτς δεν ειναι για οπουδηποτε. Δεν ξεκινας να το φορας απο το πρωι πηγαινοντας στο σουπερ μαρκετ, αργοτερα στη βολτα, στο φιλικο σπιτι και το βραδυ για φαγητο. Κι ομως αυτο ακριβως γινεται! Παντου και παντα σχεδον καθε γυναικα ξεχυνεται στους δρομους με σορτσακι λες και δεν υπαρχει αλλο ρουχο να φορεσει. Τοση καψα πια λογω ζεστης;
Αυτες που το κανουν αυτο και μου δειχνουν φατσα φορα τις ποδαρες τους οπου σταθω κι οπου βρεθω, με ανεση εξωφρενικη, το κανουν γιατι απλουστατα τους αρεσει να προκαλουν και πραγματικα λυπαμαι για το λιγοστο μυαλο τους και για την ηθικη τους που ειναι πιο μικροσκοπικη και απο το σορτσακι τους.
Ηθελα να' ξερα τι θα' λεγε η Κοκο Σανελ αν εβλεπε το σημερινο χαλι που ειναι ακομα χειροτερο απο εκεινο το αλλο 50 χρονια πριν!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Νομίζω ότι όταν η Κοκό Σανέλ λάνσαρε το 1926 το little black dress θεωρήθηκε προκλητικότατο επειδή έφθανε σε μήκος τρία δάχτυλα κάτω από το γόνατο και φυσικά φορεμένο χωρίς τον σκληρό ολόσωμο κορσέ (ε ένα κορσεδάκι για την κοιλίτσα μπορεί αν και είχαν και τις ζαρτιέρες που βοηθούσαν),, που τον είχε "καταργήσει" ο Πωλ Πουαρέ το 1910.
Θέλω να πω ότι η κάθε εποχή έχει τις δικές της προκλήσεις. Αλλά πρωτίστως αυτό που ορίζει την αληθινή κομψότητα είναι αυτό που θίγει και η bambinella πιο πάνω: φοράνε το σορτσάκι από το πρωί μέχρι το βράδυ παντού. Και αυτό συμβαίνει με όλα τα ρούχα και παπούτσια τις τελευταίες δεκαετίες. Φοράς πούλιες το πρωί με λουστρίνι αρβύλα στο γραφείο και για ποτό στις 12 το βράδυ σε καλό μαγαζί φοράς σορτς με παντόφλες (mules τις λέμε). Έπαθα τρόμο πέρυσι όταν ο γιος μου μου υπέδειξε ως "σούπερ" δηλαδή καλόγουστες ένα ζευγάρι παντόφλες ριγέ μπλε άσπρο σαν τις Πήγασος που είχε ο πατέρας μου πριν μια εικοσαετία για να πηγαίνει στη θάλασσα και πάλι τον κοροϊδεύαμε. Έχουν καταργηθεί πλέον οι έννοιες πρωινό, βραδυνό φόρεμα coctail dress απογευματινό σύνολο κ.λ.π. Το καταλαβαίνω μια κοπελίτσα 16, 20, αντε 25 να βάλει ένα βραδυνό δαντελένιο φόρεμα με ένα οπάκ καλσόν σε άλλο χρώμα για να κάνει μια τρελίτσα και να ελαφρύνει ένα κλασσικό κομμάτι που θα το χει για χρόνια ή να φοράει αρβυλάκια με ένα κλοσ φορεματάκι γιατί θέλει να τονίσει τη δροσιά της και την επαναστατικότητα. Θα κρατήσει και το φορεματάκι για να το βάλει αργότερα με άλλα παπούτσια. Το να βλέπω όμως 70χρονη με κολάν μόνο και μόνο επειδή είναι καλλίγραμη ή να βαφτίζουμε το σορτσάκι βερμούδα είναι γελοίο. Πως να το κάνουμε δηλαδή η βερμούδα είναι δύο - τρία δάχτυλα πάνω από το γόνατο και όχι δύο δάχτυλα κάτω από τον πωπό.
 
Το 1926 που η Κοκο Σανελ λανσαρε το Μικρο Μαυρο Φορεμα εκανε επανασταση, αλλα απο την αναποδη. :)
Η Κοκο γενικα ηταν πολυ συντηρητικος ανθρωπος και το ρουχο αυτο το σχεδιασε για να παει κοντρα στη μοδα των μινι φορεματων που κυριαρχουσε τοτε. Εποχη Μεσοπολεμου, Τσαρλεστον, ξενοιασιας (δεν ειχε γινει ακομα το κραχ) και οι γυναικες ειχαν πεταξει τους κορσεδες, τις μακριες φουστες και φοραγαν μινι αρκετα εκατοστα πιο πανω απο το γονατο. Αρα λοιπον η επανασταστη ηταν το μινι φορεμα και οχι το φορεματακι της Σανελ.
Φανταστειτε ατελειωτους αιωνες με φουστες ως τον αστραγαλο και ξαφνικα το μαξι να γινεται μινι!
Η Κοκο επαναστατησε ομως στο εξης: Εδωσε μαυρο χρωμα στο φορεμα της, κατι που μεχρι τοτε δε συνηθιζοταν καθολου διοτι το χρωμα ηταν πενθιμο. Η σχεδιαστρια σκεφτηκε οτι το μαυρο λεπταινει τη σιλουετα και μπορουσε να συνδυαστει με πολλα χρωματιστα αξεσουαρ τα οποια και λατρευε. Το μηκος του φορεματος καλυπτε τα γονατα τρια εκατοστα απο το τελος τους γιατι η ιδια υποστηριζε πως το σημειο αυτο στις γυναικες δεν ειναι ποτε κολακευτικο. Απο τοτε δημιουργηθηκε το λεγομενο "μηκος Σανελ" και η Κοκο το κρατησε στα περισσοτερα ρουχα της μεχρι τον Ιανουαριο το 1971 οταν εγκατελειψε τον ματαιο τουτο κοσμο γιατι πιθανον δεν αντεχε αλλο με αυτα που εβλεπε.
 
Πράγματι θέλουν επισταμένο έλεγχο οι τελευταίες διαφημίσεις. Είναι πολλές και με μεγάλη ποσότητα πληροφορίας. Στέκομαι μόνο στην διαφήμιση των σιλουέτ. Δε γνώριζα ότι το κατάστημα της Πατησίων ήταν τόσο παλιό. Από την άλλη βέβαια η περιοχή της πλατείας Αμερικής μέχρι περίπου και τα μέσα του 90, κατοικούνταν από ανθρώπους με οικονομική άνεση και ίσως και μερικούς πλούσιος.
 
Περίπου...χαχαχα
 
Δεν τις έχω δει επισταμένα όλες, είναι άλλωστε τόσες πολλές! Αλλά έχω τρελαθεί με το 70ς στιλ στα ρούχα και το μάθημα μακιγιάζ της Ελένα Ρούμπινσταϊν!
 
Έχουμε και λέμε...

1. Πλυντήριο Philps.
Τι νόημα έχουν τα παραθετικά στο "τέλειος"? Η λέξη ΤΕΛΕΙΟΣ είναι εξ ορισμού υπερθετικό, δεν υπάρχει "τελειότερος" και "τελειότατος". Κάτι τέλειο δεν επιδέχεται βελτίωση. Δεν μπορει να υπάρξει "τελειότερο" γιατί τότε το πρώην τέλειο δεν ήταν τέλειο τελικά. Γι΄ αυτό και τίποτε δεν είναι τέλειο. Ακόμη κι ο μετριόφρων elephadas ομολογεί ότι αν και μοιάζει τέλειος, δεν είναι. Απλώς προσεγγίζει ασυμπτωτικά την τελειότητα.

2. Χοντρές
"Αδυνατίζετε μέσα στο σπίτι σας". Δεν παίζω! Εγώ γιατί χοντραίνω όταν κάθομαι σπίτι μου?

Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα με τον συνδυασμό κορσέ και γούνας. Δηλαδή μια κυρία καθώς πρέπει δεν μπορεί να αδυνατίζει ντυμένη κομψά? Πρέπει να φοράει ενδυμασία παραδουλεύτρας? Άσε που η γούνα εξυπηρετεί κι άλλο σκοπό: Η γεματούλα γουνοφορούσα κυρία δεν μοιάζει απλώς με αρκούδα, αλλά ρίχνει και τον ιδρώτα της αρκούδας κι έτσι χάνει βάρος.

ΆΛλο με απασχολεί εμένα. Όταν λέει "σας δείχνει αμέσως 8 πόντους λεπτότερη" εννοεί σε περιφέρεια ή σε διάμετρο? Διότι ως γνωστόν εάν Π η περιφέρεια και Δ η διάμετρος, Π=πΔ και dΠ=πdΔ, οπότε 8 πόντοι περιφερειακής απώλειας ισοδυναμούν με μόλις 8/3.14159...=2.5464790894703253723021402139602 πόντους διαμετρικής. Σιγά τα ωά!

Και η νέα διπλή φόρμα αδυνατίσματος, διπλής αποδόσεως, σας αδυνατίζει 16 πόντους? (Για διπλή αντοχή δεν το συζητάμε, είναι απαραίτητη, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος αστοχίας του κορσέ από τα διπλοσυμπιεσμένα ξύγκια.)

Μόνο οι Έλληνες γιατροί τη συνιστούν ενυπογράφως ή όλου του κόσμου? Ουάου, πόσα εκατομμύρια υπογραφές κάνει αυτό? (Διότι λέει ΟΙ γιατροί, όχι γενικά κι αόριστα κάποιοι "γιατροί".)

3. Όταν τα υφάσματα...
Δεν καταλαβαίνω. Τα υφάσματα μπορεί να είναι δύο (φανέλλα και ζέρσεϋ) αλλά το χρώμα είναι ένα, γκρι, σύμφωνα με το κείμενο. Τότε γιατί οι τρεις κυρίες από πάνω φοράνε ο,τι άλλο χρώμα εκτός από γκρι? Εκτός αν πρόκειτα για διαφήμιση εσωρρούχων και οι δύο ακριανές κυρίες κοιτάνε όλο ζήλεια την καταχαρούμενη μεσαία διότι ξέρουν αυτό που εμείς δεν ξέρουμε αφού δεν μπορούμε να το δούμε, ότι δηλαδή η φούστα φάκελος της μεσαίας κυρίας κρύβει (ή αποκαλύπτει, εξαρτάται από την οπτική γωνία) γκρι φανελλένιο τάνγκα.

Αν η μόδα επιβάλλει μαύρο για όλη την ημέρα και μάλιστα με θαυμαστικό, γιατί η δεξιά κυρία είναι ντυμένη στα κατακόκκινα σαν πασχαλιάτικο αυγό? Δεν ακολουθεί τις προσταγές της μόδας? Ντροπή! Τα υπόλοιπα των δύο κειμένων δεν μπορώ να τα σχολιάσω, διότι δεν ομιλούμεν την ιδίαν γλώσσαν. Εγω μεν ομιλώ την ελληνικήν, εκείνα δε ομιλούν εν μιξοβάρβαρον ιδίωμα περιέχον λέξεις ακατανοήτους οίον "φάσες καντριγιέ", "ντεσέν" κ.α.

4. Silhouette
Μ' αρέσει που αισθάνονται την ανάγκη να "μεταφράσουν" το Dynamic Rhythmic Therapy σε Δυναμική Ρυθμική Θεραπεία για να το καταλάβουμε καλύτερα (δύστυχε Ζολώτα με την περίφημη Αγγλική Ελληνική ομιλία σου!)

Οι πελάτες του είναι 80% γυναίκες, λέει. Και πιο κάτω "από τις 15000 ελληνίδες...". Αλλά αν οι ελληνίδες ήταν τόσες, θα πρέπει να υπήρχαν και 15000*20/80=3750 έλληνες για τους οποίους δεν μας λέει ούτε λέξη. Να υποθέσουμε ότι αυτοί δεν απόκτησαν το σώμα που επιθυμούσαν? (αμ κυρ-Μήτσο μου άλλο το Bodyline άλλο το Bodybuilding).

Στο κείμενο λέει ότι στοιχίζει όσο ένα κομμωτήριο αλλά δεν σας κάνει μόνο όμορφο κεφάλι αλλά ολόκληρο όμορφο κορμί. Και μετά μας δείχνει δύο φωτογραφίες και η μόνη πραγματικά σημαντική διαφορά που βλέπω μεταξύ των δύο είναι το μήκος μαλλιών (και τα ρούχα, βέβαια, αλλά αυτά είναι άσχετα). Μήπως τελικά ήταν κομμωτήριο?

5. Insitute des jambes

Αυτό μοιάζει περιβόλι ειδικά με το ανακάτεμα υπαρκτών και ανύπαρκτων γλωσσών. Θα υπέθετε κανείς ότι οι μη ελληνικές λέξεις θα ήταν γαλλικές. αφού το μαγαζί είχε και υποκατάστημα εν Παρισίοις. Αλλά βλέπω ότι το πρώτο γκατζετάκι τους (σύστημα ελέγχου αδυνατίσματος - όταν ήμουν νέος αυτό το λέγαμε "ζυγαριά") λέγεται "bodumetre". Γιατί υποψιάζομαi ότι πρόκειται για ανορθόγραφο "bodymetre"? Αν μου πει κάποιος γαλλομαθής ότι υπάρχει γαλλική λέξη "bodu" θα ζητήσω συγγνώμη από την κυρία Όλγα. Αλλά το επόμενο "legpump" είναι σίγουρα αγγλικό leg pump (αν κρίνω από τη φωτό πρόκειται για φασκιές ή για μουμιοποίηση). Μετά έχουμε "σύστημα φυσικοχημικόν" frigibas, και στο Πολυτεχνείο χρόνια κάναμε Φυσικοχημεία από τα βιβλία-τούβλα του Σκουλικίδη και frigibas δεν συνάντησα ποτέ. Μισά πράματα μας έμαθε ο αείμνηστος. Επίσης, τι λέξη είναι "ευρυαγεία"? Ήξερα ότι υπάρχει "ευρυαγγεία" αλλά αυτό είναι κακό πράμα. Μετά βλέπω ένα πράμα σαν κρεββάτι του Προκρούστη που λέγεται "interferentiel" που γυμνάζει τους μυς με χαλάρωση. Τέτοιο θέλω να γυμνάζομαι! Χαλλλαρά! Όχι σαν αυτούς που σφίγγουν τους μυς τους για να γυμναστούν (εδώ χασμουριέμαι λίγο από την χαλαρωτική interferentiel γυμναστική μου). Το parapack το διάβασα αρχικά paparack και λέω, κρίση ειλικρίνειας τους έπιασε? Αλλά μετά είδα τι είναι και δεν το σχολιάζω, διότι με τα μαζοχιστικά δεν τα πήγαινα καλά, κι άλλωστε ανήκω στο ισχυρό φύλο που θα πει και μόνο η σκέψη του epilation με κάνει να έχω λιποθυμικές τάσεις.

Δεν κατάλαβα αυτό για τα ανεξάρτητα τμήματα. Δηλαδή πας στο πρώτο, αφήνεις τη μούρη σου εκεί, και τους λές "ρίξτε της μια περιποίηση όσο το σώμα μου πάει στο διπλανό ανεξάρτητο τμήμα για γυμναστική"?

6. Ανακοίνωσις
Κουρτίνες pret-a-porter? Στο χωριό μου όταν λέγαμε "πρεταπουρτέ" εννοούσαμε "έτοιμο να φορεθεί" και τις κουρτίνες δεν τις φοράγαμε, τις κρεμάγαμε (*). Δεν θα έπρεπε να λέει pret-a-suspender? Και τι θα πει "διασχηματισμός"? Είναι κάτι σαν τους "διασχημάνθρωπους" του Mr. Bar Bar?

(*) Αν και όταν ήμουνα Ε Δημοτικού στη Χριστουγεννιάτικη παράσταση όπου έπαιζα τον βασιλιά Ηρώδη που βυσσοδομούσε να σφάξει παιδάκια (καθόλου κακή ιδέα, κατά τη γνώμη μου) η μάδερ με είχε ντύσει εκτός των άλλων και με μια μεγαλόπρεπη κουρτίνα λαχουράτη από το σαλόνι μας που έπεφτε λοξά από τον έναν ώμο και είχα προβλήματα να τη συγκρατήσω γιατί ήταν πολύ βαριά και γλύστραγε. Και μου γλύστραγε και η κορώνα, φρίκη. Αλλά βγήκα εκτός θέματος.
 
Από τη διαφήμιση της silhouette θα σχολιάσω τα παπούτσια που είναι τόσο ρετρό και συγχρόνως τόσο άχαρα! Ενώ τα ρούχα έχουν ένα στυλ τα παπούτσια είναι χοντροκομμένα "έπιπλα". Καμμία σχέση με τις κομψές γόβες, τα σέξυ πέδιλα, τις χαριτωμένες μπαλαρίνες από τις προηγούμενες δεκαετίες.
 
Ναι, αλλά δημιουργούσαν μια γερή και βαρειά βάση για το σώμα. Όχι σαν τις γόβες με μισό μέτρο στιλετο που κάνουν την γυναίκα να μοιάζει με φτερό στον άνεμο (ΤΜ Βέρντι) καθώς ταλαντεύεται προσπαθώντας να μην πέσει αφ' υψηλά (ΤΜ Κάλβος).
 
2ff5f2970db346e6ea16fbc6b6aa6df5.jpg
 
Αυτά τα γυάλινα μπουκάλια τι ωραία που ήταν! Δεν νομίζω να έχουμε κανένα πια...☹️
Ωραία τα γυάλινα μπουκάλια και το βασικό επαναχρησιμοποιήσιμα. Όταν έσπαγαν όμως γινόταν ο τόπος χάλια και από τα σπασμένα γυαλιά αλλά και γιατί κολλούσε ο τόπος από την πολλή ζάχαρη που περιείχε ως αναψυκτικό .
Το χειρότερο σενάριο ήταν να την "κούναγε" κάποιος και μετά να έριχνε επίτηδες το μπουκάλι από ύψος ...τσαφ...πραγματική βόμβα.
 
Ωραία τα γυάλινα μπουκάλια και το βασικό επαναχρησιμοποιήσιμα. Όταν έσπαγαν όμως γινόταν ο τόπος χάλια και από τα σπασμένα γυαλιά αλλά και γιατί κολλούσε ο τόπος από την πολλή ζάχαρη που περιείχε ως αναψυκτικό .
Το χειρότερο σενάριο ήταν να την "κούναγε" κάποιος και μετά να έριχνε επίτηδες το μπουκάλι από ύψος ...τσαφ...πραγματική βόμβα.
Περισσότερο τα σκέφτομαι ως μπουκάλια για νερό παρά με coca cola μέσα
 
Πίσω
Μπλουζα