Ερώτηση για Σάββατο αργία

Αγαπητη bambinella το ερωτημα εχει απαντηθει ηδη απο την πρωτη σελιδα του thread. Κατα τα αλλα συμφωνω με την Caprice.
 
Να προσθέσω ότι το μέτρο "μαθημα το Σάββατο" επανήλθε για μικρό χρονικό διάστημα το 1997 εξ'αιτίας των πολυμηνων απεργιών των καθηγητών. Ήμουν Β' Γυμνασίου και για να καλύψουμε τη χαμένη ύλη μαθημάτων κάναμε κάπου 3-4 Σάββατα φουλ 7ωρο! "Φάγαμε" και 3 ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Περίεργη αίσθηση να πω την αλήθεια. Ενώ τότε ξύπναγα για να δω τηλεόραση, αντ'αυτού πήγαινα σχολείο!
 
Διαφορα λεγονται στην πρωτη σελιδα και αυτα οχι με απολυτη σιγουρια.

Παρα τη δικη μου βεβαιοτητα στο ποστ 47, δε θα ελεγα ποτε οτι το ερωτημα εχει απαντηθει, αν δεν επαιρνα την επιβεβαιωση απο τον Ευπαλινο, ο οποιος μιλαει με ημερομηνιες που φανταζομαι δεν τις εβγαλε απο το νου του.

Περαν αυτου, ειμαι πλεον εντελως βεβαιη οτι οσα γραφτηκαν στα ποστ 47 και 48 ειναι σωστα γιατι πριν απο 20 - 25 μερες πηρα κι αλλη επιβεβαιωση απο παλια φιλη και συμμαθητρια αυτη τη φορα, η οποια τοτε συνηθιζε να κραταει προσωπικο ημερολογιο και δινει κι αυτη τις ιδιες ημερομηνιες με αυτες του Ευπαλινου. Ανατρεχοντας μαλιστα στο Σαββατο 28 Φεβρουαριου 1981, γραφει οτι ειδικα εκεινη τη μερα εγινε μαθημα λογω του γεγονοτος οτι τα σχολεια παρεμειναν κλειστα την Τεταρτη 25 και την Πεμπτη 26 Φεβρουαριου, εξ' αιτιας του σεισμου που εγινε στις 25.

Και σε τελικη αναλυση, αν το ερωτημα ειχε οντως απαντηθει απο την πρωτη σελιδα, περαν πασης αμφιβολιας, τοτε δε θα ειχαν λογο υπαρξης οι υπολοιπες σελιδες.

Οσον αφορα αυτο που λεει η caprice, συμφωνω κι εγω φυσικα. Πολλες φορες κανουμε λαθη με τις αναμνησεις μας, αλλα αυτη εδω ειδικα δεν ειναι η περιπτωση μου.
 
Δεν ειπε κανεις οτι δεν υπηρχε λογος να συνεχιστει η κουβεντα - απλα το να πει καποιος οτι το ερωτημα απαντηθηκε με το δικο του ποστ ακουγεται καπως, ειδικα οταν η απαντηση εχει δωθει και με συγκεκριμενη ημερομηνια στη πρωτη σελιδα του thread.

Τουλαχιστον για τον Πειραια που ημουν εκει - το τελευταιο Σαββατο με μαθημα ηταν αυτο του μαυρου Σαββατοκυριακου 7/8 Φεβρουαριου 1981. Απο το επομενο Σαββατο στις 14 δεν εγινε ξανα μαθημα. Δηλαδη αυτο που ανεφερε εστω και απο σποντα η αρχικη ποστερ του thread σε απαντηση στο συλλογισμο του Pooky, ειναι η σωστη απαντηση. Το ξερω οτι ερχεται σε αντιθεση με την αναφορα του Ευπαλινου - αλλα τουλαχιστον στο δικο μου γεωγραφικο διαμερισμα η ημερομηνια ειναι αυτη που ανεφερα.
 
Από ό,τι καταλαβαίνω, με κάποιες μικρο-διαφορές ημερών ανάλογα με το κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα, αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι πως το σαββατιάτικο σχολείο καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1981.

Χαχα, εγώ δεν το θυμάμαι! :) Τον Φεβρουάριο του 1981 πήγαινα ακόμα προνήπιο!! :) :)
 
Una Burbuja είπε:
Λοιπόν, ίσως και να είμαι η πιο μεγάλη εδώ μέσα ;) γιατί το 80 - 81 τελείωνα το Λύκειο που σημαίνει ότι θυμάμαι πολύ καλά τι συνέβαινε. Εκείνη τη χρονιά καταργήθηκε η ποδιά και θεσπίστηκαν τα αμιγή σχολεία, δηλαδή τέρμα τα αρρένων -θηλέων. Το σαββατιάτικο μάθημα καταργήθηκε με τη μεταπολίτευση. Το 1974 ήταν η τελευταία χρονιά που πήγαμε για μάθημα το Σάββατο. Απο εκεί και πέρα καθιερωθηκε το πενθήμερο και στα σχολεία.
χαχαχαχαχαχα!

Τέλειο ποστ!
 
bernard.c είπε:
Από ό,τι καταλαβαίνω, με κάποιες μικρο-διαφορές ημερών ανάλογα με το κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα, αυτό στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι πως το σαββατιάτικο σχολείο καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1981.
Πράγματι! Σε κουβέντα που είχα με τη μητέρα μου κι εκείνη μου υπέδειξε το Φεβρουάριο του '81 (χωρίς βέβαια να θυμάται ακριβή ημερομηνία!)

Κάτι demi-offtopic: Το link που έβαλε η Caprice είναι άκρως ενδιαφέρον και μάλιστα έχει τύχει να το θίξουμε σε ρετρο-συναντήσεις οι Βόρειοι! Έχω αντιμετωπίσει περιπτώσεις, όπου το μυαλό μου με παίζει παιχνίδια και είναι κάτι που συμβαίνει σε κάποιους. Φαντάζομαι (εφόσον δεν κάνει ονομαστική αναφορά προς κάποιον) ότι ισχύει για όλους. Το θέτω προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

bernard.c είπε:
Χαχα, εγώ δεν το θυμάμαι! :) Τον Φεβρουάριο του 1981 πήγαινα ακόμα προνήπιο!! :) :)
Στ' αλήθεια, δε θες να σου πω πόσο ήμουν εγώ το Φεβρουάριο του 1981! :biglaugh:
 
Στον Πειραιά μέχρι και το 2003 λειτουργούσαν σχολεία πρωί απόγευμα. Μετά μίκρυναν τις αίθουσες και κατάφεραν να χωρέσουν 4 σχολεία(δύο γυμνάσια και δύο λύκεια) σε ένα κτίριο.
 
Ευπαλίνος είπε:
Αγαπητη μου bambi, πως ηταν δυνατο να κανεις εσυ λάθος; Το τελευταίο εργάσιμο σχολικό Σάββατο-και το τονίζω Σχολικο για να μην μπερδευτούμε με άλλους χώρους-ήταν πράγματι στα μέσα Φεβρουαρίου του 1981, για την ακρίβεια στις 14 Φεβρουαρίου 1981, οπότε το πρώτο μη εργάσιμο Σάββατο ήταν στις 21 Φεβρουαρίου 1981. Στην πορεία, λόγω της μακράς απεργίας των εκπαιδευτικών απο τις 3/12/1980 ως τις 19/1/1981, το υπουργείο αποφάσισε να γίνουν μαθήματα για 2 Σάββατα τον Απρίλιο του 1981, αλλά μετά απο λίγο αναίρεσε την απόφαση αυτή.
Δημοσίευμα της εποχής

penthimero81.jpg
 
Να προσθέσω κι εγώ τη δική μου μικρή έρευνα στις προσπάθειες των συναδέλφων...

Η απόφαση για την εφαρμογή του πενθημέρου στα σχολεία ξεκίνησε να υλοποιείται από το Σάββατο 10/1/1981, για όλες τις βαθμίδες της μέσης εκπαίδευσης πλην των δημοσίων γυμνασίων και λυκείων της χώρας. Αιτία του διαχωρισμού αυτού ήταν η μακροχρόνια απεργία της ΟΛΜΕ (βλέπε σχετικό απόκομμα εφημερίδας Μακεδονία 8/1/1981).

mak8jan81.jpg

Έτσι, κατά την 10/1/1981 δεν λειτούργησαν δημοτικά, τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια κλπ, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια λειτούργησαν αλλά με αποχές ποσοστού καθηγητών που συμμετείχαν στην απεργία. Σχετικά επίσης δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα της 13/1/1981 ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στη Θεσσαλονίκη.

mak13jan81.JPG

Σωστά υποστηρίζει ο Ευπαλίνος ότι η απεργία σταμάτησε (προσωρινά) στις 19/1/1981 (βλέπε και σχετικό δημοσίευμα).

mak20jan81.jpg

Από εκεί και πέρα σταμάτησα την έρευνα για το πότε το Υπουργείο έδωσε εντολή για υλοποίηση του πενθημέρου και στα γυμνάσια και στα λύκεια. Από ότι είδα όμως μετά την αναστολή της απεργίας οι καθηγητές επανήλθαν με νέες κινητοποιήσεις οπότε δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί η ακριβής ημέρα εφαρμογής, ούτε αν αυτό έγινε σε όλες τις σχολικές μονάδες. Πιθανόν να έχει δίκιο ο Ευπαλίνος σε αυτό το σημείο αν έχει κάποια τεκμηρίωση που δεν μπόρεσα να βρω εγώ.

Να σημειώσω τέλος ότι για τις παραπάνω αναφορές χρησιμοποιήθηκε η ίδια πηγή.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το οτι ειχαμε σχολειο το Σαββατο το θυμαμαι πολυ καλα απο το γεγονος οτι τη χρονια 1978-79, τελευταια χρονια που μεναμε Πεδιο του Αρεως, και πηγαινα πρωτη δημοτικου περιμενα πως και πως να σχολασω για να ερθουν να με παρουν, να παμε στη γιαγια μου. Εκει θα εβλεπα στην ΥΕΝΕΔ την αθλητικη εκπομπη με το αγγλικο ποδοσφαιρο.. Μετα μετακομισαμε Μαρουσι και δε θυμαμαι για ποσο ακριβως διαστημα πηγαινα Σαββατο σχολειο. Θυμαμαι ομως πολυ καλα οτι η αλλαγη εγινε στα μεσα της σχολικης χρονιας. Συγκεκριμενα πως καναμε οταν μας ειπε η δασκαλα οτι απο την επομενη βδομαδα θα πηγαιναμε σχολειο μονο Δευτερα-Παρασκευη..
 
επιβεβαιωνω και εγω οτι το σαββατο καταργηθηκε τον φλεβαρη του 1981,υπηρχε μια διαφορα ημερων η και μεχρι 2 βδομαδων οσο αναφορα την βορειο ελλαδα και την κρητη ,σε σχεση με την αθηνα

αυτο που δεν αναφερθηκε ειναι γιατι εγινε στην μεση της χρονιας; δεν εκανε σε κανενα εντυπωση;
 
Εβγαλα το Δημοτικο με το σαββατο κανονικα και με δευτερα-τριτη-τεταρτη μισο-μισο δηλ πρωι-απογευμα, μεγαλη ταλαιπωρια.
 
Σαββατο καναμε κανονικα , αλλα αν θυμαμαι καλά 4ωρο και ευκολα σχετικα μαθηματα
 
Πίσω
Μπλουζα