Η Παλιά Αθήνα

Προβολή συνημμένου 90522

Σύνταγμα 1965. Το βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη, στη γωνία με την οδό Σταδίου. Είχε ιδρυθεί το 1908. (το κτίριο της φωτογραφίας έχει κατεδαφιστεί βέβαια)


Ampelokipoi_Villa Margarita_2.jpg

Βίλλα Μαργαρίτα, Αμπελόκηποι. Ιδιοκτησία του Ευστάθιου Λάμψα, ιδιοκτήτη επίσης της Μεγάλης Βρετανίας στο Σύνταγμα. Η Μαργαρίτα ανεγέρθηκε περί το 1900 σε σχέδια Άγγλου αρχιτέκτονα και κατεδαφίστηκε περί το 1970.


Pireus Municipality -Roloi Vintage.jpg

Το παλαιό Δημαρχείο του Πειραιά. Ο δήμαρχος Πειραιά ανακοίνωσε ότι θα το ξαναχτίσει!!! http://www.iefimerida.gr/news/129122/%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BE%CE%B7-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B8%CE%B5

 


Δε ξέρω αν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα, αλλά θα ήταν πράγματι όμορφο να αναβιώσει το κτίσμα.


 


(photos αρχείο prisma)

Syntagma 1965 Eleytheroudakis.jpg
 
Η οδος Αθηνας στα τελη της δεκαετιας του '50.

Καμπυλες παντου, οπως βλεπετε! Στα λεωφορεια, στα αυτοκινητα, στις γυναικες!

Πηγη

η
athinas-street-50s.jpg
 
bambinella 100 είπε:
Η οδος Αθηνας στα τελη της δεκαετιας του '50.Καμπυλες παντου, οπως βλεπετε! Στα λεωφορεια, στα αυτοκινητα, στις γυναικες!
Ναι... ειδικά το τελευταίο έχει ενδιαφέρον!

Ωραία φωτογραφία και έγχρωμη.
 
Δεν ξέρω για εσένα bambinella μου, αλλά τα δικά μου γέρικα μάτια με το ζόρι διακρίνουν τις γυναίκες, πόσο μάλλον τις καμπύλες... ;)
 
Maddog είπε:
τα δικά μου γέρικα μάτια με το ζόρι διακρίνουν τις γυναίκες, πόσο μάλλον τις καμπύλες... ;)
παπούδι και εγώ αλλά τις δύο νέες (το πιθανότερο όπως το βλέπω) κυρίες εκατέρωθεν μίας μεγαλύτερης στο κάτω μέρος της φωτο τις διακρίνω άνετα! :)
 
Και εγώ αυτές διακρίνω που λέει ο allfer. Αν από κοντά είδες και τις υπόλοιπες πιθανά να έχεις δίκιο, αλλά από την φώτο δεν διακρίνονται πολλά.
 
Eφόσον η συζήτηση έφτασε στις... κυρίες

Akadimias c.1900 by Mixail Veloudios.jpg

Κυρίες στην Ακαδημίας περί το 1900.

 


Alexandras Ave._1910.jpg

Καλοντυμένη κυρία στη Λεωφ. Αλεξάνδρας το 1910.

 


(αρχείο prisma)
 
Η αλήθεια είναι οτι στην οδό Αθηνάς και τα πέριξ αναλογικά κινούνται και σήμερα επι το πλείστον υπέργηρα άτομα.

:)
 
Εντάξει, στην οδό Αιόλου (παράλληλη στην οδό Αθηνάς), καθώς και στην Πλατεία Μοναστηρακίου (όπου τελειώνει η Αθηνάς), δεν ισχύει αυτό που γράφεις, mr. Vox... Τον τελευταίο καιρό, έχουν γίνει στέκια για παρέες νέων πολλά μέρη εκεί, καθώς και χώροι συνάντησης νεολαίας. Και πολύ καλά κάναμε, να αναζωογονηθεί το κέντρο της πόλης μας και να το ξαναδούμε κι εμείς οι ίδιοι!
 
Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά εδώ και χρόνια αναρωτιέμαι γιατί τόσοι υπέργηροι εκεί τριγύρω; Αθηνάς Ευριπίδου και τα στενά στα πέριξ. Δεν έκατσα βέβαια να τους μετρήσω αλλά αυτή η εiκόνα μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέπτομαι την περιοχή χωρίς να έχω πρόβλημα με τους ηλικιωμένους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τελικα οι καμπυλες αναψαν τη συζητηση!

Η αληθεια ειναι πως ειτε διακρινονται στη φωτογραφια, ειτε οχι, οι γυναικες του '50 ηταν πολυ ζουμερες. Δηλαδη οπως ακριβως μας θελετε εσεις οι αντρες και οχι οπως νομιζουμε σημερα εμεις οτι μας θελετε και γινομαστε στεκες για μπιλιαρδο απο την ασιτια.... :)
 
Παντως μελετες λενε οτι οι γυναικες σημερα ειναι πολυ πιο "καμπυλωτες" εκ κατασκευης απο οτι στις προηγουμενες κατηγοριες...τουλαχιστον στο πανω μερος
 
Wally είπε:
Παντως μελετες λενε οτι οι γυναικες σημερα ειναι πολυ πιο "καμπυλωτες" εκ κατασκευης απο οτι στις προηγουμενες κατηγοριες...τουλαχιστον στο πανω μερος
Τοτε γιατι κανουν χρυσες δουλειες οι πλαστικοι και οι σιλικονες;
 
Παιδιά είναι θέμα προτύπων της κάθε εποχής. Στα '50s τα πρότυπα ήταν άλλα, στα 90s άλλα. Αυτό δε σημαίνει ότι χάθηκαν οι αδύνατες ή έπαψαν οι καμπύλες. Το πρόβλημα από ένα σημείο και μετά ήταν ότι και όσες τις είχαν δεν τις χαίρονταν διότι τα "πρότυπα" επέβαλαν την ευθεία γραμμή, τους διαιτολόγους για το τίποτα και τα ηλίθια εξώφυλλα των lifestyle περιοδικών με τα μοντέλα-οδοντογλυφίδες. Αυτά.
 
Athens Stadiou 1935.jpg

Οδός Σταδίου 1935.

 


Athens Syntagma c.30s +Anaktora -.JPG

Πλατεία Συντάγματος δεκαετία '30.

 


Faliro Aktaio 1916.jpg

Το ξενοδοχείο Ακταίον στο Φάληρο, το 1916.

 


Omonoia Konstantinos-Anna Maria Marriage.jpg

Η Ομόνοια κατά τη διάρκεια τoυ γάμου του Βασ. Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία, το 1964.

 


(αρχείο prisma)
 
Bungalows Astir. Δεν μπορώ να προσδιορίσω Γλυφάδα ή Βουλιαγμένη. Οι λεγόμενες «καμπάνες». Περισσότερο μου μοιάζει για τα Αστέρια της Γλυφάδας στον λοφίσκο. Οι καμπάνες ενώνονταν μεταξύ τους για οικογένειες ή μεγάλες παρέες.

astir.bung1.jpg

:)
 
Evaggelismos_Old.jpg

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Θεμελιώθηκε στις 25 Μαρτίου 1881 και εγκαινιάστηκε στις 25 Μαρτίου 1884.

 


Ippokrateio Hospital 1955.jpg

Ιπποκράτειο στη Βασ. Σοφίας, το 1955. Ακόμα δεν έχει γίνει η νέα πτέρυγα. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και λειτούργησε ως Μαράσλειο Χημείο μέχρι το 1912. Στους Βαλκανικούς πολέμους μετατρέπεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1923, σε Νοσοκομείο Προσφύγων. Το 1935 μετονομάζεται σε Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών.

 


Kallithea Davaki Sqr-Early 50s.jpg

Η πλατεία Δαβάκη στη Καλλιθέα στις αρχές περίπου της δεκαετίας του '50. Αυτή η πλατεία αργότερα καταργήθηκε για να δημιουργηθεί η συμβολή της λεωφόρου Θησέως με τις Σιβιτανίδου & Συνταγματάρχου Δαβάκη, που ξέρουμε σήμερα. Τα κτίσματα αριστερά (εκεί που είναι τα ταξί) κατεδαφίστηκαν και δημιουργήθηκε μια τεράστια αλάνα. Εκεί έγινε η σημερινή πλατεία Δαβάκη που διαθέτει και παιδική χαρά.

 


Kotzia Sqr. 1949.jpg

'Εργα στη πλατεία Κοτζιά. Κάποιες πηγές αναφέρουν 1949, όμως αυτή η φωτογραφία συνόδευε συνέντευξη του δημάρχου Κοτζιά στην εφημερίδα "Εμπρός" στις 25/5/1951, με λεζάντα "Ο πρό του Δημαρχ. Μεγάρου χώρος, ο οποίος προβλέπεται ότι θα διαρρυθμισθεί εις ωραίαν πλατείαν". Ο Κοτζιάς είχε κερδίσει τις πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές στις 15 Απριλίου 1951.

(αρχείο prisma)
 
Πίσω
Μπλουζα