Η Παλιά Αθήνα

στην Αγίου Κων/νου δεν παίρνεις/έπαιρνες το λεωφορείο που πάει στο ΚΤΕΛ του Κηφισού; έχω να πάω από τότε που ήμουνα Κοζάνη
Η αφετηρία τώρα είναι στην Μενάνδρου αλλά ο περισσότερος κόσμος το παίρνει από την Αχιλλέως πριν το φανάρι με την λενορμαν
 
Α ρε 1 . Πλέον πάει μέχρι το Μοσχάτο. Από το 1991 και μετά νομίζω. Στην φωτο βλέπουμε τα Ziu τα οποία ήταν μέχρι και το 2004 σε υπηρεσία. Τα έβλεπα συνεχεία στην Θησέως στην Καλλιθέα αλλά δεν έτυχε να μπω μέσα.
 
Η οδος Πανεπιστημιου με την οδο Ιπποκρατους, Δεκεμβριος 1944.

Προβολή συνημμένου 223459
Α ώστε εδώ καταλήγει η Ιπποκράτους... Κάποτε νοίκιασα ένα ερμπιμπί επί της Ιπποκράτους, αλλά στην τελείως αντίθετη μεριά: Τέρμα Ιπποκράτους. Και τώρα που το σκέφτομαι μάλλον από δω ξεκινάει, δεν καταλήγει.
Παρεμπιπτόντως, η Βιβλιοθήκη όπως έχω ξαναπεί, είναι από το ΠΛΕΟΝ πανέμορφα κτήρια της Αθήνας
 
Η Ιζόλα μόνο σε μένα θυμίζει μπριζόλα;
 
είχα στο στρατό ένα λοχία που τον λέγανε...Μπριτζολάκη το κουφό είναι ότι αυτός κορόιδευε το όνομα μου εγώ φυσικά δεν μπορούσα να ανταποδώσω την κοροϊδία γιατί θα έτρωγα...καμπάνα.
 
Τώρα πάπαλα η Ιζόλα και δεν διαφημίζεται τίποτε. Αλλά τα οπτικά Μεταξά παραμένουν. Το φαρμακείο του Μπακάκου έχει γίνει αρτοποιείο, αλλά υπάρχει ακόμη στην Αγίου Κων/νου δίπλα στο αρτοποιείο, οπότε ή μετακόμισε ή απλώς συρρικνώθηκε. Ενώ είναι ιστορικό φαρμακείο του οποίου το όνομα ήξερα νόμιζα ότι ήταν σε άλλο σημείο της Ομόνοιας. Ενδιαφέρον ότι όλα τα κτήρια υπάρχουν και μάλιστα μόνο το πρώην ξενοδοχείο Άστυ έχει αλλάξει πρόσοψη (αλλά όχι επάγγελμα).


1613487936761.png
 
Πάντως μέχρι και τη δεκαετία του 1990, μην πω και λίγο από αυτή του 2000, τα τεράστια πορτοκαλί γυαλιά του Μεταξά υπήρχαν, ο Μπακάκος ήταν όντως τεράστιο φαρμακείο και τόπος ραντεβού, αυτή η παρακμιακή ταμπέλα που γράφει Fontana υπήρχε μέχρι την πρώτη ανακαίνιση του ξενοδοχείου που έγινε από το 93 και μετά και σίγουρα πριν το 1998. Αυτή η Fontana ήταν καφετέρια, η οποία στα μάτια μου φαινόταν παρακμιακή και μυστήρια, ίσως γιατί δεν έβλεπα από πουθενά είσοδο, δε ξέρω πως βρισκόντουσαν οι θαμώνες εκεί πάνω.
Βέβαια στις μέρες μας δε θα καθόμασταν για καφεδάκι στην Ομόνοια. Αλλά σκεφθήτε ότι γύρω γύρω υπήρχαν δικαστήρια. Σωκράτους 56 σχεδόν γωνία με την Αγίου Κωνσταντίνου ήταν το Εφετείο, στην Λυκουργου το Ειρηνοδικείο, ε κάπου έπρεπε να πιούν ένα καφεδάκι οι δικηγόροι και λοιποί ενδιαφερόμενοι.

Ιδού και μια φωτό από την Αγίου Κωνσταντίνου το 1991, όπου φαίνεται και το ξενοδοχείο που λέγαμε στην προηγούμενη σελίδα.
Athens-Agiou-Konstantinou-Akominatou-August-1991.png
 
Βέβαια στις μέρες μας δε θα καθόμασταν για καφεδάκι στην Ομόνοια.

Ακόμα κάθεσαι (κι είναι και ψιλοσυμπαθητικά) στου Βενέτη (παλιό Νέον). Ο Βενέτης από τη μια μεριά κι ο Χόντος από την άλλη κρατάνε Θερμοπύλες στην πάνω πλευρά της Ομόνοιας (Γ΄Σεπτεμβρίου και Πανεπιστημίου).
Το μικροκλίμα αλλάζει κυριολεκτικά στα λίγα μέτρα που θέλεις για να διασχίσεις την πλατεία προς τη μεριά της Αθηνάς, Πειραιώς. Εκεί είναι γεγονός πως η απομάκρυνση των δικαστηρίων στάθηκε καθοριστική. Κάτι γίνεται μόνο στην πλατεία Κοτζιά αλλά κι εκεί ήταν χτύπημα το κλείσιμο του Notos Home. Τι να σου κάνει το Δημαρχείο από μόνο του;
 
Πάντως μέχρι και τη δεκαετία του 1990, μην πω και λίγο από αυτή του 2000, τα τεράστια πορτοκαλί γυαλιά του Μεταξά υπήρχαν, ο Μπακάκος ήταν όντως τεράστιο φαρμακείο και τόπος ραντεβού,
Και τώρα υπάρχει φαρμακείο Μπακάκος, αλλά είναι μικρό (πόρτα και μια στενή βιτρίνα), Αγίου Κων/νου 3, ακριβώς δίπλα απο το (τεράστιο) αρτοποιείο που είναι εκεί που ήταν το φαρμακείο παλιά. Και το 1970 ήταν Δ Μπακάκου, το Google λέει "Γεώργιος Μπακάκος" αλλά στο Streey

(Αύριο: Επ? Τι έκανα εδώ? Νόμιζα ότι είχα διορθώσει αυτό το ακατανόητο "Streey" κι είχα συμπληρώσει το ποστ. Προφανώς ξέχασα να πατήσω το "Save")
....Street View έχουν σβηστεί κάποια αρχικά και είναι απλώς "Φαρμακείο Μπακάκου". Βαριέμαι να ξαναβάζω εδώ την εικόνα που είχα αντιγράψει από το street View χτες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η λεωφόρος Σπύρου Λούη, η περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου και η περιοχή ανάμεσα στο ΟΑΚΑ και το νοσοκομείο Υγεία, κάποτε στις αρχές μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα λεγόταν κάτω Μαρούσι ή αλλιώς του Λογοθέτη καθώς εκεί ήταν τα κτήματα ενός τσιφλικά που τον λέγαν Λογοθέτη. Το τεράστιο πεύκο ήταν και στις μέρες του αξιοθέατο. Εκτιμάται ότι βρισκόταν στη θέση που είναι σημερα το κλειστό μπάσκετ στο ΟΑΚΑ. Πληροφορίες άντλησα από την εφημερίδα "Αμαρυσία".
302.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα