Η Παλιά Αθήνα

1981

Προβολή συνημμένου 242845



FB-Παλιές εικόνες και φωτογραφίες της Ελλάδας
Οδός Φιλελλήνων. Στο βάθος διακρίνεται η Πλατεία Συντάγματος και το Μέγαρο Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Η λήψη έχει γίνει από ξενοδοχείο στη γωνία με την οδό Ναυάρχου Νικοδήμου
 
Mπράβο για την παρατηρητικότητα Laura. πραγματικά ξεγελάει η εικόνα...


1965

Προβολή συνημμένου 242817
Το αγαπημένο Πεδίον του Άρεως. Η έφιππη μορφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α' είναι ίσως το μοναδικό άγαλμα από τους βασιλιάδες που υπάρχει, δεν γνωρίζω κάποιο άγαλμα του Όθωνα ή της Σοφίας ας πούμε παρόλο που οι δρόμοι με τα ονόματά τους υπάρχουν. Νομίζω ότι έχει να κάνει και με την αισθητική αξία του μνημείου. Στο βάθρο που στέκεται ανεβαίναμε και καθόμασταν παρέες παρέες και λέγαμε τα δικά μας.
Το πέτρινο βάθρο, μου έμοιαζε σαν να ήταν φτιαγμένο από πωρόλιθο- έτσι τουλάχιστον το θυμάμαι- έχω να ανέβω μπορεί και 35 χρόνια, ήταν φτιαγμένο από Ιταλό αρχιτέκτονα όπως και από Ιταλό γλύπτη είναι δημιουργημένο και το άγαλμα. Η παραγγελία δόθηκε από τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά που έκανε περήφανος και κορδωμένος τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Η λεπτομέρεια που έμαθα σήμερα είναι ό,τι αυτό που κρατάει ο Κωνσταντίνος και νόμιζα για μονόκυαλο ήταν στην πραγματικότητα η στρατιωτική ράβδος του στρατάρχη. Τώρα σε τι χρησιμεύει η στραταρχική ράβδος ένας θεός ξέρει ενώ ένα μεγάλο κυάλι χρησιμεύει να βλέπεις κατά πόσο είναι μακρυά ο εχθρός και να υπολογίσεις πόσοι είναι. Ίσως αν δεν κράταγε την ράβδο ο Κωνσταντίνος και κράταγε ένα κυάλι να είχαμε αποφύγει κάποια πράγματα, ποιός ξερει.

Το άγαλμα προ των αποκαλυπτηρίων
konstantinos1.jpg

Και ο Μεταξάς μετά των συνοδών μετά τα αποκαλυπτήρια τον Οκτώβριο του1938.


metaxas-1.jpg
 
Χε χε στα εγκαίνια έγραφε Κωνσταντίνω Βασιλεί των Ελλήνων όπως φαίνεται από καθαρότερες φωτογραφίες της εποχής. Τώρα το έχουν κάνει ονομαστική. Κανονικά θα έπρεπε να του βάλουν Κωνσταντίνος Α' αφού την εποχή των εγκαινίων δεν υπήρχε Β αλλά αργότερα υπήρξε, (Και έχω έντονα την εντύπωση ότι όταν είχα πρωτοπάει Πεδίον Άρεως επί δικτατορίας έγραφε Κων/νος ΙΒ' αλλά μπορεί να το έχω μπερδέψει με άλλον ανδριάντα αφού δεν έχω βρει πουθενά κάτι να το επιβεβαιώνει)
 
Και βλέπουμε και ένα πρόωρο παράδειγμα photo bombing. Εκτός αν ο θολός κύριος ήταν βαλτός.
 
Οδός Αδριανού;;; Πιθανότατα τα κτήρια έχουν κατεδαφισθεί γιατί πίσω τους βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος. Επιπλέον δεν διακρίνονται οι γραμμές του σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς οπότε η φωτογραφία είναι προγενέστερη.
 
Προγενέστερη όχι γιατί η γραμμή Θησείο Ομόνοια άνοιξε σίγουρα γύρω στο 1900. Απλά βλέπουμε μετά τις γραμμές του τραίνου. Όπως πολύ σωστά είπες τα κτίρια είναι κατεδαφισμένα για να γίνουν οι ανασκαφές από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή.
Στο ποστ 3.009 νομίζω ότι είναι Αθηνάς και Ευριπίδου η διασταύρωση που βλέπουμε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Προγενέστερη όχι γιατί η γραμμή Θησείο Ομόνοια άνοιξε σίγουρα γύρω στο 1900. Απλά βλέπουμε μετά τις γραμμές του τραίνου. Όπως πολύ σωστά είπες τα κτίρια είναι κατεδαφισμένα για να γίνουν οι ανασκαφές από την Αμερικανική Αρχαιλογική Σχολή.
Στο ποστ 3.009 νομίζω ότι είναι Αθηνάς και Ευριπίδου η διασταύρωση που βλέπουμε.

Όσον αφορά την ανάρτηση #3.009 , πράγματι είναι στη διασταύρωση Αθηνάς και Ευριπίδου. Στο γωνιακό κτίριο έχει ξανασοβατιστεί ο πρώτος όροφος και δεν έχουν διατηρηθεί τα αρχικά διακοσμητικά στοιχεία.
1653839904284.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σίγουρα είναι προγενέστερη γιατί γραμμές δεν υπάρχουν και όπως είναι το πλάνο δε νομίζω ότι καλύπτονται από τα υφιστάμενα κτήρια.
Η φωτογραφία δεν είναι προγενέστερη.
Σ' αυτό συνηγορεί και μία μικρή λεπτομέρεια. Στον δρόμο διακρίνεται μία μοτοσυκλέτα.
 
Επίσης κάτω αριστερά βλέπουμε ότι το μαγαζί πουλούσε και φορμάικα χωρίς να το διαφημίζει ιδιαίτερα, σαν να ήταν κάτι συνηθισμένο. Η φορμάικα εφευρέθηκε το 1912, αλλά προφανώς πέρασαν μπόλικα χρόνια μέχρι να φτάσει και να διαδοθεί στην Ελλάδα.
 
Σίγουρα υπήρχαν κτίρια δεξιά και αριστερά των γραμμών του τραίνου. Και εγώ εδώ το έμαθα, σε αυτό εδώ το θρεντ. Αν δεν κάνω λάθος ανήκαν στην συνοικία Βρυσάκι η οποία κατεδαφίστηκε ολόκληρη λόγω των ανασκαφών. Θα ψάξω να βρω φωτογραφία που σίγουρα υπάρχει αναρτημενη και παλιότερα στο παρόν θρεντ.
 
Πίσω
Μπλουζα