Η Ψηφοφορία του αιώνα….

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας akmakas
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Άντρες! Κανένα σχόλιο για το παρακάτω πόστ μπορεί να κάνει κανείς;

telonio είπε:
Και επειδή με τσιγκλάτε και είμαι και γαιδούρι :D βγάλτε την ουρά απο τα σκέλια και επιτέλους απαντήστε στην ερώτησή μου. 3η φορά που το γράφω.
Αυτά τα ρημάδια τα sprite που έπαιρναν τα χρώματα (ποιά χρώματα; ) του backround και αναβώσβηναν σαν φωτορυθμικά δεν σας πείραζαν στον Spectrum;

2005421775030044753_rs.jpg
 
Τest Drive Duel - δεν ηταν καλυτερο , ουτε χειροτερο απο τις αλλες 8bit εκδοσεις

Target Renegade - Αξιωματικα η speccy version ηταν η καλυτερη

Rampage - Γενικα καλυτερα να ξεχαστει το γεγονος οτι καποτε υπηρξε

Double Dragon - Μια χαρα παιχνιδακι...

Αν εννοεις το colour clash...θα σου απαντουσα με screenshots ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ... :P

...κριμα που καποια 8Bit-α ξεχαστηκαν :(
 
shock είπε:
Ωραία τώρα που θα πάω σπίτι θα δω τον specy μου αλλά δε νομίζω να έχει βγάλει κι άλλο expansion slot.:biglaugh:
Αστα δούμε λίγο τα πράγματα χωρίς πάθος και με απλή λογική

C64 back

back.jpg


C64 right


3.jpg


 


Δεν βάζω φωτό από Spectrum αν θες βάλε εσύ. Πάντως μπορείς να δεις από τις φωτό ότι είχε είσοδο για 2 Atari 2600 Joystics, cartidge, Disk drive, RS232. O spectrum διόρθωσε με αν κάνω λάθος είχε μόνο ένα expansion slot. Για οτιδήποτε ακόμα και joystick έπρεπε να αγοράσεις extra hardware και όλα κάθονταν πάνω στο 1 expansion slot.

Το αν βγήκαν τέτοια extra hardware στον spectrum δεν είναι θέμα φυσικά και θα βγαίνανε σε όλα τα μηχανήματα βγαίνανε "after market" απλά στον C64 ήσουν "έτοιμος" από την αρχή :cool:
Με δύο λέξεις , ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ. Αυτά που λες δεν αποδεικνύουν ότι ο spectrum δεν είχε επεκτασιμότητα. Και ξέρεις ε, συνήθως στον Spectrum τα interfaces μπορούσαν να μπουν το ένα πίσω απο το άλλο, σε σειρά.

Το μόνο έτοιμο του commodore ήταν τα joystick ports, rs232 και kai cart port, τα 128κ μηχανήματα spectrum είχαν και αυτά, remember? (εκτος απο cart port)
 
Τι δεν κατάλαβες? Ελπίζω να διάβασες την αναφορά στο τι interfaces εχουν βγεί, υπήρχαν ακόμα περισσότερα που δεν αναφέρονται εκεί (χωρίς τα πρόσφατα όπως DivIDE plus κλπ http://www.rwapsoftware.co.uk/spectrum/spectrum_storage.html

http://www.rwapsoftware.co.uk/images/divide/divide_plus3_medium.jpg)

Δηλαδη τι άλλο ήθελες για να έχει επεκτασιμότητα με βάση τα κριτήριά σου
 
Το γιατί είμαι εκτός θέμα δεν κατάλαβα. Συζητάμε για την επκτασιμότητα των δυο μηχανημάτων πως είμαι εκτός θέματος? Σου έδειξα με φωτογραφίες κι όλας πόσο επεκτάσιμος είναι ο C64 με το που το βγάζεις από το κουτί του. Γιατί είμαι εκτός θέματος?
 
shock είπε:
Το γιατί είμαι εκτός θέμα δεν κατάλαβα. Συζητάμε για την επκτασιμότητα των δυο μηχανημάτων πως είμαι εκτός θέματος? Σου έδειξα με φωτογραφίες κι όλας πόσο επεκτάσιμος είναι ο C64 με το που το βγάζεις από το κουτί του. Γιατί είμαι εκτός θέματος?
Σχολίασα απλά το "το spectrum δεν έχει επεκτασιμότητα" που είπες. Γι'αυτό είσαι εκτός θέματος. Το ποιό είναι πιο επεκτάσιμο είναι άλλο θέμα και αυτό προς συζήτηση... άλλο τ'ονα άλλο τ'άλλο

Ακόμα μερικά πιο εξωτικά interfaces http://tarjan.uw.hu/zxclones_en.htm (κάτω κάτω)
 
Ρε Shock μην αρπάζεσαι!!!!!!!! Δεν νομίζω να είσαι εκτός θέματος αλλά και ο gtsamour έχει δίκιο από την πλευρά του. Ο Απλός Spectrum όντως μπορεί με το που τον άνοιγες από το κουτί να μην είχε την επεκτασιμότητα του C-64, αλλά και πάλι πρέπει να σου θυμίσω ότι δεν είχαν την ίδια τιμή.

Όντως όποιο-α interaface-s γούσταρες το κότσαρες το ένα μετά το άλλο και τελείωσε το παραμύθι. Φυσικά ποιός ο λόγος να πληρώσεις για κάτι που μπορεί να μην το χρησιμοποιούσες ποτέ, όπως έκανα εγώ, που ουδέποτε πρόσθεσα το παραμικρό περιφερειακό στο μηχάνημα. (Και να ήθελα που χρήμα να το αγοράσω φίλε).

Και πάλι μιλώ υποκειμενικά. Αν ο Spectrum είχε την out of the box επεκτασσιμότητα του 64, εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα ποτέ να αποκτήσω υπολογιστή λόγω κόστους. Διαφορετική φιλοσοφία. O C-64 άλλωστε ήταν ένα μηχάνημα φτιαγμένο από Αμερικανούς, άρα πληθωρικό και γεμάτο με ένα σωρό μπιχλιμπίδια που ο περισσότερος κόσμος μπορεί να μην χρησιμοποιούσε ποτέ.
 
Από ότι βλέπω έκανες update εκείνη την σχεδόν μονολεκτική απάντηση "Είσαι εκτός θέματος". Ελπίζω τελικά να ήμουν εντός. :D

Όταν λες τα προσθέσαν στον 128 και μετά τελικά συγκρίνεις τον 48άρη ή τον 128άρη; Και όταν λέμε τι δυνατότητες επέκτασης έχει ένα μηχάνημα συνήθως λέμε out of the box. Όχι με τον καιρό τι interfaces θα μπουν στην μια! και μοναδική expansion slοt. Μη ξεχνάς ότι όλα αυτά επιβαρύνουν και την τσέπη σου. Θυμάσαι πόσο έκανε το interface με την centronics? Εδώ έπρεπε να δώσεις χρήματα για να συνδέσεις ένα Joystick, τι να λέμε τώρα.

Και ναι έχω interfaces στον Specy μου (τον προσέχω :D ) και καταλαβαίνω γιατί μιλάς, δε χρειάζεται το επιθετικό ύφος. Αλλά να είμαστε και λίγο αντικειμενικοί.
 
Το ίδιο και η 3πλάσια τιμή που είχε ο C64 και πολύ περισσότερο. Και μετά το update παλι εκτός θέματος είσαι γιατί στο προηγούμανό μου post ήταν ξεκάθαρο γιατί μιλούσα (και χωρίς update).

Το ύφος δεν έχει σκοπό να είναι επιθετικό αλλά κουλές γενικεύσεις του τύπου "δεν έχει επεκτασιμότητα" δεν έχουν ΚΑΜΙΑ βασή. Ελπίζω να σου το απέδειξα.

Και όταν λέμε τι επεκτασιμότητα έχει ένα μηχάνημα γιατί να εννοούμε out of the box? Για επεκτάσεις μιλάμε , δηλαδή για κάτι που δεν υπήχε out of the box, αυτό είναι και το νόημα της επέκτασης.
 
Τώρα που είδες εμένα να αρπάζομαι..... είναι ένα μυστήριο!

Γιώργο αν είχες τα λεφτά να τον αγοράσεις ή όχι αυτό δεν κρίνει τις δυνατότητες του μηχανήματος. Επίσης αν τα ήθελες ή όχι πάλι δεν κρίνει τις δυνατότητες του μηχανήματος. Να μιλήσω πάλι στη γλώσσα σου έχεις δύο αυτοκίνητα, το ένα είναι 2λιτρο με χ άλογα και το άλλο είναι χιλιάρι με ψ άλογα, όχι το χιλιάρι δεν είναι ο spectrum. Το αν τα θέλεις ή όχι τα άλογα, το αν είναι πιο ακριβό το ένα από το άλλο δεν έχει καμία σημασία στην μια προς μια features αντιπαράθεση.

Κανένας δεν λέει ότι ο spectrum δεν άξιζε τα χρήματα του. Κανένας δε λέει ότι έπρεπε να είχες πάρει C64 εδώ λέμε plain and simple που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι (*) just the facts. Και sid να βγάζανε στην expansion για τον spectrum δεν θα άλλαζε τίποτα.

Αν δεν γίνομαι αντιλιπτός να το γράψω με διαφορετικό τρόπο και άλλο παράδειγμα (ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ FLAME!)

Trademark Σιμήτη

gtsamour Η amiga είχε 2 θύρες επέκτασης. Είναι πιο επεκτάσημη από τον spectrum?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακόμα να καταλάβεις..... Εξακολουθείς να υποστήρίζεις ότι o spectrum δεν είναι επεκτάσιμος?

Και για μένα πιο επεκτάσιμο είναι ένα μηχάνημα όταν έχει πιο πολλές επιλογές (interfaces) για το τι μπορείς να προσθέσεις.

Τι να το κάνω αν έχει 10 θύρες κάτι και υπάρχουν μόνο5-10 interfaces στην αγορά (για παράδειγμα).

Και σε αυτό που ρωτάς, ο C64 είχε τρείς θύρες, είναι πιο επεκτάσιμος από την Amiga που είχε δύο?
 
Ε, χμ Shock δεν σε έπιασα ακριβώς φίλε με τα αυτοκίνητα.........

Χιλιάρι ακριβό με διπλάσια άλογα από δίλιτρο γίνεται, αλλά όχι εύκολα. Πρέπει να τα σκάσεις γερά για να καταφέρεις κάτε τέτοιο. Και φυσικά να έχεις τις γνώσεις για να το κάνεις.

Ακόμα και σε 800άρι βάζεις turbo.........
 
Τότε δε χρειαζόταν να έχουν οι υπολογιστές τίποτα άλλο εκτός από 1 βύσμα όπως είχε και ο spectrum. θες να βάλεις δίσκο; Να πάρεις ένα interface για τον δίσκο, Θες joystics, να πάρεις ένα interface για τα joystics. θες να τυπώνεις; Πέρνεις ένα inrface για να σειριακή. Όταν ο άλλος τα έχει ήδη όλα αυτά ΚΑΙ την θύρα επέκτασης δεν έχει περισσότερη επεκτασιμότητα;

Το ξέρουμε ότι είχαν βγει κάθε λογής inrfaces στον spectrum αλλά αυτά ήδη ήταν μέσα στον Commodore και ήσουν σίγουρος ότι θα δουλεύουν σωστά, δε θα πιάνουν την πόρτα του επεξεργαστή και δε θα φοβάσαι μήπως κουνηθεί κανένα από τα κουτάκια στη σειρά και καεί τίποτα.

@pooky.

Άρα με έπιασες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μόνο ο Wally θα το κατάφερνε αυτό!!!:biglaugh: :biglaugh: :biglaugh: :biglaugh:
 
Το ότι ένα μηχάνημα με τα interfaces που υπάρχουν στην αγορά μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα συνολικά αναλογικά με ένα άλλο με λιγότερα τι είναι δηλαδη?

Και για ακόμα μια φορά (έλεος...) ο spectrum ΔΕΝ είναι επεκτάσιμος???????????

Άρα λοιπόν για σένα ο C64 είναι πιο επεκτάσιμος από την Amiga αφού έχει πιο πολλά slots σωστά? (να το ακούσω ΚΑΙ αυτό....)

Στο δικό μου λεξικό πάντως επεκτασιμότητα=δυνατότητα επεκτασεων

Στο δικό σου μάλλον επεκτασιμότητα=πιο πολλά slots
 
shock είπε:
@pooky.Άρα με έπιασες.

Ναι αλλά εγώ δεν ήθελα ούτε και είχα λεφτά για δίλιτρο φίλε!!!!!!

Αυτό σημαίνει αυτόματα πως αν ο Sinclair δεν είχε ακολουθήσει το δρόμο αυτό το κόστος θα ήταν δυσθεώρητο για πράγματα που εμένα ΔΕΝ μου χρειάζοταν, Αν κάποιος τα ήθελε, μπορούσε να τα προσθέσει εύκολα αργότερα.

Άρα ο Spectrum και επεκτάσσιμος ήταν ΚΑΙ φιλικότερος ΚΑΙ τιμιότερος φίλε!!!!!!!!!!!!
 
gtsamour είπε:
Τι να το κάνω αν έχει 10 θύρες κάτι και υπάρχουν μόνο5-10 interfaces στην αγορά (για παράδειγμα).
Θυμάσαι να έλειπε κάτι από τα περιφερεικά στον C64 και το λες αυτό;

gtsamour είπε:
Και σε αυτό που ρωτάς, ο C64 είχε τρείς θύρες, είναι πιο επεκτάσιμος από την Amiga που είχε δύο?
Όταν συγκρίνεις δύο μηχανήματα κοιτάς τι έχει το καθένα και βλέπεις τι του λείπει. Το expansion slot δε λέει τίποτα. Και στην amiga μπαινανε τα expansions αριστερά το ένα μετά το άλλο. Έχεις δει πολλές φορές κάτι τέτοιο; Όχι γιατί είχε από τη "μάνα της" σειριακή, drive, παράλληλη, extra μνήμη slot, joystick και τα σχετικά. Φαντάζεσαι την Amiga με ένα σκασμο πράματα στο αριστερό μέρος; Θα έπρεπε να την βάζεις τέρμα δεξιά στο γραφείο σου:biglaugh:Ακόμα και σήμερα όταν αγοράζεις μια μητρηκή κοιτάς να έχει πολλές USB θύρες να έχει ίσως iR, και τώρα πια wifi. Θα μπορούσες απλά να είχες ένα βύσμα και να τα κοτσάρεις όλα πάνω του αλλά δεν μετριέται έτσι η επεκτασιμότητα.

Βέβαια θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις των άλλων συνομιλητών και γιατί όχι... αν κάνω λάθπς αλλάζω γνώμη:biglaugh:
 
shock είπε:
Το ξέρουμε ότι είχαν βγει κάθε λογής inrfaces στον spectrum αλλά αυτά ήδη ήταν μέσα στον Commodore και ήσουν σίγουρος ότι θα δουλεύουν σωστά, δε θα πιάνουν την πόρτα του επεξεργαστή και δε θα φοβάσαι μήπως κουνηθεί κανένα από τα κουτάκια στη σειρά και καεί τίποτα.
Μπα!!! το interface III ήταν μέσα?

Αντίστοιχα interfaces (αν υπήρχαν κιόλας) του Drum interface, του face digitizer, του Currah speech και ένα σωρό άλλα, και αυτά μέσα ήταν?

Τόσο καλά κρυμμένα ήταν ρε παιδί μου????:eek:

Ακόμα δεν έχει απαντήσει βέβαια (4η φορά, άντε να δούμε...), ακόμα υποστιρίζεις ότι ο spectrum δεν είναι επεκτάσιμος?
 
pooky είπε:
Ναι αλλά εγώ δεν ήθελα ούτε και είχα λεφτά για δίλιτρο φίλε!!!!!!
Αυτό σημαίνει αυτόματα πως αν ο Sinclair δεν είχε ακολουθήσει το δρόμο αυτό το κόστος θα ήταν δυσθεώρητο για πράγματα που εμένα ΔΕΝ μου χρειάζοταν, Αν κάποιος τα ήθελε, μπορούσε να τα προσθέσει εύκολα αργότερα.

Άρα ο Spectrum και επεκτάσσιμος ήταν ΚΑΙ φιλικότερος ΚΑΙ τιμιότερος φίλε!!!!!!!!!!!!
Μα δεν κρίνουμε αν είχες εσύ λεφτά να τον αγοράσεις. Ξέρουμε το αγοραστικό κοινό των δυο υπολογιστών στην Ελλάδα, γιατί έξω είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ συγκρίνουμε τα 2 μηχανήματα σε δυνατότηες και χαρακτηριστικά. Δε είπα πουθενά ότι δεν μπορείς να προσθέσεις αργότερα στον spectrum interfaces αφού αναφέρθηκα και στα δικά μου.
 
Πίσω
Μπλουζα