Γοητευτικός ηθοποιός με μητέρα αρκετά αρχαία και αρκετά σπουδαία για να την έχει βαφτίσει ο Σλήμαν? Ο Γιώργος Παππάς είναι ο μόνος που μου έρχεται στο μυαλό. Για να δούμε.
Η Θεώνη Δρακοπούλου, μητέρα του Γιώργου Παππά, γεννήθηκε στην Πόλη το 1885, και ο πατέρας της (ο παππούς του Παππά
) και από καταγωγή αλλά και από θέση (πρώτος διερμηνέας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πόλη) ήταν αρκετά σημαντικός για να του βαφτίσει ο Σλήμαν την κόρη (είχε γίνει ορθόδοξος ο Σλ. για να μπορεί να βαφτίζει ορθοδοξάκια?), ειδικά όταν ο Σλ. είχε λόγους να τα έχει καλά με το γκουβέρνο και σε Ελλάδα και σε Τουρκία.
Το πρόβλημα είναι ότι ο Σλήμαν έκανε ανασκαφές στην Τροία 1882-1883 και 1888-1890, και το ενδιάμεσο ήταν Ελλάδα, οπότε δεν ήταν σίγουρα στην ίδια πόλη με το μωρό. Αλλά δεν είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο αυτό, μια που λογικά πρέπει να είχε πάει Πόλη πριν το 1888 να λαδώσει τις απαραίτητες παλάμες ώστε να πάρει άδεια για ανασκαφές, οπότε μπορεί να βρήκε την ευκαιρία να λαδώσει και το κεφαλάκι της μικρής Θεώνης. Ή μπορεί το Δρακοπουλέικο με την μπέμπα να είχε πάει Αθήνα για οποιονδήποτε λόγο και ο Σλήμαν κοπροσκύλιαζε στο Ιλίου Μέλαθρον τότε, αφού τις ανασκαφές στην Ιθάκη τις σταμάτησε μετά το 1884, οπότε ευκαιρούσε να πεταχτεί μέχρι τη Μητρόπολη να βαφτίσει το μωρό - ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης δεν είχε φτιαχτεί ακόμη για τα βαφτίσια του καλού κόσμου και η τρέλλα να τρέχουν στις εξοχές στο "Κτήμα Ταδόπουλου" για γάμους και βαφτίσια ήταν ακόμη στο μέλλον. Υπήρχε βέβαια και ο Άγιος Γεώργιος Καρύτση αλλά ήταν ποτέ "in"?
Τέλος πάντων, ο τόπος τελέσεως του μυστηρίου παραμένει μυστήριο αλλά δεν μας ενδιαφέρει εδώ. Παρόλο που δεν έχω προσκλητήριο από τα βαφτίσια της μικρής για να τσεκάρω ποιος νονός τη βάφτισε, θα απαντήσω στο κουίζ:
Γιώργος Παππάς και Θεώνη Δρακοπούλου (Μυρτιώτισσα)
Πράγμα που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε αυτό το υπέροχο τραγούδι του Χατζιδάκι σε ποίηση Μυρτιώτισσας, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Παππά (υποθέτω από τον Χ και όχι τη μαμά του διότι είναι ερωτικότατο)