Γεια σας φίλοι μου. Οι εκλογές τελείωσαν, και σκεφτόμουν να γράψω ένα θέμα "εκλογικό". Μαζεύω λοιπόν όσους παλιούς σταρ θυμάμαι να εκλέχθηκαν βουλευτές, σίγουρα θα ξεχνώ κάποιους. Φυσικά είναι πολλαπλάσιοι αυτοί που κατέβηκαν μεν, δεν εκλέχθηκαν δε, και πάρα πολλοί και όσοι κατέβηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρω τους συνδυασμούς. Πάμε λοιπόν με όσους θυμάμαι:
Μελίνα Μερκούρη: Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, δεν καταφέρνει να εκλεγεί το 1974, εκλέγεται όμως το 1977, και παραμένει στη Βουλή ως το θάνατο της. Πασίγνωστη η θητεία της ως Υπουργός Πολιτισμού.
Μάρω Κοντού: Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρωτοεκλέχθηκε το 1999.
Εύα Κοταμανίδου: Βουλευτής με το Συνασπισμό το 1989
Ελένη Γερασιμίδου: Βουλευτής του ΚΚΕ με πρώτη θητεία το 2012
Άννα Συνοδινού: Το 1975 εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση του Κ . Καραμανλή (1977-1980). Τον Μάρτιο του 1990 παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και επανήλθε στη θεατρική δραστηριότητα
Άντζελα Γκερέκου: Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, πρώτη θητεία το 2004. Το 2009 έγινε Υφυπουργός Πολιτισμού, θέση από την όποια παραιτήθηκε.
Αιμιλία Υψηλάντη: Βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1981
Κώστας Καρράς: Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το διάστημα 2000-2007
Λυκούργος Καλλέργης: Βουλευτής του ΚΚΕ το 1977, νομίζω αργότερα προσχώρησε στο Συνασπισμό αλλά δε μπορώ να θυμηθώ αν ξανακατέβηκε.
Σταύρος Ξαρχάκος: Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία (1989-1990) και Ευρωβουλευτής με το ίδιο κόμμα (2000-2004).
Ελένη Αννουσάκη: Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ (1989-1990 και 1993-2004)
Κώστας Καζάκος: Βουλευτής του ΚΚΕ (2007 και 2009) κι αργότερα επικεφαλής του Επικρατείας
Θα παρατηρήσατε πως όλοι αυτοί εκλέχθηκαν μετά τη Μεταπολίτευση. Πριν, και παρότι οι καλλιτέχνες ήταν από πάντα σε μεγάλο τους μέρος πολιτικοποιημένοι και πολλοί εξ αυτών συνδικαλιστές, δεν κατέβαιναν υποψήφιοι στους συνδυασμούς των κομμάτων. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω είναι πως τα κόμματα τους θεωρούσαν κάπως "δευτεράτζες" και ίσως όχι σοβαρούς. Αργότερα βέβαια, συνειδητοποίησαν το πόσο μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη δημοφιλία τους και φτάσαμε σήμερα να κατεβαίνει κάθε σταρλετίτσος και σταρλετίτσα. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
Πάντως και πριν τη Μεταπολίτευση, αν και δεν κατάφερα να βρω εκλεγμένο σταρ (μπορεί και να υπάρχει και να μην το ξέρω), οι καλλιτέχνες δήλωναν υποστήριξη σε συνδυασμούς, και πολλοί εξ αυτών ήταν οργανωμένοι σε διάφορα κόμματα. Η μόνη περίπτωση που έχω βρει με πρόταση για κάθοδο σε εκλογές, είναι μέσα στη δεκαετία του '60 από την ΕΔΑ στον συνθέτη Γεράσιμο Λαβράνο, πρόταση την οποία ο συνθέτης αρνήθηκε.
* Μόλις έγραψα "συνθέτης" κατάλαβα οτι ξέχασα το
Μίκη Θεοδωράκη στη λίστα