Οι πιο τρομακτικές ταινίες ...

και θεούσικο, και 16 bit, και ατμοσφαιρικό με όργανα βασανιστηρίων κλπ. εγώ πάντως με τον εξορκιστή φρίκαρα τελείως όπως και με το Άλιεν αν και το χω δει πολλές φορές ένα βασικό στοιχείο τρόμου είναι ότι δεν έχουν κανένα τρόπο άμυνας απέναντι στο τερατάκι ούτε κάνα G3 που λέει ο λόγος να του ρίξουν μια εμπρηστική ή διατρητική να το στείλουν από κει που ρθε μόνο αυτά τα ψευτό ραβδιά που βγάζουν λίγη φλόγα και ούτε μυρμήγκι δεν σκοτώνουν. επίσης είχα φρικάρει πολύ με μια κασέτα που είχε φέρει ο ξάδερφος μου από Καναδά terror on tape τα είχα δει τελείως μιας και ασυνήθιστος.
 
Συμφωνώ γενικά και με Aardvark και με telonio..Και εγώ δεν θεωρώ τόσο τρομακτικό τον "Εξορκιστή"..Όπως επίσης και εγώ είχα φοβηθεί με τον ασπρόμαυρο "Φρανκενστάϊν" με τον Boris Karloff, ένα βράδυ Παρασκευής που το πρωτοείδα στην ΕΡΤ..Εγώ είχα φοβηθεί και με το "M" του Fritz Lang, που ήταν μία crime/θρίλερ ταινία, που είχε δείξει πάλι Παρασκευή βράδυ η ΕΡΤ,στην ίδια κινηματογραφική εκπομπή ("Κινηματογραφική Βραδιά ?" ) και είχε αφιέρωμα στον συγκεκριμένο σκηνοθέτη (οι άλλες 2 ταινίες του που είχαν δείξει ήταν ο " ο τάφος του Ινδού " και η "η τίγρης του Εσχναπύρ",αν και εγώ το θυμάμαι πως το τιτλοφορούσαν τότε σαν "η τίγρης της Βεγγάλης").
Εμένα , η ταινία που με τρόμαξε πολύ, ήταν το "Scars of Dracula".Μικρός την είδα, 8 χρονών ήμουν,κάποιο Σαββατόβραδο στην ΕΡΤ. Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ (νομίζω κάπου εδώ μέσα το ΄χω ξαναγράψει σε κάποιο άλλο post)..
Φυσικά αργότερα,στα 11 μου πια που αποκτήσαμε και βίντεο,υπήρχαν και άλλες "τρομακτικές" θεάσεις!..Τα βίντεοκλαμπ είχαν γίνει απαραίτητη διασκέδαση,κυρίως από Παρασκευή μεσημέρι και μετά..Αυτό δε που ήταν απέναντι από το σπίτι μου,το ΄χα κάνει στέκι.Εκεί πήγαινα και "χανόμουν" στους διαδρόμους χαζεύοντας τα εξώφυλλα των βιντεοκασετών όταν δεν είχαμε βίντεο.Φανταστείτε όταν απέκτησα το δικαίωμα να νοικιάζω..Είναι δυνατόν να "ξεκολλούσα" από ΄κει?
Λοιπόν, μερικά εξώφυλλα που με τρόμαζαν αλλά δεν επιβεβαίωσαν τον τρόμο όταν τις έβλεπα ήταν όλες οι ταινίες με φαντάσματα.
Ένα άλλο εξώφυλλο ήταν το "η Λίμνη των Ζόμπι" αλλά και αυτό αποδείχθηκε λίγο!..
Με φόβιζαν επίσης αρκετά, τα εξώφυλλα του "Evil dead" και του "Hellraiser"..Αυτά τα 2 ναι, δικαίωσαν τις αισθήσεις που με έκαναν να τρομάζω στην θέαση τους.Και τελικά με φόβισαν αρκετά όταν τις είδα.Όλα αυτά μέχρι τα 14-15..Εκεί κάπου είδα και την ταινία που με τρόμαξε πάρα πολύ, και από τότε είναι και η αγαπημένη μου: το "The Beyond". Από τα 15 και μετά όμως,τέρμα ο φόβος!
Η απάντηση για τον φόβο που νιώθουμε από τις ταινίες,την έχει δώσει ήδη ο exetlaios που ανέβασε και το thread και το ξέρουμε όλοι μας.Το απαντάμε έμμεσα,κάποιοι το έγραψαν ήδη στα σχόλια τους.Οι ταινίες τρόμου μας φόβιζαν σε μικρή ηλικία.Όταν ήμασταν παιδιά!Μέχρι την αρχή της εφηβείας μας ίσως.
Δεν νομίζω πως υπάρχει ενήλικος που να φοβηθεί με ταινία τρόμου..Μπορεί να τρομάξει σε κάποιες σκηνές μιας ταινίας,αλλά όχι να φοβηθεί.Να τον κάνει να το σκέφτεται μετά..ή να την βλέπει στον ύπνο του..Όλα αυτά είναι γνωρίσματα του παιδικού μυαλού.Να φοβάται δηλαδή όταν βλέπει horror movies.
υγ: Αν και για να είμαι ειλικρινής, όταν βλέπω το "the Beyond" ακόμα και τώρα,με πιάνει ένα.."άγχος"!
Υπάρχει η πιθανότητα να είναι..φόβος?.. (εδώ σίγουρα θα ταίριαζε και το σατανικό γέλιο του Vincent Price όπως ακούγεται στο τραγούδι "Thriller" του Μάικλ Τζάκσον)
 
Μια εξάδα με ταινίες που με είχαν τρομάξει πολύ όταν τις πρωτοείδα κάποτε στα κρατικά και (στα πρώτα χρόνια με τα ) ιδιωτικά κανάλια:
1. Τα μάτια της Λώρα Μαρς (Eyes Of Laura Mars)-1978
2. Ιστορίες της τρέλας (Tales that witness madness)- 1973
3. Kόντρα με τον θάνατο (Le Passage) -1986
4. Η νύχτα με τις μάσκες (Halloween) -1978
5. Ο πρίγκηπας του σκότους (Prince of darkness)- 1987
6. Pink Floyd:The Wall- (1983)
και bonus ένα πιο καινούργιο:
7. Session 9 - 2001
και όχι τόσο λόγω αίματος (μερικές από αυτές έχουν πολύ λίγο αίμα, αλλά λόγω ατμόσφαιρας)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το session 9 δεν το ξέρει πιστεύω πολύς κόσμος. Όντως είναι αρκετά τρομακτικό λόγω ατμόσφαιρας. Πάντα προτιμώ να βλέπω ατμοσφαιρικά πάρα να βλέπω άντερα κ ποταμια αίματος.
Εγώ προτείνω να δείτε το the treatment νομίζω βελγικό αστυνομικό. Όταν τελείωσε διπλοτσεκαρα αν έχω βάλει συναγερμό στο σπίτι.
 
Το "session 9" το ΄χω δει.Μεγάλος βέβαια.Και για να πω την αλήθεια,δεν το θυμάμαι και πολύ καλά.Και σίγουρα δεν είχα τρομάξει..
Φίλε dkssprs, δεν θα διαφωνήσω περί ατμόσφαιρας και gore..Πιστεύω πως δεν τίθεται θέμα "τρόμου" για έναν ενήλικο,όπως ήδη έγραψα.Είτε για ατμοσφαιρικό,είτε για splatter movie.Συμφωνώ,πως τα ατμοσφαιρικά θρίλερ είναι προτιμότερα από τα άλλα,που απευθύνονται ξεκάθαρα σε fans του είδους.Προσωπικά,βλέπω και τις δύο κατηγορίες.
Το θέμα μας όμως είναι , "τι" μας φόβισε περισσότερο..Που θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να είναι πιο ακριβής και να ρωτάει "γιατί μας φόβισε περισσότερο".Η απάντηση είναι εύκολη..Γιατί κρύβεται επίσης και σε μια τρίτη ερώτηση,πιο εύστοχη : " Πότε μας φόβισε περισσότερο?"
Ο exetlaios, το αναφέρει "..όταν ήμασταν μικροί.."! Λίγο-πολύ,όλοι μας φοβόμασταν μικροί.Στην παιδική ηλικία ή στην εφηβική, όταν βλέπαμε ταινίες τρόμου.Όλα ήταν εξαιτίας του παιδικού μυαλού.
Και σαν παιδιά,δεν πιστεύω πως επηρεαζόμασταν και φοβόμασταν τόσο πολύ από ψυχολογικά-ατμοσφαιρικά θρίλερ.Αλλά από τα λουτρά αίματος,τα κομμένα μέλη και άλλα παρόμοια σκηνικά.
Παράδειγμα: είχα δει πιτσιρικάς (κοντά στα 12) ένα διάσημο θρίλερ, από τα λεγόμενα ατμοσφαιρικά-ψυχολογικά ("αναίμακτο" θρίλερ), "το μωρό της Ρόζμαρι"..Έλεγαν ότι είναι τρομακτικό,ότι είναι έτσι,είναι αλλιώς..Τέλος πάντων,το νοίκιασα,το είδα και με πήρε ο ύπνος..Και όταν ξύπνησα,το ξαναέβαλα και το είδα αυτή τη φορά ολόκληρο.Απογοήτευση.Όχι μόνο δεν με φόβισε, αλλά μετάνιωσα και τις 100 δρχ που έδωσα για 4 μέρες ενοικίασης!Τα ΄κλαιγα..Αργότερα,πολύ αργότερα,μεγαλύτερος πια, το ξαναείδα και κατάλαβα που κρυβόταν ο "τρόμος" της ταινίας!Τότε την εκτίμησα.Αλλά δεν με φόβισε.Γιατί ήμουν μεγάλος.
Ένα παιδικό μυαλό,δεν θα μπορέσει να φοβηθεί με τέτοιου είδους ταινίες.Γιατί δεν θα τις καταλάβει,δεν θα μπορεί να δει που "υποβόσκει ο τρόμος".Αντιθέτως, θα τρομάξει με την "δράση",τα ποτάμια αίματος και όλα τα συναφή.Μ'αυτά θα φοβηθεί. Με το ζόμπι,τον λυκάνθρωπο,τον βρικόλακα,τους δαίμονες,τον δολοφόνο με το πριόνι,ή το τσεκούρι,ή το κουζινομάχαιρο. Με την εικόνα,την "άμεση απειλή" των πρωταγωνιστών,και όσα παθαίνουν μες στη ταινία!
Και όταν όλα αυτά, υπήρχαν σ'αυτά που νοικιάζαμε από τις αρχές του 80 και περισσότερο από τα μέσα του 80,γι αυτό μας έμειναν και πιο πολύ στο μυαλό μας, όλοι αυτοί οι τίτλοι που ήδη έχουν αναφέρει από πολλούς σχολιαστές.
Αυτές ήταν οι ταινίες που μας τρόμαξαν περισσότερο.Είτε στην tv είτε στο βίντεο.Γιατί ήταν οι ταινίες που βλέπαμε σε παιδική ηλικία.Η πρώτη μας επαφή με "ταινία τρόμου", είναι πολύ φυσιολογικό να "καρφωθεί" μες στην μνήμη του μυαλού μας για πάντα..
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα............

(Το γέλιο δεν είναι δικό μου..Είναι του Vincent Price..Νομίζω πως ταιριάζει "γάντι" σαν επίλογος)
 
οι πιο τρομαχτικές ταινίες για μένα είναι
A Nightmare on Elm Street
Halloween
Poltergeist
The Evil Dead
The Thing
The Fly
Re-Animator
Hellraiser
 
Έτυχε πριν κανενα χρόνο να δω σερί κάτι ταινίες μικρού μήκους απ' την αρχή του κινηματογράφου. Του Μελιες κτλ. Ήταν αρκετά αλλόκοτα σαν θέματα, απόκοσμα θα τα χαρακτήριζα με τα σημερινά δεδομένα. Βέβαια τότε ήταν κάτι νέο ο κινηματογράφος οπότε πιστεύω δεν θα τους φαινόταν τρομακτικά όσο καινοτόμα. Στο παρακάτω βίντεο έχει μερικά από αυτά που είχα δεί:
 
Επίσης με εκνευρίζουν κάτι λίστες κινηματογραφικών περιοδικών (μεταξύ αυτών και το δικό μας Σινεμά) που πάντα θα έχουν κάτι άκυρες ταινίες ως τις πιο τρομακτικές όλων των εποχών και τις θεωρούν κορυφαίες με κλασικότερο παράδειγμα το Blair Witch Project. Πιστεύω είναι το θρίλερ που μόνο σε σινεγραφιαδες αρέσει, γιατί το κοινό την απεχθάνεται αυτήν την ταινία όπως κι εγώ. Άλλο παράδειγμα το ολλανδικό Spoorloos (ή The Vanishing) που μου φαίνεται ότι πιο βαρετό και καθόλου τρομακτικό συν η πιο ξενέρωτη φάτσα κακού που έχω δει σε θρίλερ. Το Manhunter πχ του Michael Mann που από αίμα δεν έχει τίποτα ,αλλά μια τρομακτική και απειλητική ατμόσφαιρα την έχει κατά πολύ, δεν είναι ποτέ σε λίστες τέτοιων περιοδικών. Και φυσικά ασύγκριτα καλύτερη απ' τις προαναφερθείσες ταινίες.
 
Καλά, οι λίστες των υποτίθεται "ειδικών " , είναι πάντα οι πιο άσχετες. Όπως είπες, βάζουν πάντα μετριότητες επειδή ήταν εισπρακτικές επιτυχίες και αφήνουν απέξω πολλά διαμαντάκια του είδους...
 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλά, οι λίστες των υποτίθεται "ειδικών " , είναι πάντα οι πιο άσχετες. Όπως είπες, βάζουν πάντα μετριότητες επειδή ήταν εισπρακτικές επιτυχίες και αφήνουν απέξω πολλά διαμαντάκια του είδους...
Ειδικά αυτό με το Blair Witch Project το παρατηρώ συνέχεια σε λίστες κριτικών ξένων και Ελλήνων. Πάντα θέλουν να πηγαίνουν κόντρα στο τι αρέσει στο κοινό και να βάζουν ότι αρέσει σε αυτούς. Με κριτικό (δεν θα αποκαλύψω το όνομα του/της που έγραφε και στο Σινεμά) που είμασταν και φίλοι στο fb είχα τσακωθεί λεκτικά πριν χρόνια. Μόνο ο Τιμογιαννάκης θα έλεγα ότι δεν σνομπάρει το κοινό και οι επιλογές του είναι πιο κοντά προς εμάς τους θεατές όποτε έχω διαβάσει κριτικές του ή λίστες. Όλοι οι άλλοι έχουν μια ελιτίστικη προσέγγιση.
 
Εμενα παλι με ειχε φρικαρει παρα πολυ το "AMYTIVILLE II:THE POSSESSION" Μεχρι κ η ταμειας οταν το αγοραζα μου ειπε "φοβος κ τρομος αυτη η ταινια!!!!!!"

Πραγματικα ειναι τοσο καθηλωτικη κ μυστηρια που προς το τελος νομιζεις οτι τελικα εσενα κυριευσε ο δαιμονας!!!!!! :sealed:

Την προτεινω ανεπιφιλακτα σε οποιον δεν την εχει δει!!!!!! ;)
Ίσως επειδή βασίζεται η ταινία σε πραγματικά γεγονότα να σε φοβίζει περισσοτερο, τεσπα οι άνθρωποι που αγόρασαν μετέπειτα το σπίτι άντεξαν μόνο 28 μέρες έφυγαν χωρίς να πάρουν ούτε τα έπιπλα μαζί τους.
 
Αν και δεν έχω δεί το Mirrors και δεν γνωρίζω το σενάριο, από όσο είδα στο trailer, γιατί κάποιος που μπαίνει σε ένα εγκατελειμένο σπίτι και βρίσκει έντονη μεταφυσική δραστηριότητα σε σημείο μάλιστα που να κινδυνεύει η ζωή του, γιατί παραμένει; Λογική του Χόλυγουντ.
 
Tην είχα δει τότε, δεν θυμάμαι να έχει ιδιαίτερα τρομακτικές σκηνές. Πάντως έχει ένα παράδοξο τέλος που δεν συναντάμε εύκολα σε ταινίες.
 
Ούτε εγώ γνωρίζω τι σημαίνει. Πάντως εντάξει δεν είναι ταινία για παιδιά αλλά για όσους έχουν δει ταινίες τρόμου του παρελθόντος δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο.
 
Ούτε εγώ γνωρίζω τι σημαίνει. Πάντως εντάξει δεν είναι ταινία για παιδιά αλλά για όσους έχουν δει ταινίες τρόμου του παρελθόντος δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο.
Το κοίταξα και σημαινει για ανω τους 17 θα μου πεις τώρα ηλικία έχεις τι κοιτας; παιδιά μερικές σκηνές βιας και σεξ είναι too much , για μένα τουλάχιστον
 
Επίσης με εκνευρίζουν κάτι λίστες κινηματογραφικών περιοδικών (μεταξύ αυτών και το δικό μας Σινεμά) που πάντα θα έχουν κάτι άκυρες ταινίες ως τις πιο τρομακτικές όλων των εποχών και τις θεωρούν κορυφαίες με κλασικότερο παράδειγμα το Blair Witch Project. Πιστεύω είναι το θρίλερ που μόνο σε σινεγραφιαδες αρέσει, γιατί το κοινό την απεχθάνεται αυτήν την ταινία όπως κι εγώ. Άλλο παράδειγμα το ολλανδικό Spoorloos (ή The Vanishing) που μου φαίνεται ότι πιο βαρετό και καθόλου τρομακτικό συν η πιο ξενέρωτη φάτσα κακού που έχω δει σε θρίλερ. Το Manhunter πχ του Michael Mann που από αίμα δεν έχει τίποτα ,αλλά μια τρομακτική και απειλητική ατμόσφαιρα την έχει κατά πολύ, δεν είναι ποτέ σε λίστες τέτοιων περιοδικών. Και φυσικά ασύγκριτα καλύτερη απ' τις προαναφερθείσες ταινίες.
Το The vanishing είναι ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΤΑΤΑ.
 
Πίσω
Μπλουζα