Για την ακρίβεια, ακόμα και στην εποχή της πλακομαρμαρίνης (65-80), δε μπήκε ποτέ στα υπνοδωμάτια. Ακόμα και στις φτηνότερες αντιπαροχές, στα υ/δ έμπαινε πάτωμα.
Μετά την εξάπλωση των πλακιδίων όμως, δυστυχώς πια είδαμε, και αρκετά συχνά, υπνοδωμάτια με πλακάκι, από πάνω κιλίμι από το γυ...ρομά, κι άντε ζεστάσου...
Τουλάχιστον υπάρχουν πλακάκια καλής -οπτικής- απομίμησης ξύλου...
Το ξύλο, και ειδικά σήμερα, έχει μεν φτινήνει αλλά είναι και πολύ δύσκολο να το πετύχεις να είναι καλό, και να τοποθετηθεί και καλά (ειδικά σε μεγάλη έκταση). Φτιάχνονται -για λόγους μόδας- φαρδιές και μακριές σανίδες (πάνω κι από δίμετρες), άρα λιγότεροι αρμοί, άρα ενώ τάχα μου πας για λιγότερα τριξίματα, τελικά την πατάς από μειωμένη ικανότητα εκτόνωσης των παραμορφώσεων, μεγαλύτερες διαστολές, πετσικαρίσματα και τέτοια.
Είναι σχεδόν αυτονόητη η υποβάθμιση του αποτελέσματος με μεγαλύτερα ξύλα, όταν το ξύλο είναι από μόνο του ζωντανός οργανισμός. Σαν τις ντούγιες του μπουζουκιού, άλλο είκοσι, που μια μέρα θα ξεκολλήσουν, άλλο διακόσιες...
Ενώ όπως έχει αποδειχτεί σε παλιά πατώματα πολυκατοικιών, ακόμα και οι φτηνές εμπορικές ποικιλίες των τότε ξύλων, τα μικρά μεγέθη, μαζί με την πολύ καλή τοποθέτηση, βγάζαν το σύνολο σχεδόν αθάνατο... (Άσε που οι παρκετέζες τότε έκοβαν σε πάχος 22 χιλιοστά, που έπαιρνε και τέσσερα τριψίματα, και σήμερα ξεκινάνε από 20...)
(* ντούγιες : οι φέτες που δημιουργούν το σκάφος-ηχείο του μπουζουκιού. Πολλές φέτες, λείος και στρογγυλός ήχος, εξάλειψη του σκεβρώματος).