Ο Αη Βασίλης ήρθε νωρίτερα!

δεν είναι μόνο αυτό αλλά άλλο να παίρνει το όχημα από μπαταρίες και άλλο από άπειρο δίκτυο. αν και τελευταία έχουν βγει ένα σωρό εργαλεία με μπαταρία που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά που δουλεύουν με 220. τα σοβιετικά είχαν ένα διακόπτη πίσω από τον οδηγό με δυο θέσεις, 750 βολτ για τις κεραίες και 72 βολτ με τις μπαταρίες. οι μπαταρίες ήταν ίσα-ίσα να φύγει το όχημα από τη μέση του δρόμου και να ξαναβάλει τις κεραίες και να φύγει, δεν ήταν για πολλά-πολλά φαντάζομαι θα ήταν κλασσικές μόλυβδου.
 
lens.JPG
να κάνω και μια μικρή παρουσίαση αυτού του φακού που στην εποχή του ήταν το nonplusultra της τεχνολογίας φακών ζουμ, της NIkon. Πρώτα απ΄όλα καλύπτει τις εστιακές αποστάσεις 28-70 δηλ. από μέτριο ευρυγώνιο μέχρι μέτριο τηλεφακό, δηλ. από τοπία και ομαδικές φώτο μέχρι πορτραίτα. Έπειτα έχει σταθερό μέγιστο διάφραγμα 2.8, σε όλο το εύρος των εστιακών αποστάσεων, κάτι πολύ σημαντικό για όσους έχουν στραβομάρα, όπως εγώ. Στην πιο κοντινή εστιακή απόσταση είναι λίγο μάκρο, κάτι πολύ χρήσιμο μιας και στις εκδρομές του ορειβατικού δεν μπορώ να κουβαλάω εκατό φακούς ή φίλτρα close up κλπ. Έπειτα η λεπίδες του διαφράγματος είναι 10 πράγμα που δίνει αρκετά καλό bokeh. Επίσης έχει 15 στοιχεία σε 11 ομάδες, εκ των οποίων 1 ασφαιρικό και 2 χαμηλής σκέδασης. Ακόμη έχει εσωτερική εστίαση άρα το φυσικό μέγεθος του φακού δεν μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της εστίασης. Τέλος έχει πολύ καλή, με ακρίβεια και αθόρυβη εστίαση χάρη στο silent wave motor που έχει. Τέλος έχει κουκίδες διόρθωσης εστίασης για τη λήψη με υπέρυθρο φιλμ, κάτι που δείχνει τα χρονάκια του και ότι προέρχεται από την εποχή του φιλμ μιας και είναι αδύνατη η υπέρυθρη λήψη με ψηφιακή μηχανή. Το μόνο κακό είναι το τεράστιο μέγεθος και βάρος (γύρω στο 1 κιλό!) αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος!
 
rologia.jpg
δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας...είναι μια ρολογιά! (το αγαπημένο μου λουλούδι).
παράγγειλα από το Ισραήλ το ντεκλανσέρ για τη μηχανή μου, που είναι ηλεκτρικό, με δυο επαφές.
ελπίζω να μην πληρώσω πολλά στο τελωνείο.....
 
IMG_20240630_0001 (2).jpgIMG_20240630_0001.jpg
αυτές οι δυο φωτογραφίες είναι από το τελευταίο μου έγχρωμο φιλμ , τις οποίες τύπωσα μαζί με πολλές με τα ανιψάκια μου, τις οποίες δεν ανεβάζω για ευνόητους λόγους. μόλις τραβήξω το (ένα και μοναδικό) φιλμ slides το οποίο έχω, θα το στείλω Αθήνα για εμφάνιση και θα παραγγείλω επίσης ένα κόκκινο φίλτρο 77 χιλ., 5 μεταλλικές κασέτες για φιλμ (οι πλαστικές έχουν light leaks και δεν μ' αφήνουν να τραβήξω όλο το φιλμ-κάπου στην στάση 30 μπλοκάρει η μηχανή και μου δείχνει τέλος του φιλμ. επίσης οι πλαστικές δεν έχουν, φυσικά, DX code και πρέπει να ρυθμίζω την ευαισθησία χειροκίνητα και πρέπει να το ξαναγυρνάω στο αυτόματο όταν βάζω εργοστασιακό φιλμ. άλλωστε κάνει 1,5 € η κάθε μια και χρησιμοποιείται πάρα πολλές φορές). επίσης θα παραγγείλω ένα πακέτο α/μ χαρτιά 10*15, μιας και χρησιμοποιώ τα χημικά και τον α/μ σκοτεινό θάλαμο (ή τον έγχρωμο αντίστοιχα) μέχρι να μείνω τελείως από χαρτιά.
 
Προβολή συνημμένου 280657
δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας...είναι μια ρολογιά! (το αγαπημένο μου λουλούδι).
παράγγειλα από το Ισραήλ το ντεκλανσέρ για τη μηχανή μου, που είναι ηλεκτρικό, με δυο επαφές.
ελπίζω να μην πληρώσω πολλά στο τελωνείο.....
Κάποτε υπήρχαν στις γειτονιές…πού εξαφανίστηκαν τα ρολογάκια; Κρίμα…
Καλά έκανες και αγόρασες
 
τώρα δυστυχώς τα βλέπουμε μόνο στις εκδρομές πήρα σπόρους από μια ρολογιά και τους έδωσα στην μάνα μου να τους φυτέψει δεν ξέρω τι έγινε. το μοναδικό σπίτι στην γειτονιά που δεν το δώσαμε αντιπαροχή και έμεινε με τον κήπο του είναι το δικό μας. με κήπο και γάτα.
 
Πίσω
Μπλουζα