εδώ βλέπουμε πώς γίνεται το λύσιμο του μεγεθυντήρα που χρησιμοποιώ για τις έγχρωμες εκτυπώσεις....
πρώτα βγάζουμε το φακό από το φορέα του... η διαφορά των φακών μεγεθυντήρων από τους κανονικούς φακούς μηχανών ήταν ότι ήταν σχεδιασμένοι να αντέχουν την ζέστη από τον λαμπτήρα (μιλάμε για εποχές φυσικά προ λαμπτήρων LED) και να έχουν την καλύτερη απόδοση όταν το φιλμ ήταν πιο κοντά από το είδωλο. (συνήθως είναι το ανάποδο). το μεγάλο κουμπί στα αριστερά χρησιμεύει για την εστίαση.
και ο φακός στην θήκη του...
τώρα αφαιρούμε τον φορέα του αρνητικού, ο συγκεκριμένος ήταν μόνο για φιλμ 135....
να και ο φορέας του αρνητικού, αυτό το εξάρτημα που έχει τις βίδες με μπλε βερνίκι είναι το βοήθημα εστίασης, πραγματικά χρήσιμο μιας και τα έγχρωμα φιλμ δεν έχουν σχεδόν καθόλου ορατό κόκκο σε νορμάλ μεγεθύνσεις και έτσι είναι πολύ δύσκολη η εστίαση με το μεγεθυντήρα κόκκου....
και τώρα αφαιρούμε τη χρωμοκεφαλή από το μεγεθυντηρά, θεωρητικά αν έβρισκα κεφαλή για α/μ εκτύπωση, δηλ. συγκεντρωτική, μπορούσα να τη κάνω "τράμπα" με την χρωμοκεφαλή σε αυτό το μεγεθυντήρα και έτσι να έχω ένα μεγεθυντήρα και όχι δυο, αλλά τρέχα γύρευε, όντως με τον Opemus 6 που είχα παλιά, είχα δυο κεφαλές, μια α/μ και μια έγχρωμη, και απλώς τις ενάλλασσα......
να και η χρωμοκεφαλή με τον διάχυτή, και ρύθμιση για το φιλμ Kodak Ultra Max 400.....κάτω από τον διάχυτή έχει μια λάμπα αλογόνου διχροϊκή, 12 βολτ, 100 βατ...
να και ο μεγεθυντήρας ξεδοντιασμένος, χωρίς την χρωμοκεφαλή και το φορέα του φιλμ...το μεγάλο κουμπί δεξιά είναι για να ανεβοκατεβάζουμε την κεφαλή και τον φακό μαζί και να αλλάζουμε μέγεθος φωτογραφίας.....
να και το κομμάτι αυτό του μεγεθυντήρα, ξεβιδωμένο από την "κολώνα" του μεγεθυντήρα.....κάτω δεξιά είναι το φις για τα 12 βολτ...
προσοχή στην λεπτομέρεια: το σημείο που βιδώνει η κολώνα στην βάση (μασίφ αλήθινο ξύλο παρακαλώ όχι MDF!) είναι ενισχυμένο με μια ατσάλινη πλάκα!
λεπτομέρεια της κολώνας με την οδόντωση που
επιτρέπει
καστην κεφαλή του μεγεθυντήρα μαζί με τον φακό να ανεβοκατεβαίνει...
και πόσο ωραία τα έχω ταχτοποιήσει όλα στην ντουλάπα μου, τα της έγχρωμης εκτύπωσης, για να μην σκονίζονται....(γενικώς δεν φημίζομαι για την νοικοκυροσύνη μου).