Απόπειρα κατάληψης γέφυρας διώρυγας Κορίνθου από Γερμανούς στις 26-4-1941.
Η άνω φωτογραφία είναι εντυπωσιακή, ιδιαιτέρως αν γνωρίζεις και την ιστορία της.
Απρίλιος 1941, το μέτωπο έχει καταρρεύσει και οι Γερμανοί καταδιώκουν τους Συμμάχους μας, τις μονάδες του Ελληνικού στρατού και τα υπολείμματα του Γιουκοσλαβικού στρατού. Στις 26 Απριλίου ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψης της γέφυρας της Κορίνθου, για να αποκλείσουν τις αντίπαλες μονάδες και να τις αιχμαλωτίσουν. Την προστασία της γέφυρας είχαν αναλάβει Αγγλικά στρατεύματα και την είχαν υπονομεύσει με εκρηκτικά, ώστε μόλις περνούσαν και οι τελευταίοι σύμμαχοι να την ανατίναζαν.
Οι Γερμανοί, όμως, αιφνιδίασαν τους Άγγλους, καθώς επιτέθηκαν με ανεμόπτερα και οι σκαπανείς των εισβολέων άρχισαν να βγάζουν τα εκρηκτικά και να τα τοποθετούν στο κέντρο της γέφυρας. Αμέσως μετά την εκκαθάριση όλων των εκρηκτικών, άρχισε η επίθεση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Την λήψη την έχει κάνει ένας από τους επιτιθέμενους. Τότε, τα εκρηκτικά εξερράγησαν (*) και σκοτώθηκαν όλοι οι επιτιθέμενοι (μαζί και ο φωτογράφος). Η γέφυρα κατέρρευσε και η φωτογραφική μηχανή βρέθηκε στην... απέναντι όχθη. Όταν εμφάνισαν το φιλμ, αποκαλύφθηκε αυτή η εικόνα!
* Για την έκρηξη υπάρχουν δύο εκδοχές. Η Γερμανική, που αναφέρει ότι τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από τυχαία βολή αντιαεροπορικού όπλου και η Αγγλική, σύμφωνα με την οποία, δύο Άγγλοι αξιωματικοί σημάδεψαν με τα τυφέκια τους τον όγκο των εκρηκτικών.
Γερμανική αεροφωτογραφία της ίδιας μέρας (26-4-1941), αφού ανατινάχτηκε η γέφυρα (με τον αριθμό "1"). Διακρίνονται μεταξύ άλλων 4 προσγειωμένα ανεμόπτερα από δύο σε κάθε πλευρά της Διώρυγας. (το καθένα έχει δίπλα του τον αριθμό "2").
Κοντινό πλάνο της ανατιναγμένης γέφυρας και της ταμπέλας, που δείχνει που βρίσκεται η νέα πρόχειρη γέφυρα προς τα Ίσθμια.