Όοοχι. Ήταν από πριν τον πόλεμο. Ο Ιππόδαμος σχεδίασε τον Πειραιά το 460 πΧ, ο Πελοποννησιακός πόλεμος (σ' αυτόν δεν αναφέρεσαι? ) άρχισε το 431..Άσχετο: βλέπω ότι το ιπποδάμειο σύστημα υφίστατο στον Πειραιά από τότε ακόμα. Νόμιζα προέκυψε μετά τον πόλεμο.
Όχι, τον άλλο, των Γιγάντων.Όοοχι. Ήταν από πριν τον πόλεμο. Ο Ιππόδαμος σχεδίασε τον Πειραιά το 460 πΧ, ο Πελοποννησιακός πόλεμος (σ' αυτόν δεν αναφέρεσαι? ) άρχισε το 431..
Kαι προχθες που ημουν εκει ετσι ακριβως ηταν.Το Μικρολίμανο και το Νέο Φάληρο το 1896.
Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά με την σύγχρονη εποχή.
Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό και ως λιμάνι Μουνιχίας. Αργότερα ονομάστηκε "Τουρκολιμανο" και απο το 2000 έχει μετονομαστεί σε Μικρολίμανο.
Μήπως είναι εκείνο το αρχαίο δίπλα στη στάση του μετρού στο Μοναστηράκι;
Ο Τουρκικός καφές έγινε ελληνικός (αυτό μάλλον ξεκίνησε από μια διαφήμιση της Λουμίδη ή της Μπράβο που έλεγε "Εμείς το λέμε ελληνικό!" αλλά θυμάμαι και στο πολύ ενωρίτερο "Ποτέ την Κυριακή" που ο Ντασσέν ζήτησε φοβισμένα "Turkish coffee?" κι ο Φέρμης του γαύγισε "ΓΚΡΗΚ ΚΟΦΙ!").
Αραβικός ξαραβικός, τούρκικο τον λέγαμε όλοι ως τότε, κι ο λόγος της αλλαγής ήταν καθαρά εθνικιστικός κι όχι επιστημονικός λόγω διαφοράς στο χαρμάνι, στο καβούρδισμα και γενικά στην προετοιμασία. Όχι ότι με πειράζει που τον αλλάξαμε. Αυτά είναι ασήμαντα, ανούσια και ασφαλή. Να λέμε ότι κάτι κάναμε, γιατί ο,τιδήποτε πιο προχωρημένο και ουσιαστικό εγκυμονεί κινδύνους.Ούτε τούρκικος είναι, αλλά, Αραβικός. Εμείς σε σχέση και με τους δύο, πίνουμε τον καφέ διαφορετικά.
Πιο ανοιχτός σε χρώμα .πιο συμπυκνωμένος και σε μεγαλύτερη ποσότητα στην κούπα. Οπότε δεν πειράζει... Ελληνικός.
Μου είχε φτιάξει μια τουρκάλα γνωστή μου σωστό τούρκικο καφέ από Τουρκία και ήταν από τους ωραιότερους που έχω πιει, αν και δεν μου πολυαρέσει ο ελληνοτουρκαραβικός.... αλλά αγόρασα έναν τουρκικό καφέ από λιβανέζικο μπακάλικο εδώ και ήταν ο πιο μπαγιάτικος που έχω πιει. Οπότε καλος καφές καλά φτιαγμένος είναι ωραίος ανεξαρτήτως ονόματος και εθνικότητας.
Αυτή την φωτογραφία την έχουμε ακόμα σε παλιό πίνακα, στο χωριό μου. Με την διαφορά ότι ο καλλιτέχνης προσέθεσε και έναν τύπο, που τρέχει να διασχίσει τον δρόμο...Ούτε τούρκικος είναι, αλλά, Αραβικός. Εμείς σε σχέση και με τους δύο, πίνουμε τον καφέ διαφορετικά.
Πιο ανοιχτός σε χρώμα .πιο συμπυκνωμένος και σε μεγαλύτερη ποσότητα στην κούπα. Οπότε δεν πειράζει... Ελληνικός.
Θεσσαλονίκη , 1955 - 65. (Φωτογραφία Γιώργος Λυκίδης)
Προβολή συνημμένου 219996
Μία η Σαλόνικα και μία η Βενετία. Πολύ νερό στη στεριά όμως...Ούτε τούρκικος είναι, αλλά, Αραβικός. Εμείς σε σχέση και με τους δύο, πίνουμε τον καφέ διαφορετικά.
Θεσσαλονίκη , 1955 - 65. (Φωτογραφία Γιώργος Λυκίδης)
Προβολή συνημμένου 219996