Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

Η γωνία δεν ταιριάζει. Το Χίλτον έχει φάτσα απέναντί του τον πρόναο του Παρθενώνα, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που μόλις έκλεψα από το site του. Όταν η πόρτα ήταν ανoιχτή η χρυσελεφάντινη Αθηνά θα μπορούσε να κάνει μπανιστήρι στους ημιξεβράκωτους τουρίστες.

1606769005712.png

Ενω εδώ είναι απο τα βορειοανατολικά
1606769582831.png

Πήρα λοιπόν τη διαγώνιο του Παρθενώνα στο google maps > satellite view και την επεξέτεινα μέχρι που κουτούλησα στο μπλε μιας πισίνας και όπως υποψιαζόμουνα (πόσα ξενοδοχεία με πισινούχα ταράτσα είχε αυτή η περιοχή της Αθήνας τότε?) ανήκε στο St. George Lycabettus Hotel. Ιδού σχετική φωτό από το δικό του site.

1606769325562.png



Όσο για τη φωτό Βασ Σοφίας, μ' αρέσει το σήμα με το "Απαγορεύεται το παρκάρισμα". Γιατί δεν το βγάζανε να μη ξεφτιλίζονται κι όλας? Βέβαια υποψιάζομαι ότι τα αυτοκίνητα δεν ανήκαν σε κοινούς θνητούς, λόγω περιοχής. Το κτήριο με την Ιωνική κιονοστοιχία στην πρόσοψη είναι στη γωνία με τη Νεοφύτου Δούκα. Δεν έχουν αλλάξει καθόλου οι δυο πλευρές του δρόμου, αλλά ακούσανε τη συμβουλή μου κι έχουν βγάλει το σήμα που απαγορεύει το παρκάρισμα.
1606770617052.png
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πήρα λοιπόν τη διαγώνιο του Παρθενώνα στο google maps > satellite view και την επεξέτεινα μέχρι που κουτούλησα στο μπλε μιας πισίνας και όπως υποψιαζόμουνα (πόσα ξενοδοχεία με πισινούχα ταράτσα είχε αυτή η περιοχή της Αθήνας τότε?) ανήκε στο St. George Lycabettus Hotel.
Δεν είναι στο St. George Lycabettus! Είναι η πισίνα στο ρετιρέ του ζεύγους Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου των τσιμέντων «Τιτάν» και του ομώνυμου Μουσείου.

1606782689590.png

Η φωτογραφία είναι του Slim Aarons, του φωτογράφου των rich & famous της εποχής, όπως και εκείνη του ζεύγους Λεβίδη δίπλα στη δική τους λιτή κι απέριττη πισίνα!

Lev.jpg
 
Ξέρεις σε ποιον δρόμο ήταν? Δεν φαντάστηκα ότι μπορεί να ανήκε σε ιδιώτες, αλλά τα τσιμέντα Τιτάν μπορούσαν μια χαρά να χρηματοδοτήσουν πισίνες σε ταράτσα. Αν οι εργαζόμενοι ζητάγανε καμιά αύξηση βέβαια, ο Τιταν θα αποκτουσε καβούρια στις τσέπες του.
 
Ξέρεις σε ποιον δρόμο ήταν? Δεν φαντάστηκα ότι μπορεί να ανήκε σε ιδιώτες, αλλά τα τσιμέντα Τιτάν μπορούσαν μια χαρά να χρηματοδοτήσουν πισίνες σε ταράτσα. Αν οι εργαζόμενοι ζητάγανε καμιά αύξηση βέβαια, ο Τιταν θα αποκτουσε καβούρια στις τσέπες του.
Αμαλίας & Όθωνος, στην πολυκατοικία που αντικατέστησε το Μέγαρο Νεγρεπόντη.

pool.jpg

Post 546: Οδός Πανεπιστημίου, το τμήμα ανάμεσα σε Κοραή και Εδουάρδου Λω, απέναντι από το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Στην άκρη δεξιά, η διατηρητέα οικία Σούτσου-Ράλλη.

Pan p546.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Ούτε πήγε το μυαλό μου για ταράτσα περιοχής Συντάγματος. Φανταζόμουνα Κολωνάκι. Για κάποιο λόγο την Αμαλίας δεν τη θεωρούσα δρόμο με κατοικίες όσο γραφεία, κολλέγια κλπ. Όταν περπατούσα στην Αθήνα δεν σήκωνα ποτέ τα μάτια μου να δω τα κτήρια, τα είχα μόνιμα κατεβασμένα στον δρόμο, 1ον. διότι δεν ήμουν τουρίστας στην πόλη μου, να χαζεύω αξιοθέατα και 2ον. διότι τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα παγίδες κάθε είδους, και πολλά γλυστρούσαν οπότε το περπάτημα ήθελε προσοχή.

Αλλά τουλάχιστον γνώρισα τον δρόμο με το διώροφο λεωφορείο :) αλλά από λάθος κτήριο, την Τράπεζα της ΕΛλάδος στο βάθος, ενώ θα έπρεπε να γνωρίσω το παλιό κτήριο στην Κοραή που το έβλεπα κάθε μέρα (και λιμπιζόμουνα τα διάφορα γκουρμεδιάρικα που είχε το εξωτικό μπακάλικο στο ισόγειο αυτού ή του διπλανού, αλλά μόνο από τη βιτρίνα, δεν είχα μπει ποτέ μέσα).
 
Απόπειρα κατάληψης γέφυρας διώρυγας Κορίνθου από Γερμανούς στις 26-4-1941.

Απόπειρα κατάληψης γέφυρας διώρυγας Κορίνθου από Γερμανούς..jpg

Η άνω φωτογραφία είναι εντυπωσιακή, ιδιαιτέρως αν γνωρίζεις και την ιστορία της.

Απρίλιος 1941, το μέτωπο έχει καταρρεύσει και οι Γερμανοί καταδιώκουν τους Συμμάχους μας, τις μονάδες του Ελληνικού στρατού και τα υπολείμματα του Γιουκοσλαβικού στρατού. Στις 26 Απριλίου ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψης της γέφυρας της Κορίνθου, για να αποκλείσουν τις αντίπαλες μονάδες και να τις αιχμαλωτίσουν. Την προστασία της γέφυρας είχαν αναλάβει Αγγλικά στρατεύματα και την είχαν υπονομεύσει με εκρηκτικά, ώστε μόλις περνούσαν και οι τελευταίοι σύμμαχοι να την ανατίναζαν.
Οι Γερμανοί, όμως, αιφνιδίασαν τους Άγγλους, καθώς επιτέθηκαν με ανεμόπτερα και οι σκαπανείς των εισβολέων άρχισαν να βγάζουν τα εκρηκτικά και να τα τοποθετούν στο κέντρο της γέφυρας. Αμέσως μετά την εκκαθάριση όλων των εκρηκτικών, άρχισε η επίθεση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Την λήψη την έχει κάνει ένας από τους επιτιθέμενους. Τότε, τα εκρηκτικά εξερράγησαν (*) και σκοτώθηκαν όλοι οι επιτιθέμενοι (μαζί και ο φωτογράφος). Η γέφυρα κατέρρευσε και η φωτογραφική μηχανή βρέθηκε στην... απέναντι όχθη. Όταν εμφάνισαν το φιλμ, αποκαλύφθηκε αυτή η εικόνα!

* Για την έκρηξη υπάρχουν δύο εκδοχές. Η Γερμανική, που αναφέρει ότι τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από τυχαία βολή αντιαεροπορικού όπλου και η Αγγλική, σύμφωνα με την οποία, δύο Άγγλοι αξιωματικοί σημάδεψαν με τα τυφέκια τους τον όγκο των εκρηκτικών.




 της ίδιας μέρας (26-4-1941), αφού ανατινάχτηκε η γέφυρα. Διακρίνονται μεταξύ άλλων 4 προσγειω...jpg

Γερμανική αεροφωτογραφία της ίδιας μέρας (26-4-1941), αφού ανατινάχτηκε η γέφυρα (με τον αριθμό "1"). Διακρίνονται μεταξύ άλλων 4 προσγειωμένα ανεμόπτερα από δύο σε κάθε πλευρά της Διώρυγας. (το καθένα έχει δίπλα του τον αριθμό "2").



 πλάνο της ανατιναγμένης γέφυρας και της ταμπέλας που δείχνει που βρίσκεται η νέα πρόχειρη γέφ...jpg

Κοντινό πλάνο της ανατιναγμένης γέφυρας και της ταμπέλας, που δείχνει που βρίσκεται η νέα πρόχειρη γέφυρα προς τα Ίσθμια.
 
Τραπεζάκια έξω είχε ο Κεντρικός Αερολιμήν? (Λες και υπήρχε και περιφερειακός αερολιμήν). Πιο πολύ με καφενές μοιάζει. Και πού να είχαν και κατεβασμένες τέντες.
 
Η μικρή πλατεία στο Πασαλιμάνι με την ονομασία: "αυγό", το 1937, πριν κατασκευαστεί το γνωστό ρολόι.
Ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματος της.

Αυγό (1937).jpg



Η ίδια πλατεία την δεκαετία του '70.

ΑΥΓΟ.jpg
 
Χε χε μου είνα αδύνατο να δω αυτό το ρολόι χωρίς να φανταστώ από κάτω του τη Λαμπροπούλου με τον Μαλούχο. Και τη μπάλα, βέβαια.
1607043931740.png

Με την ευκαιρία, ας ξαναδώ την Α στο Ν. Έχω χρόνια.
 
Ο στρατηγός Βλαδίμηρος Κολοκοτρώνης, δισέγγονος και τελευταίος απευθείας απόγονος του Γέρου του Μοριά. Η φυσιογνωμική ομοιότητα με τον προπάππου του, ήταν εντυπωσιακή !

109796398_2638376729754701_8409504076003187695_n.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα