Παρουσίαση Recalbox RGB Dual

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Δασκαλε που διδασκες, θα μου πειτε και θα εχετε δικιο. Εκανα αυτο που παντα λεω οτι δεν ειναι καλη ιδεα να κανουμε και συμμετείχα σε ενα kickstarter! Ευτυχώς ολα πηγαν καλα και πλεον εχω στα χερια μου το αντικείμενο της συγκεκριμένης καμπάνιας kickstarter. Ο λογος φυσικα για το Recalbox RGB Dual, ενα hat για Raspberry Pi που μας επιτρεπει να παιζουμε τα αγαπημενα μας παιχνιδια σε τηλεορασεις με SCART RGB ή/και οθονες VGA. Και ενω φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε συσκευη με τετοιες υποδοχές, η ουσια του πράγματος ειναι να απολαύσουμε κλασσικό retrogaming με οθόνες καθοδικού σωλήνα.

Ομολογω οτι δεν ειχα αγχος να υποστηρίξω την συγκεκριμένη καμπάνια, για δυο βασικούς λογούς. Πρωτο, γιατι προερχεται απο την δημιουργική ομάδα που μας έφερε το Recalbox, το γνωστό λειτουργικό σύστημα/emulation frontend για Raspberry Pi και οχι μονο. Αυτοι δεν ειναι τιποτα τυχάρπαστοι κινεζοι αρπακολατζηδες, αλλα ατομα γνωστα στην ρετροκοινοτητα με πολλα χρονια στο χωρο και καλη φημη. Δευτερο, γιατι το ανεφερε ο Bob απο το RetroRGB, που εχει εμπειρία απο αυτα τα θεματα και ειναι πολυ προσεκτικός στο τι προτείνει.

Το emulation δεν ειναι η πρωτη μου προτεραιότητα, αλλα στο βαθμο που ασχολουμαι, το Recalbox εχει γινει η πρωτη μου επιλογη. Ειχα δει στο παρελθον το RetroPi και το Batocera, αλλα το ορθολογικό του interface και η φιλικότητα προς τον αρχάριο με κέρδισε.

Οταν πρωτοασχοληθηκα με το Rasberry Pi, η προθεση μου ηταν να χρησιμοποιήσω την composite εξοδο του RPI4. Δυστυχως δεν αργησα να ανακαλυψω οτι ειναι πρακτικα μη λειτουργικη, ενα απομειναρι απο τις παλιοτερες γενιες της πλατφορμας, που απλα δεν το εχουν καταργησει ακομα. Συνεπως, οταν ανακοινώθηκε αυτη η ευρέως διαθεσιμη, ετοιμη για χρηση και εντελως plug and play λυση που μας δινει πολυ περισσότερες και καλυτερες δυνατότητες απο την composite εξοδο του RPI4, δεν διστασα να δεσμευτώ.

Ας δουμε τωρα τι ειναι αυτο το Recalbox RGB Dual και ποιες ειναι οι δυνατότητές τους. Προκειται για ενα hat για Rpi4, Rpi3, RPi 400 ή RPi Zero 2 με εξοδους SCART RGB, VGA 15 ή 31KHz, 240p ή 480i (με μελλοντικη υποστηριξη 480p). Ειναι συμβατο με το Recalbox 8.0 και ανω και ειναι open source, οπότε οποιοσδήποτε αλλος developer μπορει να το υποστηρίξει στο δικο του software. Ειναι εντελως plug and play και διαφανο προς τον χρηστη. Τελος εχει εξοδους 3.3 και 5v για συνδεση ανεμιστηρα για να ψυχουμε το RPi μας και διακοπτη soft on, που επιτρεπει να ξεκιναμε το RPi μας απο το κουμπι, εφοσον το ειχαμε κανει shutdown κανονικα μεσα απο το interface του Recalbox.

Ας δουμε τα περιεχομενα του δεματος. Εκτος απο την ιδια την συσκευη, εχουμε την τεκμηριωση και ενα gpio extender. Το extender πωλειται ξεχωριστα και το προμηθεύτηκα για παν ενδεχόμενο. Δεν μου εβαλαν γλυκακια στο πακετο, οπως αλλοι, αλλα με γλυκαναν με μια ζωγραφιστή καρδούλα στη συσκευασια του RGB Dual.



Η τεκμηριωση ειναι ενα πολυτελές περιεκτικό quickstart guide, μια σημειωση στα γαλλικά και μια καρτουλα.




Ας δουμε απο κοντα το RGB Dual. Στο πανω μερος εχουμε το πολυ καθαρο κυκλωμα, με τα SCART και VGA βυσματα. Pin headers για ανεμιστήρες, δυο dip switches και τον διακοπτη soft on με pins για να συνδεσουμε δικο μας διακοπτη αν το εχουμε εσωτερικα σε καποιο case. Τα dip switches ειναι για αυτοματη επιλογη ρυθμου ανανεωσης μεσω software ή force 50Hz αν υπαρχει καποια ασυμβατοτητα και επιλογη 15 και 31KHz. Αξιοσημειωτο ειναι ο διακοπτης soft on δεν ειναι στερεωμενος πανω στην πλακετα και ειναι ευκολο να ξεκολλησει ή κοπει αν το πιεσουμε λιγο βιαια.



Στο κατω μερος δεν υπαρχει τιποτα ιδιαίτερο. Το βυσμα για το GPIO και δυο πλαστικα ποδαράκια που συνδεονται σταθερα με τις αντίστοιχες τρυπες αν εχετε RPi3/4.



Για την ωρα θα το χρησιμοποιήσω με το RP0-2 που ειχα παρουσιασει προ καιρου. Δεν ταιριαζει ακριβως αισθητικά, αλλα εφοσον δουλευει το εμφανισιακο ειναι δευτερεύον.




Αποφασισα, για κανενα αλλο λογο εκτος οτι το ειχα ακομα στον παγκο, να χρησιμοποιήσω για αρχη την οθονη Amstrad CTM-644-2 που ειχα συντηρησει προσφατα. Για να το κανω αυτο θα χρησιμοποιησω τον ειδικο μετατροπεα SCART RGB, ενα battery pack για να τροφοδοτησω το RP0-2 μεσω του αθλιου OTG usb hub/card reader. Για joystick φυσικα το αγαπημενο μου 8bitdo Arcade Stick σε 2.4GHz wireless mode, ενω για πληκτρολόγιο το τρισάθλιο ασυρματο Trust.



Η μονη προετοιμασία που εκανα ηταν να κατεβασω το αντιστοιχο image του Recalbox για RP0-2 και να το γραψω σε μια microsd καρτα. Για την ωρα, υπαρχει ειδικη εκδοση για το RGB Dual, αλλα νομιζω απο την εκδοση 8.1 θα υποστηριζεται απο το standard image. Απο κει και περα, το μονο που χρειαζεται ειναι να φορτωσει μια φορα η εγκατάσταση στο RP0-2 για να φτιαξει τα partitions σωστα στην καρτα και μετα θα ειναι ετοιμο για να προσθέσουμε οτι roms κλπ θελουμε.

Στην συνέχεια θα δουμε την λειτουργία του RGB Dual με το RP0-2 στην οθόνη CTM-644-2.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Η πρωτη προσπάθεια ηταν αποτυχημένη αφου η εικονα γύρναγε σαν τρελή. Ετσι αλλαξα θεση στο dip switch πανω στο RGB Dual στην θεση force 50Hz και αμέσως φόρτωσε φυσιολογικά. Η εικόνα ειναι παρα πολυ καθαρή και σταθερή.



Το Recalbox εχει ειδικo theme για ανάλυση 240p που εχει ολη την απαραίτητη πληροφορία και ευανάγνωστο κειμενο σε τοσο μικρη αναλυση. Ακομα και εγω το γεροντοπαλίκαρο δεν ειχα κανενα πρόβλημα αναγνωσιμότητας.



Εκτος απο το κλασσικο interface του Recalbox, υπαρχει ενα ειδικο menu για το RGB Dual με διαφορες πληροφοριες και ρυθμισεις για το περιφερειακο.



Εξαιρετικα χρησιμη ειναι και η δυνατοτητα calibration της εικονας, για την κεντραρουμε και ρυθμισουμε τις διαστασεις τελεια. Ειναι ακομα σε beta μορφη και κανει κατι παρατραγουδα, αλλα με λιγη προσπαθεια θα μας δωσει καλα αποτελεσματα.



Ας δουμε και μερικα παραδειγματα. Για αρχη, δεν μπορεσα να αντισταθω στον πειρασμο.



Δεν ειμαι και ο ειδικοτερος στο θεμα αλλα ο αυτοματισμος που εχει να φορτωνει μονο του παιχνιδια απο disk images συχνα αποτυγαχνει. Αλλα ειδικα αφου εχω συνδεσει πληκτρολογιο αυτο δεν ειναι καθολου προβλημα.

Is this the real life?
Is this just fantasy?




Οχι καλοι φιλοι και συμφορουμιτες, δεν ειναι πραγματικός Amstrad CPC 6128. Ειναι ο σχετικος core του retroarch στην αυθεντική οθόνη του Amstrad! :bigeyes:o_O

Bomb Jack για Amstrad CPC 6128




Δεν εκανα εκτεταμενες δοκιμες σε κονσολες ή υπολογιστες (γιατι το κυριο ενδιαφερον μου στο emulation ειναι πραγματα που δεν εχω αυθεντικο hardware), αλλα οτι δοκιμασα φαινεται να συμπεριφέρεται σωστα με το RGB Dual.

Το theme 240p ειναι εξαιρετικο και καταφερνει να συμπιεσει ολη αυτη την πληροφορια σε τοσο μικρο χωρο. Τα metadata μας ειναι ολα εδω και εχουμε ακομα και video previews!



Καποια θεματα συναντησα κυριως με arcade games, οπου σε καποιες περιπτωσεις εχει λαθος aspect ratio απο την μανα του. Δεν ειμαι σιγουρος ποτε και γιατι συμβαινει και αν υπαρχει καποια γενικη λυση. Ας δουμε καποια παραδειγματα.

Το Bomb Jack ξεκιναει ξεχειλωμενο να πιανει πρακτικα ολη την οθονη.



Επαιξα λιγο με τις ρυθμισεις του retroarch και το εφερα στο πιο φυσιολογικο αν και δεν εκατσα να δω αν πετυχα 100 το σωστο aspect ratio.



To retroarch μας επιβεβαιωνει το refresh rate 50Hz.



Αντιθετα το Wonder Boy, δειχνει (τουλαχιστον στα ματια μου) σωστο.




Συνεχεια στο επομενο μηνυμα λογο του περιορισμου των 20 εικονων.
 
Ομοιως το Golden Axe και το Cadillacs and Dinosaurs.









Παρομοιο θεμα με το Bomb Jack ειχα στο Pac-man. Ξεχασα να βγαλω φωτογραφια απο το πριν, εδω ειναι μετα απο μια προχειρη διορθωση στο aspect ratio.




Επαιξα λιγο με τις επιλογες του aspect ratio, αλλα πολλες δεν δουλευουν σωστα. Δεν ειμαι και ο ειδικοτερος στο θεμα, αλλα νομιζω οτι συνηθως μια καλη επιλογη ειναι "core provided". Στο RGB Dual αυτη η επιλογη δεν φαινεται να δουλευει καθολου (συνηθως κανει την εικονα μια λεπτη καθετη γραμμη στην μεση της οθονης). Δεν ξερω αν κανω εγω κατι στραβα ή ειναι ακομα θεμα πρώιμου software.

Επαιξα και λιγο Doom native port για Raspberry Pi.





Παρολα τα προβληματα με το aspect ratio σε καποια παιχνιδια arcade, πρεπει να πω οτι το γενικοτερο αποτελεσμα ειναι εξαιρετικο. To recalbox ειναι απολαυση και η εικονα στην οθονη εξαιρετικη.

Στην συνεχεια θα κανουμε τις πιο επισημες δοκιμες με την τηλεοραση στον τοιχο με τις κονσολες και θα ακουσουμε και ηχο απο το ρετροστερεοφωνικο.
 
Καλο χρυσο και αγιο το CTM-644-2, αλλα σιγουρα δεν ειναι η τελικη θεση για το Recalbox RGB Dual. Συν οτι μεχρι στιγμης δεν εχω ακουσει κιχ γιατι δεν ειχα πρόχειρα ηχεία. Παμε λοιπον στον τοιχο με τις κονσόλες, με την ωραια μου Philips τηλεοραση και το ρετροστερεοφωνικο για να παρουμε μια καλυτερη ιδεα του τι μπορει να κανει το setup μας. Το μονο που εκανα πριν μπω στο ψητο, ηταν να επαναφερω το dip switch για τον ρυθμο ανανεωσης στο αυτοματο. Απο κει και περα δεν αντιμετωπισα αλλη δυσκολια.

Η εικονα ειναι καθαρη και σταθερη και τα χρωματα πολυ ευχαριστα.



Ο ηχος στα παιχνιδια ειναι αψογος, αλλα στα μενου παρατηρησα κατι που θα σχολιασω παρακατω. Με την τηλεοραση αυτη δεν ειχα προβλημα να ενεργοποιησω την λειτουργια 480i στα menu. Αυτο δεν τολμησα να το κανω στο CTM-644-2 γιατι φοβομουν μην το βλαψω. Η διαφορα ειναι μικρη αλλα εμφανης, οπως και ενα ελαφρυ τρεμοπαιγμα στην εικονα λογω του interlacing.



240p



480i



Κυριως οταν ημουν στο 480i και σε συγκεκριμενες σελιδες του interface (πχ στο calibration), ακουγοταν λιγο θορυβος στον ηχο. Υποψιαζομαι οτι εχει να κανει με το καλωδιο scart που χρησιμοποιησα, δυστυχως εχω μεινει με κανα δυο τρισαθλιας ποιοτητας. Καποια στιγμη θα προμηθευτω κατι πιο καλο και θα το ξανατσεκαρω. Παντως δεν το συναντησα σε κανενα παιχνιδι (και επαιξα πολλα!).

Ας δουμε τωρα μερικα παιχνιδια.

Metal Slug 2. Καθαρη απολαυση!






Ενδιαφερον εχει οτι παιχνιδια με τα οποια ειχα θεμα στο aspect ratio με το CTM-644-2, εδω παιζουν απο μονα τους σωστα! Παντως δεν ειναι ολα τελεια σε αυτον τον τομεα.

DoDonPachi. Απο default δειχνει full screen και ειναι σαν να το πατησε το τραινο.



Οι παραμετροι στο Retroarch δεν βγαζουν νοημα (ή τουλαχιστον εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι ετσι).



Με το χερι μπορουμε να το φερουμε σε κατι πιο λογικο, αλλα δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι 100% σωστο.



To 1941 απο την αλλη αψογο.



To Bad Dudes VS DragonNinja νομιζω πως εχει σωστο aspect ration αλλα τρωει λιγο απο το πανω και κατω περιθωριο.




Bonk's Adventure. Πανδαισια χρωματων.



Συνεχεια στο επομενο μηνυμα λογο του περιορισμου των 20 εικονων.
 
Ειπα να τσεκαρω και τιποτα αλλο εκτος απο arcade.

Road Rash στο 3DO. Το Raspberry Pi Zero 2 δεν ειναι αρκετα ισχυρο για 3DO αλλα μπορουμε να παρουμε μια ιδεα για την ποιοτητα της εικονας. Οταν επιλεγουμε 3DO παιχνιδι μας δινει την επιλογη μεταξυ 240p και 480i.



240p





480i





Mortal Kombat (Sega CD)





Silpheed (Sega CD)




Μεσα απο το RetroArch επιβεβαιωνουμε τα 60Hz ρυθμο ανανεωσης.



Σχεδον ολα κατα μεχρι στιγμης, αλλα δεν τελειώσαμε εδω. Ισως να αφησα το καλυτερο για τελευταίο. :diablotin:
 
Μετα την τηλεοραση, ας δουμε τωρα την υποστηριξη VGA χρησιμοποιώντας την οθονη Philips 107E6 που ειχα βρει προ καιρου. Αξιζει εδω να πουμε οτι το RGB Dual δεν υποστηρίζει ταυτόχρονη συνδεση σε δυο οθονες, οποτε θα χρησιμοποιούμε ή το SCART ή το VGA. Απο κει και περα, επειδη η συγκεκριμένη οθονη δεν εχει υποστήριξη 15KHz, πρεπει να μετακινήσουμε το σχετικο dip switch και ειμαστε ετοιμοι για VGA απολαυση.

Το βασικο interface.



Πλεον βρισκόμαστε σε ρυθμο λειτουργιας 640x480.



Εμφανίζονται στο ειδικο menu περισσότερες επιλογες απο πριν.



Οταν παμε να φορτώσουμε ενα παιχνιδι μας ζηταει να επιλεξουμε μεταξυ 240p (320x240) στα 120Hz και 480p (640x480) στα 60Hz. Με την συγκεκριμένη οθονη η πρωτη επιλογη δεν δουλεύει σωστά.



Ας δουμε και κανα παιχνίδι. Double Dragon.





Με συνδεση VGA συνάντησα ελαχιστα προβλήματα aspect ratio και ολα λύνονται ευκολα και γρήγορα. Για πρωτη φορα νιώθω οτι εχω μια στοιχειώδη κατανοηση του τι συμβαίνει, αφου σε αντιθεση με την τηλεόραση εχουμε δεδομένη εκτος απο την οριζόντια (480) και την κάθετη αναλυση (640) και ολα τα νουμερα που μας παρουσιάζει ειναι λογικα και βγάζουν νοημα.



Street Fighter





Solomon's Key





Salamander




Ghost Pilots (Neo Geo)






Συνέχεια στο επόμενο μηνυμα λογο του περιορισμού των 20 εικόνων.
 
Για να μην παιζουμε μονο arcades, τσεκαρα και μερικα παιχνιδια απο κονσολες.

Battletoads (NES).





Καποια πρωτα συμπεράσματα και μελλοντικά σχεδια.

Σιγουρα δεν ειναι το πρωτο hat για Raspberry Pi που να μας δινει δυνατότητες SCART RGB ή VGA. Ειναι ομως το πρωτο που εχει ευρεία εμπορική κυκλοφορία και εκτεταμένη διαθεσιμότητα, καθως και τοσο δυνατή υποστήριξη software.

Ειναι απλούστατο στην εγκατάσταση και χρηση. Καποια μικροπροβλήματα που συναντάει κανεις με το aspect ratio εχουν σε ενα βαθμο να κανουν με το πρωιμο software, αλλα ισως να παιζει ρολο οτι διαφορα arcade games χρησιμοποιούν περίεργες οχι standard αναλυσεις που δεν μεταφράζουν καλα σε consumer συσκευες.

Αναρωτιέμαι κατα ποσο χρησιμο μπορει να ειναι στους θιασώτες της ArcadeVGA και άλλων τέτοιων λύσεων για να συνδέουν (σχετικα) σύγχρονο hardware σε arcade monitors ή/και crt οθονες, τηλεορασεις κλπ. Δεν εχω γνώσεις και εμπειρια σχετικα με αυτη την ιστορια, αλλα ξερω οτι δεν ειναι απλο ή ευκολο και μεχρι να φτασει σε εναν καλο επιπεδο λειτουργίας μπορει να εχει αγορασει καμποσες παλιες καρτες γραφικων και οθονες και σπαταλήσει δεκαδες ωρες σε δοκιμές. Απο την αλλη νομίζω οτι η ArcadeVGA εχει υποστηριξη μη standard αναλυσεων, κατι που ειναι υποθετω holy grail για τους φανατικους του αθλήματος και κατι που απ' οσο μπορω να καταλαβω δεν κανει το RGB Dual, τουλαχιστον με το υπαρχoν software. Αν μας διαβαζουν φιλοι με περισσοτερες γνωσεις και εμπειρια στο θεμα ας σχολιασουν σχετικα.

Επομενα βηματα ειναι αμα σπασει η γκίνια να αγορασω ενα Raspberry Pi 4 4gb για να το παντρέψω μονιμα με το RGB Dual. Αμα γινει αυτο θα πρεπει να δω για ενα ωραίο κουτακι. Οι δημιουργοί του RGB Dual ειχαν φτιαξει μια μικρή παρτίδα για τους πρωτους υποστηρικτες του Kickstarter αλλα εγω δεν προλαβα. Πλεον τα σχεδια για τρισδιαστατη εκτυπωση του κουτιου ειναι διαθεσιμα. Ελπιζω συντομα να δοκιμασω ενα καλυτερης ποιοτητας καλωδιο SCART να δω αν εχει διαφορα.
 
Αψογος οπως παντα στις παρουσιασεις σου.
Ειμαι μεταξυ αυτου και του RGB-Pi μολις καταφερω και βρω ενα Pi4
 
Ισως για τον μερακλή αυτο το RGB-Pi να είναι καλύτερη λυση, αλλα το software που το συνοδεύει ειναι αρκετα περιορισμένο και με τα κλασσικά front ends/λειτουργικά (στο βαθμό που συνεργάζεται) δεν εχει καμια διαφορά απο το RGB Dual.

Συν οτι λενε οτι αυτος που το φτιαχνει ειναι ανάποδος και αρπάζεται με το παραμικρό. :mad:

Οπως ειπα, θα με ενδιεφερε πολυ να ακουσω τις αποψεις των συμφορουμιτων που εχουν πείρα και γνώσεις στο θεμα.
 
Εξαιρετική παρουσίαση και οπωσδήποτε στα υπόψιν το RGB dual σε όσους επιμένουν σε CRTs γισ το retro gaming τους.
 
Ηρθαν και τα καλωδια SCART οποτε ας δουμε παλι το θεμα των παράσιτων στον ηχο υπο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το τρισαθλιο καλωδιο που το λυγιζεις με δυο δακτυλα και τα βυσματα διαλύονται με τη φυσιολογική χρηση. Ευτυχως ηταν παλιο στοκ απο την εποχη των αποκωδικοποιητών και δεν μου ειχαν κοστίσει τίποτα, αλλα και τζαμπα να σας στα δινουν, παλι πολυ ειναι...



Πηρα λοιπον μερικα καλωδια Grundig. Δεν ξερω αν ειναι κατι σπεσιαλ, αλλα τα πηρα για την μαρκα και για την συσκευασια. Old school!




Ωραίο χοντρο καλώδιο.



Επίχρυσα βύσματα καλης ποιότητας.



Αν υπαρχει ενα μειονέκτημα ειναι οτι πως αμα συνδεουμε κατι που δεν εχει πολυ βαρος, δεν στεκει ευκολα εκει που θελουμε.



Απο κει και περα, πρόβλημα ουδεν. Και θα χαρω να αναφερω οτι ο θορυβος που ακογουταν σε καποιες οθονες, κυριως σε 480i αναλυση, εχει πρακτικα εξαφανιστεί. Αν βαλω τερμα τον ηχο ακούγεται κατι απειροελάχιστο, αλλα υπο φυσιολογικές συνθηκες δεν ειναι αισθητο.



Ας παιξουμε και τιποτα.

Captain America and the Avengers (NES)




Indiana Jones and the Temple of Doom (Arcade).







Που εισαι φιλε @milntov που σου αρεσουν αυτα τα θεματα;
 
Πολλα πραγματα εχουν αλλαξει απο την τελευταία φορα που ειδαμε το Recalbox RGB Dual. Τοτε ηταν πρακτικα αδυνατο να βρει κανεις Raspberry Pi 4 σε λογικη τιμη. Πλεον κανεις μπορει να αποκτήσει ενα τετοιο στην προτεινόμενη λιανικη τιμη, οποτε ωρα να ξαναεπισκεφτούμε το project.



To RGB Dual hat ταιριαζει αψογα πανω στο RP4 και με τα πλαστικα ποδαρακια συνδέεται σταθερα μαζι του.




Η μεγαλύτερη αλλαγη απο τοτε ομως ειναι το software. Τοτε ειχαμε μια ειδικη beta εκδοση του Recalbox που ηταν μονο για το RGB Dual. Τωρα οι νεες λειτουργίες εχουν συμπτυχθεί στο κανονικο Recalbox, οποτε το μονο που χρειαζεται πλεον ειναι να κατεβάσουμε την κανονική εκδοση για το pi μας. Αφου κάνουμε τις κλασσικές διαδικασίες για να το γράψουμε σε καποια microsd καρτα, φορτώσουμε για μια φορα στο pi μας για να αποσυμπιέσει τα partitions, ξανατοποθετησουμε στο PC για προσθέσουμε τα bios και roms, πλεον ειμαστε έτοιμοι για δραση.

Οι διαφορες με την παλια εκδοση ειναι αρκετες, αλλα εχουν να κανουν λιγοτερο με το RGB Dual και περισσότερο με την νεα έκδοση του Recalbox, 9.1. Σχετικα με το RGB Dual εχουμε ενα ανανεωμένο theme που ειναι πιο 8bit pixel art style. Στις ειδικές ρυθμίσεις για το RGB Dual εχουμε καποιες επιπλεον επιλογες, για την συμβίωση με HDMI οθονες κλπ. Αρκετές απο τις λειτουργίες εδω ειναι ακομα beta, οπως το calibration της εικονας, που ακομα κανει καποια παρατράγουδα και θελει λιγο προσπάθεια για να μας δώσει σωστά αποτελέσματα.



Σε εναν τομεα ομως υπαρχει τεράστια βελτίωση. Πλεον, οποιοδήποτε παιχνιδι και να δοκιμασα δειχνει σωστα στην τηλεόραση, με το σωστο aspect ratio κλπ. Πουθενα δεν χρειάστηκε να επεμβω για να το φερω σε λειτουργικη κατάσταση, οπως με την beta εκδοση. Ας δουμε μερικα παιχνιδια.

1942



Alex Kidd: The Lost Stars



Altered Beast



Pac-man



Phoenix



Galaga



Midnight Resistance



Εχω πραγματικά εντυπωσιαστεί απο την νεα έκδοση. Πλεον το να απολαμβάνει κανεις emulation σε CRT οθονη με SCART RGB συνδεση ειναι τοσο απλο οσο να τοποθετήσει Recalbox RGB Dual hat στο Pi του, να φτιαξει μια εγκατάσταση Recalbox με τα παιχνιδακια της επιλογης του και να λιωσει στο gaming! Ουτε αρχαίες καρτες γραφικών με περίεργους drivers, ουτε παλαβά coctails με 1002 προγραμματακια και ειδικες εκδοσεις emulators, ουτε να τραβαει κανεις τα μαλλια του και να χτυπαει το κεφαλι του στην οθονη της τηλεορασης.

Αξιζει εδω να αναφέρουμε οτι το Recalbox RGB Dual για την ωρα δεν ειναι συμβατό με το Raspberry Pi 5, γιατι εχουν αφαιρέσει τον driver του αναλογικού ηχου που συνόδευε την εξοδο AV των παλιότερων Pi's. Δηλαδη δουλεύει για την εικόνα αλλα δεν εχει πλεον ηχο, εκτος και αν το πάρουμε με καποια αλλη μεθοδο. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις να ξαναπροστεθεί ο driver στο RP5 για λογους προς τα πίσω συμβατότητας, αλλα ακομα δεν ξερουμε κατι σίγουρο.

Το μονο που με προβληματίζει πλεον ειναι να βρω ενα κουτι για το ολο πράγμα. Ιδανικά θα ηθελα κατι που να θυμιζει ρετρό κονσόλα ή υπολογιστή.
 
Λειτουργεί και με τα παλαιότερα raspberry 1,2,3;

Θέλω να συνδέσω 2 rasbperry σε crt οθόνη μέσω scart. Αλλά το raspberry το 3 το βρίσκω πολύ πάνω από 50 ευρώ και το recall box (ή κάτι αντίστοιχο πάιζει γύρω στα 50 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά.

Ποιά είναι η γνώμη σου φίλε μου;
 
Ειναι συμβατο με Zero 2, 3, 4 και 400.

Αυτη την στιγμη ειναι αμεσα διαθεσιμο απο την επίσημη αντιπροσωπεία 3 με 512mb για 33€ και 4 με 1gb για 47€.

Το Zero 2 W που ειχα δοκιμασει αρχικα, εχει παρομοιες επιδοσεις με το 3 και ειναι 20€, αλλα δεν ειναι διαθεσιμο αυτη την στιγμη.

Δεν ξερω τι χρηση θες να κανεις, αλλα αν μπορεις να περιμενεις λιγο, πιστευω οτι ο συνδιασμος Zero 2 W με το RGB Dual ειναι πολυ δυνατο value for money.

Θα σου υπενθυμισω οτι το Recalbox RGB Dual δουλευει μονο με Recalbox, αλλα δουλευει εγγυημενα και αψογα. Αλλα hats, πχ το RGBerry εχουν πιο ευρεια συμβατοτητα, αλλα δεν ειναι out-of-the-box ετοιμα για λειτουργια και δεν υπαρχει καμια εγγυηση οτι θα δουλεψει με την συγκεκριμενη χρηση που θες να κανεις εσυ...
 
Ωραιο αυτο σαν την εικονα δηλαδη που εχω και εγω με το pc αλλα με λιγοτερες ρυθμισεις εικονας.

Το bilinear filtering πιστευω να ειναι off η καλυτερα να μην υπαρχει καθολου σε τετοια setup με rgb scart
 
Παλι θα μας βαλει σε εξοδα ο @freaktmp με τις παρουσιασεις του! Ακομα και αν αντισταθουμε στις αρχικες, επανερχεται με επικαιροποιησεις και το αποτελειωνει χαχαχαχα
 
Ωραιο αυτο σαν την εικονα δηλαδη που εχω και εγω με το pc αλλα με λιγοτερες ρυθμισεις εικονας.

Οντως οι επιλογες στα κεντρικα menu περιοριζονται στα βασικα, για να δινουν εναν ελεγχο στον απλο χρηστη χωρις να τον μπερδευουν.

Εφοσον ομως η καρδια του ειναι το Retroarch, εχει τοσες ρυθμισεις οσο οποιαδηποτε εγκατασταση retroarch.

Το bilinear filtering πιστευω να ειναι off η καλυτερα να μην υπαρχει καθολου σε τετοια setup με rgb scart
Αμα θυμηθω θα το τσεκαρω.
 
Παρηγγειλα ενα Pi4 και παω να τσιμπησω και το RGB Dual ωστε να παιξω μπαλιτσα τοσο στο Sony VGA CRT monitor οσo και στη Sony CRT TV και τρωω το out of stock! Μα τους χιλιους καστορες!

Μεχρι να γινει ξανα διαθεσιμο, σκεφτομαι με το που παρω το Pi4, να το στειλω στη CRT TV μεσω composite
Και εδω μου ερχεται αβιαστα μια ερωτηση:
Οταν κανω τετοιου τυπου αλλαγες, επηρεαζεται και το ιδιο το pi ή μονο το "λειτουργικο" που ειναι φορτωμενο εκεινη τη στιγμη?
Δηλαδη μπορω στο sd του recalbox να κανω τα παραπανω και να παιζει σε CRT και μετα οταν φορτωσω το Volumio να βλεπει το DAC HAT και να δειχνει κανονικα στην HDMI TV?
 
Το Pi να επηρεαστεί γιατί; Δεν γνωρίζω αν θέλει κάποια ρύθμιση για να δείξει composite με το καλώδιο ή αν δείχνει ταυτόχρονα με το hdmi χωρίς να κάνεις κάποια αλλαγή. Αν θέλει όντως κάποια ρύθμιση το Recalbox (ή ότι άλλο χρησιμοποιήσεις) για να δείξει composite τότε θα επηρεαστεί μόνο το λειτουργικό στην SD κάρτα.
 
Πίσω
Μπλουζα