Ίσως είμαι λίγο προκατηλημένος με το θέμα. Ναι, σίγουρα μέσα στη μάζα υπάρχουν και κανάς δύο hackers που έχουν πιο σοβαρές γνώσεις, το θέμα βέβαια για μένα είναι πως κατατάσω και τους script kiddies και τους "σοβαρούς" στην ίδια κατηγορία. Με λίγα λόγια είμαι ιδεολογικά αντίθετος με τη σημερινή νοοτροπία του hacking, δηλαδή να εισβάλεις σε δίκτυα και να κάνεις defacing σελίδες τάχα μου για ακτιβισμό.
Εντάξει, αναγνωρίζω ένα βασικό στοιχείο που έκανε όλους εμάς να ασχοληθούμε σοβαρά είτε με προγραμματισμό είτε με hacking. Και αυτό που λένε πως είναι για περιέργια και λαχτάρα για εκμάθηση πιστεύω πως συνήθως έρχεται δεύτερο. Το πρώτο που είναι κατά τη γνώμη μου το πιο δυνατό κίνητρο και είχαμε μικροί είναι να ξεχωρίσουμε, είναι η αναζήτηση για τιμή και δόξα. Νομίζω πως οι περισσότεροι που έρχονται και μου λένε "Θέλω να μάθω χάκινγκ, μάθε μου χάκινγκ" το πρώτο πράγμα με το οποίο φαντασιόνονται είναι να ήταν και αυτοί ηλεκτρονικοί ήρωες, ρομπέν των δασών όπως παρουσιάζονται οι αντίστοιχοι χάκερς στην τηλεόραση αλλά και στο internet (όχι μόνο από τα ΜΜΕ αλλά και από τους ίδιους που τα κράζουν διαδίδεται ο μύθος). Και δεν είναι κακό να έχεις κίνητρο τη δόξα κατά τη γνώμη μου (μέχρι αυτή να σε φάει

, άλλωστε σκεφτείτε γιατί να κάθομαι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος και να παιδεύομαι με τον προγραμματισμό ή να την ψάχνω με hacking tools και κουράσεις; Θέλει μεγάλο κίνητρο και αφοσίωση και πραγματικά αυτό που με κρατούσε είναι η ιδέα πως κάνω κάτι σπουδαίο πως θα γίνω γνωστός coder. Απλώς ενώ είχα την αίσθηση της δόξας και της τιμής γράφωντας κώδικα σε έναν τομέα εκτός του hacking, δεν μπορούσα να καταλάβω αντίστοιχα που είναι η αξία, η δόξα και η τιμή στο hacking. Αναγνωρίζω όμως τα κίνητρα. Λένε πως οι script-kiddies κλπ πάνε για τη δόξα και πως είναι κακό. Κακό δεν είναι αλλά για μένα ακόμα και οι πιο μπασμένοι σαν βασικό κίνητρα είχαν και τη δόξα.
Επίσης, το ότι λέω περί vb και πως είναι εύκολο το κάνω και λίγο σαν έμφαση και ίσως υπερβάλω. Μου τη δίνει αφάνταστα αυτός ο μύθος πως οι hackers είναι μεγάλοι και τρανοί. Αν όμως κανείς διαβάσει συνεντεύξεις από μεγάλους και τρανούς hackers (Kevin Mitnick, Gary McKinnon, Adrian Lamo) θα δεις ότι μερικές χακιές ακόμα και σε φαινομενικά σοβαρούς στόχους (πεντάγωνο, microsoft, κλπ) γίνανε για πλάκα. Και το παραδέχονται.
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=09/06/27/160232, http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/4977134.stm.
Για τον Mitnick οι επικριτές του λένε πως εφάρμοζε τεχνικές social engineering και δεν ήξερε προγραμματισμό ή έστω δεν έκανε τις χακιές του με προγραμματισμό. Βέβαια για να πω και του στραβού το δίκιο, ίσως αυτοί δεν είναι οι αντιπροσωπευτικότεροι (αν και διασημότεροι) και το ότι ένας server είναι του πενταγώνου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει καλή security και είναι το πιο απόρθητο. Απλώς ρε παιδί μου υπάρχει μύθος, έρχεται ένας φίλος μου και λέει "Ο Kevin Mitnick είναι σπουδαίος hacker, μεγάλος προγραμματιστής" χωρίς να ξέρει καν τι έχει κάνει. Αρκεί να έχει βγει προς τα έξω το όνομα του, να το ακούσει ο κάθε άσχετος, να συνδέσει και το θεοσεβούμενο όνομα των "hackers" και να πει "Μεγάλο μυαλό! Σπουδαίος χάκερ!!!" (δεν λέω πως δεν ήταν έξυπνος με την κοινωνική μηχανική του). Ο περισσότερος κόσμος απλώς αρκείται και αρέσκεται στους μύθους.